İçeriğe Yönlendir

Ford Mondeo I iç aydınlatması

Oktay Toker

Recommended Posts

Oktay Toker

iç aydınlatmada kullanılan voltajı defalarca ölçtüm devri arttırdım aynı en fazla 9.6 volt benim araçta yanlız sabit demiyelimde mksimum bu voltajda kontak 1 ve 2 de iken düşük buda normal.bunun sebebi araçta aydınlatma ışık ayarı var o yüzden kısıtlı.kapı açma kollarının içindeki aydınlatma,havalandırma dügmelerinin aydınlatması.vites kolunun içindeki aydınlatma otomatik viteslerde var,yol bilgisayarı içindeki aydınlatma,araç hata lambalarının göstergesindeki aydınlatma ve gögüsteki aydınlatma,bu bahsettigim yerler normal ampul ile yapılan aydınlatmalar ve en fazla 9.6 volt gördüm,ledli aydınlatma çok degil sanırım 6 yerde kullanılmış ön arka cam ısıtıcı dügmesi klima on off dügmesi ön gögüste 8mm lik led var iki tane ve yol bilgisayarı göstergesinde var görünürde tabi bu ledler.görünmeyenler kapı açma kapamalarındaki ledler bunları mavi olarak degiştim ,vites aydınlastmasınıda mavi yaptım ..iç aydınlatma voltajını ölçmeye fırsatım olmadı henüz.onuda ölçünce paylaşırım .şimdilik vites bölümünün parçaları var resimde mavi yaptıktan sonra resim çekmeye fırsatım olmadı yerine takmadım hala yogunluktan.

post-4009-1270470511_thumb.jpg

post-4009-1270470523_thumb.jpg

post-4009-1270470531_thumb.jpg

post-4009-1270470538_thumb.jpg

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Işık ayarını yapan dimmer mi düşürüyor ki bunu 9,6 volta... Dimmer girişini ölçtünüz mü, kaç volt ?

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)
Işık ayarını yapan dimmer mi düşürüyor ki bunu 9,6 volta... Dimmer girişini ölçtünüz mü, kaç volt ?

dimmeri sökmedim hiç giriş voltajını ölçmek için,ama dimmeri kısınca voltaj 5.6 volt civarına geliyor eminim buna dimmer düşürüyor.

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

post-4009-1270560583_thumb.jpgcamlar ana kumanda bölümü kü.ük tırnaga dikkat

post-4009-1270560594_thumb.jpgledleri degiştirdigimde sadece kırmızı kalıcak onuda degiştiricem mecburen oda zayıf çünki

post-4009-1270548994_thumb.jpgcam açma dügmesi parçalı hali tırnaklara dikkat

post-4009-1270548983_thumb.jpgmavi smd led baglı hali drenç degişimi olucak sanırım zayıf yanıyor

post-4009-1270549075_thumb.jpggündüz çekilmiş burda belli ışık zayıf kalıyor gecede çok farklı degil

post-4009-1270549036_thumb.jpgkapı açma kolunun aydınlatma yuvası burda bir ışık mercegi var digeri yuvaya oturtulan parçada

post-4009-1270549011_thumb.jpgışıgın şiddeti fena degil parçalar tam oturmadan çekebildim ve gündüz

post-4009-1270549024_thumb.jpgled üçlü şekilde oluyor yönü alta geliyor direnç mecburen kablo kısmına gelmek zorunda kaldı orayada tırnak yapıp kabloyu taktım.

