İçeriğe Yönlendir

Et Süt ve Gıda


Çağlar Bayur

Recommended Posts

Çağlar Bayur

yakıt, lastik araba fiyatları malum artmakta, bunlar bir yere kadar parası ile alınabilir, alınamasa da yürürüz çözüm buluruz da, et, süt gıda nereye koşmakta? Benim et ile ilgim mangal başında başlar tabakta biter, biraz rakamlara bakayım dedim: 1990 da nüfusumuz 54 milyon / tüm hayvan toplamı da 63 milyon

sene 2018 olduğunda, nufüs 80 milyon / tüm hayvan toplamı da 63 milyon hala

rekorumuz 1981 de , nufüs 45 milyon / tüm hayvan toplamı 85 milyon.

hayvan sayısı 2009 a kadar her yıl düşmüş, dipte 37 milyon a inmiş

sonra süt neden arttı, kıymanın kilosu kaça çıktı, hangi markete ceza kesilse de hazineye biraz para girse diye magazin haberleri içinde boğuşuyoruz, hayvancılıktan anlamam , matematik diyor ki: bu gariplikte bir iş var :mangal:

 

nufüs 2 misli artmışken yerli hayvan sayısı azalmış ise, bu kendiliğinden olmaz, müşteri artıyor, gırtlak sayısı artıyor, yetiştirici azalıyor....

  • Beğen 13
  • Üzgün 1
Yorum bağlantısı
Murat Sürmeli

Hayvanın otlayacağı yer de yok, yem alıp yedirip satınca kazanç da yok. Devlet altyapıya desteği düşünmüyor nedense. Bu gariplikte bir iş var dediğin gibi 

Yorum bağlantısı
Hacı Şenyurt
yakıt, lastik araba fiyatları malum artmakta, bunlar bir yere kadar parası ile alınabilir, alınamasa da yürürüz çözüm buluruz da, et, süt gıda nereye koşmakta? Benim et ile ilgim mangal başında başlar tabakta biter, biraz rakamlara bakayım dedim: 1990 da nüfusumuz 54 milyon / tüm hayvan toplamı da 63 milyon
sene 2018 olduğunda, nufüs 80 milyon / tüm hayvan toplamı da 63 milyon hala
rekorumuz 1981 de , nufüs 45 milyon / tüm hayvan toplamı 85 milyon.
hayvan sayısı 2009 a kadar her yıl düşmüş, dipte 37 milyon a inmiş
sonra süt neden arttı, kıymanın kilosu kaça çıktı, hangi markete ceza kesilse de hazineye biraz para girse diye magazin haberleri içinde boğuşuyoruz, hayvancılıktan anlamam , matematik diyor ki: bu gariplikte bir iş var :mangal:
 
nufüs 2 misli artmışken yerli hayvan sayısı azalmış ise, bu kendiliğinden olmaz, müşteri artıyor, gırtlak sayısı artıyor, yetiştirici azalıyor....
Malum kota var. Anlayacak kafamız yok. Sonuç alltta kalanın canı nereye isterse oraya.
Yorum bağlantısı
Haşmet Güngör

Et, süt, yemesen de ölmezsin. Sorun tüm gıdalar da . Çaresi, yeterli üretim. İtibardan tasarruf olmaz amenna ama itibarı  yiyemeyiz. Köprü ve yolları da. Çaresi desteklemeyle mi olur , zorunlu  ekim yapmayla mı olur, bilemem. Büyüklerimiz biliyorlardır umarım ama bu sorunu çözmezler ise, meşhur ata sözümüz değişir. Hiç de hoş olmaz.  Hangi atasözümüz derseniz.

"Aç ayı oynamaz" değişir " aç ayı saldırır" olur.

  • Beğen 6
Yorum bağlantısı
Hamit inan
Çağlar Bayur yazdı:

nufüs 2 misli artmışken yerli hayvan sayısı azalmış ise, bu kendiliğinden olmaz,

AB uyum yasaları ile ilgili uygulanacak kararlardan birinde aynen şunu okumuştum (Bir ara işi gücü bırakıp metin metin oturumları okuyordum).
Tarım istihdamı %30 lardan %5 lere çekilecek. Yaklaşık ben bunu okuyalı 8 sene olmuştur. 
Sonuç ortada. 

