İçeriğe Yönlendir

Şişe İçindeki Buzun Geç Çözülmesi İçin Ne Yapmalı


Tansu Kalafatoğlu

Recommended Posts

Harun Kocaçalışkan

Arkadaşlar hangi yüzyılda yaşıyoruz artık ChatGpt var bakın ben sordum söyledi :D

 

Pikniğe götürülen et ve benzeri maddelerin daha uzun süre soğuk kalmasını sağlamak için en iyi karışım, su ve tuz karışımı olabilir. Tuzlu su karışımı, suyun donma noktasını düşürerek daha uzun süre soğukluğunu koruyabilir.

İdeal oran, yaklaşık olarak her litre su için 1/4 su bardağı tuz kullanmaktır. Bu karışımı evdeki dolapta dondurarak buz şişeleri elde edebilirsiniz. Buz şişelerini et ve diğer gıdaların yanına koyarak pikniğe götürebilirsiniz.

  • Teşekkür 1
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Ali Gök

pikniğe giden malzeme kaç saat bekleniyor pişmeden yahu merak ettim ben pikniğe gidince maks 1 saat içinde ateşte etler :D 

  • Beğen 2
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray

eti de dondursanıza?

Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Evde derin dondurucumuz var. 
 

 

eskiden yoktu mesela bak dodurucu 20 en önce.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Harun Kocaçalışkan yazdı:

Arkadaşlar hangi yüzyılda yaşıyoruz artık ChatGpt var bakın ben sordum söyledi

bizim forumu okumuş bu akıllı şey, hemen de öğreniyor maaşallah

Ali Gök yazdı:

pikniğe giden malzeme kaç saat bekleniyor pişmeden yahu merak ettim ben pikniğe gidince maks 1 saat içinde ateşte etler :D 

yol uzun ya kaybolursan , 48 saat şart

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız
(düzenlendi)

Strafor kutu içine et ve kuru buz. Strafor dışına da dondurulmuş su. 

 

Ya da bir arkadaşı sadece pikniğe davet edin, siz gezin tozun, o da akşama etleri getirsin. 

tarihinde Mahmut Yıldız tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Zincirkıran

suyun yoğunluğunu arttırmanız lazım, suya tuz ekleyerek yapabilirsiniz. normal suya göre geç donar ve geç çözünür. optimum bir oran var mıdır bilmiyorum ama ne kadar yoğun olursa o kadar geç çözünebilir. bir diğer husus da yer problemi yoksa, 0.5 litrelik şişeler yerine 1.5 litrelik şişeleri tercih edebilirsiniz, miktar arttıkça da çözünme süresi uzayacaktır. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Mahmut Yıldız yazdı:

Strafor kutu içine et ve kuru buz. Strafor dışına da dondurulmuş su. 

 

Ya da bir arkadaşı sadece pikniğe davet edin, siz gezin tozun, o da akşama etleri getirsin. 

yada yeyip gelsinler pikniğe.

  • Mutlu 1
  • Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız
Doğan Arşiray yazdı:

yada yeyip gelsinler pikniğe.

Adamlar acıkıp et yemenin hayalini kuruyorlar. 

  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray

pişmiş olanı yürürken yiye yiye gelseler, çay içip dönseler?

  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız
Doğan Arşiray yazdı:

pişmiş olanı yürürken yiye yiye gelseler, çay içip dönseler?

Benim anladığım amaç acıkmak, bir nevi nefis terbiyesi yani. Yoksa kim eti mangala atmak için 12 bekler. 

 

Kendimden örnek vereyim, mangala gittim, arabayı park ettim, ateş en geç 15 dakikada yanar. :mangal:

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hüseyin Sönmez
(düzenlendi)

Herkes üflemiş bira ben de fantazimi yazayım.

Sıvı azot dolu bir kabın içine buz tutmuş pet şişe konulur. Kap sonra Etrafı en az 20 cm kalınlığında EPX malzemeden başka bir kutuya konulur. 

Sonra tüm bu kutuy pamuk bir beze sarılarak en az 100 metre derinliğinde bir mağaraya konulur. Bu şekilde buz uzun süre erimeden kalır.

tarihinde Hüseyin Sönmez tarafından düzenlendi
  • Teşekkür 1
  • Mutlu 7
  • Üzgün 1
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
Hüseyin Sönmez yazdı:

Herkes üflemiş bira ben de fantazimi yazayım.

Sıvı azot dolu bir kabın içine buz tutmuş pet şişe konulur. Kap sonra Etrafı en az 20 cm kalınlığında EPX malzemeden başka bir kutuya konulur. 