cam açma dügmelerinin 3 tanesi aynı türde sol taraftaki 4 lü olarak her kapı için ayrı kumanda ediyor.bunda 4 adet yeşil led ama buna 120 ohm luk drenç baglanmış.1 adet kırmızı ve 1 adet yine yeşil led bulunmakta bu ise arka kapıların cam açma dügmelerini kapatıyor çocuk koruması sanırım.bu parçaya led leri daha yapmadım normal 3mm.lik mavi led kullanıcam buraya.bu büyük parçayı sökerken dikkat edilecek husus küçük bir parça oynar şekilde düşüp kaybolmasın dikkattt.diger dügmelerde her birinde yeşil 3mm lik oldukca zayıflatılmış bir ışıkla yanıyordu gece bile zor görünüyordu işaretler.içini güzelce temizledim ledi kesip 390ohm luk dirençle beraber söktüm.yerine 330ohm luk ve elimdeki smd mercekli mavi ledlerden vardı onu monte ettim.fakat ışık yetersiz kaldı biraz galiba drenç degerini 220 ohm yapıcam sonra.öncesinde sökük halde iken voltaj ölçümü yaptıktan sonra tabiii.yanlız bu parçaları sökerken dikkat etmeliyiz içinde 2 adet tırnak var monteli degil koybolmasın.kapı açma kolu iç aydınlatma lambası yalıtım süngeri diyeyim onun altında kalıyor yuvası zifti kaldırmak biraz zor oldu ama açtım 2 ayrı mercek bulunuyor burda biri kapıya sabit digeri açma kolunun dış kapatma çercevesinde ama ışık güzel yansıyor dogrusu.burdaki voltaj 9.6volttu maximum(benim aracım için geçerli)ve 3adet mantar ledi seri bagladım ve 2.2ohm luk bir direnç bagladım.arttıkca deger ısınma arttı ışık düştü voltaj düşük malum.bu direnç ile 10 voltluk sabit dc voltajla yaklaşık 12 saat sabit yakarak test ettim her hangi şekilde dirençte ısınma olmadı.ışık şiddeti oldukca güzeldi.resimler gündüz çekildi.o yüzden ışık şiddeti tam anlaşılmıyor.bu parçalarda hoşuma giden bişi oldu led baglantılarını lehim ile degil punta ile yapmışlar bu güzel b özellik.

http://img682.imageshack.us/i/05042010424.jpg/

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

tavan aydınlatmasını söktüm epeycede kirli idi güzelce temizledim önceden hazırladıgım ledleri taktım ışık şiddeti oldukca iyi oldu.üç ayrı bölümü var iki tane saglı ve sollu oynar yuvalı yuvarlak mercekli buradan 5 watt'lık ampul çıktı yerine 9 adet 3 erli seri ve her seri için 82ohm 1watt seri baglantılı led uyguladım.pertinaks veya hazır epoksi kullanmadım yer zaten küçük ledlerin bacaklarını yan yana koyarak lehimledim birleşik oldu iyice fenada olmadı aslında ama özenmedim cumartesi gecesi ledleri eve götürdüm kötü havyam vardı evde 2 saat falan ugraşmışım tasarladıgım şekilde ledleri hazır hale getirdim.dün gecede uyguladım.biraz çirkin duruyor ama saglam şekilde yerleştirdim altını iyice silikonla doldurup oturttum ledleri.resimde boş haldeyken çekmiştim.orta kısım olan büyük bölüme 10watt lık ampul takılmış.ve plastik erimiş iyice kırılmış sıcaktan çatlamış her bir yeri küçük tellerle aralara köprü atıp biraz destek yaptım ve pattex plastik yapıştırıcısından sürdüm uhu gibi kokuyor ama kuruyunca sertlligi iyi.bu bölüme 27 tane birleşik led yaptım yine 3 erli seri ve 82ohm dirençle.regulatör kullanmadım bu şekilde 13.5 volt adaptör ile yaklaşık 8 saat çalışır bıraktım ısınma sadece led üstlerinde oldu drençte ısı hissetmedim.özellikle 1 watt kullandım ısı drinçte deger kaybı yaratıyor.regülatör kullanmamaya karar verdim.led başına maximum 3.2 volt ölçtüm araç çalışır halde iken.boşta iken 3 volt oluyor maximum.güneşlik arkasında bulunan aydınlatmalarada el attım orayada 5 watt ampul kullanılmış ama devre konmuş içine dügme var 8 volt düşük ve dügmeye basılınca normal akü voltajı alınıyor.buraya 3 led kullandım 82ohm direnç ile.güzelde oldu.içe gömdüm iyice görünmüyor ledler sadece ışık yansıyor.sol güneşligin aydınlatma on off swich bozuktu onun için söktüm ve tamir ettim.mondeo sırf ışık şiddeti için harika bir devre kullanmış resimde görebilirsiniz.araç içi resimlerini çekicem bi kaç güne.SUBMARINELIGHT

