İçeriğe Yönlendir

Focus oksijen sensörü değişimi sonrası

Mete Gürer

Recommended Posts

Mete Gürer

Merhaba Arkadaşlar,

Focus'umu yeni aldığımda, hava filtresi, buji,yağ hatta şanzıman yağını (Mobil 1 SHC 75W-90 Forumdan öğrendim. Bu arada bu yağ ile hakikaten vites geçişlerim fark etti.) bile değiştim. Fakat inanılmaz bir yakıt tüketimim vardı. 15 litre benzinle 70 km yol yapıyordum. Sonra Bosch Car Servis'in Lambda sensörü bölümünde Lambda-hego-oksijen sönsörününde bir ömrünün olduğu yazılıydı. Bizim focuslardaki 4 kablolu sensörlerin 160.000 km ömrü varmış. Benim sensörüm belki tam olarak ölü değildi ama tepki vermesi hatalı olabilir yani sağır olabilri diye düşündüm ve sensörü şahsuvaroğlunda değiştirdim.Şahsuvaroğlu yok yapma etme değişme bozuk değil dedi ama ben değiştirdim. Sonuç: 15-16 litre benzinle şimdi yaklaşık olarak 155-160 km şehir içi gidiyorum. Arabada başka hiç bir parça, hiçbir şey değişmedi. Tek değişen oksijen sensörüydü....

Olur başınıza gelir diye, sizlerle paylaşayım dedim. Benim çıkardığım sonuç Lamda sensörü bozulmasada, arıza lambasını yakmasada bir ömrü var herşey gibi, çalışıyor ama sağırlaşıncada tüketim artıyor. Yandaki linkte Lambda sensörlerinin tiplerine göre ömürleri mevcut. Link Bosch'a aittir.

http://aa.bosch.de/boaa-tr/Product.jsp?pro...p;publication=1

Oksijen Sensörü değiştirme aralıkları

Isıtmasız: Her 50.000 km / 80,000 km de bir

Isıtmalı birinci jenerasyon: Her 100,000 km'de bir

Isıtmalı ikinci jenerasyon: Her 160,000 km'de bir

Planar sensörler: Her 160,000 km'de bir

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Merhaba Arkadaşlar,

15 litre benzinle 70 km yol yapıyordum.

Hiç bu kadar yakan bir focus duymadım ben...

Yorum bağlantısı
Mustafa Erkan

Bu konuda bir zamanlar çok dil döktüm. Okuyup öğrendiğim bilgileri anlatıp durdum fakat kimseyi ikna edemedim. Benim anlatmak istediğim: Oksijen sensörünün bir ömrü olduğu ve zamanla ilk günkü duyarlılığını kaybettiği idi. Hatta üreticilerden birisi şöyle bir ifade kullanmıştı. " Üretildiği andan itibaren eskimeye başlar, çünkü kovanın içindeki malzeme O2 atomlarına duyarlıdır" . Ancak servis yetkilileri dahil bana söylenilen; ömrünün sonuna kadar hatasız çalışır ve bir anda bozulur şeklinde idi. Herkes olayı inandığı gibi yorumlamakta serbestir.

Yorum bağlantısı
Halil Gümüş

Bende motor ışığını yaktığı bu parçanın çıkmasını arayıp duruyordum.Demekki çıkmasını almak pek mantıklı değil.

Yorum bağlantısı
Mete Gürer

Aziz Bey,

Parçayı ben Ford şahsuvaroğlun'da 125 ytl kdv dahil'e değiştirdim.2-3 ay önce.

Mehmet Bey,

Benim focusum maalesefki sensör değişiminden önce 15 litre ile 70 km ancak yapabiliyordum şehir içinde ve hakikaten bende kara kara düşünüyordum bu arabayı neden aldım ? diye...

Mustafa Bey,

Ben size %100 katılıyorum ve inanıyorum çünkü bahsettiğim durumu yaşadım. Bu sensör zamanla sağırlaşıyor ama sizin yazdığınız ifade " Üretildiği andan itibaren eskimeye başlar, çünkü kovanın içindeki malzeme O2 atomlarına duyarlıdır" süper. Tam konuyu anlatıyor.

Yorum bağlantısı
Koray Kaplan

İlk mesajınız da yazdığınız ısıtmalı ısıtmasız gibi şeyler ne oluyor acaba? Bizim focusda ki ne tiptir caba? Benim focus da sizdeki kadar olmasa da biraz falza yakıyor dneebilir. Belki sorun bundan kaynaklanıyordur. Yaklaşık 100 km de 13 - 14 lt falan yakıyor.

