İçeriğe Yönlendir

%45-50 raporla ÖTV indirimi oluyor mu?


Deniz Kom

Recommended Posts

Deniz Kom

Merhaba arkadaşlar,

Bugün iş yerinde engellilerin Cuma günü idari izinli sayılması maili geldi. Ben de bunun üzerine acaba ne kadar engelli olabilirim diye bakarken (?) resmi gazetede hastalıklar ve engel oranlarını gördüm. Doğuştan sahip olduğum genetik rahatsızlığımın %40, olduğum ameliyatların %5 ve safra kesemin alınmış olmasının da %5 oranla engelli sayıldığı yazıyordu. Bir anda bu durumu acaba araba alabilir miyim olayına çevirdim. Okuduğum yazılarda %26 ÖTV indirimi ve %3 KDV indirimi diyordu. Tanıdığım bir galeriyi aradım, 90'ın altına verilmiyor dedi. Ama çok da bildiğini zannetmiyorum.

Bu şekilde raporla (90 altı) araç alan var mıdır?

Önceden H sınıfı ehliyet diye bir şey varmış ama sanırım bu kalkmış. Peki ben bu raporu alırsam, beni ne şekilde etkileyecek? Mevcuttaki belgelerim vs ne şekilde etkilenecek?

Şimdiden teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Geçen gün ofisimizden biri şeker hastalığı sebebi ile %45 sanırım engelli raporu aldı. Araç alacaklardı, ÖTV'siz alma umutları varken %90 altı olamayacağını öğrendiler.

Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız

%  90 altı ile ötvsiz araç alabilmek için özel tertibatla araç kullanabilir raporu olması gerekiyor. Alınacak araçta da özel tertibatın olması gerekir. Sanırım bu durumda araç alacak engellinin 18 yaş üstü olması şart. 

 

% 90 üzeri için araç alınacaksa yaş şartı yok. 

Yorum bağlantısı
Yiğit Özdemir

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ

 

1.3. Engellilik Derecesi %90’ın Altında Olanların Taşıt Alımlarında İstisna

Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin (c) alt bendi uyarınca, (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi mallardan, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin,

• 87.03 tarife pozisyonunda yer alan, (Değişik ibare:RG-27/12/2017-30283)(26) motor silindir hacmine bakılmaksızın, hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dâhil bedeli (Değişik ibare:RG-30/12/2022-32059 2. Mükerrer)(33) 1.004.200 TL’nin (Değişik ibare:RG-29/12/2020-31349 Mükerrer)(32) altında olan binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, ATV, jeep, steyşın vagon, vb. taşıtların,

• 87.04 tarife pozisyonunda yer alan, eşya taşımaya mahsus, 2800 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip van, panelvan, kamyonet, pick-up, vb. taşıtların,

• 87.11 tarife pozisyonunda yer alan, motor silindir hacmine bakılmaksızın, motosikletlerin 

bizzat kullanmak amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul veya engelliler tarafından ilk iktisabı ÖTV’den müstesnadır.

İstisnadan yararlanmak için taşıtın, özel tertibatlı olması ve malul veya engelli tarafından bizzat kullanılabilecek durumda olması şarttır.

Bu uygulamada, taşıtı hareket ettirici aksam olarak debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolu kabul edilir. İlk iktisaptan önce hareket ettirici aksamda sabitlenmiş bir şekilde özel tertibat yapılması gerekmekte olup, yapılan özel tertibatın kişinin engelliliğiyle uyumlu olması da zorunludur.

Sol el ve/veya kolda engelliliği bulunanların, taşıtta hareket ettirici aksam sayılan manuel vites kolunu engelliliğe uygun olarak direksiyona monte ettirmesi ve benzeri şekilde tadilat yaptırması veya taşıtın fabrika çıkışında vitesin direksiyonun sağ tarafına sabitlenmiş olması gibi haller hareket ettirici aksamda özel tertibat olarak kabul edilir.

Direksiyona topuz takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal, cam silecek kumandası, dörtlü flaşör, ön-arka cam su fıskiyesi, korna ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması veya direksiyon simidine monte edilmesi ve benzeri tadilatlar taşıtı hareket ettirici aksamda özel tertibat kapsamında değerlendirilmez.