led için delik delmeye ugraşmadım 2 tane önceden delmişler orayı kullanmaya çalıştım.deneme amaçlı mantar led taktım biri vites tarafına bakıyor digeri el freni tarafına.12 volt ugraştırmadı aydınlatmada 12saniyelik ışıklandırma kapı açılıp kapandıgında yanan,sadece bu şekilde yanmasını istedim.sis lambasının açık oldugu ışık göstergesinde ön sisler için mavi smd led kullandım diger ledler içten çok belli oldu bunda ışık şiddeti tam yerinde oldu.arka sis için ise kırmızı smd kullandım.hoşuma gitti renk ler çünki burda ışık yansıtıcı camda yeşil ve sarı kullanılıyordu ve bu camın boyalı hali idi buna ragmen mavi ve kırmızı renk çok tatlı görünüyor.şimdilik bu kadar.ledlerin montajında özellikle pertinaks veya epoksi kullanmadım elimdeki mantar ledler fazla oldugu için power led kullanmadım.sonuç oldukca yeterli ledler çok fazla belli olmuyor kutunun içinde yeteri kadar sıgdı mercek bölümünü doldurdu resimlerde nasıl çıkıcak bakalım.ayak altı ışıklandırmasınıda mavi ledle yapmaya karar verdim 5wattlık ampul kullanılmış yakında uyguluyacagım.mavi ton çok talı duruyor kırmızı gri ve iç bölümünde hemen hemen her yeri siyah olan mekanda kırmızı çok sıkıcı olur diye düşündüm mavi gerçekten iç açıcı renk benim için.bunlar daha temiz resimler oldu daha net.

resimlerin hepsi bu adreste

http://img694.imageshack.us/i/iaydnlatmayankhali.jpg/

post-4009-1271202752_thumb.jpg

post-4009-1271202760_thumb.jpg

post-4009-1271361132_thumb.jpg

post-4009-1271361140_thumb.jpg

post-4009-1271361150_thumb.jpg

post-4009-1271361159_thumb.jpg

post-4009-1271361168_thumb.jpg

post-4009-1271361176_thumb.jpg

post-4009-1271361192_thumb.jpg

post-4009-1271361207_thumb.jpg

post-4009-1271361216_thumb.jpg

post-4009-1271361225_thumb.jpg

post-4009-1271361247_thumb.jpg

post-4009-1271361257_thumb.jpg

post-4009-1271361265_thumb.jpg

post-4009-1271361273_thumb.jpg

post-4009-1271361280_thumb.jpg

post-4009-1271361290_thumb.jpg

post-4009-1271361298_thumb.jpg

post-4009-1271361305_thumb.jpg

post-4009-1271361512_thumb.jpg

Yorum bağlantısı
Recep Yazıcı1679652586
tavan aydınlatmasını söktüm epeycede kirli idi güzelce temizledim önceden hazırladıgım ledleri taktım ışık şiddeti oldukca iyi oldu.üç ayrı bölümü var iki tane saglı ve sollu oynar yuvalı yuvarlak mercekli buradan 5 watt'lık ampul çıktı yerine 9 adet 3 erli seri ve her seri için 82ohm 1watt seri baglantılı led uyguladım.pertinaks veya hazır epoksi kullanmadım yer zaten küçük ledlerin bacaklarını yan yana koyarak lehimledim birleşik oldu iyice fenada olmadı aslında ama özenmedim cumartesi gecesi ledleri eve götürdüm kötü havyam vardı evde 2 saat falan ugraşmışım tasarladıgım şekilde ledleri hazır hale getirdim.dün gecede uyguladım.biraz çirkin duruyor ama saglam şekilde yerleştirdim altını iyice silikonla doldurup oturttum ledleri.resimde boş haldeyken çekmiştim.orta kısım olan büyük bölüme 10watt lık ampul takılmış.ve plastik erimiş iyice kırılmış sıcaktan çatlamış her bir yeri küçük tellerle aralara köprü atıp biraz destek yaptım ve pattex plastik yapıştırıcısından sürdüm uhu gibi kokuyor ama kuruyunca sertlligi iyi.bu bölüme 27 tane birleşik led yaptım yine 3 erli seri ve 82ohm dirençle.regulatör kullanmadım bu şekilde 13.5 volt adaptör ile yaklaşık 8 saat çalışır bıraktım ısınma sadece led üstlerinde oldu drençte ısı hissetmedim.özellikle 1 watt kullandım ısı drinçte deger kaybı yaratıyor.regülatör kullanmamaya karar verdim.led başına maximum 3.2 volt ölçtüm araç çalışır halde iken.boşta iken 3 volt oluyor maximum.güneşlik arkasında bulunan aydınlatmalarada el attım orayada 5 watt ampul kullanılmış ama devre konmuş içine dügme var 8 volt düşük ve dügmeye basılınca normal akü voltajı alınıyor.buraya 3 led kullandım 82ohm direnç ile.güzelde oldu.içe gömdüm iyice görünmüyor ledler sadece ışık yansıyor.sol güneşligin aydınlatma on off swich bozuktu onun için söktüm ve tamir ettim.mondeo sırf ışık şiddeti için harika bir devre kullanmış resimde görebilirsiniz.araç içi resimlerini çekicem bi kaç güne.SUBMARINELIGHT

