İçeriğe Yönlendir

Taşıtlara 'çipli' Kimlik Takılacak...


Mehmet Ozyurek

Recommended Posts

Mehmet Ozyurek

Türkiye'deki motorlu kara taşıtlarına, ''çipli'' özel kimlik kartları verilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı, akaryakıt pompalarındaki yazarkasa uygulamasının ardından, taşıt tanıma sistemini de yeni yılda devreye sokacak.

Halen üzerinde çalışılan sistem ile her motorlu taşıta plaka ve taşıt sahibinin kimlik bilgilerinin yer alacağı çip takılacak.

Bu çip sayesinde, taşıt, benzin pompasının önüne geldiğinde, sistem hemen araç bilgilerini hafızaya yükleyecek. Akaryakıt alımının ardından da sistem, yazarkasa fişini verecek.

İKİ YÖNTEM TARTIŞILIYOR

Gelir İdaresi Başkanlığı, yeni uygulama için iki yöntem üzerinde duruyor.

Bu yöntemlerden ilkinde, çipi tanıyacak alıcının pompaya yerleştirilmesi, çipin de, depo kapağının kenarına yapıştırılması öngörülüyor. Söz konusu sistemde pompa, depoya yaklaştırıldığında, araç bilgileri otomatik olarak sisteme aktarılıyor.

İkinci sistemde ise çip, aracın depo kapağına, ya da arka ya da yan camlardan birine yapıştırılıyor.

Ancak bu sistemde pompaya monte edilmiş sabit bir okuyucu yerine, istasyondaki görevlilerin elinde seyyar bir alıcı bulunuyor. Görevli, bu alıcıyı çipe yaklaştırarak, araç bilgilerini sisteme iletiyor.

Yetkililer, alıcının her pompaya adapte edilmesinin istasyonlara oldukça yüksek bir maliyet çıkarabileceği gerekçesiyle, daha çok ikinci yöntem üzerinde duruyor. Ancak bu konudaki kesin kararın, bütün firmalarla yapılacak görüşmelerin ardından verileceği belirtiliyor.

VATANDAŞ NE YAPACAK ?

Gelir İdaresi Başkanlığı, yöntem konusundaki kararını netleştirdikten sonra, Taşıt Tanıma Sistemine ilişkin bir Tebliğ yayımlayacak.

Tebliğde, sisteme adaptasyon için vatandaşlara ve istasyonlara belli bir süre verilecek. Bu süre de 4 ya da 6 ay olacak.

Daha sonra da, firmaların taşıt tanıma cihazlarına ilişkin müracaatları alınacak. Güvenlik ve diğer yönlerden yapılacak incelemelerin ardından, sistem konusunda uygun görülen firmalara ruhsat verilecek.

Ruhsat sahibi firmalar, alıcılar ile araçlara takılacak çipler için gerekli hazırlıkları yapacak. Ardından da Gelir İdaresi Başkanlığı'na çip sayıları, seri numaraları ve alıcılar konusunda bilgi verecek.

Yılbaşından itibaren devreye girmesi planlanan bu sistem uyarınca firmalar, bir yandan istasyonlara alıcıları temin edecek, diğer yandan da taşıt sahiplerine çip satışı için standlar açacak. Daha çok akaryakıt istasyonlarında açılması beklenen bu standlarda, boş çiplere, plaka ve kimlik bilgisi yüklenecek.

Çiplerin vatandaşlara maliyetinin 10 dolar civarında olacağı ifade ediliyor.

İSTASYONLAR MALİ MODA GİRDİ

Öte yandan pompalara yazarkasa uygulamasında şu ana kadar 10 bin 117 istasyon ile sözleşme yapıldı. Bunların 4 bin 500 kadarını, ikinci partide yazarkasa uygulamasına geçirilen istasyonlar oluşturdu.

Çok büyük bölümü ilk partide sisteme girenler olmak üzere 7 bin 382 istasyonda pompalara yazarkasa takma işlemi tamamlanırken, bu istasyonlardan 6 bin 606'sı da bugüne kadar 'mali moda' girdi.

Kaynak :Milliyet

Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı

İyi, güzel, hoş uygulama da,birileri yine zengin edilecek anlaşılan, çip üretenler takanlar falan...

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Bence burada amaç, motorin alan araç dışında başka bir araç plakası girişini engellemek..

Yani petrolcünün zaten eli kolu bağlandı ama tüketici daha da sıkı bağlanmaya çalışılıyor bence burda hedef ticari kamyonlar..

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Aydan Aykac

Mantıklı bir açıklama. Normal tüketici fişini almazsa, adamlarda stok fazlası gözüküyor. Bunu eritmek için diğer şirketlere fazladan fatura kesiyorlar. Bunun da önüne geçme amacı var. Nerden bulduna karşı çıkmayın. Gelmesi en çok bizim gibi bordrolulara yarar.

