Mehmet Duran 23 Ekim 2009 Paylaş 23 Ekim 2009 (düzenlendi) Arkadaşlar aşağıda ilk yaptığım çalışma var... ledleri önce kadranın kasasında yan duvara dizmiştim.... ilgili resimler aşağıda...Netice yukarıdaki şekilde güzel olmayınca, daha sonra aşağıda anlattığım şekilde ledleri dizdim...göstergeyi söktükten sonra üzerinde rakamların bulunduğu ince plastik gibi olan levhanın arkasında yeşil görüntünün oluşması için var olan yeşil boyayı aseton ile sildim... bu plastk levhayı scanner'da taradım, ve A4 kağıda aldığım çıktıyı bir karton üzerine yapıştırdım... "led şerit" üzerinden söktüğüm 55 adet mavi ledi, söz konusu (karton üzerine yapıştırdığım) fotokopi üzerinde her bir çizgi ve rakam denk gelecek şekilde dizdim ve lehimledim... 3 lede 1 direnç denk gelecek şekilde ayarladım... direnç olarak da yine şerit ledler üzerindeki dirençleri kullandım...hem direnç hem de ledleri makasla şerit üzerinden kestim... böylece led şeritin altındaki yapıştırmaları kullanarak fotokopi üzerine kolayca yapıştırmış oldum... daha sonra da uygun şekilde ledleri lehimledim... lehimlerken zil tellerini kullandım... bu kısmı epey uğraştırdı tabi... (neredeyse 1,5) gün...Bu arada, ibreleri yerlerinden sökmek kolay... ama taktıktan sonra ayarlaması zor... tecrübe ederek öğreniyorsun...belki arabadan arabaya değişebilir...mesela hararet göstergesi için motoru tamamen ısındığında ibre neredeyse duruyorsa ona göre ayarlıyorsun... devir ibresini rolantiye göre yapıyorsun... hız ibresini ayarlayabilmek için bence navigasyon cihazı şart... ancak deneyerek ayarlayabiliyorsun... mesela navigasyon cihazı 100km hızı gösteriyorken senin kadranın 70 gösteriyorsa, önce duruyorsun sonra bi daha test ediyorsun... ibrelerin test aşaması biraz uzun sürüyor... resimler de bunlar: mavi renk gündüz bile çok belli ve güzel durdu...ancak gece özellikle şehir dışında göz alıcı olacak diye düşünüyorum... gösterge ayarı için bir potansiyometre var arabada zaten ama çok fazla kısamıyor...acaba o potansiyometrenin değerini değiştirmem mümkün olur mu ki? mesela FŞAT 1K lık potansiyometre taktıysa acaba söküp 2K denesem mi ki? NOT: teybin ekranını mavi, tuşlarını da kırmızı yaptım...ayrıca göğüsteki diğer düğmeler ile cam açma düğmeleri de kırmızılandı...NOT2: "şurası şöyle olsa, şu renk olsa" şeklindeki değerli görüşlerinizi de bekliyorum.. şimdiden teşekkürler... 29 Ekim 2009 tarihinde maymotdur tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Kadir Eren1679652583 23 Ekim 2009 Paylaş 23 Ekim 2009 kardeş çok güzel olmuş keşke yapılış resimleride olsaydı ama yinede güzel çalışmalarının devamını bekleriz Yorum bağlantısı
Mehmet Duran 23 Ekim 2009 Yazar Paylaş 23 Ekim 2009 kardeş çok güzel olmuş keşke yapılış resimleride olsaydı ama yinede güzel çalışmalarının devamını beklerizaslında 1-2 resim çekmiştim... bu tip işlemlerde hep çekerim... ama nedense telefonda çektiğim resimleri bulamıyorum... çektiğime eminim ama, nasıl oldu anlamadım... Yorum bağlantısı
Mehmet Duran 23 Ekim 2009 Yazar Paylaş 23 Ekim 2009 Hayırlı olsun süper ... teşekkür ederim... gösterge güzel oldu da bence... teybin ekranı sanki mavi güzel durmadı gibime geliyor... ayrıca, teyp ekranında 4 adet mantar led var... kırmızı ve beyaz kullandığımda daha güzel bir görüntü oluşuyor aslında ama gösterge ile uyumlu olsun diye mavi yaptım...ancak bir mavi led için 600 küsür ohmluk bir direnç kullandım... bir led için 4,5 volt geliyor... şu anda yakından bakınca mantar ledin ekrana düşen ışığında yuvarlak nokta oluşuyor... direnci daha da düşürürsem bu sefer ışık miktarı azalıyor... daha geniş açılı led ne olabilir bilmiyorum... elektronik parça satanların zaten led ile bilgileri yok... açılarından haberleri bile yok... ama aynı sorunu beyaz ya da kırmızı led ile kullandığımda yaşamıyorum... hatta beyaz ve kırmızıda 470ohmluk dirençler kullanmıştım... Yorum bağlantısı
