Behlül Baş 20 Mayıs 2021 Paylaş 20 Mayıs 2021 En ağır işleri bile çıraklara yaptıranları gördüm. Ben usta yapsın sağlam olsun özenli olsun diye gidiyorum çırak pata küte girişiyor olaya. Elbette çırak da öğrenecek ama kontrol edilmesi lazım ve ne yapılacağı ayrıntılı bir şekilde gösterilmesi lazım en önemlisi ilk defa bir şey yapacaksa çırak müşterinin arabasında değil önceden öğrenmiş olması lazım Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız 20 Mayıs 2021 Paylaş 20 Mayıs 2021 Çırak dediğim 12-13 yaşlarında çocuk değil tabi, lise bitirmiş ustalık öğrenmeye niyetli, kalfa adayı olanlar. Basit bir bakım işinde her şeyi usta yapmaz ki. Usta gelir, neler yapacağını söyler, bitince haber ver der. Bitince gelir, kontrol eder. Bitince gelmiyorsa ben de bir daha oraya gitmem. Bu işleri okulda öğrenmesi çok zor. Doktor gibi düşünmek lazım. Yeni mezun belki kanı alır, testi yapar, belki kendine göre yorumu da vardır ama tanıyı hocası koyar. O zaman tıp fakültesi hastaneleri de gitmeyelim. Yorum bağlantısı
Servet Aydın 20 Mayıs 2021 Paylaş 20 Mayıs 2021 Çırak yapmalı ancak şartları olacak. Usta başında duracak. Sistemin işleyişini hangi vida ne iş için orada anlatacak. Ekipmanların görev ve sorumlulukları nelerdir tarif edecek. İşlem bittiği zaman sorular soracak. Müşteri yokken aracından bir fişi sökecek ve hadi bul arızayı diyecek. Bunları yapacak nitelikli kimse yok. Usta birşey bilmiyor ki öğretebilsin. Öğrenmek isteyen çırak zaten kendini belli ediyor. 8 Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız 20 Mayıs 2021 Paylaş 20 Mayıs 2021 Servet Aydın yazdı: Çırak yapmalı ancak şartları olacak. Usta başında duracak. Sistemin işleyişini hangi vida ne iş için orada anlatacak. Ekipmanların görev ve sorumlulukları nelerdir tarif edecek. İşlem bittiği zaman sorular soracak. Müşteri yokken aracından bir fişi sökecek ve hadi bul arızayı diyecek. Bunları yapacak nitelikli kimse yok. Usta birşey bilmiyor ki öğretebilsin. Öğrenmek isteyen çırak zaten kendini belli ediyor. Sorun şu ki, öğrenmek isteyen çırak iki gün sonra yeni dükkan açma peşinde. Yoksa düzgün çırak bulmak da zor. Bir gün akşam vakti, disk-balata değişi sonrası çırağın lastiğini takmasını bekliyorum ki eve gideyim. Ama çırak ustanın başka ile usta ile konuşmasını dinliyor. Bir kere dedim, hadi lastiği tak da eve gideyim diye, dinlemedi. Sonra bir kez daha söyledim, yine dinlemiyor. Sonra usta döndü bana dedik ki" çok sıkıştırma, sonra çırak bulamıyoruz" 1 Yorum bağlantısı
Oğulcan Akıncıoğlu 20 Mayıs 2021 Paylaş 20 Mayıs 2021 Son bakıma gittiğimde iki çırak vardı,peryodik bakımı çıraklar yaptı.Çıraklardan birini tokatlamamak için kovaladım açıkçası.İşi sallıyor, özensiz çalışıyor.En basitinden yağ çubuğunu takmaktan acizdi.Bir sonraki bakımada oraya gideceğim hala ordaysa baştan kovalayacağım başka arabada tecrübe kazansın. Yorum bağlantısı
Hasan Karabekiroglu 20 Mayıs 2021 Paylaş 20 Mayıs 2021 Servet Aydın yazdı: bir fişi sökecek ve hadi bul arızayı diyecek. Ben kendi kendime yapıyorum bunu. 1 Yorum bağlantısı
