Furkan Avcı 1 saat önce Paylaş 1 saat önce Şimdi başlık biraz karışık ama sanırım 2 arıza aynı anda ortaya çıktı. İzlediğimiz adımları ve süreci uzunca anlatayım. Hikayenin başı: Bundan yaklaşık 40-45 gün önce öğlen şirkette yemeğe gidecekken daha 10 metre ve maksimum 2-3 km/s hızla otoparktan çıkarken birden ekranda ESP Kullanılamaz diye Sarı renk bir uyarı belirdi, bunun türkçesi Hemen vay babasının düşmanlarını diye cümle kurmadım tabi Dikkatimi direk çeken şey eğer gerçekten fren sistemi ve ESP de arıza olursa. Uyarı ABS ve ESP devre dışı servise gidin şeklinde olurdu. Neyse dedim ilerleyeyim o da ne gaz yok (küfür mod loading....) ilerde sağa çektim direk OBD cihazına bağladım (bluetooth basit olan) Liste bir geldi aman tanrım dedim Baştaki camshaftları görünce direk babasının düşmanlarından girdim tabi. M272 motorlarda bir krank şaft balans mili meselesi var, ustam ilk alırken uyarmıştı bunlarda kronik problem bu var eğer olursa değişimi hem pahalı hem uzun diye. Direk ustayı aradım, arabayı tekrar çalıştırdım sorun yok, motor düzgün çalışıyor, gaz 4-5.000 devire kadar çıkıyor. Dedik çok şükür bu o değil, O problemde motor stabilitesini kaybediyor, aşırı sarsıntılı çalışıyor... Ama bunu araştırırken şunu öğrendim m272-273 motorlarda bir revizyon olmuş ve bu balans mili güçlendirilmiş versiyon ile değişmiş. Bunun kontrolünü motor numarası ile yapabilirsniniz. Çok şükür bizim motor revizyonluymuş Alıntı Mercedes-Benz, bu sorunu üretim esnasında daha sert bir malzeme kullanarak 2006 yılının sonuna doğru tamamen çözdü. Resmi bültene göre revizyonlu (sorunsuz) motor numarası sınırı şudur: Sorunlu Motor Aralığı: 2729xx 30 000001 ile 2729xx 30 468993 arası. Revizyonlu (Sorunsuz) Motor Başlangıcı: 2729xx 30 468994 ve sonrası. ⚠️ Not: Buradaki xx motorun hacmini belirtir (Örn: S350 için M272.965 gibi). Seni ilgilendiren kısım, 30 bloğundan sonra gelen son 6 haneli rakamın 468994'ten büyük olup olmadığıdır. Neyse arıza kodlarını sildim biraz yürüdüm devam ettim ama o en altta gördüğüm P0521 gitmedi Ama şunu belritmek lazım Mercedes motorlarında bu standart OBD tarayıcıların okuduğu kodun tam karşılığı altında yazan değil mercedesin kendi iç kodunun açıklamasına bakmak lazım. Örneğin listede 8. enjektör var V6 araba için Bu arada motor koruma moduna (Limp Mode) girince, ESP arkadaş ben bu motora hükmedemem o yüzden ben aradan çekiliyorum haberin olsun dediği için sadece ESP devre dışı diyormuş öğrendik. Neyse araba normale döndü bu şekilde kullanmaya devam ettim ama zaten bu arızadan önce ben arabanın sesinin değiştiğini farketmiştim ama iyi yönde, araba daha bir vakum sesli çalışıyordu gaza yüklenince hani turbolu arabada (açık turbo) o türbülans hava çekme sesi varya onun gibi. Allah sonumuzu hayretsin demiştim yeminle buna çıktı dedim arıza olunca da. bu arada hatalar gitti ama bir kere kurt düştü ya içime araştırmanın dibine vurdum yine. Eve gelince bağladım. 