İçeriğe Yönlendir

Bayrama özel Soğuk Baklava Tarifi


Çağrı Alaf

Recommended Posts

Çağrı Alaf
(düzenlendi)

Bayramlar için bire bir hem sütlü olduğundan hafif hem hamur işi ile uğraşılmadığı için kolay hemde yarım saatte hazırlanabilecek bir tatlı. Ben bugün yaptım hem ben hem yiyenler çok beğendi. 

 

Malzemeler

  • 1 paket baklavalık yufka
  • 250 gr tereyağı 
  • Arasına ne kadar istediğinize göre ceviz - fıstık veya fındık

 Şerbeti için: 

  • 3 bardak süt
  • 1.5 - 2 bardak toz şeker

 

Üzerine isteğe göre (Renk vermek amaçlı)Nesquik - Çikolata Rendesi - Fıstık - Fındık veya sade olarak bırakabilirsiniz.

 

Genellikle Adı 3 harfli Zincir ucuzluk marketlerinde satılan baklavalık yufkalar oluyor. 800 Gramı 9 Lira gibi bir ücreti var. Yufkayı böyle elde edebiliyoruz. Diğer malzemelerde yine aynı reyondan alınabiliyor. Malzemeler konusunda hiç yormayan bir tarif. 

 

  • Tatlıyı yapmaya başlamadan önce şerbeti ocağa koymakla başlayalım. Bir tencere içerisine süt su ve şekeri alalım ve ocağı açalım. Bir süre kaynadıktan sonra altını kapatalım ve bir kenara alalım. 
  • Bir tava yardımı ile tereyağını eritelim. Çok küçük bir kısmı ile baklava yapacağımız tepsiyi ya da borcamı yağlayalım.
  • Baklavalık yufkaları borcam boyutunda keselim. Kullanacağınız borcam 30 cm’lik olabilir. Yufkaları iki eşit parçaya ayıralım ve alt katı için bir yarısını üst katı için diğer yarısını kullanalım. Her bir katı bir fırça yardımı ile yağlayalım. 
  • Baklava katlarının arasına çok kalın olmayacak şekilde kenar parçaları da koyabilirsiniz. Her katı yağlamayı unutmadan tüm katları yağlayarak yufkaları üst üste dizelim. 
  • Ardından baklavanın içerisine koyacağımız malzemeyi serpiştirelim. Antep fıstıklarını serpiştirirken her yere özellikle köşelerine de dağılmasına dikkat edelim.
  • Arasına malzemeyi yerleştirdikten sonra da baklavanın üst katını da araları yağlanacak şekilde dizelim.
  • Son olarak baklavamızın üst katını da yağlayalım ve göze hoş gelmeyen kısımlarını düzeltelim. 
  • Baklavanızı istediğiniz şekilde dilimleyebilirsiniz. Ancak kare şekilde dilimlemek daha faydalı olacaktır.
  • Önceden ısıtılmış 180C’lik fırında altı ve üstü kızarana kadar pişiriyoruz. Fırın tipine göre ortalama 1 saat ile 1 saat 15 dakika arasında pişmektedir.
  • Baklavalar piştikten sonra ilk sıcağının çıkması için 5-10 dakika beklenmelidir.
  • Şerbet verme işlemi sıcak baklavaya soğuk şerbet şeklinde olmalıdır. 
  • Tatlı şerbetlendikten sonra şerbeti çekmesi ve soğuması için ilk olarak oda sıcaklığında yaklaşık 1 saat bekletilmelidir. 
  • Baklava yeterince soğuduktan sonra üzeri için istediğimiz malzemeleri gezdirelim.

 

 

.    a84n1l0.jpg . 2ae70ol.jpg .

 

 

 

     llzugul.jpg

 

 

 

tarihinde Çağrı Alaf tarafından düzenlendi
  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Oğuzkan Erışık

Çağrı eline sağlık. 

Ama bunda bir iş var benden söylemesi 😅

Benim bildiğim soğuk baklava böyle olmuyor. Yöreye göre değişiyor mu acaba? 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Oğuzkan Erışık

Çikolatası nerde hani 😅

Senin tarif öğlen haberlerinde çıktı 😅

Yorum bağlantısı
Çağrı Alaf
Oğuzkan Erışık yazdı:

Çikolatası nerde hani 😅

Senin tarif öğlen haberlerinde çıktı 😅

Haberlere çıkacak kadar güzel yapmış mıyım yav :D Abi ben çikolatayı yakıştıramadım o yüzden eklemedim.

 

Oğuzkan Erışık yazdı:

Çağrı eline sağlık. 

Ama bunda bir iş var benden söylemesi 😅

Benim bildiğim soğuk baklava böyle olmuyor. Yöreye göre değişiyor mu acaba? 

Valla başka yörede soğuk baklava yemek nasip olmadı, sizin orada nasıl? 

Yorum bağlantısı
Oğuzkan Erışık
Çağrı Alaf yazdı:

Haberlere çıkacak kadar güzel yapmış mıyım yav :D Abi ben çikolatayı yakıştıramadım o yüzden eklemedim.

 

Valla başka yörede soğuk baklava yemek nasip olmadı, sizin orada nasıl? 

Üzerine kakao tozu serpiştiriyorlar. 

Yorum bağlantısı
Çağrı Alaf
Oğuzkan Erışık yazdı:

Üzerine kakao tozu serpiştiriyorlar. 

Haklısın abi Kakao - Çikolata Rendesi - Nesquik falan dökülüyor ben sadece Antep Baklavasına benzesin diye böyle yaptım :) Kakao serpiştirince görüntüsü daha güzel oluyor

Yorum bağlantısı
Oğuzkan Erışık
Çağrı Alaf yazdı:

Haklısın abi Kakao - Çikolata Rendesi - Nesquik falan dökülüyor ben sadece Antep Baklavasına benzesin diye böyle yaptım :) Kakao serpiştirince görüntüsü daha güzel oluyor

Ben o yüzden şaşırdım. Yapılışını görmemiştim. Akıl edemedim de böyle olması gerektiğini altının. 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...