İçeriğe Yönlendir

2021 Balık Tavsiye


Levent Güzelkalp

Recommended Posts

Önder Özcan

Tahin helvasını zaten çok severim, evde balık olduğu gün, peşinden tahin helvası gelir.

Dün akşam çupra+ levrek vardı ama maalesef sıcak mevsimde olduğumuzdan evde helva yoktu.

Çinekop, levrek, hamsi, istavrit, palamut, çupra diye gider benim sıralama.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tamer Topaç
Levent Güzelkalp yazdı:

Cevap veren herkese çok teşekkür ederim. Bütün yazdığın balıkları tek tek deniyeceğim. Bu sezon balık bol anlaşılan balıkçılar öyle diyor . Benim Sormak İstediğim biraz da şu aslında bu denizlerdeki mevcut durumda hangi balık yememeliyim. Bir arkadaşım denizlerimiz çok pislendi çiftlik balığı yada ithal balık yenmeli dedi. Sizce bu denizlerimizdeki son durum balıkların sağlığına dolayısıyla bizim salığımıza etki edermi

Müsilajdaki bakteri oranı, normal deniz suyuna oranla 10.000 kat fazla olduğundan dikkatli olunması ve dip balıklarından daha fazla uzak durulması tavsiye ediliyor. 

Benim aklıma gelenler,

Dil balığı

Kalkan balığı

Tekir/Barbun

Kırlangıç

Mezgit

Istakoz/Karides grupları

Dondurulmuş balıklar daha güvenli gibi.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
İbrahim Arslan

Aslında  fiyat/performans + saglık/hijyen olarak bakacak olursak yenecek en iyi balık norveç uskumru

Ama yılların alışkanlıgı var istavrit, hamsi, lüfer, palamutsuz olmuyor.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Muhammet Ali Deli

En çok istavrit severim beyaz içecekle, hamsi de güzel ama fırında buğulama yapılınca yerim kızartması yaramıyor. 

 

Adana'da alabalık yeriz genelde tatlı su balığıdır baraj gölünde de bol bol bulunur. Somonla kardeş sayılırlar bunlar da lezzetlidir. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Arda Bülent Güzel

Cem hocam açıklamış. Balıklarda ağır metal oranı fazladır. Cem hocamın bilgilerine bir ekleme yapmak istiyorum. Dip balığında ağır metal oranı daha fazladır. Mesala dil balığı. Avcı balığı yemenizi tavsiye ederim. Etçil oldukları için eti daha lezzetlidir.

Mesala Mersin ve Adana taraflarında çıkan halili balığını tavsiye ederim. Mükemmeldir. Boyutları 2-2.5 metreye kadar çıkabilirler.

Sardalya balığını hamsi gibi yapmanızı tavsiye ederim. Hamsi tava mısır unu ve azcık yağ. Muhteşem lezzettir.

Birde büyük balığın üzerini Kaya tuzu ile komple kaplayıp taş fırını atmanızı ve tadının muhteşem olduğunu göreceksiniz. Pişirme tekniğidir. Fırından sonra üstü katılaşan Kaya tuzu kırılıp altında kendi yağında pişen balığın kılçığından nasıl ayrıldığına inanamazsınız. Ben haftada bir gün balığı soframdan eksik etmem.
Herkese afiyet olsun.

  • Beğen 4
Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız
Arda Bülent Güzel yazdı:

Cem hocam açıklamış. Balıklarda ağır metal oranı fazladır. Cem hocamın bilgilerine bir ekleme yapmak istiyorum. Dip balığında ağır metal oranı daha fazladır. Mesala dil balığı. Avcı balığı yemenizi tavsiye ederim. Etçil oldukları için eti daha lezzetlidir.

Mesala Mersin ve Adana taraflarında çıkan halili balığını tavsiye ederim. Mükemmeldir. Boyutları 2-2.5 metreye kadar çıkabilirler.

Sardalya balığını hamsi gibi yapmanızı tavsiye ederim. Hamsi tava mısır unu ve azcık yağ. Muhteşem lezzettir.

Birde büyük balığın üzerini Kaya tuzu ile komple kaplayıp taş fırını atmanızı ve tadının muhteşem olduğunu göreceksiniz. Pişirme tekniğidir. Fırından sonra üstü katılaşan Kaya tuzu kırılıp altında kendi yağında pişen balığın kılçığından nasıl ayrıldığına inanamazsınız. Ben haftada bir gün balığı soframdan eksik etmem.
Herkese afiyet olsun.

Tuzda levrek süper olur. :yes:

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Levent Güzelkalp
Cem hocam açıklamış. Balıklarda ağır metal oranı fazladır. Cem hocamın bilgilerine bir ekleme yapmak istiyorum. Dip balığında ağır metal oranı daha fazladır. Mesala dil balığı. Avcı balığı yemenizi tavsiye ederim. Etçil oldukları için eti daha lezzetlidir.

Mesala Mersin ve Adana taraflarında çıkan halili balığını tavsiye ederim. Mükemmeldir. Boyutları 2-2.5 metreye kadar çıkabilirler.

