Resul Emre Keskin 5 Ağustos 2008 Paylaş 5 Ağustos 2008 arkadaşlar benim sorum şu: 2009 model 110hp glx connectim var.Araba daha 250km de alalı 1hafta oldu.Connectlerin sınıfındaki arabalara gore fazla yaktığını forum sitelerinden ve kullanalardan öğrendim.Ben aracımı basabas kullanan birisi değilim.Zonguldak ta yaşıyorum.Bilenler bilir Zonguldak ı.Hep bayır çık bayır in virajlı yollar Tırman İN.Durum böyle olunca yolu düz olan yerlere göre Zonguldak ta daha fazla araba yakıt harcıyor ve yıpranıyor.Bende aracımı bayır aşağı atıyorum boşa. sorularım şunlar: Araç daha yeni.250kmde.Boşta kullanmak motora zarar verir mi Araç yeni ve motorun açılması gerekiyomuş.Buna bir zararı olur mu Aracı bu şekilde kullanırsam yakıt sarfiyatını düşürebilirmiyim.Düşerse 100kmde ne kadar az yakar Sorulara cevaplarınız bekliyorum.Şimdiden teşekkürler... Yorum bağlantısı
Serdar Yeniçeri 5 Ağustos 2008 Paylaş 5 Ağustos 2008 arkadaşlar benim sorum şu:2009 model 110hp glx connectim var.Araba daha 250km de alalı 1hafta oldu.Connectlerin sınıfındaki arabalara gore fazla yaktığını forum sitelerinden ve kullanalardan öğrendim.Ben aracımı basabas kullanan birisi değilim.Zonguldak ta yaşıyorum.Bilenler bilir Zonguldak ı.Hep bayır çık bayır in virajlı yollar Tırman İN.Durum böyle olunca yolu düz olan yerlere göre Zonguldak ta daha fazla araba yakıt harcıyor ve yıpranıyor.Bende aracımı bayır aşağı atıyorum boşa. sorularım şunlar: Araç daha yeni.250kmde.Boşta kullanmak motora zarar verir mi Araç yeni ve motorun açılması gerekiyomuş.Buna bir zararı olur mu Aracı bu şekilde kullanırsam yakıt sarfiyatını düşürebilirmiyim.Düşerse 100kmde ne kadar az yakar Sorulara cevaplarınız bekliyorum.Şimdiden teşekkürler... konu hakkında arkadaşlar muhakkak güzel fikirler vericektir ama ben biraz farklı yaklaşıyım ; 1)arabanın yakıtı canınından kıymetli mi? 2)connet değil hiçbir vasitayı özellikle yokuş aşağı boşa almak mantıklı mı? 3)emniyetin tasarrufu olmaz!! 4)100 km de ne kadar az yakar dersen bence ne kadar ayağın gaza fazladan gitmezse o kadar az yakar (boşta olması ayrı bir konu)... Yorum bağlantısı
Hasan Basri Bayraktar 5 Ağustos 2008 Paylaş 5 Ağustos 2008 boşa almıyalım arabaları . cevap tabiki 15 Yorum bağlantısı
Görkem Azizoğlu 5 Ağustos 2008 Paylaş 5 Ağustos 2008 Vites ile yavaşlamak yeni araçların motorları için daha iyi olduğu söyleniyor. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 5 Ağustos 2008 Paylaş 5 Ağustos 2008 Connect yüksek olduğu için boşta gitmez zaten... Yorum bağlantısı
Görkem Azizoğlu 5 Ağustos 2008 Paylaş 5 Ağustos 2008 araba viteste kendi haline giderken yakıt harcamaz. bu yüzden boşa atmanın bir mantığı yoktur.zaman içinde yataklarda problem yaratabiliyormuş. sonuçta motor freni yok şanzumandan gelen döndürme etkisine karşı koymaya çalışan bir motor var ortada. Böyle bi zararı olduğu duymamıştım ama öğrenmekde fayda var. Daha çok yağ buharı ile ilgili bir faydasının olduğunu biliyorum. Yorum bağlantısı
Serkan Toker 5 Ağustos 2008 Paylaş 5 Ağustos 2008 Motor freni var.Nasıl yok Onur?Boşa atılmasını bende tavsiye etmiyorum.Yakıta gözle görülür bir katkısı olmaz.Rodaj yok zaten. Yorum bağlantısı