0521: gördüğünüz gibi hiç orda yazdığı gibi yağ basıncı ile ilgili değil. Emme manifoldunda hava Flap larının aktif pozisyonda takılı kalması p2004, deaktif pozisyonda takılı kalsaydı p2006 Bunun detayına girince aslında sadece neyi kontrol etmek gerektiğini söylüyor ama başka bir teknik not çıkmadı. Neyse bunu sonraya bıraktım 2177 neymiş ki diyip girince Circuit 87 dediği aslında motoru kontrol eden ECU ya giden hat. Güç kesintisinin sebebi bu mudur acaba derken burdaki serviste orjinal röleyi bulunca gidip hemen alıp taktım. Problem kesin bu röledendir dedik çünkü devrenin gücünü anca bu keser dedik ve değiştik orjinal değerler önemli Birde eksantrik manyetik selenoidlerin hepsine birden hata vermiş sağda 2 tane solda 2 olmak üzere 4 selenoid 4 tanede pozisyon sensörü var kendisi bu Tabi ben dururmuyum hemen 4 tane sipariş verdim dursun dedim. Bu arada elektriksel problemi çözdük dedim ama manifold kafama takıldı nedir nedir nedir bir araştırdım ve m272, m273 vb motorlarda kronik bir problem olduğunu öğrendim. Bu motorlarda manifold hava akışını motorun devrine ve gaz pedalı posizyonua göre uzun yoldan veya kısa yoldan silindirlere gönderebiliyor ayrıca havanın hızını tirbülans yaptırarak değiştirebiliyor ve bunun için flapların pozisyonunu açısını ayarlıyor. Detayını bu amca anlatmış. Önce manifolda komple değişecek dediler ama tamir kiti olduğunu görünce direk sipariş verdim geldi. Ama bir ara fırsat bulunca yaparız diyerek devam ettim çünkü sürüşe engel değildi. Aynı arızayı 15 gün kadar önce bir kere daha verince aha dedik bir tane RÖLE ile kurtaramamışız durumu Ama sadece kapatıp açınca düzeldi yine. Ama en son pazartesi çocuğu okula gönderirken bir anda araba komple limp moda girdi çıkmadı 1.100 devir ve 20-25 km/s hızı geçmiyor, güç bela sağdan sağdan götürdüm ufakılığı okula. Sonrasında çekici çağıracaktım bir kez daha arızaları silip denedim baktım normal çalışıyor direk topuk ustanın yanına gazladım. Tamir kitini almıştım zaten adamlar puluna kadar koymuş kitin içine. Bende manifold contası, gaz kelebeği contası, enjektör o-ringleri ne varsa sökülmüşken hepsini yenileyelim diye önden aldım. (Çok kıl adamım yahu, bak benden araba alınır ) sonra girişelim dedim giriştik, videolardanda rehberlik ederek adım adım, sensör soket kırmadan manifoldu ustalar aldı yerinden. işte kırılan yer ustalar yeni kiti ve metal kolları yerine dikkatlice taktılar, orta vida kırıldı sökerken onuda dışarıya gönderip hallettiler. Arada bütün manyetik selenoidleride değiştik. Gaz kelebeği temizlendi Herşeyi topladıktan sonra gaz kelebeği kalibrasyonu yapıldı DAS üzerinden, araç benzindeydi İlk çalıştırmada araç direk silindir 4-6 ateşlemee hatası vs verince dedik birşeyler eksik oldu vay babasının düşmanlarını Sonra jeton düştü, benzin hattıda sökülüp içndeki benzin akmıştı, enjektörler bir süre basınç oluşana kadar hava püskürttü tabiki Neyse usta 15 km kadar teste gitti geldi, Allah'a şükür sorun yok. Bende ordan LPG ciye gittim kaçak vs var mı diye, o da tamam şükür. Şİmdilik bir sorun kalmadı gibi görünüyor bende bugün kullandım, Allah'a şükür herşey normal gibi. Sorunlarımız mekanik değil hamdolsun, eskiyen sensör kırılan plastik vs. Tamir kitini yapan adamları canı gönülden tebrik ediyorum, yoksa bir plastik yüzünden komple manifold değişmek küfür gibi... Buraya kadar atlamadan okudysanız sizi de tebrik ediyorum ne sabır varmış Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 1 saat önce Paylaş 1 saat önce Furkan Avcı yazdı: kırılan plastik vs. bu parça sökülmeden görülen bir yerde miydi Yorum bağlantısı
Recommended Posts