Emre Usta 20 Mayıs 2021 Paylaş 20 Mayıs 2021 Bu isi severek yapmadiktan sonra cirak olsun usta olsun farketmiyor. Bulundugum ilcede sadece yag degisimi icin mecburiyetten gittigim 20 senelik sözde usta kartel vidasini gozumun onunde yalama yaptirdi.Baska ilde gittigim babasi tamirci cekirdekten yetismis 23 yasinda cocuk var kizdirma bujilerini kirmadan cikartti. 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Cihat 20 Mayıs 2021 Paylaş 20 Mayıs 2021 Şahsi fikrim çırağın işi kendi yapmadan tam olarak öğrenemeyeceği. Tabi ustasının gözetiminde. Yoksa tüm bilgiler youtube'da mevcut hepimizin usta olabilmesi gerek. Yorum bağlantısı
Ümit Türk 20 Mayıs 2021 Paylaş 20 Mayıs 2021 Mert Gulkokan yazdı: 15 bin veren yeri söyleyin ben direk geçiyorum İsmail bey efendi olayını anlayamadım? Bir mesaj mı var 1 Yorum bağlantısı
Ali Gök 20 Mayıs 2021 Paylaş 20 Mayıs 2021 bir usta bütün işi çırağa yap diyorsa orası mutlaka soru işareti . bakım yapmak yağ tapasını açıp yağ boşaltmak değil sadece arabayı lifte alıp alt tarafı detaylı kontrol ediyor motora üstten bakıyor patlak çatlak rulman kayış yağ kaçağı vs ben bozulacam diyen bişey varmı görünen sesini dinliyor bir tur atıp sürüş testi yapıyor usta arabanın tüm vidalarını kendi sıkmak zorunda değil çırağın yapacağı işte var tabiki . eğer istiyorsanız arabamın hava filtresinide usta söksün taksın mutlaka o zaman yetkili servisler plazada bekliyor post cihazıyla zaten 1 Yorum bağlantısı
Aytac Sakal 20 Mayıs 2021 Paylaş 20 Mayıs 2021 Yıllar önce Elektrik işi yapan bir yerde yaz tatillerinde çalışmaya başladım o kadar sevdim benimsedimki Meslek Lisesi Elektrik Bölümünü seçtim mezun oldum o iş yeri benim yolumu belirledi. Başka bir Dalda MYO devam ettim ama mesleğimi seçmiştim Elektrik işi yapıyorum.Birileri beni yetiştirmişti bende halen stajer yeni mezun teknisyen tekniker hatta mühendislere yardımcı oluyorum. Uzun yıllardır bu işlerin içinde olan biri olarak belirteyim temel etken işi yapan çırak kalfa usta teknisyen tekniker yada mühendiste biter zamanla boynuz kulağı geçebilir. İş Ahlakı temel esastır bunu çok veremezsin ya vardır yada yoktur. Temel esaslardan diğeride o işe adapte zeka ile el yatkınlığıdır yapabilir yada yapamaz staj yada çıraklık bunun için vardır. Yeni yetişen arkadaşın yapacağı , yapabileceği iş vardır yetiştikçe yapacağı iş vardır Başındaki ona karar verir ne olursa olsun izler hatayı mümkün olduğunca engeller. 3 Yorum bağlantısı
Ebrar Tüfek 20 Mayıs 2021 Paylaş 20 Mayıs 2021 (düzenlendi) Meslek lisesi motorlu araçlar bölümü sonrası MYO Otomotiv Teknisyenliği okudum, hem ustalık hem teknisyenliğim var, 15 16 yaşında okuldan dolayı staja başladım, eğitim adı altında ustalar bizim üzerimizden kendi egolarını tatmin ediyorlardı, birşey soruyorsun sen onu boşver git bana bi paket sigara al gel diyordu, kurumsal yetkili bayiide çalıştığımda daha iyiydi, orda en azından biraz daha insan yerine koyuyorlardı. MYO stajyerlerin en büyük sıkıntısı, dükkandaki ustaların %80 den fazlasının ustalık belgesi bile yok, adam gelip müşterilere kötülüyor, biz o kadar iş yapıyoruz resmi olarak usta değiliz, bu adam tek başına bi motoru zor indirir ustalığı var dükkan açma belgesi var diyorlardı. Çırak yetişmeli bence, ancak düzgün insanlar çırak yetiştirmeli, çırak yetişirken sadece tamirat değil iş ahlakı da öğretilmeli, namuslu para kazanma da