Murat Çavaş 19 Eylül 2008 Paylaş 19 Eylül 2008 (düzenlendi) Merhaba arkadaşlar. Burada size önemli bir konu hakkında bilgi vereceğim. Türkiye'de TÜBİTAK işletim sistemi geliştirdi ve bilgisayarlara kurulup sorunsuz bir şekilde çalışabiliyor. Ben bu işletim sistemini yıllardır kullanıyorum. Ve ücretsiz Öncelikle işletim sistemi nedir ? Ondan bahsedeyim : Bilgisayarı yani önünüzde duran o makineyi açma kapama demesine basıp açtınız. Karşınızadaki ekranda bir kaç defa yazı yazılıp Windows denen ve altında bir şeylerin gidip geldiği bir ekran gördünüz. Sonra masaüstü yüklendi ve bilgisayar bir açılış sesi çıkardı karşınızda müzik dilemeye nette gezmeye bir şeyler yazmaya vs işler yapmaya hazır bir bilgisayar çıktı. İşte bu işlerin yapılmasına ortam sağlayan yazılımsal tüm elemanlar bütününe işletim sistemi denir. Zaten terim olarak bilgisayar demek bilginin sayılması sayama işini yapan o görüğünüz makine bilgi ise programdır. Bu konu hakkında detaylı bilgi almak isteyen arama motorunda işletim sistemi yazıp aratsın. Birgün bilgisayarı açtınız aaaaa oda ne !!! mavi bir ekran açılmıyor. Yada açıldı ama bir şey yapılamıyor. Neden ? Kasayı kotuk altına al arabaya at bilgisayarcı bul bunun ne derdi var diye sor . Oda çökmüş der tabi Wİndows kur. filan filan Bunu kaç defa yaşadınız. Bence çok. İnternet'e ne kadar güvede siniz? Virüs yazılımınız güncel mi ? Bilgisayarınız bazen yavaşlar mı? Ben çökmeye yavaşlamaya ve virüslerden etkilenmeyen bir işletim istemi kullanıyorum adı PARDUS anlamı Anadolu Parsı demek geliştirenler TÜBİTAK bünyesinde çalışan kişiler ücreti yok Bedava. Güvenli çok iyi çünkü virüslerden etkilenmiyor. program sıkıntısı yok ve hepsi de ücretsiz. CD yi takıp istemi kurun ve binlerce program içinde olsun ofis müzik net uygulamaları. Ayrıca kendi sunucularından onlarca yazılımı indir kur. Tek bir tıklamada. Gene tekbir tıklamada içindeki tüm ofis müzik programlarını daha yeni sürümlerine yükseltsin. Yazıcınız kamaranız yada ayrı ayrı cd takıp onları da tanıtmanıza gerek yok çoğunu tanır zaten. Ünlü video paylaşım sitelerinde youtubede izlemiyorsanız. http://www.postaciniz.com/2008/06/18/youtube-izleme/ sitesine bak girince aram kısında WINDOWS VISTA AERO VS LINUX UBUNTU BERYL videosunu bul bu videolar windows işletim istemi ile linux dağılımlarının karşılaştırmasıdır. Pardus diye arat İşte Göreceksin ki Biz Türkler neler yapmışız bir işletim sistemi yapmışız. Ulusal dağılım demişiz Adını Pardus koymuşuz.... http://www.ozgurlukicin.com/haber/pardus-tanitim-filmi/ Lİnkine de tıkla bir........ 19 Eylül 2008 tarihinde Murat tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Murat Çavaş 19 Eylül 2008 Yazar Paylaş 19 Eylül 2008 (düzenlendi) Sürç-i Lisan ekledikse affola http://www.pardus.org.tr/ sitesinden işletim istemini temin edebilirler. Kurulumu kolay ve sitedeki dokümanları okuyun..... Kurlum kılavuzu kısmına tıklayın... Ben bu sistemi kullanıyorum ve her işimi buradan yapıyorum çökme yavaşlama yok... Sorularınız var ise burada paylaşalım... Masaüstü Yönetim Nette Gezinmek Sohbet Etmek CD DVD yazmak Dahası http://www.pardus.org.tr/ekran-goruntuleri/kullanim.html ................ 19 Eylül 2008 tarihinde Murat tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 19 Eylül 2008 Paylaş 19 Eylül 2008 Murat Bey.. Böyle her yerde; pardus pardus derseniz biz sıkılırız... Lütfen diğer konular içinde gerekmedikçe reklam içerir tarzda copy/paste mesajlar yazmayın.. Yorum bağlantısı