led için delik delmeye ugraşmadım 2 tane önceden delmişler orayı kullanmaya çalıştım.deneme amaçlı mantar led taktım biri vites tarafına bakıyor digeri el freni tarafına.12 volt ugraştırmadı aydınlatmada 12saniyelik ışıklandırma kapı açılıp kapandıgında yanan,sadece bu şekilde yanmasını istedim.sis lambasının açık oldugu ışık göstergesinde ön sisler için mavi smd led kullandım diger ledler içten çok belli oldu bunda ışık şiddeti tam yerinde oldu.arka sis için ise kırmızı smd kullandım.hoşuma gitti renk ler çünki burda ışık yansıtıcı camda yeşil ve sarı kullanılıyordu ve bu camın boyalı hali idi buna ragmen mavi ve kırmızı renk çok tatlı görünüyor.şimdilik bu kadar.ledlerin montajında özellikle pertinaks veya epoksi kullanmadım elimdeki mantar ledler fazla oldugu için power led kullanmadım.sonuç oldukca yeterli ledler çok fazla belli olmuyor kutunun içinde yeteri kadar sıgdı mercek bölümünü doldurdu resimlerde nasıl çıkıcak bakalım.ayak altı ışıklandırmasınıda mavi ledle yapmaya karar verdim 5wattlık ampul kullanılmış yakında uyguluyacagım.mavi ton çok talı duruyor kırmızı gri ve iç bölümünde hemen hemen her yeri siyah olan mekanda kırmızı çok sıkıcı olur diye düşündüm mavi gerçekten iç açıcı renk benim için.

resimlerin hepsi bu adreste

http://img694.imageshack.us/i/iaydnlatmayankhali.jpg/

Resimlerin hiç birinde detaylar belli olmuyor.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

resim makinam cep teli maalesef ondan öyle oldu

foto makinası sorunum var gecenin bir vakti ugraştıgım için olmadı.ama daha toplamadım.resimler degişti.bunlar daha temiz oldu inceleyebilirsiniz.

kullandıgım ledler mantar led cinsinden.3lü seri baglatı ve 82ohm 1watt lık drençle kullandım.araç çalışır durumdayken led başına maximum 3.3 volt deger gördüm.araç çalışmaz durumda iken 3.2.volt 3.1volt arasında deger görünüyor.tavan aydınlatması arka aydınlatma ve ayak altı aydınlatmaları gösterge paneli kapı açma dügmelerinin voltajını ayarlayan dimmer dışında kullanıyor.o yüzden 12 voltluk deger buralarda sabit.araca monte etmeden yaptıgım 27li led uygulamasını yaklaşık 12 saat boyunca sürekli 13.8 volt sabit voltaj ile test ettim sıcaklık seviyesi oldukca düşüktü her hangi aşırı ısı olmamıştır.şimdi arka aydınlatmalara da bu şelide led uygulamasını yapmaya başladım.bilahire resimleri ekleyecegim.

Yorum bağlantısı
  • 3 hafta sonra...
Oktay Toker

iki gün önce 200 tane beyaz 1500-1800mcdlik 200 tane mavi 700-800 mcd 100tane kırmızı 700-800mcd mantar led sparişi vermiştim kargo dahil hepsinin toplamı 60tl tuttu.ledler fena degiller bu gece testini yapıcam.ledde geçen kod KP-4.8C4UC budur.ledinmi firmanın satış kodumu çözemedim.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

yeni gelen ledlerin testini yapıyorum fazla akım vererek dayanıklılık süresine bakıcam

eski kullandıgım mantar beyaz led ile yeni gelen mantar beyaz led farklı ikisinede seri 150ohm bagladım 14volt sabit .eski led 68ma çekiyor 3.8 volt degeri var

yeni led 69ma çekiyor 3.9 volt degeri bu gece 02.20 itibariyle bagladım.sonuçları yazacagım.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

sonuc fazla sürmedi yeni ledin ışık degeri 03.12 de azalmış durumda eski led aynı canlılıkta yanmaya devam ediyordu.ikiside farklı biri beyaz biri günışıgı ama bu kadarda fark olmamalıdırdiye düşünüyorum.eski ledi tek olarak yine bagladım 03.28.bugun satıcıyla kavga günüm olucak sanırım.ledin yapısıda dış mercek kalınlıgı falan bariz ince eski lede oranla.

teste kullandıgım drençlerin ohm degerleri ölçü aletiyle ölçerek taktım aynı degerdeler.ısıdan dolayı drençde deger kaybı olmaması için 5watt kullandım.