Taşıtın otomatik vitesli olması, engelliliğe uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılması şartının aranmasına engel değildir. Dolayısıyla otomatik vitesli taşıtların hareket ettirici aksamında da kişinin engelliliğine uygun olarak sabitlenmiş özel tertibat yaptırılması gerekmektedir. Örneğin, sağ ayağı ampute (Ek ibare:RG-10/8/2019-30858) veya her iki ayağında/dizinde ayaklarını kullanmaya mani aynı oranda kısıtlılık olan bir engellinin, fren ve gaz pedalında özel tertibat yaptırmadan otomatik vitesli taşıtı kullanması mümkün olmadığından, ancak anılan tertibatın yaptırılması halinde otomatik vitesli bir taşıt bakımından istisnadan faydalanılabilir.

Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, (Ek ibare:RG-10/8/2019-30858) fren ve gaz pedallarında özel tertibat yaptırılmasını gerektirir başkaca engelinin olmaması kaydıyla, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.

(Mülga paragraf:RG-10/8/2019-30858)

Engellilik derecesi %90'ın altında olanlarda, aranan şartları haiz olmak koşuluyla belli bir engellilik derecesine sahip olunması şartı aranmaz.

Öte yandan engellilik durumu, ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında tadilat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olmalıdır. Örneğin, sağ veya sol el parmaklardan herhangi bir ya da birkaçının olmamasına rağmen vitesin değiştirilmesine engel, vites kolunda tadilat yaptırılmasını gerektirecek bir durumun bulunmaması halinde manuel veya otomatik vitesli taşıt alımında istisna uygulanmaz.

(Ek paragraf:RG-10/8/2019-30858) Bu uygulamadan yararlanılabilmesi için engellilik durumunun, engellilik sağlık kurulu raporu ile tevsik edilmesi gerekir.

(Ek paragraf:RG-10/8/2019-30858)(29)  20/2/2019 tarihinden itibaren düzenlenen engellilik sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için raporun “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir” değerlendirmesini içermesi şarttır. Bu tarihten itibaren düzenlenmekle birlikte söz konusu değerlendirmeyi içermeyen raporlara istinaden işlem yapılmaz.

(Ek paragraf:RG-10/8/2019-30858)(29) Bununla birlikte, 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen engelli sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için ise raporun, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın sadece otomatik vitesli taşıtların) kullanılması gerektiğine dair değerlendirme içermesi gerekir. 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen raporlardan; taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirme bulunmayanlar ile “Özel tertibatlı araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanması uygundur” gibi bir zorunluluğu değil, tercihi veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeleri içeren raporlara istinaden işlem yapılmaz. Ancak, taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirmeyi içermemekle veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeler içermekle birlikte, raporda yer alan tespit ve açıklamalardan (sağ veya sol kol/bacak uzuv yokluğu veya uzuvların fonksiyonlarını yitirdiği/yerine getirmediği/kullanılamadığı ve benzeri) özel tertibat gerekliliğinin açıkça anlaşılması halinde, bu raporlara istinaden de işlem yapılabilir.

(Ek paragraf:RG-10/8/2019-30858) Diğer taraftan, istisnadan yararlanılabilmesi için ayrıca H sınıfı veya engellilik durumu itibarıyla istisna kapsamındaki taşıtta bulunması gereken özel tertibata/tertibatlara ilişkin ibareleri (kod numarasını/numaralarını) içeren sürücü belgesini haiz olunması şarttır. Ancak, sürücü belgesinde özel tertibat kodlarının bulunması, istisnadan yararlanmak için gerekli olmakla birlikte tek başına yeterli değildir. Engelliliği ile sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanılması gerektiğine dair değerlendirme bulunan engellilik sağlık kurulu raporunda belirtilen engel durumunun ne yönde bir tertibat gerektirdiğinin tespitinde, sürücü belgesinde yer alan özel tertibat kodları dikkate alınır. Bu kodların engellilik sağlık kurulu raporunda tespit edilen engellilik durumu ile uyumlu olması gerekir.