Murat Çavaş 19 Eylül 2008 Yazar Paylaş 19 Eylül 2008 (düzenlendi) Türkçe Düşün Türkçe Söyle Yerli Malı Yurdun Malı Herkes Onu Kullanmalı..... Ayrıca bunun reklam ile alakası olduğunu sanmıyorum. Burada size bu forum alanında gendi bildiğim ve memnun kaldığım bir olguyu paylaştım. Bunu kullanmayı üşünen bir arkadaş var ise kendi yararlı çıkar benim bir kazancım yok. Çünkü bu satılan bir şey değil. Yorum sizin. Ayrıca yazdıklarım benim kendi düşüncelerim. Linkler de araştırmanız için di...... 19 Eylül 2008 tarihinde Murat tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Yurdaer Elay 19 Eylül 2008 Paylaş 19 Eylül 2008 (düzenlendi) Keşke konuyu açmadan önce biraz arama yapsaydınız Pardus hakkında forum üyelerini aydınlatacak miktarda bilginin var olduğunu görecektiniz. Yine de teşekkürler o kadar emek harcamışsınız. Güzel bir işletim sistemi. Meraklısı olan da kullanıyor. Edit: Özür dilerim, konuyu aradım bulamadım. Muhtemelen silinmiş. 19 Eylül 2008 tarihinde Yurdaer Elay tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Lütfü Can Düzgören 19 Eylül 2008 Paylaş 19 Eylül 2008 Murat bey; Güzel diyorsunuz Ama Yanıldığınızı Düşünüyorum. 2005 den beri Tam 3 Yıldır İlk versiyondan itibaren Pardus ile Tanışmışlım mevcut. Pardus, TÜBİTAK-UEKAE (Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü) bünyesinde yürütülen bir işletim sistemi geliştirme projesidir. Pardus açık kaynak kodlu ve GPL (GNU Genel Kamu Lisansı) ile dağıtılan bir özgür yazılımdır. 1. Pardus Türk İşletim Sistemi Değil GNU / GPL Lisansa Sahip LINUX İşletimsisteminin Temasının TÜBİTAK-UEKAE Tarafından Değiştirilmiş ( Bunu yapmak serbest ve herkes yapabilir Yalnız ÇEKİRDEK Yapı Hariç) Bir LINUX Versiyonudur. Yani Türklere Ait Bir İşletim Sistemi Değildir. 2. Pardus Bilgisayarda Sadece Müzik dinlemek, Filim izlemek, Internette gezinmek ve Officeye benzeyen Ama Tamamiyle Sorun Olan Open Office Eklentisini Kullanarak Basit Yazılarınızı Yazmak yada Hesap Tablolarınızı Yapmak ama Asla Microsoft Office ile karşılaştırılamaz bir yazılımı kullannaya çalışmak Gibi niyetle ve başka bişi yapmayacaksanız Bilgisayrla da Çok Nadir İlgilenirim Derseniz Kullana Bileceğiniz İdeal Bir İşletim Sistemi. 