post-4009-1272674212_thumb.jpg

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

sabah 07.35 itibariyle led testine son verdim.günışıgı eski led verdigim degerdeki voltaj ve akımla 4 saat boyunca ilk taktıgımdaki ışık siddetini koruyarak çalıştı.yeni ledleri iade edip bu ledi aldıgım yerden toplamda 20tl fazla ücret ile almış olucam bunun için ise sanırım biraz bekliyecegim, iade konusu ugraştırcak biraz.eski ledim gerçekten kaliteli çıktı.hayırlısı bakalım.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

ledleri aldıgım yere detaylı şekilde yaptıgım uygulamaları anlattım mesaj yolluyarak.ledlerimize şu şekilde drenç baglarsanız belirtilen ışık degerini alırsınız yazmışlar.benim lede baglı drençle aldıgım ışık seviyesini yeni ledde düşük degerde drenç ile alıcagımı söylüyorlar.verilen deger 3 lede 180ohm buda ledlerinin 25ma çalıması demektir.ben 3 lede ilk önce 220ohm takıp test etmiştim bu detayları yazmamıştım sadece sonuç detaylarını yazmmıştım foruma. 180 ohm drenci bagladımda eski ledimdeki ışk zaten çok yüksek.buda ledin mantar sınıfının kalitesizlerinden oldugunun ispatı.dedim yazdıklarımı iyice okuyun lediniz uzun ömürlü degil dedim.benim ledi incelemek için istediler bugun yolluyacagım.cumartesi kargoculara ulaşamadım.bakalım ne diyecekler.

arkadaşlar genel rengi mavi yapmama yorumlarınız varmı.kırmızı veya beyaz istemedim gözü daha çabuk yoruyor bu renkler diye düşündüm.agırlıgı mavi renge verdim.

km göstergesindede taban rengini mavi düşünüyorum sadece ibreler beyaz olsun istiyorum.ikaz lambalarında ise mavi yine,sinyal ikazını ise daha kara vermedim ama kırmızı veya beyaz arasında olucak.uzun far zaten mavi onu kırmızı yapıcam. yani standar renkler olmuyacak.

araba resmi olan kapı açık ikazlarında araç resminin taban boyası mavi yeşil görünmesi ampulden dolayı.araç resmi mavi olucak.digerlerini sanırım beyaz yapıcam arıza anahtar ikazı kırmızı olucak.

yorumlara açıgım.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

bu gece eski ledlerimle paralel 5li dizlim seri 60ohm drenç ile 30ma sınırlaması yaparak 3 saat boyunca çalıştırdım bu defa voltaj da köprü dio kullandım.

14volt sabit artı eksi ucuna köprü diodun girişlerine bagladım eksi ucu köprü diodun eksi ucunun yanındakine artıyı o şekilde.ve akım çekildiginde yani köprü diodun çıkışlarına baglanıcak parçadan sonra ölçü aletiyle ölçülecek voltaj 12.50 olucaktır.diod seri baglandıgında 1.5voltluk zener diod gibi çalışır deyim anlaşılması için.bu köprü diodu 47 ledli seri baglantılı ledlerimdede kullandım ısı ve voltaj kaybı yaşamadım.bu 47 led toplamda 8 saat çalışmıştır

köprü diodun amperi yüksek olmalı bende 6amper kullandım.12.50 voltajını baz alarak mantar lede 30ma olucak şekilde hesap ederek 60 ohm drenç bagladım.toplamda 120ma akım çekilmiş oluyor.drenç taş drenç olmalı wattıda yüksek.burda ısı tamamen drençte oluşmaktadır ve ciddi boyutta olmamıştır elimle baktıgımda dakikalarca tutabilecegim bir ısı bu..ve ledlerde seri baglantıdan daha güzel bir verim aldıgımı söyleyebilirim.bu sadece denemedir.

Yorum bağlantısı
Halil Şahin1679652584
ledleri aldıgım yere detaylı şekilde yaptıgım uygulamaları anlattım mesaj yolluyarak.ledlerimize şu şekilde drenç baglarsanız belirtilen ışık degerini alırsınız yazmışlar.benim lede baglı drençle aldıgım ışık seviyesini yeni ledde düşük degerde drenç ile alıcagımı söylüyorlar.verilen deger 3 lede 180ohm buda ledlerinin 25ma çalıması demektir.ben 3 lede ilk önce 220ohm takıp test etmiştim bu detayları yazmamıştım sadece sonuç detaylarını yazmmıştım foruma. 180 ohm drenci bagladımda eski ledimdeki ışk zaten çok yüksek.buda ledin mantar sınıfının kalitesizlerinden oldugunun ispatı.dedim yazdıklarımı iyice okuyun lediniz uzun ömürlü degil dedim.benim ledi incelemek için istediler bugun yolluyacagım.cumartesi kargoculara ulaşamadım.bakalım ne diyecekler.