Görkem Azizoğlu 5 Ağustos 2008 Paylaş 5 Ağustos 2008 o sizin dediğiniz araç atıyorum 100le giderken ayağınızı gazdan çektiğinizde olan. benim dediğim ise 100le giderken 5ten 4e atıp arabayı yavaşlatmak için yapılan. otobüslerde kamyonlarda röterdarmıydı neydi onun gibi birşey olsa tamam ama yok maalesef Rotarder a de gerek yok ama. Sizin dediğiniz doğru araca artık abanma olur o. Sakince viteste iken gazdan çekerek benim dediğim. Yorum bağlantısı
Serkan Toker 5 Ağustos 2008 Paylaş 5 Ağustos 2008 Senin bahsettiğin şaft ve egzos frenidir.Arabayı vites küçülterek kullanmak motor frenidir. Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk 5 Ağustos 2008 Paylaş 5 Ağustos 2008 Emniyetin tasarrufu olmaz diyorsunuzda, yokuş aşağı boşa atmak tasarruf değil tüketimin artması anlamına geliyor. Boşa atarak hem malınızı hemde canınızı riske atmış oluyorsunuz. Resul bey yaşadığınız yer sabit olduğuna göre nekadar gezsenizde çıktığınız yol ile indiğiniz yol mesafe olarak aynı. Çıkarken yaktığınız fazla yakıtı inerken kurtarıyorsunuz ve aşağı yukarı yine düz yol yakıtına denk geliyor. Araclarımızdaki direksiyon sistemi ve firen sistemi gibi sistemlerin çalışması için pistonların bağlı olduğu krank milinin dönmesi gerekir. Çünkü bu sistemler hareketi motordan alır. Motor ise, yakıtın yanması, dolayısıyla pistonların basınc ile hareket etmesiyle çalışır. Yani gerekli olan yakıtın yanarak patlama sonucu basınc oluşturup bu basıncın pistonları itip oluşan doğrusal hareketin krank mili ile dairesel harekete dönüştürülmesidir. Pistonlarda başlayan hareket aradaki aktarım organları ile tekerlere kadar iletilir ve aracın hareket etmesi sağlanır. Motordaki sistemlerin çalışabilmesi için hareket gerekiyor dedik. Yokuş aşağı inişlerde yer çekimi kuvvetinin aracı çekmesiyle tekerlere uygulanan kuvvet yine aynı şekilde aktarım organları ile krank mili ve sonrasında pistonlara kadar iletilir. Motordaki sistemler pistonlar hareket edip krank mili döndüğünde çalışıyordu. Motor fireninde ise pistonlar yer çekiminin gücü ile hareket ettiği için pistonların hareketi için yakıt ihtiyacı ortadan kalkmış oluyor. Motor fireninde otomatik yakıt kesilmiş oluyor. Eğer devir çok düşmüyorsa yakıt akışı kesik kalıyor ama motor fireninde arac yavaşlayarak 1000 devire yaklaştığı an yakıt rolanti miltarında tekrar açılıyor. Yokuş inişlerde boşa attığımızda motor rolanti miktarı kadar yakıt tüketir. Viteste, motor fireninde indiğimiz zaman ise yakıt tüketimi sıfırdır. Motor fireni hem yakıt tüketimini düşürür hemde motora faydalıdır. Yorum bağlantısı
Hasan Basri Bayraktar 5 Ağustos 2008 Paylaş 5 Ağustos 2008 Retarder mi cılkını çıkardınız ha Bas firene dursun arkadaş. Şimdi siz vites değiştirirken ara gazı da istersiniz. Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk 5 Ağustos 2008 Paylaş 5 Ağustos 2008 işte bunun zararlı olduğu söyleniyor. uzun vadede yataklarda ve volantta sorun çıkarıyor(muş). tamircimin yalancısıyım Motor firenimi zararlıymış? Yorum bağlantısı
Can Karacaer 5 Ağustos 2008 Paylaş 5 Ağustos 2008 Çok yüksek devirde vites düşürmek zararlı olabilir ama 2-3 binli devirlerdeyken sakince aragazı verilip devir önceden yükseltilerek bir alt vitese geçmenin bir zararı olabileceğini düşünmüyorum. Ama aragaz vermeden sertçe ayak debriyajdan çekilirse volanı bilmem ama balataya zarar vereceği kesin... Yorum bağlantısı
