İçeriğe Yönlendir

Bulaşık Makinem Suyu Boşaltmıyor


Muhammed Orak
Çözüme git Murat Gedik tarafından,

Recommended Posts

Köksal Yılmaz

Benim buzdolabına kompresör arızası teşhisi kondu ama yeni kompresörde de aynı sorun olunca elektronik kartta sorun olduğu ortaya çıktı. Kompresör çalışmak için yüksek akım çekince elektrik yetersiz geliyordu kompresör arızalı gibi görünüyordu. Dolap profilo. Arızadan emin olmadan motor alma derim.

Yorum bağlantısı
Erhan Doruk
Murat Gedik yazdı:

Makine tamamen normal çalışıyor. Ama su boşaltmaya gelince motor sanki tıkanıklık varmış gibi zorluyor ve E25 hatası veriyor. Bu hata da su boşaltma hatası. Genelde bi parça motorun çalışmasını engellediği zaman ortaya çıkıyor. Kürdan kemik filan gibi. Onu alınca sorun kalmıyor ama benim makinada hiç bir tıkanıklık parça filan yok gene de bu hatayı veriyor. Sonra söküyorum oynuyorum takıyorum bir kaç denemeden sonra düzeliyor. Dört beş ay sonra gene aynı.

Bende de benzer bir sorun vardı. Tahliye pompasının içinden cam kırığı parçası çıkmıştı.  Sonra makineyi yerine ittim , yine suyu boşaltmadı, hertarafını söktüm, hiç sorun yoktu, yerine itiyorum , suyu boşaltmıyor. Sonradan farkettim ki yerine iterken tahliye hortumunu eziyormuşum. Hortumu düzeltince sorun kalmadı. Bunlarda su sensörü var mı bilmiyorum ama sizinki varsa sensörle ilgili olabilir. 

 

Bosch bulaşık makinesi hata kodu E25

Pompa yabancı bir madde nedeniyle tıkanmış veya pompa kapağı düzgün şekilde takılmamış.

Pompa temizliği:
1. Program seçiciyi OFF konumuna getirin. Makineyi fişten çekin. Dikkat: Pompa, cam parçacıkları nedeniyle tıkanmış olabilir. Bu parçalar yaralanmanıza neden olabilir.
2. Filtreyi çıkarın.
3. Pompa kapağını çıkarın.
4. Tüm yabancı maddeleri temizleyin.
5. Pompa çarkının serbestçe dönüp dönmediğini kontrol edin.
6. Pompa kapağını kilitleyerek veya vidaları iyice sıkarak yerine takın.
7. Gerekirse filtreleri de doğru şekilde hizalayarak takın.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Murat Gedik yazdı:

Bu araba gibi değil ki Mehmet abi. Kapanıp açınca arıza kodu filan kalmıyor.

Var bence... 

Aynı durum benim bosch'ta olmuştu.. 

Motora bir çivi sıkışmıştı.. 

Boschu aradım, su atmıyor dedim, motora bir şey sıkışmıştır dedi.. Baktım sıkışmış, çıkardım. Sonra tarif etti, resetleme yaptırdı telefonda. 

 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Murat Gedik

Resetleme dediği şey de başlama tuşuna 3 saniye basılı tutmak. Ben onu zaten programı iptal etmek için de yapıyorum. Başka türlü bir resetleme var mı bilmiyorum.

Erhan Doruk yazdı:

iterken tahliye hortumunu eziyormuşum

Erhan bey aynı şeyleri ben de düşündüm. Hatta makineyi yerinden çıkarıyorum, boruları filan dışarıdan her yerini görebileceğim şekilde seriyorum gene boşaltmıyor. Hatta borunun içine yağ birikeceği bile aklıma geldi. Lavabo aç bile döktüm borunun içinden. Gene düzelmedi. Bir saat sonra taktım çalıştı. 

Yorum bağlantısı
Emre Şimşek

Benim makinenin tahliye sorununu sonunda buldum ben. Gider hortumunu duvarda taktığım noktada duvarın içinde dirsek var. Ben hortumu öyle sokmuşum ki hortum dirseğin sonuna dayanmış, azıcık bir boşluktan su tahliye ediyormuş.. Hortumun ucunun alta gelen kısmında genişçe bir delik açarak hallettim.