3. Piyasada Mevcut ve Bilgisayarınızın Kullanım Amacını ( Ticari, Kurumsal, Eğitim, Eğlence ... gibi ) belirleyen Yazılımlar Neyazıkki Microsoft Windows İçin Mevcut ve LINUX ile Çalışamamaktadır. Örneğin Bugün Bir Muhasebeciyi : Link,Logo,Eta,Elit... vb Muhasebe Yönetim Yazılımı Bir Market : Stok Yönetim Parakende Satış ve Yazarkasa Modülleri Olan Bir Yazılımı Bir Ev Kullanıcısı : OYUN Yazılımları FIFA, NFS, CS, QUAKE... vb Yazılımlar Bir Eğitim Kurumundaki : Eğitici Yazılımların Kullanılması Bir Matbaacı : Corel, Photoshop, PM, Quark,Freehand .. vb yazılımlar Gibi Yazılımlar Kullanmak Zorunda Olduğunda ki Hep Kullanmak Zorundasınız LINUX işletim sisteminde ÇELIŞMIYOR Sebebi Microsoft Windows İçin Hazırlanmış Olmaları Çünkü Windows Gerçekten Kolay ve Tüm dünya dilini kullandığı için En yaygın olan ve Rakibi Olmnayan bir İşletim Sistemi. Ama Bu Yazılımları LINUX İşlerim sisteminde Çalıştırmak mümkün bunun için Emilatör Yazılımları Var Bu yazılımlar Ücretli ve Ücretsiz Olarak 2 ye ayrılıyorlar Ücretli Olanlar Daha başarılı olanlardır Ama Neyazıkki Yeterli değiller. Ve Birçok Yazılımı Çalıştıramıyorlar. Örneğin Microsoft Office Ekibinden Access2003 Yazılımını Kullanmak istiyorsunuz İlgili Emilatörleri LINUX işletim sisteminize Yüklediniz Çalışmıyor Access2000 Çalışıyor ve Sorunlu Çalışıyor ve Access2003 de hazırlanmış dosyalarınızda Access2000 de Açılamıyor Yani Para verip ( Yanlış Hatırlamıyorsam 90$ ) Emilatörüde Alsanız Bu İşletim sistemi İşinize Yaramaz. PEKİ BU İŞLETİM SİSTEMİ İLE NE YAPILABİLİR. En İyi Yapabildiği Şey SERVER Olarak Çalışmaktır. ( Tabi Yorum bağlantısı
Serkan Toker 19 Eylül 2008 Paylaş 19 Eylül 2008 Murat bey aynı gün 3 konuda aynı mesajı görünce biraz garip oluyor bence.İki tane de konu açmışsınız. Yorum bağlantısı
Murat Çavaş 19 Eylül 2008 Yazar Paylaş 19 Eylül 2008 (düzenlendi) çekirdek onların kabuk bizlerin ama o çekirekin geliştirilmesinde kendi yurttaşlarımızın da katkısı olduğunu unutmayın. Zaten ben linux dağılımı diyorum. Önemli olan pardus kavramı ile özgünleştirilmesidir. Ve populer çoğu yazılımın karşılığı zaten linux dünyasında mevcut. Resim düzenleme video düzenleme gibi ve hepside iddalı yazılımlar... http://www.whylinuxisbetter.net/items/ware...ex_tr.php?lang= linkindeki tabloya bir bakın..... http://tr.pardus-wiki.org/Ana_Sayfa 19 Eylül 2008 tarihinde Murat tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan 19 Eylül 2008 Paylaş 19 Eylül 2008 +1996 hepsi tamam hepsini yapıyor. Program Yazacağım ne ile Java mı ? Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan 19 Eylül 2008 Paylaş 19 Eylül 2008 Hala "Desktop" yazıyorlar Türkçe ya Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan 19 Eylül 2008 Paylaş 19 Eylül 2008 en son fotoya bakın en sol üstte treewiev de Yorum bağlantısı
Abdussamed Acar 19 Eylül 2008 Paylaş 19 Eylül 2008 Ofisteki bilgisayarlardan birine Linux kurarak götürebilmeyi planlıorum...Linux kullanıcıların yarısından fazlasının işini çok rahat kullanacak bir stabiliteye kavuştu bence... Yukarıda Linux un yetersizliği ile yazılanlar abartılmış bence biraz... Ayrıca bilgisayarının başında saatlerini geçiren kaç kişi web gezintisi, elektronik iletişim, Temel Ofis ihtiyaçları dışında Linux un yetersiz kaldığı işlemlere ihtiyaç duyuyor ki... Taşıdığım notebook a tek başına kurmam mümkün değil zira hangi programa ne zaman ihtiyaç duyacağım belli olmadığı gibi, yazılım