öğretilmeli, ahlaklı ustaya denk gelen çırak şanslıdır zira piyasada 10 da 1. Bide öyle 15 bin falan hikaye, işe başladığımda 6 gün sabah 7, akşam 7,haftalık 100 tl para veriyorlardı, o dönemde kendi maaşımla bi amfi almak için 2 ay dolmuşa binmedim yürüyerek eve gittim, dolmuşa verdiğim parayıda biriktirebilmek için. MYO stajyerleri maksimum, asgari ücretin 1/3 ü kadar maaş alabilir. Oda en tavan fiyat, 500 600 liranın üstünde para veren işyeri yok. 20 Mayıs 2021 tarihinde Ebrar Tüfek tarafından düzenlendi 4 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 20 Mayıs 2021 Paylaş 20 Mayıs 2021 ameliyatlarda cerrah toplam işlem süresi içinde ne kadar zaman kesip biçiyor? 1 Yorum bağlantısı
Koray Demir 20 Mayıs 2021 Paylaş 20 Mayıs 2021 Çağlar Bayur yazdı: ameliyatlarda cerrah toplam işlem süresi içinde ne kadar zaman kesip biçiyor? Dünyanın en ünlü kalp ve damar cerrahı Michael DeBakey’in arabası bozulmuş, arabasını tamire götürmüş. Tamirci arabasının kaputunu açmış ve de bakey’e dönerek: Size birşey soracağım neredeyse ben ve siz aynı işleri yapıyoruz. Mesela ben şimdi itina ile kaputu açacağım bir bakışta problemin nerde olduğunu anlayacağım, kapakçıkları temizleyeceğim, gerekirse kabloları, motor yağını değiştireceğim, hatta çok gerekli ise motoru çıkarıp yerine yenisini takacağım… Söylesenize nasıl oluyorda siz milyon dolarlar kazanıyorsunuz ama ben meteliğe kurşun atıyorum? Bunun üzerine De Bakey tamircinin kulağına eğilmiş ve şöyle demiş: Bunların hepsini motor çalışıyorken yapmayı denesene! 3 2 Yorum bağlantısı
Önder Özcan 20 Mayıs 2021 Paylaş 20 Mayıs 2021 Bu başlık altında çırak ile kalfayı karıştırıyor muyuz? Benim gittiğim yerlerde gördüğüm, çırak takımları getirip götürür, liftin ayaklarını ayarlar, takımları temizler, araçtan çıkan yağı, filtreyi vs, toparlar atar. Çırak izler, (pek) bişey söküp takmaz, burada bahsedilen şeyleri kalfa yapar. Yine şu anki servisimde gördüğüm, usta beni dinler, sorunu ve bakım için ne istediğimi öğrenir, kalfaya taslimat verir: Şunu şunu sökün, şunu değiştirin bitince haber verin (tabi arada gözü gene yapılan işte olur). Söyledikleri yapılınca gelir bakar kontrol eder, iş tamamsa toparlayın der. Herşey yerinbe takılınca da gelir usulen gene kontrol eder, sen sağ ben selamet. Ama ben de isterim ki arabama usta baksın- bakmıyor. 4 Yorum bağlantısı
Arda Bülent Güzel 20 Mayıs 2021 Paylaş 20 Mayıs 2021 Okuyacak staj yapacak. İzleyecek. Çıraklık mekanizması doğru bir mekanizma değil. bu düzenle yetişmiş ustalar ortada işte. Zaten hep çırak yapacaksa tamiri usta niye yetişiyor? Bi de o da var. Lise eğitimi herkese eşit olmalıdır. Meslek lisesi bir doğru bir karar değil bundan vazgeçiliyor. Kısa meslek öğrenecek olanlar 2 senelik MYO larda eğitim alır. Lise eğitiminde insanlar vatandaş ve birey olmak için eğitim alırlar almalılar. Ülkelerin cahil işçiye değil nitelikli vatandaşa ihtiyacı var. Onu yaparsan zaten kısa sürede öğrenir.İyide hocam belli bir yaşa gelen insanı yetiştirmek çok zor. 20 yaşında işe başlayacak adama bir laf dedim mi sokar bıçağı ustaya. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 20 Mayıs 2021 Paylaş 20 Mayıs 2021 Ahmet İhsan Akşen yazdı: ustanın eski liftine çıkınca ayakları aracın altına girmedi (normalde yeni lifte çıkıyordum hep). Çırak çamurluktan aracı kaldırdı ayakları sokmak için, çizgisi kaydı tabi kapı ile... Şimdi hep ustam alıyor lifte çıraklara vermiyor alt yapı , demirbaş önemli, eski tip lift 100 , yeni tip 1000, hali ile sıkıntı o liftler Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz 20 Mayıs 2021 Paylaş 20 Mayıs 2021 Gelişmiş ülkelerde nasıl oluyor teknik personel yetiştirmesi? Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 20 Mayıs 2021 Paylaş 20 Mayıs 2021 Köksal Yılmaz yazdı: Gelişmiş ülkelerde nasıl oluyor teknik personel yetiştirmesi? sonuçtan başa dönersek, sonuç saat ücreti bol sıfırlı avro olunca..... sanayide kurallara zorunlu olarak uyulunca da belli bir düzen geliyor, şahıs insiyatifine bırakılmıyor. 2 Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray 20 Mayıs 2021 Paylaş 20 Mayıs 2021 bence eli alet adavat tutan kimlerse bir araya gelelim evrenin en pahalı tamirhanesini oluşturalım. kimin hangi uzuvu oluşturacağına sonra karar veririz. 2 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 20 Mayıs 2021 Paylaş 20 Mayıs 2021 Dogan Arsiray yazdı: bence eli alet adavat tutan kimlerse bir araya gelelim evrenin en pahalı tamirhanesini oluşturalım. kimin hangi uzuvu oluşturacağına sonra karar veririz. faturaya ok diyecek müşteriyi bul, tamirhane işi kolay.... 88 yıldır motorun kurum temizliğine 30-50 dolar dendiğini duyunca , 100 mt de rekor hızla koşanları çok izledim. 1 Yorum bağlantısı
Ali Gök 20 Mayıs 2021 Paylaş 20 Mayıs 2021 bu mantıkta son usta ölünce yerine kimse kalmaz zaten 1 Yorum bağlantısı
Ahmet İhsan Akşen 20 Mayıs 2021 Paylaş 20 Mayıs 2021 Köksal Yılmaz yazdı: Gelişmiş ülkelerde nasıl oluyor teknik personel yetiştirmesi? Meslek lisesi ama bizimki gibi değil. Mesleği öğrenmeye üniversite çağında değil ortaokulda başlıyor. https://youtu.be/-8mJr4Uny74 1 Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz 20 Mayıs 2021 Paylaş 20 Mayıs 2021 Dogan Arsiray yazdı: bence eli alet adavat tutan kimlerse bir araya gelelim evrenin en pahalı tamirhanesini oluşturalım. kimin hangi uzuvu oluşturacağına sonra karar veririz. Voltranı mı oluşturacağız Ahmet İhsan Akşen yazdı: Meslek lisesi ama bizimki gibi değil. Mesleği öğrenmeye üniversite çağında değil ortaokulda başlıyor. https://youtu.be/-8mJr4Uny74 Ağaç yaş iken eğilir derler. Bir de neden sanayide çalışmak eli yağlı olmak aşağılık duygusu içeriyor ki? Bu algıyı ne zaman edindik? Belgesel kanalında veteriner Paul ü izliyorum adamlar gayet mutlu mesut hayvandan çitflikten(hani gübresi olur pis gibi düşünülür). Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 20 Mayıs 2021 Paylaş 20 Mayıs 2021 Ahmet İhsan Akşen yazdı: Meslek lisesi ama bizimki gibi değil. Mesleği öğrenmeye üniversite çağında değil ortaokulda başlıyor. https://youtu.be/-8mJr4Uny74 Yanlış. Almanya bundan kurtulmaya çalışıyor. Modern ülkelerde lise eğitimi standart. Arda Bülent Güzel yazdı: İyide hocam belli bir yaşa gelen insanı yetiştirmek çok zor. 20 yaşında işe başlayacak adama bir laf dedim mi sokar bıçağı ustaya. niye laf diyorsun bu bir. ikincisi bıçağı sokamaz lisede sokmamayı öğrenir. Yorum bağlantısı
Recommended Posts