Murat Gedik yazdı:

5 ay aradan sonra benim Bosch bulaşık makinesi gene E25 hatası vererek suyu boşaltmadı. İçini kontrol ettim hiç birşey yoktu. Hortumları kontrol ettim gene birşey yok. Hatta bir kutu lavabo açı tahliye borusunun içine boşalttım. Ketılda kaynattığım suyu da içine döktüm. Fokur fokur gitti tertemiz oldu. Motoru söktüm, dönmesini engelleyecek birşey var mı diye. O da temiz. Yan tarafını söktüm, şöyle bi parça var yan tarafta, suyun girişini ve çıkışını kontrol ediyor. Ne kadar su aldığını ölçüyor: 

su-giris-aparati-687148-UP-1-800x800.jpg

Bu da benim makinamdaki: k56fkqu.jpg

Üst tarafta bir yerde pislik birikmiş ama çıkarıp temizleyemedim. Altta pis suyun çıktığı ilk yeri söktüm ve boşaltmayı çalıştırdım. Motor gene kesik kesik çalıştı. Bu yüzden motorun bozuk olduğuna kanaat getirdim. Sonra araştırdım uyumlu motoru bulmak için amazonda bir tane buldum. https://www.amazon.com.tr/gp/product/B07KC1MQY4/ref=ox_sc_act_title_1?smid=A3RGRYTLRFKBYD&psc=1

Satıcının numarasını aradım uyumlu mu diye hala haber bekliyorum. 

 

Bu arada makinayı toplayım ortalık dağınık gelince takarız dedim ve son bir defa çalıştırdım. Makine normal çalışmaya başladı. Hiç zorlanmadan suyu boşalttı. Çok garip. Adam uyumlu derse yeni motoru 160 TL'ye amazondan alacağım ve değiştireceğim. Normal elektrik motoru nasıl bozulur ki hiç hasar filan yok. Çalışıyor ama çok su varken vuuuuut vuuuut diyor üç defa sonra çok az su kalınca normal çalışmaya devam ediyor.

 

Bu reçinenin olduğu kısım değil mi ya? Hani sudaki kireci kıran? Bizdekinde de vardı bu. İçinde sarı bir reçine olması lazım..

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Murat Gedik
Köksal Yılmaz yazdı:

Arızadan emin olmadan motor alma derim.

Köksal bey ben de ondan şüpheleniyorum. Ama arızayı tespit için ne yapabilirim ki? Benim elimden gelen en basitten başlayarak arızayı gidermeye çalışmak. Şimdiye kadar hiç masraf yapmadan yapabildiğim her şeyi yaptım. Şimdi baktım motor tam uyumlu 160 TL imiş pek pahalı gelmedi. Onu alayım değiştireyim dedim. Eğer arıza gene devam ederse dediğiniz gibi arıza kart ya da başka bir sensörde olabilir. 

 

Şikayet var sitesinde bununla ilgili şikayetleri okudum. Servis zaten arıza tespitine bile 85 TL alıyor. Hemen boşaltma yapmıyorsa test yapmadan motor ya da bazı parçaların değişimine gidiyorlar. Servisin sitesinden baktım motor 455 TL. Yani en az 600 TL vereceğim servise. Bence böyle küçükten büyüğe doğru parçaları değiştirmek en mantıklısı. 

Emre Şimşek yazdı:

Bu reçinenin olduğu kısım değil mi ya?

Evet Emre bey aşağıda kelepçe ile bağlı olan soldan üçüncü dar hortum su giriş hortumu. Oradan su giriyor. Yukarıdaki kırmızı kıvrıma kadar gidiyor. Oradan aşağı tekrar iniyor. Hemen yanındaki hortumdan tuz ve reçine kabına giriyor. Oradan çıkıp makinenin içine giriyor. Dikkatli bakıldığı zaman su yolu kolaylıkla görülüyor.

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Murat Gedik

knlte5a.jpeg

Bu da makinenin bağlantı şeması ve parça kodları. 455 nolu parça su tahliye motoru. 

Yorum bağlantısı
Selim Kaya

Geçtiğimiz hafta bende de E09 hatası verdi.

Araştırdığımda rezistans arızası olduğunu gördüm. Yıkama motoru ile iç içe yapmışlar rezistansı.

Motoru söküp multimetre ile rezistans arızasını teyit ettim. Ancak yüksek ısı nedeniyle yangına mahal vermemek için yenisi ile değiştirmeyi tercih ettim.

Servise bir yıl garantili şekilde 1000 lira gibi bir rakama değişim yaptırdım.

 

Gördüğüm şu ki o parça sırf arıza yapsın diye yapılmış. Yıkama motorum sağlam ancak rezistans ayrı değişim yapılmadığı için sağlam parçayla beraber değişim masraflı oldu.

Mesela Arçelik örneğinde bu parçanın ayrı olduğu ve değişim için 3 te 1 fiyata maliyetinin olduğunu gördüm.

Ayrıca o motor ilk su sızıntısında yine rezistansı patlasın diye zemine koyulmuş. Ben Bosch - Siemens - Profilo grubundan ümidi kesitim.

İlk arıza yapan çamaşır makinemin yerine Vestel 'e geçtim mesela. Kurutma makinemi de Vestel tercih ettim.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...