İçeriğe Yönlendir

P0232 Hata Kodu ve Çözüm Adımları


Ömer Sarıgül

Recommended Posts

Ömer Sarıgül

Herkese merhaba aracım 2000 model focus 1.6 sw ilk arabam 8 yıldır severek kullanıyorum ve ayrılma gereksinimi duymuyorum. 

Aracımda bir süredir uğraştığım bir arıza ve çözüm yollarını anlatacağım. 

Arızaya gelirsek ara sıra sıra benzin pompasının devreden çıkması veya devreye girmemesi ile beynin p0232(yakıt pompası ikincil devresi yüksek sinyal) kodu vermesi.

 Biraz araştırma sonucu internette pompa rölesinin takılı kalması veya atık sigorta olması vb. bahsediliyor.

 Yaptıklarım ve çözümü:

1-Motor bölmesi sigorta kutusundan R7 pompa rölesi kontrol ettim sağlam çıktı ve onunla bağlantılı F9 nolu sigortada sağlamdı. Röle ve sigorta ayaklarını temizledim taktım sorun devam etti.

 2-Ön yolcu tarafı sağ ayak altında bulunan inertia switch(acil durum benzin kesici anahtarı) soketi temizliği ve içinin açıp mekanizmasını temizledim. Sorun düzeldi gibi oldu yaptım diye sevinirken yine arıza verdi😤

3-Sağ arka koltuk altında yakıt modülünden bahsediliyor bunda bir arıza vardır diyerek döşemenin altını açtım benim araçta yoktu yada kaldırılmış diyerek ondan vazgeçmistim ama bugün tekrar baktım bingo! Saklarcasına lpg ye geçince pompanın beslemesini kesen modülü koymuşlar sacın altına. Modüle vurunca pompanın çalıştığını fark ettim. Söküp içini açtım. İcinde bir zamanlama röle devresi var. Karttaki röleyi söktüm ve kontak uçlarındaki kararmaları gördüm hemen değiştirdim. Sorun şu an bitti kontağı her açtığımda pompa normal devreye giriyor 👍

** Röle kontakları neden yandı dersek?

Birşey olmaz diyerek 7 yıldır değişmediğim yakıt filtresini bu arızanın aks ettiği ilk başta değiştim, filtre berbattı üfleme ile hava bile zor geçiyordu. Geç kalmış olduk, tıkalı filtrenin pompaya verdi aşırı yük ile röle kontakları zarar görmüş ve yanmıştı.

Benzin kesici röleyi bulamasaydım yakıt deposunu söküp pompanın soket temizliği pompa değişimi tesisat kontrolleri vs vs. iş çok uzayacak, boşa zaman ve para kaybı olacaktı benim için. Üstüne üstün arıza devam edecekti☺️ Çok şükür çözüme ulaştım.

Karttaki rölenin durumuIMG_20230321_142519_904.jpg.d034b7b0f04c6401d29f15d4ae7f905d.jpg

 

Başına gelen olursa belki yardımcı olabilir diyerek bahsetmek istedim inşallah okuyanları sıkmamışımdır👋

  • Beğen 4
Yorum bağlantısı
Serkan Ünsalan

araç lpg de çalışırken benzin pompası çalışmasın diye takılıyor diye lpg montajı yapılırken takılıyor.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...