arkadaşlar genel rengi mavi yapmama yorumlarınız varmı.kırmızı veya beyaz istemedim gözü daha çabuk yoruyor bu renkler diye düşündüm.agırlıgı mavi renge verdim.

km göstergesindede taban rengini mavi düşünüyorum sadece ibreler beyaz olsun istiyorum.ikaz lambalarında ise mavi yine,sinyal ikazını ise daha kara vermedim ama kırmızı veya beyaz arasında olucak.uzun far zaten mavi onu kırmızı yapıcam. yani standar renkler olmuyacak.

araba resmi olan kapı açık ikazlarında araç resminin taban boyası mavi yeşil görünmesi ampulden dolayı.araç resmi mavi olucak.digerlerini sanırım beyaz yapıcam arıza anahtar ikazı kırmızı olucak.

yorumlara açıgım.

abi bence renk konusunda hatalı düşünüyorsun,mavide oldukce göz alıyor..scenic in göstergeleri mavi zaman zaman yoruyor gece..ya yeşil yap yada kırmızıyı kısarak kullan..benim tavsiyem bu yönde..

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)
abi bence renk konusunda hatalı düşünüyorsun,mavide oldukce göz alıyor..scenic in göstergeleri mavi zaman zaman yoruyor gece..ya yeşil yap yada kırmızıyı kısarak kullan..benim tavsiyem bu yönde..

tavsiyeni degerlendiricem üstad.zaten ön paneli bi sökeyim bi çok şey degişebilir renklerde.kadranın taban yapısını bilmiyorum çünki.kafamdaki tasarlama bu yönde idi.

ön tavan lambasının ledlerini bozmuştum tek tek söktüm ve bagaj lambası ile arka tavan lambasına uyguladım bu ledleri.20 şer tane kullandım .paralel bagladım ledleri.bu iki aydınlatmadada yer sorunu oldugu için pertinax falan kullanmaktan vazgeçtim öbür türlu 20 led sıgmayacagını düşünerek.elde dizdigim halde anca sıgdılar.ledleri yerleştirirken cama iyice yapıştırmadım yaklaşık yarım santim üstte kalıcak şekilde kenarlardan kalın tel uygulaarak montesini yaptım,bu şekilde ledlerin ucu çok belli olmuyor açı olarakta rahatlıyor.ledlerin arkasınada lcd monitörlerde yansıtıcı olarak kullanılan parçadan keserek silikonla tutturdum.resimlerde aşamalar görülmektedir.köprü diod ve 15ohm 20wattlık taş drenç kullanıcam bugun tedarik edicem bu parçaları.sonra montajını yapıp gece ve gündüz resimlerini eklerim.

post-4009-1272968584_thumb.jpg

post-4009-1272968593_thumb.jpg

post-4009-1272968606_thumb.jpg

post-4009-1272968614_thumb.jpg

post-4009-1272968630_thumb.jpg

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

bu gece zener diodla led çalışırma deneyi yaptım.

zener diodlu regülatör ile kontak kapalı konumda ikende 12 volt sabit kalması kuramı üzerine testlerimi yaptım.

zener diod umdugumu vermedi.ısı olmaması için yüksek watta zener kullanmak şart.3led 82ohm seride 12ledli dizin için en az 10watt zener kullanmak gerekiyor ve 8.2ohm drenç diodun artı ucuna seri şekilde baglanması şart yoksa zener yanar buda zenerdeki ısıyı arttırıyor.kontak kapalı konumda iken 12 volt bu drenç ile alınabiliyor.14 volt oldugunda sorun yok ama zener dioda sogutucu olması gerekiyor.bunu aşmak için ise 10wattlık zener diodun üstü wattta zener şart aynı degerde drençle kullanılabiliyor 14volttada aşırı ısı olmuyor elinizle tutabiliyorsunuz ama saglıklı olmadıgını gördüm o yüzden zener diodu kullanmanın hiç anlamı olmadıgına karar verdim.tamamen sınıfta kaldı.

seri baglantı yapıcagınız led baglantısı için 78S10 regülatör entegresi güzel bir sogutucu ile en fazla 30lu dizin için en sıhhatlisi olucak.kontak kapalı ikende 10volt alabilceksiniz.ledlere seri 18ohmluk drençlerlede 3lü serileri oluşturursunuz.

diger bir seçenekte bunu 47 tane mantar led 82ohm serili olucak şekilde test ettim 8saat boyunca ısı kaybı olmaksızın çalıştı.