Yorum bağlantısı
Halil Gümüş

Benimki otomatik olduğu halde 10 lt. yi geçtiğini hatırlamıyorum.Bir de sensörü değiştirsek fındık olacak galiba :)

Yorum bağlantısı
Furkan Atılgan
Selamlarım.bi ara sabahları arabamın daha iyi çektiğini (çok iyi), daha sonra zayıfladığını yazmıştım.Anlamadığım için soruyorum O2 sensörüyle ilişkili olabilir mi?

Aynı olay bende de var.Motor soğukken daha iyi kaçıyor.Neden olabilir bende merak ediyorum. Soğukken fazla yaktığı için mi yoksa başka bi sebebi mi var?

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Motor soğukken beyin fazla yakıt yollar sebebi bu ama o sıradaki gibi tüketim devam etse 20-30 lt/100 km tüketim değeriniz olur.

Çan çin çon modifiyeciler motor sıcaklığını beyne yanlış gösterip modifiye yaptık diye dolaşırlar.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Koray Kaplan
Mertol bey,bu sensörü değiştirmeye kalksak hangisini alıcaz.Örneğin bende 2003 focus var.Isıtmasız kalmadı deyince,bizde ısıtmalımı alıcaz o zaman?Yada bunun bir markası modeli varmıdır?

Saygılar

Evet aslında ben de bunu öğrenmek istemiştim. Gene de verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.

Yorum bağlantısı
  • 4 hafta sonra...
Erkan Çopur

kardesim ingilterede yasıyo bu iki parça orda beles mayıs 15 de burda getircek gelirkende seri nolarını nasıl bulurum yada resim gondersem bide işte atıyorum mk6 eskort 1995 glx 1.6 İ falan desk yeterli olurmu hiç anlamadıgı için yanlıs parça getirir diye korkuyom

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Aracınızın WFF gibi başlayan no sunu abinize yollayın. Zaten yurt dışında isim ile parça satın almanız çok garip karşılanır, aracın seri no sunu kesin sorarlar?

Yorum bağlantısı
Erkan Çopur
(düzenlendi)
Aracınızın WFF gibi başlayan no sunu abinize yollayın. Zaten yurt dışında isim ile parça satın almanız çok garip karşılanır, aracın seri no sunu kesin sorarlar?

abi seri noları yok üzerinde aracım 1995 eskort 1.6İ GLX efi bu iki sensorün seri noları olsa varya çocuk alcak gelirken resim gonderdimde yanlıslık olmasın diyorum ilgilenirsen harika olur sasi nosunumu?

tarihinde Erkan tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Erkan Çopur
resim gönder.

yaşar abi resimn gonderdim de bizim kadar anlamadıgı için çözemez

Yorum bağlantısı
Zafer Ofli
Oksijen Sensörü'nün yerini bir arkadaş sormuş,

Bilen var ise, paylaşabilir mi?

Kimi araçlarda 2 kimisinde 1 tanedir. Tek olanlarda katalitik konvertörün önünde, çift olanlarda ise hem önünde hem arkasında bulunur

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Mertol, Zafiraya soketleri aynı kablo sayısı aynı fakat markası farklı hiç kullanılmamış bir sensör buldum taktım... Direk arıza lambası yaktı...

Eskisini takınca tekrar söndü lamba..

Parçacıya söyledim.. Bosch getirteyim deneyelim dedi...

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Hımm. ona dikkat etmemiştim...

Diğer Zafiranınkini söküp buna takıp deneyecektim ama model farkından dolayı soket yapısı farklı idi deneyemedim..

Aldığım sensör Arstra G sensörüydü...

Yorum bağlantısı
Halil Gümüş

Bana mavi hego sensörü lazım ama yeşilini bulabildim.

Şimdi bu yeşili takabilir miyim mavinin yerine takamaz mıyım? :huh:

Yorum bağlantısı
  • 1 yıl sonra...
Ayhan Onaran

Konuyu hortlatmak gibi olmasın ama :) Bu hego sensörünü bende değiştirmeyi düşünüyorum.Ama bakan ustalar ısrarla bu arıza yapmaz yapmış olsa arıza ışığını yakar diyolar.Kaç yıllık sensör değiştirmekte fayda olduğu kanısındayım ama boşunada masraf etmek istemiyorum..

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Ortalama ömrünün 100 bin km olduğu söylenir..

Ama arıza ışığı yakmıyor.. Yani ölmüyor.. ölmediği için de ışık yanmıyor..

Yanlış sinyaller göndermeye başlıyor bence...

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...