İçeriğe Yönlendir

Buzbaş


Vedat Orhan

Recommended Posts

Ali Gürsoy

abi nerenin yemeği bilmiyorum ama buzbaş deyince aklıma direk burgaz geldi ;)

Yorum bağlantısı
Vedat Orhan
Valla yemek konusunda kendime çok güvenirim ama hiç duymadum. Googleda da bualadum. Ama işin doğrusu isim hiç yabancı gelmiyor.

Molla gugıl yazmadı mı bişi vah vah....

Iğdır tarafında yapılan yöresel bir yemek

bir nevi haşlama et.

Metal konseve kutusu gibi bir kapta veriliyor

içinde sarı renk bir sıvı var(sanki safran özütü varmış gibi)

ben ığdırdan geçerken yemiştim ,çokta beğenmiştim..

Yorum bağlantısı
Vedat Orhan
Bi saniye ya hocam bu buzbaş değil bozbaş olmasın.

Tamam şimdi bildim. Azeri yemeği bu. Kars, Iğdır'da da yapılır.

Yok ben zaten bilmiyordum da google a "buzbaş yemeği" yazınca o "bozbaş yemeği" mi demek istediniz dedi ;) Yabancı dğeilsiniz numara yapmaya gerek yok ;)

Çok lezzetli bir yemek

yolunuz düşerse mutlaka deneyin...

Yorum bağlantısı
Vedat Orhan
İşte başta biliyormuş ayağına yatacaktım da sonra neyse dedim. Bir gün mutlaka deneyeceğim.

Hehe he kaçmadı

Kışın sarıkamışa giderken yemiştim ,

ağzımın suyu aktı bak şimdi.

Yorum bağlantısı
Şükrü Yıldızdal

Bozbaş buzbaş oluyorsa buzbaşta buzbağ olurki oradan rakıya geçilir.

Yorum bağlantısı
Vedat Orhan
Bozbaş buzbaş oluyorsa buzbaşta buzbağ olurki oradan rakıya geçilir.

Rakıdan da tekirdağa gidersek

bu durumda ığdır ın adını tekirdağ olarak değiştirebiliriz ;)

Yorum bağlantısı
Şükrü Yıldızdal
Rakıdan da tekirdağa gidersek

bu durumda ığdır ın adını tekirdağ olarak değiştirebiliriz :)

Iğdır Tekirdağ yapmayalım,Tekirdır yapalım.

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Emrah Musalli

bu hafta sonu doğubayazıta gezi düzenledik. ığdır da illa tutturdum bozbaş yiyelim diye. ama arkadaşlara sözümü geçiremedim. :i-ih: doğubayazıt ta ızgara türü şeyler yediler ve yedirdiler. ama hepiniz şahitsiniz iki elim yakalarındadır :) . belki 100 kere söyledim yiyelim diye....

Yorum bağlantısı
İsa Köse

Bozbaş Iğdır'ın meşhur yemeğidir. Orada çalışırken tatmıştım. Herkes kaldıramayabilir zira oldukça yağlıdır. Ama bir o kadar da lezzetlidir. Canım çekti şimdi. ;)

Yorum bağlantısı
  • 10 ay sonra...
Oğuzhan Demir

nasıl olmuşta bu konu benim gözümden kaçmış Iğdır'lı olarak. sanırım askerlik dönemime denk gelmiş

tüm herkesi bozbaş yemeğe beklerim :rolleyes: hatta en iyisi beklerken gidip yiyeyim canım çekti.

bu arada yukarda tarifi olan yemek halkımız arasındaki adıyla şorva (söylendiği gibi yazdım) yani bozbaş değil bu salçalı

asıl bozbaşın yapılmasını bilmem biraz zordur ama netten bulduğum doğrusu bu

Malzemeleri: (6 Kişilik)

1 kg. dömaca veya yağlı koyun budu yarması

250 gr. nohut

yarım kilo baş soğan

iki büyük patates

yeteri kadar tuz, biber ve sarıkök.

Yapılışı:

Nohut bir akşam evvelinden ılık suya konur. Ertesi sabah kabuktan çıkarılır. Et 8-10 parçaya ayrılır. Her ikisi de (nohut ve et) yıkandıktan sonra tencereye konur. Eğer düdüklü tencere kullanılıyorsa soğanlarda temizlenip dörde bölünür. Patateslerde aynı şekilde doğranıp, tuzu, biberi ve sarıkök tozu bunlara ilave edilir. Bütün bunların üzerini tam örtmeyecek kadar su ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatıldıktan sonra sıcak ateşe konur. İlk düdük çaldıktan 20 dakika sonra tencere ateşten alınır. Şayet normal bir yemek tenceresinde pişirilecek ise, nohut, et vs. bir saat kaynatıldıktan sonra soğanı ve patatesi ilave edilir. Bundan sonra da iki saat hafif ateş üzerinde pişmesi devam ettirilir. Bazı yerlerde mesela Iğdır ilinde bozbaş yemeği güveçte pişirilir. Arzu edenler bu yemeğe 10-15 tane ikiye ayrılmış yeşil fasulye ve iki tane de dolmalık biberi doğrayıp koyarlar.

Servisi : Yemeğin suyu evvela tabaklara alınır. Ekmek (bilhassa lavaş dediğimiz yufka ekmek) buna doğranıp çatalla yenilecek kadar ıslatılıp yenir. İkinci olarak da eti, nohudu ile beraber alıp ezerek ve birbirleriyle karıştırılarak yenilir. Patates nişasta olduğu için pişme esnasında eridiğinden ezilen nohut ve ete daha hoş bir lezzet verir. Yemeğin yanında yeşil veya baş soğan muhakkak bulundurulur.

Yorum bağlantısı
  • 1 yıl sonra...
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...