Serkan Toker 5 Ağustos 2008 Paylaş 5 Ağustos 2008 Ara gazı versende Ford 1210 kamyon gibi olmuyor Hasan abi. Yorum bağlantısı
Serkan Toker 5 Ağustos 2008 Paylaş 5 Ağustos 2008 Asıl motora zarar veren boş viteste iken gaz verip yüksek devir çevirtmektir.Ama epey çok. Yorum bağlantısı
Görkem Azizoğlu 5 Ağustos 2008 Paylaş 5 Ağustos 2008 Sonuçta motorun çeviremeyeceği devirlerde işimiz olmamalı. Yorum bağlantısı
Serdar Yeniçeri 5 Ağustos 2008 Paylaş 5 Ağustos 2008 emniyetin tasarrufu olmazı genel olarak kullanmıştım ; boşa alırken tasarruf ettiği için değil Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk 5 Ağustos 2008 Paylaş 5 Ağustos 2008 Firenlere kilitlenme seviyesine yakın bir seviyede basıp gaz vermeden vites düşürdüğümüzde abs devreye girmiyor ama lastik sesi geliyor. Sanırım 60 ile giden aracın ön tekerlekleri 30 ile dönüyor. Yorum bağlantısı
Can Karacaer 5 Ağustos 2008 Paylaş 5 Ağustos 2008 Firenlere kilitlenme seviyesine yakın bir seviyede basıp gaz vermeden vites düşürdüğümüzde abs devreye girmiyor ama lastik sesi geliyor. Sanırım 60 ile giden aracın ön tekerlekleri 30 ile dönüyor. İşte bu yaptığın zararlı... Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk 5 Ağustos 2008 Paylaş 5 Ağustos 2008 Vites düşürürken debriyajı bıraktığım an 1 saniye kadar lastiklerden ses geliyor. 3. ve 2. viteste yapıyor. Araba zaten sert firen durumunda olduğu için pek sarsılmıyor. Kİlitlenme notasına yakın olan tekerlekler motor fireniyle hemen yavaşlıyor. Kilitlenme noktasına yakın oldukları için motor fireni hafifte olsa tekerlerlerin dönme hızını düşürmeye yetiyor. motor fireninde devir rolantinin altına inmediği için stop etme olmuyor. Tekerleklerin hızı sıfıra inmediği için abs devreye girmiyor. Sadece arac 50 ile gidiyorsa tekerler kısa bir sireliğine 35-40 ile dönüyor. Bu tam debriyajın kavrama anında motor devrinin ani yükselememesinden kaynaklanıyor. Hani vites düşürerek yavaşlarken hafif gaz vermeden debriyajı bırakınca aracta hafif sarsılma olur. bunu sebebi motorun ani devirlenemesidir. İşte bu vites küçültmeyi sert firenle beraber yaptığınızda motorun ani devirlenememesinden gelen o kuvvet zaten kilitlenme seviyesine yakın olan tekerlerin dönme hareketinin yavaşlamasına yetiyor ve aracta pek sarsılma olmuyor. Debriyaj balatasına kavrama anında binen yük böylelikle ortadan kalmış oluyor. Tekerler yavaşlayarak bu yükü süspanse etmiş oluyor. İşte bu yaptığın zararlı... 10 000 km'de 2 kere anca yapıyorumdur. Neresinin zararlı olduğunu detaylı olarak bilmek isterim. Hangi parcaya hangi nedenle yük biniyor? Yorum bağlantısı
Serkan Toker 5 Ağustos 2008 Paylaş 5 Ağustos 2008 10 000 km'de 2 kere anca yapıyorumdur. Neresinin zararlı olduğunu detaylı olarak bilmek isterim. Hangi parcaya hangi nedenle yük biniyor? Araba şu anda kaç binde?Bu hareket sonucu her parçaya ayrı ayrı zarar veriyorsun.Bu kadar tekniğe gerek yok.Sonuçta dönmeye çalışan bir tekerlek grubu,onları yavaşlatmaya çalışan yakıtsız kalmış bir motor ve tüm bunları dengelemeye çalışan bir balata var.Birde gereksiz fren basıncı,kilitlenir mi acaba diyen bir abs sistemi gibi.Uzar gider böyle.Bence gereksiz ve tehlikeli. Yorum bağlantısı