geliştirme maksatlı kullandığım spesifik programlar var... Buna rağmen Linux e şans vermez isek yine zararlı biz çıkarız... Ayrıca lider yazılım şirketinin, ülkemizde ve dahası dünyada windows kurulu tüm makinalardaki dataları incelemek, istihbarat toplamak v.s. için gizlilik hakkı, izin, telif gibi prosedürlerle uğraşmadığından eminim... Şahsen devletin rutin işler yaptığı makinaların tamamında bir an önce Linux e geçilmesini isterim... bence bilinçli tüketici olarak alternatif yazılımlara elimizden geldiğince şans vermeliyiz... Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan 19 Eylül 2008 Paylaş 19 Eylül 2008 Bu Konuda Abdussamed e katılıyorum. Açık Kaynak Kodu olmalı bence. ha Açık Kaynak Kod Paralımı Olur beavamı Orası tartışılır. ama Şuda Var "Ucuzun İlleti, Pahalının Bir Himmeti Vardır" Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 19 Eylül 2008 Paylaş 19 Eylül 2008 enterprise seviyede masaüstü olarak kullanmak için çok yeterli. verdiğiniz öğrnekler sunucu kurulumları. Yellow pages ve remoteboot benim 20 sene önce (tam 20) sun iş istasyonlarında rahatça yaptığım şeyler. bunları şimdilerde windows active directory felan filan diye yapmaya çalışıyor ama kullanmaya kalkanlar battıkça batıyor. günümüz enterprise yazılımlarının neredeyse tümü tarayıcı tabanlı. bunun için dolayısıyla sizin disksiz makinada otomatik boot linux kullanmanız bile mümkün. sunucu seviyesinde ise düşünmek bile istemiyorum. unix her zaman daha düzgün çalışıyor. Benim iki ayrı sunucum vardı son 8 senedir çalışan. windows sürekli çatlar patlardı. onu kapadım. linux ise (şu an centos makina var) hiç takılmadı. son 8 aydır hiç dokunmadım makinaya. günde 10 bin ziyaretçi alan bir makina. Universiteleri baglamasa ben onlara sorarım. Universiteleri öyle bir baglıyor ki microsoft. Makinalara linux yüklemenin anlamı kalmıyor. enterprise da linux kullanılmaz diyenler şuraya baksınlar: http://www.sgi.com/products/servers/altix/4000/configs.html bunlar linux ile geliyor. kaç prosesör olduğuna dikkat edin. konudan uzaklaştık bu arada ama siz güncelleme yaptınız mı ona bakın. olmazsa makinanın hızını biostan yavaşlatın. Yorum bağlantısı
Abdussamed Acar 20 Eylül 2008 Paylaş 20 Eylül 2008 varsayalım hala bi çok konuda yetersiz.. Linux eğer "Solitaire" de sorun çıkarmıyosa, bi kaç onbin makinanın lisans ücreti bakımından devlet için hala avantajlı denilebilir Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 20 Eylül 2008 Paylaş 20 Eylül 2008 Microsoft yolunu bulmuş işte. lisansı toptan satıyor. resmi kurumların idari mali işleri istemese bile parası ayrılmış ödeniyor. olacak iş değil. Bazı üniversiteler linux yaymaya çalıştı kullanımda. Microsoft buralarda rüşvet bile dağıttı (ciddi kaynaktan haber). Milli eğitim için hangi sistem seçileceği görüşmelerine denk gelen zamanda linuxçuları dubaiye konferansa yolladı. olay sonra ortaya çıktı. Yorum bağlantısı