Sonra tüm bu kutuy pamuk bir beze sarılarak en az 100 metre derinliğinde bir mağaraya konulur. Bu şekilde buz uzun süre erimeden kalır.

Katılıyorum, kesin sonuç, tam abartacaktımki sen yazmışsın :D

 

peti başka bir kutuya koy ve kutuyu vakumla, al sana dayanım...

Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız
Hüseyin Sönmez yazdı:

Herkes üflemiş bira ben de fantazimi yazayım.

Sıvı azot dolu bir kabın içine buz tutmuş pet şişe konulur. Kap sonra Etrafı en az 20 cm kalınlığında EPX malzemeden başka bir kutuya konulur. 

Sonra tüm bu kutuy pamuk bir beze sarılarak en az 100 metre derinliğinde bir mağaraya konulur. Bu şekilde buz uzun süre erimeden kalır.

Ne yapacaktık, adam mangala gidip eti 12 saat bekletecem diyor. 

  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Ali Cihangiroğlu yazdı:

Katılıyorum, kesin sonuç, tam abartacaktımki sen yazmışsın :D

 

peti başka bir kutuya koy ve kutuyu vakumla, al sana dayanım...


Etlerin konuyla alakası yok tabi :) 

  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)
Tansu Kalafatoğlu yazdı:


Etlerin konuyla alakası yok tabi :) 

kutu dedim tikkat :rolleyes: etlerin etrafına koy birkaçtane donmuş pet öyle yap.

tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

İş yerindeki arkadaşlarla her sene birkaç kere hiking yapıyoruz. Bazen yayla bazen kanyon. Dere içinden yürüme falan. Forum olarak da düzenlenebilir aslında. Çok keyifli oluyor 

Yorum bağlantısı
Hüseyin Sönmez
Mahmut Yıldız yazdı:

Ne yapacaktık, adam mangala gidip eti 12 saat bekletecem diyor. 

Konu et değil. Zaten eti kutuya koymuyoruz. O buz 12 saat hiç çözülmeden duracak.

Gerekirse dışarıdan dürüm söylenecek.

  • Teşekkür 1
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
Hüseyin Sönmez yazdı:

Herkes üflemiş bira ben de fantazimi yazayım.

Sıvı azot dolu bir kabın içine buz tutmuş pet şişe konulur. Kap sonra Etrafı en az 20 cm kalınlığında EPX malzemeden başka bir kutuya konulur. 

Sonra tüm bu kutuy pamuk bir beze sarılarak en az 100 metre derinliğinde bir mağaraya konulur. Bu şekilde buz uzun süre erimeden kalır.

 

Her yüz metre aşağı inişte 1 derece artımyor muydu sıcaklık? Diye uzatasım geldi yersizce 

  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
İlkay Başaran yazdı:

 

Her yüz metre aşağı inişte 1 derece artımyor muydu sıcaklık? Diye uzatasım geldi yersizce 


afr gerekir

Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
Tansu Kalafatoğlu yazdı:


afr gerekir

30 metrede 1 derece miydi ya unuttum. KArıştırdım daha doğrusu. Aklıma takıldı şimdi kazıp ölç işin yoksa :crazy:

  • Mutlu 3
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Buzun üstüne tuz atıyoruzki donma sıcaklığı düşsün, yani buz soğukta da erisin. 
 

Donmuş buzlu suyun donma sıcaklığı daha düşük olduğu için dolabın içinde +5 derecede daha hızlı çözülme isteği olacaktır. Kafa burada karışıyor. Eğer tuzlu su geç çözülüyorsa sebebi nedir. Karışımın fiziksel yapısı mı

Yorum bağlantısı
İsa Acar

Mehmet Zincirkıran beyin de dediği, büyük buzlar çok geç çözülüyor. Bende 60 lt.' lik kale marka termos var, içerisine 5 lt.' lik tek parça buz attım mı, ertesi güne kadar dayanıyor.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Buzun üstüne tuz atıyoruzki donma sıcaklığı düşsün, yani buz soğukta da erisin. 
 

Donmuş buzlu suyun donma sıcaklığı daha düşük olduğu için dolabın içinde +5 derecede daha hızlı çözülme isteği olacaktır. Kafa burada karışıyor. Eğer tuzlu su geç çözülüyorsa sebebi nedir. Karışımın fiziksel yapısı mı

pirzolayı gömerken mezbahada nasıl bir bıçak kullanımış ona da bakacaz mı :crazy:

  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız
Çağlar Bayur yazdı:

pirzolayı gömerken mezbahada nasıl bir bıçak kullanımış ona da bakacaz mı :crazy:

Pirzolasına bağlı, diş değdirmeye bile gerek olmayan eti kim keser ki zaten. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...