Hüseyin Matur 24 Ekim 2009 Paylaş 24 Ekim 2009 Emeğine sağlık güzel olmuş.Resimlerde hava aydınlık olmasına rağmen ışığın şiddeti bir hayli fazla. Gece karanlığında gözlerini yormuyormu. Ve kadrana ışık yansımıyormu?(Işık şiddetini düşürmek için ayar düğmesi varsa ayrı tabi.) Yorum bağlantısı
Misafir 24 Ekim 2009 Paylaş 24 Ekim 2009 .ancak gece özellikle şehir dışında göz alıcı olacak diye düşünüyorum... gösterge ayarı için bir potansiyometre var arabada zaten ama çok fazla kısamıyor...acaba o potansiyometrenin değerini değiştirmem mümkün olur mu ki? mesela FŞAT 1K lık potansiyometre taktıysa acaba söküp 2K denesem mi ki?Potansiyometre direk konsol aydınlatmasını sürmüyordur.Tabii Wattlı pot değilse.Büyük bi ihtimalle arada bi sürücü vardır.Bu sürücü tasarlanırken akkor flamanlı ampüle göre tasarlanıyor.Ledler az akım çektiği için devre sapıtık çalışıyor.Eğer hangi devrenin konsolu sürdüğünü bulabilirsen devre üzerinde tadilat yapabilirsin.Yok devrenin yeri belli değilse konsolun iç kısmına görünmeyen bir yere wattlı direnç yada ampül bağlayarak sorunu aşabilirsin.Çalışman güzel olmuş .Ama mavi ışık gece gözlerini yoracaktır.Benim tercihim beyaz kullanmandan yana olurdu.Hatta KM göstergesi üç kademeli renkli olabilirdi.Mesela hız dilimine göre beyazdan kırmızıya doğru.Tehlikeli sürat hesabı Yorum bağlantısı
Mehmet Duran 24 Ekim 2009 Yazar Paylaş 24 Ekim 2009 Potansiyometre direk konsol aydınlatmasını sürmüyordur.Tabii Wattlı pot değilse.Büyük bi ihtimalle arada bi sürücü vardır.Bu sürücü tasarlanırken akkor flamanlı ampüle göre tasarlanıyor.Ledler az akım çektiği için devre sapıtık çalışıyor.Eğer hangi devrenin konsolu sürdüğünü bulabilirsen devre üzerinde tadilat yapabilirsin.Yok devrenin yeri belli değilse konsolun iç kısmına görünmeyen bir yere wattlı direnç yada ampül bağlayarak sorunu aşabilirsin.Çalışman güzel olmuş .Ama mavi ışık gece gözlerini yoracaktır.Benim tercihim beyaz kullanmandan yana olurdu.Hatta KM göstergesi üç kademeli renkli olabilirdi.Mesela hız dilimine göre beyazdan kırmızıya doğru.Tehlikeli sürat hesabı tavsiyelerin için çok teşekkür ederim... potansiyometrenin fişini takmayınca devre tamamlanmıyor ve ledler yanmıyor.. potansiyometre gösterge aydınlatmasına gelen 12 voltu yaklaşık 11volta kadar düşürüyor... ya potansiyometreye doğrudan wattlı direnç desteğiyle ya da göstergenin arkasına ledlere elektrik aldığım yere wattlı bir direnç koyarak çözebilirim gibi geliyor bana..şu anki ışık şiddetine gelince.. gündüz süper... gece şehir içinde daha süper.. göz yormuyor... belki de o kadar emek harcadığım için benim gözümü yormuyordur şehirlerarasında ise gelecek hafta sonu il dışına çıkacağım... ancak o zaman test edeceğim... bana da biraz gözlerimi yorar gibi geliyor... rengin mavi olması değil de şiddeti yorar diye düşünüyorum... iki renk yapmak şu anda çok mümkün değil... ledlerin ışıkları birbirine karışacaktır diye düşünüyorum... asetonla sildikten sonra aklıma başka bir şey daha geldi... aslında arkaya beyaz led döşemek yoluyla, kadranın arkasına defter kapları gibi (ya da daha düzgün başka bir şey) renkli bir malzeme ile, örneğin çizgileri kırmızı rakamları mavi gibi, arkadan kaplayarak da renklendirme yapabilirim diye düşünüyorum... Yorum bağlantısı