Sardalya balığını hamsi gibi yapmanızı tavsiye ederim. Hamsi tava mısır unu ve azcık yağ. Muhteşem lezzettir.

Birde büyük balığın üzerini Kaya tuzu ile komple kaplayıp taş fırını atmanızı ve tadının muhteşem olduğunu göreceksiniz. Pişirme tekniğidir. Fırından sonra üstü katılaşan Kaya tuzu kırılıp altında kendi yağında pişen balığın kılçığından nasıl ayrıldığına inanamazsınız. Ben haftada bir gün balığı soframdan eksik etmem.
Herkese afiyet olsun.
Tuzda levrek yemistim gercekten enfes oluyor
En çok istavrit severim rakıyla, hamsi de güzel ama fırında buğulama yapılınca yerim kızartması yaramıyor. 
 
Adana'da alabalık yeriz genelde tatlı su balığıdır baraj gölünde de bol bol bulunur. Somonla kardeş sayılırlar bunlar da lezzetlidir. 
Norvec somonu alıyorum arada gercekten oralimi bilmiyorum ama epey lezetli gercekteb
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
O.Yücel Çetin
(düzenlendi)

İstavrit ve çinekop favorimdir palamutu yılda bir kere yerim yağlanınca başka yemem,  hamsi benim için ancak yoklukta gider.😀

tarihinde Osman Yücel Çetin tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Muhammet Ali Deli
Levent Güzelkalp yazdı:

Norvec somonu alıyorum arada gercekten oralimi bilmiyorum ama epey lezetli gercekteb

Bu eminönündeki balık ekmekçiler filan komple Norveç balığı satıyor çok lezzetli. Ama uskumru sanırım o balık. Koskoca 3 tarafı deniz ülkeyiz norveçten balık alıyoruz o da ayrı bir konu :)

 

Ama balıkları lezzetli ve balıkçılık mesleği çok temiz çok gelişmiş adamların :)

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Emre Şimşek
Levent Güzelkalp yazdı:

Cevap veren herkese çok teşekkür ederim. Bütün yazdığın balıkları tek tek deniyeceğim. Bu sezon balık bol anlaşılan balıkçılar öyle diyor . Benim Sormak İstediğim biraz da şu aslında bu denizlerdeki mevcut durumda hangi balık yememeliyim. Bir arkadaşım denizlerimiz çok pislendi çiftlik balığı yada ithal balık yenmeli dedi. Sizce bu denizlerimizdeki son durum balıkların sağlığına dolayısıyla bizim salığımıza etki edermi

Bunu tam olarak karşılayan bir bilgi sanırım çıkmaz. Balık deyince tarifler ve lezzetler ön plana çıkıverdi:)

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Kartal Balıkcılar Çarşısı , hamsi tava ile sezonu başlattık. Ama ne midyesi nede hamsi tavası güzeldi. :( 

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Ali Darbaz yazdı:

Kartal Balıkcılar Çarşısı , hamsi tava ile sezonu başlattık. Ama ne midyesi nede hamsi tavası güzeldi. :( 

Çünkü bu mevsimdeki hamsi geçen senenin hamsisi :) 

Yorum bağlantısı
Levent Güzelkalp
Bunu tam olarak karşılayan bir bilgi sanırım çıkmaz. Balık deyince tarifler ve lezzetler ön plana çıkıverdi:)
Aynen abi tarifler oneriler havada uçuşuyor [emoji3]
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
(düzenlendi)

Babam balıkçı. Bir balığın taze olup olmadığını anlamak hem kolaydır hem zor. 
 

gözleri, derisi, solungaçları parlak olmayan, kendisi diri sert olmayan balık taze değil. Bu zaten herkes biliyor. 
 

gözleri, derisi, solungaçları parlak, kendisi diri diri sert duran balık o zaman tazedir? Olmayabilir. Balık ağdan çekildiği an ilk birkaç dakika içinde dondurulmuşsa, satılmak üzere sabahtan çözdürülürse tezgahta taze gibi parlar. Bu balık bayat mıdır? Hayır. Fakat taze de değildir. Donmuş çözülmüş ürün tadı olur. Yani çok da kötü değildir. İyi denebilir. Ve bunu görünüş ile anlayamazsınız. Çok profesyonel olmak lazım anlamak için. 
 

Eğer balık sudan çıktıktan hemen sonra dondurulmamışsa, sonradan dondurulmuşsa işte o balık tehlikeli. Çözüldüğünde, üstte anlattığım hemen donmuş balık kadar parlak ve diri olmaz. Ama çok kötü de olmaz. Siz ona birkaç günlük balık deyip idare eder diyebilir ve alırsınız. Ve tadı iğrençtir. 
 

en bombası, tezgahta üstte anlattığım şekildeki balıklar karıştırılır. Siz genel bakışta su fıslatılmış balıklara aldanıp alırsınız. Halbuki tek tek bakarsanız arada bayat balıklar balıklar vardır. Buna uyanmanız lazım. 
 

sudan çıkan ve donmamış balık için;  gözünüzle şahit olduğunuz balık avını almaktan başka çare yok. 
 