Abdussamed Acar 20 Eylül 2008 Paylaş 20 Eylül 2008 (düzenlendi) Ya Ankara'da iken tertemiz keyler geçerdi elime, ünv. tede hediye lisanslar felan alırdık bi sürü, programdan yana sıkıntı yaşamazdım... Burada sicilli bi kopya bulmak bile mesele yau, dahası programı kullanan bulmak mesele Şöyle en temizinden Visual Studio 2008'le MS SQL 2008 geçsede elime kullansak bari... 20 Eylül 2008 tarihinde Abdussamed Acar tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 20 Eylül 2008 Paylaş 20 Eylül 2008 Valla rüşvetini bilmem de MSDN Academic Alliance sağolsun biz tüm ürünlerini bedava kullanabiliyoruz. vistadan vsye Ağacı yaşken eğiyorlar bedava olayı ile. Yorum bağlantısı
Abdussamed Acar 21 Eylül 2008 Paylaş 21 Eylül 2008 bence yapilan sey cok mantikli. dunyanin %80'inden fazlasi bu isletim sistemini kullanirken, universiteden cikan bir insanin bunu bilmemesi veya asina olmamasi kabul edilebilir degil. okul bitince de "artık öğrendiniz para ödeme sırası sizde" diyolar... Bence bunun adı haksız rekabet... Bu tür konularda hep bir şiir gelir aklıma; ... başkalarının aşkıyla başlıyor hayatımız ve devam ediyor başkalarının hınçlarıyla düşmanı gösteriyorlar ona saldırıyoruz ve düşman dağıldı siz gidin artık dedikleri bir anda anlaşılıyor baştan beri bütün yenik düşenlerle aynı kışlaktaymışız incecik yas dumanı herkese ulaşıyor sevinç günlerine hürya doluştuğumuzda tek başınayız... Teknoloji Bilişim başlığı için biraz ağır kaçtı galiba ama idare edin artık sql 2008 icin .iso dosyasi download edilebilir durumda, gerci 180 gun deneme surumu ama en azindan kurcalama sansiniz olur. ben indirdim isterseniz yollayabilirim. teşekkürler ben kullanmak için legal ve ücretsiz bişeyler arıyorum... Olurya bir MS çalışanı okurda lisans hediye edesi tutar die )) Yorum bağlantısı
Abdussamed Acar 22 Eylül 2008 Paylaş 22 Eylül 2008 Yerinizde olsam biraz PostgreSQL'e bakarim. Oracle'in yandan yemisi valla su sıralar veritabanında geliştirmeler var ki sorma, hiç platform değişikliğine gidecek durumda değilim... Yorum bağlantısı
Murat Çavaş 22 Eylül 2008 Yazar Paylaş 22 Eylül 2008 Ben daha önce win platformunu kullanıyordum ve hala bilgisayarımda yüklü fakat. Stabil olarak duruyor günceller o şekilde bırakırım. Pardus da yüklü en güncel sürüm var. Sitemi pisi up -y yükseltip güncelliyorum içindeki tüm yazılımların bir üst versiyonu var ise o anda yükseltiyor. Çekirdek güncellemesi programlar sürücüler vs hepsi bu komutu verdikten sonra otomatikman yükseltiliyor. Yada grafik arayüzde paket yöneticisine güncelle denilince de. Bir win kullanıcısı eğer ofis 2000 kullanıyor sa sonra 2003 sürümü çıkınca onu kaldır yenisini yeniden kurar. Ama bu linux dünyasında böyle değil. Pardus da kaldır kur yeniden yükle devri yok. Yüksel yükseliyor . Yazılımlardaki değişiklik göze çarpıyor. Bu kendi kendine oluyor. Win sadece belli oranda güncelleme yapıyor. Pardus kullanıcısı olarak ben: Resim düzenleme yaparım windeki Photoshop daki gibi bir yazılımla isimi Gimp Video Düzenleme yaparım Kdenllive yazlımı ile dahası Cinelerra ve Kino 3D animasyon modelleme Blender ile yapılıyor http://tr.pardus-wiki.org/Blender Sohbet