Coşku Arşiray 24 Ekim 2009 Paylaş 24 Ekim 2009 (düzenlendi) çok başarılı olmuş tebrikler. bende aynısını nissan pathfinder aracıma yapmıştım. metod benzerdi. ancak gösterge panelinin içine uygun yerlere flux ledler takmıştım. bu işleri yaparken en dikkat edilmesi gereken şey gösterge panellerinin film kabloları. birde ibrelerin kalibrasyonu. ben mesela ibreleri sökmeden yapmak zorunda kalmıştım. siz ibreleri nasıl söktünüz? 24 Ekim 2009 tarihinde KLL tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mehmet Duran 24 Ekim 2009 Yazar Paylaş 24 Ekim 2009 çok başarılı olmuş tebrikler. bende aynısını nissan pathfinder aracıma yapmıştım. metod benzerdi. ancak gösterge panelinin içine uygun yerlere flux ledler takmıştım. bu işleri yaparken en dikkat edilmesi gereken şey gösterge panellerinin film kabloları. birde ibrelerin kalibrasyonu. ben mesela ibreleri sökmeden yapmak zorunda kalmıştım. siz ibreleri nasıl söktünüz?ibreleri sökerken aynı anda iki şey yapmak gerekiyor... sağa doğru çevirirken aynı anda sıkıca tutup yavaş yavaş dikkatli bir şekilde kendinize doğru asılmak... takarken de sola doğru çevirerek ve bastırarak takılıyor...ama kalibrasyon işi cidden zor.... özellikle de benim için devir ve hız göstergelerinde... ama eğer kadranınız yuvarlak ise yani ibreler tam tur dönebiliyorsa ayarlamanız zor olmaz... benimki yarım ay olduğu için ibreler tam dönmüyor... yarım döndürerek yapmak zorunda kalıyorum... denk gelmeyince mecburen söküp tekrar şansını deniyorsun... tabiri caizse biraz gıcık... Yorum bağlantısı
Yusuf Güneş 24 Ekim 2009 Paylaş 24 Ekim 2009 (düzenlendi) ellerine saglık çalışman cok guzel olmuş bence kilometredeki yeşil gostergeyide mavi ve ye kırmızı ya cevirebilirsen aracında tam bi butunluk saglanmış o daha once arkadasımın teyib ışıklarını da mavi ye cevirmiştik aynı seninki gibi mavi ışıklı ve siyah yazılıydı bizde ekranın onundeki beyaz kağıt seklineki parcayı cıkardık sonuç gercekten cok guzel oldu mavi ışık ve beyaz yazılar kesinlikle tavsiye ederim 24 Ekim 2009 tarihinde yusufum206 tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mehmet Duran 24 Ekim 2009 Yazar Paylaş 24 Ekim 2009 ellerine saglık çalışman cok guzel olmuş bence kilometredeki yeşil gostergeyide mavi ve ye kırmızı ya cevirebilirsen aracında tam bi butunluk saglanmış o daha once arkadasımın teyib ışıklarını da mavi ye cevirmiştik aynı seninki gibi mavi ışıklı ve siyah yazılıydı bizde ekranın onundeki beyaz kağıt seklineki parcayı cıkardık sonuç gercekten cok guzel oldu mavi ışık ve beyaz yazılar kesinlikle tavsiye ederimteyp ekranındaki yeşil kağıdı çıkardım zaten... daha önceden yeşildi... teyp ekranının zemin aydınlatmasının rengini değiştirebiliyorum ancak yazı rengi LCD'den kaynaklanıyor...ancak kadrandaki dijital kilometre-trip göstergesinin altındaki renk veren kağıdı çıkarmam mümkün değil...ekranın lehimlenen ayaklarını sökmem gerekir bunun için.... onu da göze alamam... ama arkasındaki sarı halojen lambayı daha önce söküp beyaz led taktım... 12 volta karşılık bir beyaz led bir adet de 600 küsür ohmluk direnç koydum... bir hafta sonra led sizlere ömür direnci artırıp ledi koruyayım desem bu sefer de ışık miktarı çok az geliyor.. tek led yetmiyor... iki-üç led de mümkün değil... yuvaya sığmıyor... Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven 24 Ekim 2009 Paylaş 24 Ekim 2009 (düzenlendi) maymotdur fluks led kullanmayı denedınmı.4,5 volt bir led için çok fazla.maksimum 2,5 volta çekmelisin.Fluks led kullanırsan bu 3volt da olabilir beyaz için. 24 Ekim 2009 tarihinde mandalina_ tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mehmet Duran 24 Ekim 2009 Yazar Paylaş 24 Ekim 2009 maymotdur fluks led kullanmayı denedınmı.4,5 volt bir led için çok fazla.maksimum 2,5 volta çekmelisin.Fluks led kullanırsan bu 3volt da olabilir beyaz için.yanlış anlaşılmışım sanırım...4,5 volt dirençsiz olan voltaj... direnci bağladım... flux led kullanmam mümkün değil... çünkü ledin başının içeriye doğru girmesi gerekiyor.... Yorum bağlantısı
Yusuf Güneş 26 Ekim 2009 Paylaş 26 Ekim 2009 teyp ekranındaki yeşil kağıdı çıkardım zaten... daha önceden yeşildi... teyp ekranının zemin aydınlatmasının rengini değiştirebiliyorum ancak yazı rengi LCD'den kaynaklanıyor...ancak kadrandaki dijital kilometre-trip göstergesinin altındaki renk veren kağıdı çıkarmam mümkün değil...ekranın lehimlenen ayaklarını sökmem gerekir bunun için.... onu da göze alamam... ama arkasındaki sarı halojen lambayı daha önce söküp beyaz led taktım... 12 volta karşılık bir beyaz led bir adet de 600 küsür ohmluk direnç koydum... bir hafta sonra led sizlere ömür direnci artırıp ledi koruyayım desem bu sefer de ışık miktarı çok az geliyor.. tek led yetmiyor... iki-üç led de mümkün değil... yuvaya sığmıyor... bunların ikiside aynı aractan cekilmiş resimler değil fakat bnm bahsettigim sonucta bunun aynısıydı siyah yazılı olan gostergeyi ekranı değiştirmeden turuncu yazılıya cevirmek mümkün Yorum bağlantısı
Mehmet Duran 26 Ekim 2009 Yazar Paylaş 26 Ekim 2009 bunların ikiside aynı aractan cekilmiş resimler değil fakat bnm bahsettigim sonucta bunun aynısıydı siyah yazılı olan gostergeyi ekranı değiştirmeden turuncu yazılıya cevirmek mümkünhımmm.... benim yeşil kalan bu lcd ekranla ilgili olarak yapabileceğim tek şey arkasındaki halojen ampul yerine beyaz led takmak... mavi ya da kırmızı takınca hiç aydınlatmadı bile...rakamları göremedim... ancak beyaz ledde, beyaza yakın çok açık yeşil bir ton elde edebildim...lcd ekranın arkasındaki yeşil kağıdı ise sökmem mümkün değil... ekranı ayakta tutan plastik parçayı sökmem mümkün değil... ancak ekranın ayaklarını tek tek lehimlerini sökerek yapabilirim ki buna da cesaret edemem zaten... Yorum bağlantısı
Barış Kürüm 27 Ekim 2009 Paylaş 27 Ekim 2009 hocam sen beni öldürecen vallahi, eline emeğine sağlık ama yapma böyle gördükçe içim gidiyo benim. Yorum bağlantısı
Coşku Arşiray 27 Ekim 2009 Paylaş 27 Ekim 2009 LCD ekranın polarizasyonu nasıl değiştirilebiliyor peki? Yorum bağlantısı
Yusuf Güneş 27 Ekim 2009 Paylaş 27 Ekim 2009 LCD ekranın polarizasyonu nasıl değiştirilebiliyor peki?dediğm gibi ben yapmadım bu çalışmayı arkadasım yaparken gozume ilişmişti sadece nedendir bilinmez pek ilgilenmemiştim o zamnlar ama hatırladığım kadarıyla ekranın önündeki beyaz filmi çıkarmıştı Yorum bağlantısı
M.Timur 31 Ocak 2010 Paylaş 31 Ocak 2010 10 numara,ben daha sönük direksiyon tuş ledleri ile gezeyim... Yorum bağlantısı
Süleyman YASAN 16 Şubat 2010 Paylaş 16 Şubat 2010 konuyu açan hocam.Yanlış anlamadıysam hız kadranının olduğu plastik kısmı fotokopi çektin.Çektiğin fotokopiyi kartona yapıştırdın.peki benim anlamadığım yerine monte ettiğinde rakamlar nasıl aydınlandı.Biraz daha ayrıntılı anlatırmısın.Yada seni telefonla arayayım. Yorum bağlantısı
Ercan Tepeli 21 Şubat 2010 Paylaş 21 Şubat 2010 slm...Harika olmuş arkadasım...Bende yapmak istiyorum gözterge kısmını anladım ama kalolifer düğmelerinin orası yeşil onları nasıl değiştireceğiz .... Yorum bağlantısı
Recommended Posts