ben bir gece denize açılırken 2 kasa çinekop alıp, 3 saat sonra sabah limana 3 kasa ile dönüp, 3 taze kasa çinekop satan gördükten sonra taze balık kovalamayı bıraktım. 

tarihinde Tansu Kalafatoğlu tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
  • Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Yurdaer Elay
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

 

 

Tanıdık balıkçı var Ulus halinde.. Babam arada gider mevsimine göre alır gelir bir şeyler. Bazı zamanlar bu balık sana yaramaz dediği de oluyormuş (tazelik bakımından). Biz pek anlamayız, güvenmekten başka çaremiz de yok :) 

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
(düzenlendi)
Yurdaer Elay yazdı:

 

Tanıdık balıkçı var Ulus halinde.. Babam arada gider mevsimine göre alır gelir bir şeyler. Bazı zamanlar bu balık sana yaramaz dediği de oluyormuş (tazelik bakımından). Biz pek anlamayız, güvenmekten başka çaremiz de yok :) 

Şimdiki zamanda balık yedim demek için balığı tutmaktan başka çare yok :) 

 

eskiden buzhaneler yoktu. Denizden çıkan balık o gün piyasaya sürülürdü. Çoksa sakız parasına balık satılırdı. Ama şimdi öyle değil. Önce donduruluyor. Mantıklı olan da bu. 
 

kasımda, hamsi ağını toplayıp dönmüş gırdırdan canlı hamsiyi alıp, öğlene ızgarada yememiş bir insan evladı, balık yememiş demektir bence :) o lezzet inanın lüferde yok diye yemin ederim ama kanıtlayamam. Çünkü gırgırlar artık hamsiyi ağdan toplar toplamaz donduruyor :) eskidendi o işler. Sabah 6’da beklerdik limanda. Bedava verirlerdi. Balık boldu

tarihinde Tansu Kalafatoğlu tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
  • Üzgün 1
Yorum bağlantısı
Erhan Doruk
(düzenlendi)

Ağır metaller adından anlaşılacağı gibi deniz diplerinde yoğun birikir ve  dip balıkları daha fazla etkilenir. Kirli denizlerde avlanan balıklardan dip balıklarından uzak durun. Taze olan her balık güzeldir. Öncelikle taze balık seçmeyi öğrenin. 

tarihinde Erhan Doruk tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Erhan Doruk yazdı:

Ağır metaller adından anlaşılacağı gibi deniz diplerinde yoğun birikir ve  dip balıkları daha fazla etkilenir. Kirli denizlerde avlanan balıklardan dip balıklarından uzak durun. Taze olan her balık güzeldir. Öncelikle taze balık seçmeyi öğrenin. 

Olta mezgiti yemez misiniz :) 

Yorum bağlantısı
Cem Dilmen
Mert Gülkokan yazdı:

hocam vedat milorun titremesinin en büyük nedeni yediği midyelerden kaynaklı kndisi de bunu Kabul ediyor ancak günümüzde satılan midyelerin ve balıkların birçoğu çiftlikte yetişmekte

 

midyeci ahmet sürekli olarak midyelerinin analiz raporunu paylaşıyor midyelerdeki civa ve ağıt metaller oldukça düşük ve izin verilen değerlerde hatta bugün kendisinin acıbadem hastanesinde kendi kan analiz raporunu paylaştı günde 50 midye yiyen adam daki civa kadmiyum kurşun değerleri hepsi düşük

 

aynı durum çiftlik balıklarında geçerli değil midir ?

 

Ben cupra ve levreği çiftlikte yetişenlerden tercih ediyorum zaten metrodan aldığım için balıkları orada çiftlik balığı olarak satılıyor çiftlik balıklarında da bu tarz metaller düşük değil midir ?

Evet Mert Bey teorik olarak çiftlik balıklarında daha az olması gerekir ancak onlarda kullanılan yapay yemlerin içeri gündeme geliyor. Bir ara bu tartışılıyordu. Arkadaşların dediği gibi dip balıkları ve midye gibi deniz canlılarında ağır metal oranları oldukça yüksek durumda. Bunları tüketirken ölçülü tüketmek daha iyi olacaktır. Vedat milor aynen dediğiniz gibi. Ağır metaller parkinson, Alzhemier gibi bir sürü hastalıktan sorumlu tutuluyor. 

Yorum bağlantısı
Erhan Doruk
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Olta mezgiti yemez misiniz :) 

Çıktığı denize bağlı, Marmara ise yemem. Ege ise kaçırmam :)

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Erhan Doruk yazdı:

Çıktığı denize bağlı, Marmara ise yemem. Ege ise kaçırmam :)

Karadeniz. Çok şey kaçırıyorsunuz. Vücudun ağır metallere ihtiyacı yok mu kardeşim :) 

 

 

Yorum bağlantısı
Erhan Doruk
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Karadeniz. Çok şey kaçırıyorsunuz. Vücudun ağır metallere ihtiyacı yok mu kardeşim :) 

 

 

İki kulak bana yetiyor sağolasın :)

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Haluk Şentürk

Yenecek en lezzetli balık bana göre lüferdir. Şu an tutuyoruz ve afiyetle 😬

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...