(Ek paragraf:RG-10/8/2019-30858) Engellilik sağlık kurulu raporunda belirtilen engel durumu ile sürücü belgesinde yer alan özel tertibat kodlarının uygunluğu belirlenirken engellilik sağlık kurulu raporundaki teşhis ve/veya bulgular esas alınır. Engellilik sağlık kurulu raporunda belirtilen engel durumu ile sürücü belgesinde yer alan özel tertibat kod/kodlarının uyumlu olmaması halinde istisna kapsamında işlem tesis edilmez. Engellilik sağlık kurulu raporunda belirtilen engel durumundan, engelin hangi uzvu etkilediğinin açıkça anlaşılamaması nedeniyle tereddüde düşülmesi durumunda raporu düzenleyen hastaneden açıklama istenebilir.

(Değişik ibare:RG-10/8/2019-30858) Maluliyet veya engel durumu itibarıyla sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanılması gerektiğine dair engellilik sağlık kurulu raporunun bir örneği (elektronik ortamda teyit edilemeyenler için, aslı veya noter onaylı örneği) ile (Mülga ibare:RG-4/5/2016-29702)  (...) sürücü belgesinin ÖTV mükellefine ibraz edilmesi suretiyle, taşıtın ilk iktisabında ÖTV uygulanmaması talep edilir. ÖTV mükellefleri, bu istisna kapsamındaki taşıt tesliminde hesaplanan ÖTV tutarını, fatura bedeline dâhil etmez, ancak fatura bedeline dâhil edilmeyen bu tutarı düzenlenen faturada “ÖTV Kanununun 7/2 Maddesi Kapsamında Hesaplanıp Fatura Bedeline Dâhil Edilmeyen ÖTV Tutarı ................ TL’dir.” şerhi ile gösterir.

İstisna uygulanarak ilk iktisap kapsamında teslim edilen taşıtlar için de mükellefler tarafından (2A) numaralı ÖTV Beyannamesi verilir, ancak beyannamede ÖTV hesaplanmaz.

Beyannamenin verildiği günü takip eden günün mesai saati bitimine kadar bir dilekçe ekinde;

• Alıcının (malul veya engellinin), (Değişik ibare:RG-10/8/2019-30858) maluliyet veya engel durumu itibarıyla sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanılması gerektiğine dair engellilik sağlık kurulu raporunun bir örneği (elektronik ortamda teyit edilemeyenler için, aslı veya noter onaylı örneği),

• Bizzat kullanım amacıyla, taşıtın hareket ettirici aksamında engelliliğe uygun olarak tadilat yapıldığına dair teknik belgenin aslı veya noter onaylı örneği,

• Alıcının (malul veya engellinin) (Mülga ibare:RG-4/5/2016-29702)  (...) sürücü belgesinin fotokopisi,

• Satış faturasının, aslının aynı olduğu işletme yetkililerince imzalanarak ve kaşe tatbik edilerek onaylanmış fotokopisi

mükellef tarafından, beyannamenin verildiği vergi dairesine verilir. Otomatik vitesli taşıtların özel tertibatlı olarak kabul edildiği hallerde, beyannamenin verildiği vergi dairesine,  taşıtın engelliliğe uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belge yerine taşıtın otomatik vitesli olduğuna dair uygunluk belgesinin aslı veya noter onaylı örneği verilir. Vites kutusuna ait bilgilere uygunluk belgesinde yer verilmeyen taşıtlarda, uygunluk belgesi yerine taşıtın otomatik vitesli olduğuna dair ÖTV mükellefinden yazılı beyan alınır.

Vergi dairesince beyanname ve söz konusu belgeler incelenerek, (Ek ibare:RG-10/8/2019-30858) engellilik sağlık kurulu raporunda sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanılması gerektiğine dair değerlendirmenin bulunduğu, sürücü belgesinin engele uygun özel tertibat kodunu/kodlarını içerdiği ve taşıtın, ibraz edilen raporda yazılı engelliliğe uygun özel tertibatlı olduğu tespit edilir. (Değişik ibare:RG-10/8/2019-30858) Bu tespitler ve bahsi geçen raporun geçerli ve malul veya engellinin haiz olduğu en son tarihli rapor olduğunun Sağlık Bakanlığının sistemi üzerinden elektronik ortamda teyit edilmesi (bu şekilde teyit edilemeyenlerin ilgili hastaneden/il sağlık müdürlüğünden teyit edilmesi) üzerine, istisna uygulandığını gösteren “ÖTV Ödeme Belgesi” mükellefe verilir.