tüm protokolleri tek program sesli ve görüntülü mümkün. Ofis veri tabanı sunum yazı hesap işi yapılıyor http://www.openoffice.org.tr/ sitesinde de örnek bir veri tabanı var Konaklama Kayıt Programı yapmışlar. Sunucu uygulaması Ben Apache kullanıyorum. Üzerinde de PHP ve MySQL var çalışıyor. Pardus kullanıcıları olarak bir birimizle paylaşım amaçlı kullanıyorum. Sanal olarak pardus içinde win_xp win_98 Win_me Win_vista Win_3.1 kullanıyorum. Win_XP o anda sistemi yenden başlatmadan sanal olarka pardus açıkken açılıyor ve kullanılıyor. http://tr.pardus-wiki.org Sitesi Sanallaştırma Linkine bir bakın ilgilenenlere. CD DVD yazma işi pardus da daha kolay. K3D denen yazılım bu işi yapıyor. Müzik konusunda hiç sıkıntı yok int üzerinde radio dinlemek çok zevkli yerli ve yabancı yüzlerce radio var. Ve bir çok işi Ben Pardus yapıyorum. Bazı siteler illa Windows da İE ile giriş istiyor. Pardus daki tarayıcı kimlik değiştirme özelliğine sahip. Kablosuz ağları detaylı tarayıp hangi MAC kimliği ile hangi MAC kimlikli modeme bağlanmış görmek mümkün. Girilen web sitesi ne kadar güvenli hangi hosting ona alan sağlamış hangi tür sunucuda bulunabiliyor. vs vs...... Yorum bağlantısı
Anıl Çetin 29 Eylül 2008 Paylaş 29 Eylül 2008 Kisisel bilgisayar ve isletim sistemi konusunda tercihlere laf soylemek yersiz. Ancak Linux enterprise seviyede, masaustu olarak kullanabilmek icin hala cok yetersiz.Daha bugun Windows 2003 Server uzerinde, bir tane GPO ayarlayarak kullanicinn makinasinda istedigim ayari yaptim, hemde tum domainde, gel aynisini Linux kullanilcilarin kullandigi masaustu makinalarda yap bakalim merkezi olarak. Linux, birden fazla sistemin entegrasyonu gerektiginde oldukca guduk kalan bir yapi, guduklugu yapamamasindan degil, entegrasyonu yapabilmek icin, bir suru yerlesik olmayan bilesenin bir arada kullanilmasi gerekliliginden. Bir web sayfasini A/D ile konusturup, kullanicilara sifre dogrulama yaptiracaktim, kac tane paket yukledim, kacinin ayarini yapmak gerekti, kacinda uyum sorunu cikti hatirlamak istemiyorum bile. Hele ki, SMTP server olarak, Postfix ile Mysql'i bir arada kullanmayi deneyin, bir de ustune blacklist ve spam kontrolu ekleyin, bakin kac gununuzu aliyor stabil bir sisteme ulasmak. IT altyapisindan, katma deger bekleyen, ve buna son derece bagimli olan hic bir akli basinda sirket linux kullanmaz. Benim Turkiyede bildigim bir cok makul sirket Linux ile flort edip vazgecti. Linux su an hala amatorlerin oyun sahasi. Profesyonel dunyada pek yeri yok gibi. Unix ve türevlerinde temel amaç, her programcığın kendi işine odaklanıp özelleşmesi ve böylelikle sistemin daha az sorunlu ve daha kolay kontrol edilebilen bir yapıda olmasıdır bu yüzden paketleri ayrı ayrı kurarsınız. Windows için çok şükela mükemmel diyemeyiz ama başarısız demekte eşeklik olur fakat windows dışında kalan işletim sistemleri için güdük demekte hiç iyi birşey değildir zira windows platformunda yapabildiğiniz her şeyi çok büyük ölçüde diğer platformlarda da yapabilirsiniz hatta çoğu zaman