İçeriğe Yönlendir

Tezsiz Yüksek Lisans Yapmak


Bekir Çelik

Recommended Posts

H.Cenk Bayrakçı
(düzenlendi)
Furkan Bakırel yazdı:

Sayın hocam bilene ve bilgiye sonsuz saygım elbette ki var lakin bir tarafta da yadsınamaz bir Türkiye gerçeği var.Anadolu üniversiteleri sadece ekonomik bir çark görevi icra ediyor akademik personel para kazanıyor , esnaf ve ev sahipleri öğrenci üzerinden para kazanıyor peki öğrenci ne kazanıyor ? Üniversitelere eğitim yönünden bakarsak Celal Şengör Hoca'nın da dediği gibi "Üniversite okumak 4 sene vakit kaybı" . Anadolu üniversitelerinin özeti maalesef budur.
O yüzden tezli yapılmış tezsiz yapılmış bir önem arz etmiyor , nereden nasıl kolay alınıyorsa oraya yönelmeli gerekiyorsa parayı basıp hiç uğraşmadan özel üniversiteden diplomayı almalı.İş yerinde kullanılacaksa işe yarar yoksa duvarda güzel bir çerçeve olur bu nedenle emek vermeye , zaman harcamaya değmez.Ben bu işler için zaman ve emek harcamış biri olarak acıyorum kendime.

Furkan Bey Anadolu üniversiteleri dediğiniz üniversitelerden birinin rektör yardımcısıyım. 30 yıllık üniversiteyi böldüler ve biz yeni bir üniversite olarak 4 yıldır varolmaya devam ediyoruz. Ama en eski bölümümüz 43 yıllık. Eski üniversitemizin de öncesine dayanıyor. Ülkemizdeki üniversiteler yökün politikası ile ihtisaslaşmaya doğru gidiyor ve her birine ayrı ayrı misyonlar yükleniyor. Her bir ilde üniversite açılmasın derseniz katılırım, evet doğru. Ama bu iş yavaş yavaş düzelmeye doğru gidecek. Üniversite sınavında tercih yaparken öğrenciler hocaların özgeçmişine bakarak ve de akademik başarılarına bakarak tercih yaparlarsa otomatik olarak bir eğitim yelpazesi oluşacak ve başarısız olan üniversite kapanmaya mahkum olacak. Bazı illerde durum buna gidiyor. Tabi ilin coğrafi ve ekonomik durumu da etkili bu işte. Ama tüm Anadolu üniversitelerini işe yaramaz diyerek kestirip atmak haksızlık olur. Sizin yaşadığınız olumsuz durumlar nedir bilmiyorum ama,özel sektörde Ar-Ge dışında ya da çok büyük firmalar haricinde  Lisansüstü eğitim pek önemsenmiyor bana kalırsa. Sizin itirazınız buna. 

tarihinde H.Cenk Bayrakçı tarafından düzenlendi
  • Beğen 4
Yorum bağlantısı
Ahmet Hasan Şendağ

Liyakat liyakat diye konuşan tipler para bastırıp diploma al diyor, okulun eğitimin tezin ne önemi var dereceni kademeni al yeter diyor, üniversitenin geçmişini uzmanlığını kadrosunu bilmeden Anadolu’daki üniversiteleri küçümsüyor. Bu arkadaşlar bir daha liyakat kelimesini ağızlarına almasalar yeridir. 
Muhtemelen “Ülkede liyakat yok” diye kafa ütüledikleri şey  kendi siyasi görüşünün yönetimde etkin olmamasıdır. 

  • Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal
Furkan Bakırel yazdı:

Türkçe öğretmeni miyiz yazı yazalım.

Tez yazmayı Türkçe öğretmenlerinin işi olarak görüyorsanız "bence" en büyük hatayı burada yapıyorsunuz. 

 

Tezli, tezsiz farketmez bir şekilde Türkçe öğretmeni olmadığı halde tez yazmış, savunmuş, doktorasını yapmış(tezini defalarca savunmuş ve tez yazmış) kişilerin danışmanlığına, desteğine muhtaçsınız. 

 

Ama sadece yaptım demek olsa gerek. Yoksa bu yazıdaki hiçbir cümleyi yazmazdınız. Zira sizin bakış açınızla bakarsak aylarca/senelerce emek verip üniversite kazanan kişiler gereksiz bir şey yapıyorlar. Ya da yine bu açıdan bakarsak, gerçekten işinde iyi kimseyi bulamayız. Mesela sizi parayı verip mezun olmuş bir doktor ameliyat etsin ister misiniz? Ya da parayı verip mezun olmuş bir mühendisin statik hesaplamasını yaptığı binada oturmak ister misiniz? 

 

Herşey parayı basıp almaktan ibaret değil

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Furkan Bakırel
Yanlış düşünüyorsunuz.
en kötü okuldaki öğrenci bile değişiyor gelişiyor. Gözlemliyoruz. Yapmayın..
Yoksa “cahil halkın feraseti” politikası başarılı olur..

Ben tapatalk üzerinden foruma girdiğim için cevaben yapılan alıntıların bildirimi gelmedi o yüzden anında dönüş yapamadım.Bugün bakarken gördüm cevapları o yüzden biraz geç cevaplıyorum kusura bakmayın.