Can Karacaer 5 Ağustos 2008 Paylaş 5 Ağustos 2008 Hani vites düşürerek yavaşlarken hafif gaz vermeden debriyajı bırakınca aracta hafif sarsılma olur. bunu sebebi motorun ani devirlenemesidir. Zaten bu yanlıştır... Aragazsız vites düşürülmez. İşte bu vites küçültmeyi sert firenle beraber yaptığınızda motorun ani devirlenememesinden gelen o kuvvet zaten kilitlenme seviyesine yakın olan tekerlerin dönme hareketinin yavaşlamasına yetiyor ve aracta pek sarsılma olmuyor. Debriyaj balatasına kavrama anında binen yük böylelikle ortadan kalmış oluyor. Tekerler yavaşlayarak bu yükü süspanse etmiş oluyor. Sen fren anında bu sarsıntıyı hissetmiyorsun diye debriyajına bu yük binmiyor değil ki. Vitesi küçültenin mantığı devri yükseltmek ve kopresyonu arttırmak zaten... 10 000 km'de 2 kere anca yapıyorumdur. Neresinin zararlı olduğunu detaylı olarak bilmek isterim. Hangi parcaya hangi nedenle yük biniyor? Tabiiki kullanım anında zaman zaman böyle şeyler olacaktır. Ayrıca zaten arabana benden çok daha nazik davrandığına eminim... Nuri Alçonun da dediği gibi bir kereden hiç bişey olmaz Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk 5 Ağustos 2008 Paylaş 5 Ağustos 2008 Arabam 11000 km'de. Ani yavaşlamam gerektiğinde frene basıyorum ve bazende yavaşlarken alışkanlık olduğu için vites küçültüyürum. Sağ ayağım firende olduğu için ara gaz vermeden debriyajı yavaşca bırakıyorum. 2 defa lastik sesi geldiğine şahit oldum. Ama zararlı olduğunu hic zannetmemiştim. Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk 5 Ağustos 2008 Paylaş 5 Ağustos 2008 (düzenlendi) Çok ani,tehlikeli olmayan durumlarda ABS'yi devreye sokmaktan kaçınıyorum. Arabayı düşük viteste debriyaj kavramasıyla yavaşlatıyor olsam haklısınız. Atıyorum, tekerlerin kilitlenmesi için gerekli olan kuvvet 100 kg olsun. Aracın firen gücü 150 kg olsun. Debriyajın kavrama anında anlık en yüksek güc 30 kg olsun. Mesela normal bir şekilde vites düşürüyoruz. Hic gaza dokunmadan debriyajı bıraktık ve debriyaj balatasına kavrama anında 30 kg kuvvet binerek arac anlık olarak sarsıldı. Başka bir zaman ani durmamız gerekti. firene 90 kg kadar bastık ve aynı zamandada vites düşürdük. Tekerlerin kilitlenmesi için gerekli olan 100 kg kuvveti 90 kg firen gücünün üzerine 10 kg debriyaj kavrama yükü binerek 50 ile dönen tekerler 40'a düşerek lastik sesi duyuldu ve kavramanın bitip motorun devirlenmesiyle lastik sesi kesildi ve arac yavaşlamaya başladı. Debriyaj kavramasında kullanılmamış 20 kg kaldı. Bu neredeyse yumuşak kavrama demek. Kalkışlarda kullandığımız yük durumu belki bunun 5 katı. Bunu şöylede düşünebilirsiniz. Aracınız buz bir zemin üzerinde ve vites düşürerek yavaşlıyorsunuz. Debriyajı ani bıraktınız ve bir anlık tekerlerin hızı düştü ve tekrar hızlanmaya başladı. Bunun sebebi ise lastiklerin zemine tutunamaması. İşte bende de firen gücüyle tutunma %90 azaltılıyor ve az bir kuvvet ile tekerler zeminden kopuyor. ABS'nin bu işe katıldığını sanmıyorum. Tekerlerde kilitlenme olmuyor. Belkide hızı 40'ın altına bile düşmüyor. Arac hızıyla teker hızı arasında 5 yada 10 km hız farkı olsun. Buda 50-60 ile giderken oluyor. Mantıken bana uygun geliyor. 5 Ağustos 2008 tarihinde Ayhan ?ent tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Recommended Posts