İçeriğe Yönlendir

Kısa ve uzun far ışıklarını hizalama

Mehmet Semih Zorlu

Recommended Posts

Mehmet Semih Zorlu

Arkadaşlar merhaba, daha önce konusu açılmış mıdır bulamadım ama aklımda bir soru var ?

Kısalara mercek modifiyesi yaparken merceğin yönünü ayarlamayla alakalı... mercek ayarlanırken far önceden halojen ampullerla çalıştırıp uygun ölçü alıyoruz ama, benimki gibi arabasında h7 - h1 kombinasyonu olan çift reflektörlü farlarda doru yer tam neresi. yani uzun far kısa far çizgisinin neresine gelmeli birkaç örnek resim çizdim. resimde kısa far çizgisini ve sarı renkli uzun aydınlatmanın nereye geleceğini işaretledim doğru olan hangisidir... yada başka bir noktaysa ona kafam takılmış durumda... Yani uzun farlar daha iç kısımda olduğu için aydınlatmsı kısa farın neresinde olmalı merceği uzun fara göre de ayarlamamız gerek sanırım... ben genelde 1 nolu çizimi kullanıyorum çift ampullu mercek dönüşümlerinde... h4 lerde zaten olay daha farklı

post-5776-0-29077600-1429969558.jpg

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Semih Zorlu

3 deki gibi düşünürsek eğer kısa farlar yanarken uzunları yaktığımızda kırılma çizgisinin orada bir siyah boşluk olacağı kanısındayım yanlış düşünüyor olabilirim... ve biz mercekleri takarken yapacağımız 1 cmlik hata 100 metre uzakta ortalama 10 metre bir sapma verir gibi... merceği takarken tam en doğru yeri bulmek gerek...

Yorum bağlantısı
Erkan Kahya

Alt kısım aydınlatıldığı için karanlık.alan kalmaz kaldı ki reflektörde hiç kalmaz. 1cmlik hata ciddi hatadır ayarla bile giderilmesi zor. Çift projektör mü takmayı düşünüyorsun tek mi?

Yorum bağlantısı
Mehmet Semih Zorlu

Tek mercek takıyorum genelde ama alt alan aydınlatılıyor ama kısa aydınlatmanın kesilme çizgisinin üstündeki alan karanlık kalıyor... merceği hizalarken uzun farında iz düşümünü iyi hesaplamak gerek... resimdeki durumlar için söylüyorum uzun fara göre bakacak olursak kısalar tam nereye gelmeli onu merak ediyorum...

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

Bi xenon mercek takılacagı için orijinal uzun hüzme bi-xenon uzun konumdaki halinin içinde olacak şekilde ayarlamalısın.Halojen uzun konumdaki hali ile bi-xenon uzun ve halojen uzun birleşiminde halojen uzun sag üstte kalacak şekilde oluyor buda farklı bir boyutta aydınlatmaya yol açıyor.

Halojen kısadaki ışık toplaması kısmına uzun halojen ayarı 3.resimdeki gibidir.Bi-xenon mercekte uzun alt çizgi ile üst çizgi arasında olduğu için halojen uzun çok üstte kalıyor.

Ben bi-xenon mercek uzunu açık şekilde uzun hüzme merceğini sabitliyorum.Yada bi-enon merceğini.Her 2 uzunda aynı küme içersinde daha etkili hale geliyor.

Normal xenon merceği yada halojen mercek montajı olacak ise 3.resimdeki gibi uzun hüzme kesinlikle şart.

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Semih Zorlu

peki sadece kısalara mercek takacaksak yani bixenon değil kısalara xenon mercek takarsak kısa ve uzunlar nerde olmalı... ayriyetten bizim araçlarda kısa farlar dışta uzun farlar iç kısımda olduğu için her iki fardada uzun ile kısalar aynı yeri mi aydınlatmalı...

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

peki sadece kısalara mercek takacaksak yani bixenon değil kısalara xenon mercek takarsak kısa ve uzunlar nerde olmalı... ayriyetten bizim araçlarda kısa farlar dışta uzun farlar iç kısımda olduğu için her iki fardada uzun ile kısalar aynı yeri mi aydınlatmalı...

Farketmez. Yine aynı kısa far desenini alacaksın uzunu da ona göre konumlandıracaksın. Yani kırılma noktasının biraz üstüne. Sabitlemeye geçmeden önce bir duvarın 20 metre gerisinden test etmende yarar var. Çok fazla açmamış olursun aralarını.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...