Sayın hocam umarım benim düşüncem yanlıştır , kim ister insanlar boşuna emek sarf etsin boşuna para harcasın . Kim ülkesindeki eğitim sisteminin kötü olmasını ister ? Yahut berbat olsa bile beni ne alâkadar eder ? Ama işte tutamıyorum kendimi yazmam gerekiyor çünkü bu yazılanları okuyan bir kişi belki de bu yazılar sayesinde senelerini boşa harcamamış olacak.O yüzden yazmak lazım.
Konuya dönersek benim gözlemlediğim , bildiğim , gördüğüm kadarıyla durum maalesef bu.Tek tük farklı durumlar olacaktır ama genele bakılınca birçok üniversite kof , birçok bölümün içi boş.
Mesela basit birşey yazayım ben bu konuyla alakalı olarak hemde kendi bölümümden olsun.Mühendislik öğrenimi gören on üniversite öğrencisine mühendis nedir ? sorusunu yöneltin en az beşi bu soruya cevap veremez birşeyler geveler ama net bir cevap veremez.Niye veremez ? Çünkü üniversite onlara çıkmış soru ezberletir onlar da bu soruların cevabını öğrenir eğer çıkmış sorularda mühendis nedir sorusu varsa cevap verebilirler yoksa veremezler.Derste birşey öğrenmezler çünkü öğretici olduğu söylenen kimseler de bilmez , âdet yerini bulsun diye bir kitap aldırılır o kitabın PDF hâli tahtaya yansıtılır ve okunur.Durum budur.Bu öğrenimi gören birisi nasıl bir tez yazabilir? Yazdı diyelim ne kadar dolu bir tez olur sizce ? Veriyorum cevabını Google de ne kadar bilgi varsa tez konusuyla alakalı o kadar dolu olur tezi , okunmaz bile göze hitap ediyorsa AA yoksa BB oradan sonra hop kaldırılır rafa .
Velhasıl kelam ne olduklarını bile öğretemeyen bir kurum onlara ne katabilir neyi öğretebilir ? Tahtaya PDF'yi yansıtıp ımm eee diye geveleyip duran adam nasıl bir bilgi aktarabilir ?
Birkaç örnek daha yazayım sizde aksini yazın isterseniz benim yanlış düşündüğümü bana gösterin.
Mesela tamamen sallıyorum Bozok Üniversitesinde ileri malzemeler ve nanoteknoloji tezli yüksek lisans programı var.Bu program da eğitim alan birisi ne öğrenir nano teknoloji hakkında nasıl bir katkı sağlar memlekete bu yazdığı tez nasıl bir işe yarar ? Ben bir öğrenci size soruyorum yada bir tane daha sallamasyon örnek Gaziosmanpaşa Üniversitesi elektrik elektronik mühendisi öğrencisi gerçekten elektronik mühendisi eğitimi alıyor mu sizce ? Ben cevap vereyim şansı yaver giderse evde ki prizi çarpılmadan bağlayabilir aldığı eğitim bu kadar.Hiç uzağa gitmeyelim sallamasyon da olmasın kendimden örnek vereyim.Ben üniversitededen mezun olunca etriye ve pilyenin ne olduğunu bilmiyordum gerçekten bilmiyordum utanılacak birşey yok bunda çünkü benim hatam değil bana öğretmediler çünkü kendileri de bilmiyordu.Bu kadar basit birşeyi öğretmekten acizlerdi bu kadar bilgisizlerdi.Ben bildiğim herşeyi kendim öğrendim fazladan tek bir harf dâhi öğrenemedim üniversite de.Sadece ben değil birçok arkadaşım farklı üniversitelerden mezun oldu ve onlara da sorsak onlarda bilmez [emoji53][emoji53].Zaten yeni mezunların iş bulamamasının büyük bir sebebi budur.
Erzincan Üniversitesinde yaz okulu eğitimi alırdım ora daha da felaket [emoji3][emoji3] ... Her neyse çok uzun bir yazı oldu ve yaklaşık 2 saatimi aldı bu yazı umarım okuyan gören genç arkadaşlarım olur yada anneleri babaları bu yazıları okur ve yapacakları bir yanlıştan dönerler.Üzgünüm ama Anadolu üniversitelerin genel hâli budur.

Yorum bağlantısı
Bekir Çelik
Ahmet Hasan Şendağ yazdı:

Liyakat liyakat diye konuşan tipler para bastırıp diploma al diyor, okulun eğitimin tezin ne önemi var dereceni kademeni al yeter diyor, üniversitenin geçmişini uzmanlığını kadrosunu bilmeden Anadolu’daki üniversiteleri küçümsüyor. Bu arkadaşlar bir daha liyakat kelimesini ağızlarına almasalar yeridir. 
Muhtemelen “Ülkede liyakat yok” diye kafa ütüledikleri şey  kendi siyasi görüşünün yönetimde etkin olmamasıdır. 

Benim sözlerime cevap olarak mı yazdınız Ahmet hocam bu yazıyı? Alıntı yapmadığınız için kestiremedim tam.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...