Murat Sürmeli yazdı:

Hayvanın otlayacağı yer de yok, yem alıp yedirip satınca kazanç da yok. Devlet altyapıya desteği düşünmüyor nedense. Bu gariplikte bir iş var dediğin gibi 

Karadeniz için bu dediğiniz küllüyen hikaye. Bunun hesabını köylü olupta asgari ücretle çalışan gençlerle çok yaptık. Kazandığının 4 katını alacakken neden burdasın peki deyince gevrek gevrek anamm bubammla köyde kalmak istemiyorum dedi bir kaçı.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Zincirkıran

hocam derslerden hatırladığım kadarıyla hayvancılığın ilk şartı topraktır, çünkü girdinin %70ini yem oluşturur, büyükbaş hayvan için 3-4 dekar arazi gerekir ki hayvanın yiyeceği yemi yetiştirelim. hayvancılık yapan birçok çiftçi küçük işletme sınıfında olup yemin çoğunu hazır almakta, bu da işletmenin karını düşürmekte. bu işletmeler de bir süre sonra hayvancılığı bırakmakta ya da mevcut sayıyı arttıramamaktadır. 500-1000 başlık gibi büyük işletmeler ise ya yemi kendi arazisinden ya da kiraladığı arazilerden elde ettiği için işletme kar yazıp ayakta kalmaktadır. istisnalar elbette vardır ancak genel durum böyle.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hamit inan
Haşmet Güngör yazdı:

desteklemeyle mi olur

Üretim yani ürün değil tarla destekleniyor!!!

Yorum bağlantısı
Murat Sürmeli
Hamit inan yazdı:

Karadeniz için bu dediğiniz küllüyen hikaye. Bunun hesabını köylü olupta asgari ücretle çalışan gençlerle çok yaptık. Kazandığının 4 katını alacakken neden burdasın peki deyince gevrek gevrek anamm bubammla köyde kalmak istemiyorum dedi bir kaçı.

Hocam Karadenizdeki hayvancılıkla kurtulamayız gibime geliyor zaten

Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız

Et yiyenlerin çoğunluğu ile etin yetişmesine uygun olan bölgeler çok uzak. Nüfus Marmara'da iken büyük baş hayvan yetişmesine uygun alanlar doğuda. Ne yapılabilir:

  • Doğuda yetişen hayvan batıya taşınır, olmaz çünkü yakıt pahalı
  • Demir yolu ile taşıma yapılabilir ama mesafe çok uzak.
  • Büyük baş yerine küçük baş yetiştirilebilir ki İç Anadolu buna çok uygun. Keza Trakya da. 
  • Yine İstanbul ve çevresi büyük sorun. Burada kıyma az yağlı 80-90 lira, mis gibi yağlı, çıralı antrikot 140 lira. (idi)
  • Yine süt için keçi uygun olur, çünkü büyük baştan az yer ama onun kadar süt veren cinsleri var. 

 

Yorum bağlantısı
Fatih Evcin

Bursa'da dayımın oğlu bir hevesle girdi 20 tane koyun aldı senede iki kere ikiz yavruluyor falan dedi.

2 sene zor dayandı. Sattı hepsini kurban üstü.

 

Şimdi 10 tane büyükbaş aldı , tereyağı ve süt satıyor ama bu maliyetlerde çok zor diyordu.

Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız

Bugün yapılan zam için kim nereyi basıp ceza kesecek acaba:unsure2:

Yorum bağlantısı
Ayhan Asil

Ya şeker, en son bu gün markete gittiğimde gördüm. 40 TL. lik şeker olmuş sana 60 TL. 

Yorum bağlantısı
Serkan Toker

Hayvan sayısı nüfustan fazlaykende evlerde her gün kavurma pişmiyordu. Yeşilçam filmlerinde sık işlenir, bakkalın manavın kasabın önünden hızlı geçerle veresiye istenecek diye. Maaşı alınca borçlar ödenir önce. Burada hatalı olan hayvancılık yapan kazanmıyor, sadece kurban bayramlarında bireysel satışlarda para kazanıyorlar onda da açgözlülüklerinin kurbanı oluyorlar. 20 bin dediği danayı bayramın 1. günü 10 bine bırakıp geri götürme derdinden kurtuluyor ama para kazanıyor yine. Çünkü memlekete götürse kasap 8 bin verecek. Devlet yapsın et balık kurumu ile desen o da ayrı dert oluyor. Çok arttı diye ithale ete yöneliyorlar.. Burada yapılacak olan üretici eğitilecek, 3 inek bile olsa elinle sağma makineyle sağ denecek, gerekirse köylerde sağma merkezleri kurulabilir. Zorluğu üreticiyi bezdiriyor. Meralar kullanılacak, yöreye uygun besi hayvanı yetiştirilecek. Bizim oralar batı karadeniz ormanı bol ama keçi için uygun değil mesela. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

İthal eti yerliden ucuza malediyoruz. 