Nerden bulduna bordrolu olan hiç bir aklı başında adam karşı çıkmaz, zaten bütün geliri baştan vergisi kesilerek cebine giriyor. Asıl tüccar kesim nerden buldunu istemiyor, sonra aldıkları araba-kat ve yatların hesabını veremeyecekler....
Yorum bağlantısı
  • 5 ay sonra...
Mustafa Yılmaz

İsteseler kimse vergi kaçıramaz.

Yolumu ? Herkesin T.C. kimlik numarası var.Nüfus cüzdanlarının çhip'li hale getirilmesi için çalışmalar devam ediyor. Bağla kardeşim bütün yazar kasaları maliyeye. Alışverişlerde okusun T.C. kimlik numarasını o zaman kimse vergi kaçıramaz, bir yere kaçamaz..

Kanımca bu iş petrol istasyonlarını kontroldan öte (zaten rafineri çıkışı ve pompa sayacı belli.) birilerine para kazandıracak yöntemlerden birisi gibi.

Aslında bunu yapacaksa eğer çalınmalara karşı GPS'den takip te etsin.Bir taşla bir kaç kuş vurmuş olur değil mi?

Yorum bağlantısı
Resul Kerim Aydın

İyi ki bir çipli kart, rf gibi kelimeleri öğrendiler. Sağlam bir temeli olmayan ben yaptım oldu zihniyetliyle yeni para kazanma yolları sağlamaya çalışıyorlar başka birşey değil.

Ben diyim: bu teknolojiler oturuncaya kadar çok söğüşlerler bizi!

+1000000

Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı

Kulağımızın arkasına taksınlar... Bir tek orası kaldı...

Yorum bağlantısı
Mehmet Zeki Yenigün

akaryakıt pompalarında zaten bu sistem getirilmedimi pompadan çıkan yakıt kayıt altına alınmıyormu

Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı

Hayır, burada tüm araçlardan bahsediliyor, pompadan çıkan yakıt kayıt altına alınıyor olabilir(zannetmiyorum) ama bu çip, tüm araçlara takılacak...

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Aracın plakası var zaten. Kamera ile takip edebilirsiniz.

Yapılması gereken önemli şeylerden biri iki boyutlı barkodun plakaya eklenmesi.

başka şeye gerek yok.

.. Bu yöntemlerden ilkinde, çipi tanıyacak alıcının pompaya yerleştirilmesi, çipin de, depo kapağının kenarına yapıştırılması öngörülüyor. Söz konusu sistemde pompa, depoya yaklaştırıldığında, araç bilgileri otomatik olarak sisteme aktarılıyor.

İkinci sistemde ise çip, aracın depo kapağına, ya da arka ya da yan camlardan birine yapıştırılıyor.

..

bunun TEK çözümü ticari araçların sigortasının normali üç ya da iki katı olmasıdır. ayrıca vergiden düşülecek yakıtın incelenmesidir.

pompa başı çözüm olmaz. oluyo olsa amerika (vergi dairesi sultanlığı ülkesi) yapardı.

malı değil parayı takip etmek lazım.

dediğim gibi kamera yeter.

şu an çok basit bilgisayar gerektirmeyen kamera sistemi mevcut. 200 dolarlar civarında. seri porttan ya da ether portundan plaka bilgisi çıkıyor. pompanın yanına koy. fişi otomatik kes. olay basit. yaparsan.

Yorum bağlantısı
Aydan Aykac

bunun TEK çözümü ticari araçların sigortasının normali üç ya da iki katı olmasıdır. ayrıca vergiden düşülecek yakıtın incelenmesidir.

Bunu yıllardır söylüyorum zaten dünyada ticari taşıt/hususi taşıt oranı gelişmiş ülkelerde düşüktür. Bizde ise oldukça fazladır. Ticari taşıtların vergilerini hususilerin 2-3 katı yaparsın çogu işler çözülür.
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Ticari taşıtların vergisi zaten yüksek..

Yani kamyonların..

Yorum bağlantısı
Nuri Güngör

ticari taksilerin de sigortalarının yüksek oldugunu hatırlıyorum

Yorum bağlantısı
  • 2 yıl sonra...
Nurullah Demir
Kulağımızın arkasına taksınlar... Bir tek orası kaldı...

yakındır abi elleri şuan kulağımızda. bi punduna getirseler olacak bu iş :) Matrix gibi çiplenmiş insanlar da olacak artık yakındır :)

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Cihan Toparlak

herşey sıkı denetim altına girmekte akaryakıt istasyonunun devletten aldığı benzinle sattığı bnzinin karşılaştırılması kar zarar durumu fifo ya göre ilk alınan benzin ilk satılır bundan kar nedir ne kadar vergi verdin uygulaması sanırım :-)

Yorum bağlantısı
  • 7 yıl sonra...
Aydın Perçem

2016 Eylül ayı itibari ile yine gündeme geldi bu konu.

Gazetede haberi var ama maazallah siyasete kayar linkini koymayayım  :D

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...