6amper 8 amper farketmez köprü diod alın,artı eksi ucları köprü diodun ac işareti olan yerlere artı uç artı yanındaki digerinide aynı şekilde.diodun artı çıkışına 0.47ohm 10watt taş drenç baglarsanız iyi olur diodun üzerinde oluşacak anlık akımı sınırlar ısıtmaz.köprü diodun ac işaretli giriş uclarını aküden gelen + - farketmez ters baglasanızda çıkışında dogru voltajı görürsünüz.sigorta atar diye korkmayın.araç çalışırken 14volt dioadun ucunda ledler baglı iken 12.50volt olucak ledleriniz tam degerlerinde çalışıcak bu ledler baglı degilken boşta iken görülecek voltaj13xx dir.kontak kapalı iken voltaj 11 volt civarı olucak ama ledlerinizdeki seri baglı 82 ohm drenç oldugu için akım seviyesi 20ma civarında olucak buda yeterli ışık demektir.led voltajı 3 volt oluyor.bu degerler sadece mantar led için geçerlidir.bu baglantıda hiç bir şekilde ısı artışı görmüyeceksiniz ledde oluşan ısı hariç.

7812de kullanıldıgında voltajla birlikte akımda düşüyor.o yüzden drenç degerini ayarlamak önemli.82ohm yerine 68ohm kullanılabilir.buda sınırı zorlamaktır.o yüzden tavsiye etmiyorum.82ohm degerini 4 drenç degeri arasında 2 voltaj yani 12 ve 14 volt oynamasında en iyi performansı alarak seçtim.

verdigim bu seçenekleri kullanmak size kalmıştır.bu tür ledlerde kullanılacak regülatör led sürücüsü ise bu tür sorunlar yaşanmıyacaktır amaa giriş voltajını otomatik ayarlıyan sürücü ise geçerlidir.karıştırmayalım..78S10 kullanırsanız muhakkak ısı olucak bu kaçınılmaz.güzel bir sogutucu şart biliyorsunuz. köprü diodda verdigim degerlerde kullanırsanız ısı olayı sıfıra yakın.

ben paralel baglantımdada köprü diod kullandım sorun yok yine.şunu unutmayalım araçlarımıza takılan ledler uzun süreli asla çalışmayacak bazı ledler çalışıcak onlarda zaten tek led tek drenç ile besleniyor sorun sıfır.çoklu ledler ise maximum belki oda 12saat çalışır diyelim.oda uzun yolda olur.ki öylede olsa bu kadar saat çalıştırmayız.

sizi temin ederim köprü diodlu sistem 78sxx serisinden daha az ısınıcaktır.

power ledler için ise giriş voltajını otomatik ayarlıyan deyim kullanmak en dogrusu.çünki giriş voltajı ne olursa olsun çıkşıtaki akım degişmiyor.bu sürücülerde biraz pahalılar.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)
Sonuç resmi var mı ?

zener diod umdugum gibi çıkmayınca resim çekmedim .köprü diodlu olarak çektigim bagaj ve arka ışık ların paralel baglantı olarak köprü diod ve 13ohm ile test resimleri.13ohm drenci yerine 15ohma yakın olucak şekilde 47ohm 3tane 11wattlık drençleri paralel baglıyarak ısıyı her drence dagıtmayı düşünüyorum.wattta artacak haliyle.

sizin bahsettiginiz sonuç resmi olarak bunları anladım.resimlerin ışıgın en az yansımasını bularak çektim.aydınlık ortamda çekmedim onuda çekip eklerim.

post-4009-1273065999_thumb.jpg

post-4009-1273066007_thumb.jpg

Yorum bağlantısı
Recep Yazıcı1679652586
zener diod umdugum gibi çıkmayınca resim çekmedim .köprü diodlu olarak çektigim bagaj ve arka ışık ların paralel baglantı olarak köprü diod ve 13ohm ile test resimleri.13ohm drenci yerine 15ohma yakın olucak şekilde 47ohm 3tane 11wattlık drençleri paralel baglıyarak ısıyı her drence dagıtmayı düşünüyorum.wattta artacak haliyle.

sizin bahsettiginiz sonuç resmi olarak bunları anladım.resimlerin ışıgın en az yansımasını bularak çektim.aydınlık ortamda çekmedim onuda çekip eklerim.