daha iyisini yaparsınız, ancak aksi pek mümkün değildir. Evet linux te stabil bir smtp sunucusu kurmak bilmeyene belki biraz zordur 1-2 gününüz gidebilir ancak windowsda yıllarca uğraşsanızda doğası gereği stabil bir servis elde edemezsiniz günü gelince mutlaka çatlar-patlar-yuvarlanır. İşte bu nedenle dünyadaki sunucuların ezici çoğunluğu windows olmayan, linux,solaris gibi doğru düzgün çalışabilen platformlar üzerine kuruludur. Biz danışmanlığını yaptığımız şirketleri baştan aşağı linux ve türevleri ile donatıyoruz, hem yüksek verimlilik hem de düşük maliyeti olan bir sistemin sırf öbürü daha kolay diye reddedilmesi pek doğru değil gibi geliyor bana. Doğadan örnek vermek gerekirse linux kullanmaya karar veren 30 bilgisayarlı bir şirketin tüm donanım+linux+kurulum anahtar teslim vergiler dahil fiyatı 20000 YTL windows için olanı ise aynı donanım+windows(ve ofis)+kurulum 32000 YTL ye gelmekte ve windows için aylık en az 5 saat bakım yapmak gerekirken, linux için 6 ayda 5 saat fazla bile gelmekte. Üniversiteden çıkan arkadaşlarımızın windows platformunda uygulama geliştirmeleri elbette beklenen ve umulan bir şeydir, istenmeyen şey sadece windows platformunda uygulama geliştiriyor olmalarıdır. Maalesefki çok az kişi kendini windowstan başka konularda geliştiriyor, asıl bunun önlenmesi lazım. Son olarak veri tabanı konusuna gelirsek; hiç bir zaman ve hiç bir yerde oracle/mssql in karşılaştırmalı benchmarklarını göremezsiniz (istediğiniz kadar arayabilirsiniz) çünkü her iki firmada benchmark sonuçlarının yayınlanmasını lisans anlaşmaları ile yasaklamışlardır, bu yüzden postgresql+mssql+oracle üçlüsünü tek tek kullanmadan haklarında herhangi bir yorumda bulunma ve yandanmı yemiş başka birşeymi olmuş deme imkanımız maalesef yoktur. Ciddi veritabanı işlerinde üç şeye bakılır 1) hız 2) kararlılık 3) maliyet; - oracle ilk 2 sini çok iyi karşılayabilir ama çok pahalıdır. - mssql ilkini iyi ikincisini çok iyi bir şekilde karşılar ama gene çok pahalıdır. - postgresql birincisini orta kalite ikincisini çok iyi bir şekilde karşılar ve ücretsizdir. - mysql birincisini çok iyi ikincisini orta kalitede karşılar ve ücretsizdir. fakat Türkiye'de çoğu zaman mssql veya oracle ın seçilmesi isimlerinin ünlülüğü, bilgi eksikliği ve veritabanında herhangi bir aksaklık meydana geldiğinde bağırıp çağıracak kimselerin var oluşudur. Ben windowsta yapamadığım şeyleri arayarak okuyarak öğreniyorum, siz de linux için böyle yapabilirsiniz göreceksinizki bir zaman sonra genel mantığa alışıp "şu kesin şöyle oluyordur ya" diyerek çok kısa zamanda büyük işler başaracaksınız Yorum bağlantısı
Evren Erakçora 16 Mart 2010 Paylaş 16 Mart 2010 Bugün Pardus 2009 u kurdum. Gerçekten çok hoşuma gitti, bütün donanımları otomatik tanıdı.( win 7 bile bir çok donanımı tanımıyor otomatik benim dizüstünde) Meraklı arkadaşlara tavsiye ederim, gerçekten çok hoş. Eskiden donanım tanıma sorunları çok oluyordu bu sorunları büyük orada çözmüşler. Bravo açık kaynak kodcuları. Yorum bağlantısı
Recommended Posts