Sonuçta bize satan da bir yerlerden alıyor ve arada o da kar ediyor. 

Bize et yada canlı ihraç eden ülkeler nasıl başarıyor bu işi. 

 

 

Yorum bağlantısı
Haşmet Güngör
Serkan Toker yazdı:

Hayvan sayısı nüfustan fazlaykende evlerde her gün kavurma pişmiyordu. 

Et hiçbir zaman ülkemizde ucuz olmadı. Beyaz et de  gençler hatırlamaz ama  lükstü ama entegre üretimle ulaşılır oldu. Bu sorunu çözmek zor . Avrupayı örnek vermeyin onların  protein kaynağı %  90 domuz. Et pek kaale almayın çözümü zor. asıl tehlike diğer ürünlerde. 

Yorum bağlantısı
Ahmet Çankaya

ithal et artık ucuz değil...

bir dönem euro ucuz iken her ne kadar yanlış ise de ithalat ile çözülüyordu bu iş

ancak bu yem ve diğer girdi fiyatları ile para kazanmak imkansız...

Yorum bağlantısı
Ali Gök

bu ülkede tarım ve hayvancılıktan neden para kazanılmaz oldu bunu oturup düşünmesi lazım hem devletin hem çifçinin 

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Erdem Bozkurt

Kendi kendine yetebilen ülkeden ithalata bağlı ülke olduk,sebebi ülkeyi kıt zihniyetle YÖNETEMİYENLER...

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Ali Gök

bu arada tüccarı marketciyi halciyede hesaba çekmeyi unutmamak lazım nasıl olduda sen zenginsin üreten öldü halk aç kaldı demek lazım

Yorum bağlantısı
Tamer Topaç
Çağlar Bayur yazdı:

matematik diyor ki: bu gariplikte bir iş var :mangal:

Mangal partilerinde löpür löpür götürürken hiç matematik hesabı yapmıyormuşsun :mangal:

 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erkut Uysal

Zamanında yetenek yarışmasını, ülkemizde bir köpek kazandı...

Ben mesela o günden beri çok detaylıca düşünmüyorum çoğu şeyi, sizde öyle yapın... 

Hak ettiğimiz gibi yönetiliyoruz...

  • Beğen 4
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Muharrem Karagülle

Köylü  bu girdi maliyetleri ile tarımsal üretim yapmayı bırakıyor .Ekilip biçilmediğinden  çocukluğumda tarla olan  yerler hep orman oldu, hayvanların otlayabileceği alanlar azaldı.

Ülkemizde yeterli yem bitkisi üretilmediğinden  yem fiyatları çok arttı.Fabrikasyon  hayvan yemlerinin hammadesi de ithal geliyor.Yanlış hatırlamıyorsam geçmişde samanı  bile ithal ettik.Yem, elektrik ,mazot fiyatları üreticiyi zorluyor.Bu aralar  dişi hayvanlar kesime gidiyor bu gidişle süt fiyatları daha da artacak.

Yorum bağlantısı
Serkan Toker
Haşmet Güngör yazdı:

Et hiçbir zaman ülkemizde ucuz olmadı. Beyaz et de  gençler hatırlamaz ama  lükstü ama entegre üretimle ulaşılır oldu. Bu sorunu çözmek zor . Avrupayı örnek vermeyin onların  protein kaynağı %  90 domuz. Et pek kaale almayın çözümü zor. asıl tehlike diğer ürünlerde. 

 

O kısmı yazıp silmiştim Haşmet abi.. :) Kırmızı et piyasasında çeşitlilik sağladığı için ve üretimi nispeten kolay olduğu için kırmızı et tercihinde ön planda ama biz öyle algılamıyoruz. Tarım gelişmiş ülkelerde sübvanse ediliyor, bizde tarla tapusuna teşvik verilir para köy kahvesinde yenilir. :D

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Ülkemiz büyükbaşa uygun değil. Adam “ııığğğyyy koyun eti” kokuyor yağlı deyip yemiyor. Ama sosyal medyada “neden domuz eti günah, bence değil, yenir bu” diye savunuyor. 
 

ülkenin kırmızı et sorunu ancak küçükbaş ile çözülür. Bilimsel olarak böyle yazılmış çizilmiş

  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...