Bence gerektiğinde fazla efor sarfediyorsunuz. Bu kadar watlı direnç denizinde boğulmak niye :s Yani sonuçta bir tavan lambası.. Bilindik metodları uygulayarak sonuca kestirmeden gitmek daha iyi değilmi. Demek istediğim bu kadar ayrıntıya girerseniz bu proje bitmeyecek gibi :D

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)
Bence gerektiğinde fazla efor sarfediyorsunuz. Bu kadar watlı direnç denizinde boğulmak niye :s Yani sonuçta bir tavan lambası.. Bilindik metodları uygulayarak sonuca kestirmeden gitmek daha iyi değilmi. Demek istediğim bu kadar ayrıntıya girerseniz bu proje bitmeyecek gibi :D

üstad tşk.

yılların alışkanlıgı diyelim.1987den sonra başladım ledlerle oynamaya ve halen ilk günki gibi seviyorum.o yıllarda aynı şekilde ugraşmıştık arge olarak konya sokakta yaptıgımız anfilere monte etmiştik.şimdiki ledlerle ugraşması daha bi güzel doyumsuz.bu kısa sürede notebook tamirinden sıkıldıgımda kafam durdugunda ledler yardımcım oldu rahatlamam için.birazda o yüzden ayrıntılar oldu.(evdeki florasanların içine yerleştirmeyi planlıyorum şemalar edindim.ev için bunlar)

ilk başlardada yazmıştım kolay olmasını istemiyorum diye.projede yapılacak birşey kalmadı.bütün çoklu led uygulamalarıma köprü diod drenç uygulamasını yapmaya karar verdim.seri baglantı kullanmama kararı aldım..ayak altı aydınlatmalarının ve koltuk altı yerleri çok müsait buradaki ledlere tek lede tek drenç uygulayacagım.son aşamaları yapıyorum.paylaşacagım.

power ledler için ise henüz kararım yok.hafta sonu veya öbür hafta başı geliyor power ledler.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

bagaj aydınlatmasının bitmiş hali

aydınlık ortamda resim çekerken iyice yaklaştırarak çektim makinayı ışıga yaklaştırınca etrafının karartıp ışıgı aldı ekrana,ışıgın şiddeti gayet iyi(cep telefonuyla çektim.)

bagaja monte ettim gayet güzel oldu ama sol taraf öksüz kaldı ışık yetmiyor oraya.sol tarafada güzel bir kutu ile uygulama yapmam gerek.

post-4009-1273141350_thumb.jpg

post-4009-1273141357_thumb.jpg

post-4009-1273141364_thumb.jpg

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Güzel görüntü olmuş.. ama yetmeyecektir...

Benim arabada orjinal ampul solda.. Sağ taraf karanlık kalıyordu... Baktım uygun bir yer var.. 16 tane ledi sığdırdım bu dar alana ve sağ tarafı destekledim...

Yarısı sarı yarısı beyaz... Hoş bir renk oldu :s

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)
Güzel görüntü olmuş.. ama yetmeyecektir...

Benim arabada orjinal ampul solda.. Sağ taraf karanlık kalıyordu... Baktım uygun bir yer var.. 16 tane ledi sığdırdım bu dar alana ve sağ tarafı destekledim...

Yarısı sarı yarısı beyaz... Hoş bir renk oldu :s

yapınca güzel olur zevk alıyorsun.gece florasan gibi ışık yaydı.buda yeterli ama yetmiyor gece taktım sol taraf karanlık kalıyor.çok incelemedim sol tarafta uygun yer varmı diye bakıp ona göre kutucuk yapmaya çalışıcam artık.bagaj doluydu resim çekmedim boşaltınca çekerim.

iade ettigim ledleri veren firma cevap yazdı.benim yolladıgım mantar led 60 derece imiş.onların yolladıgı mantar led 120 derece imiş.lütfen aldıgınız ürünün derecesini kontrol ederek alın yazmışlar.bende mantar ledlerin 60derece üretildigini bilmiyordum hiç bir yerde ratlamadım satın aldıgım yer 115 dereceliktir dedi ve 100 ile 120 derece arasında üreticiye göre degişir dediler dedim.tartışmayı uzatmak istemedim.bu ledlerin yerine 3wattlık power led yolluyacaklar.umarım sorun çıkmaz.frkında olmadan belki kendi ledlerinin yetersiz oldugunu ispat ediyorlar.60derece lik led ışıgı daha net ve keskin veriyorya.onu diyorlar.

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Ben şerit led koyabilirim, sıcak beyaz. Şu ankiler mavimsi yanıyor hiç hoşuma gitmiyor.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
Ben şerit led koyabilirim, sıcak beyaz. Şu ankiler mavimsi yanıyor hiç hoşuma gitmiyor.

sıcak beyaz çok verimli ışık veriyor neredeyse florasan kadar diyebilirim.degiştirin bence.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...