Yorum bağlantısı
Murat Azalma

3 farklı alım şekli vardır.

 

1- %90 veya üzeri rapor sahibi olanlar

2- ORTOPEDİK engeli olup , sürüşe engel olacak uzuv kayıplarında , bu şartlara uygun aparatlı veya sadece otomatik şartı ile , yine bu şartlara göre belirli kodların işlendiği , yeni ehliyet alımlarında ( eskiden H sınıfı idi artık B geçiyor) bu koşul var ise  , raporda mutlak suretle HAREKET ETTİRİCİ TERTİBAT İLE ARAÇ KULLANABİLİR ibaresi yer almalı ve ORTOPEDİK kutucuğu işaretlenmiş olmalı

3- 18 yaş altı çocukların ÇÖZGER raporu ile ( oran aranmaz ve rapora oran yazılmaz.

 

Tüm bu şartlar karşılandığı hallerde , rapor süresi son 6 ay içerisine girmemiş olmalı.

%90 ve üzeri oranlarda hasta akıl sağlığı yerinde değilse veya yaşından dolayı vekalet veremeyecek durumda ise , mahkemeden, herhangi bir aile üyesi için VASİY ve EK ARAÇ ALIM KARARI çıkararak alabilir.

 

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu
(düzenlendi)

trafik kazasında boynum kırılmıştı, hastane müdürü arkadaşım bir bakalım oranı ne kadar diye çok cüzi miktar çıkmıştı. bende kızdım raporu tamamlamamıştım sonra hastaneden icra kağıdı geldi meğer raporu tamamlamadan veya sıfır engel çıkarsa rapor bedelini biz ödüyormuşuz. Gidip raporu tamaladım en azından icradan kurtardım :D

tarihinde Metin Uzunoğlu tarafından düzenlendi
  • Mutlu 1
  • Şaşkın 2
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Mert Gülkokan yazdı:

Böbrekleri iflas edip eşinden böbrek alan tanıdığımız ötv indirimi ile araç alamıyor

o halde, engelliler için geçerli olan ÖTV indirimini mantığı nedir birisi açıklayabilirmi?

ayrıca herkese uygulanan ÖTV nin mantığını da açıklayabilecek yoktur ya neyse.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Doğan Arşiray yazdı:

o halde, engelliler için geçerli olan ÖTV indirimini mantığı nedir birisi açıklayabilirmi?

ayrıca herkese uygulanan ÖTV nin mantığını da açıklayabilecek yoktur ya neyse.

uzuv eksikliğinden özel tertibat ile araç kullanacak durumda olanlara veya kullanamayacak durumda olup birinci derece aile fertlerine kişinin ulaşımınıı sağlamak amacı ile başlamıştı

Yorum bağlantısı
Erdem Doğan

Mantik ariyorsak neden limit %90, önce ona bakalim. Biraz insafli olmamis mi ya %90? Daha 10 puan var, daha da cikarsalardi limiti.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Erdem Doğan yazdı:

Mantik ariyorsak neden limit %90, önce ona bakalim. Biraz insafli olmamis mi ya %90? Daha 10 puan var, daha da cikarsalardi limiti.

pil şarj yüzdesi olarak değil de tıp % gibi düşünmeli

Yorum bağlantısı
Ersev Kaya
Murat Azalma yazdı:

3- 18 yaş altı çocukların ÇÖZGER raporu ile ( oran aranmaz ve rapora oran yazılmaz.

Bu durumda şu kutucuk işaretli olması gerekiyor. İşaretli değilse yine olmuyor.

 

image.png.7610ad51fc04c43f2250a61c31940e53.png

  • Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Murat Azalma
Ersev Kaya yazdı:

Bu durumda şu kutucuk işaretli olması gerekiyor. İşaretli değilse yine olmuyor.

 

image.png.7610ad51fc04c43f2250a61c31940e53.png

 

Çok yüksek oranda bu kutucuk işaretli geliyor. şimdiye kadar hiç karşılaşmadım işaretsiz ÇÖZGER raporu ile açıkçası . Ama doğru , ben üstte yazmayı atlamışım.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...