İçeriğe Yönlendir

Amat&#246r fotoğraf çekimi

Mehmet Ozyurek

Recommended Posts

Mehmet Ozyurek

Bugün bahçeye gittim, fotoğraf makinem yanımdaydı..

Odak ve ışık ayarları ile ilgili bir kaç deneme yapmak için börtü böcek aradım...

Hepsi de manuel çekim.. Manuel olarak ayarları yaparak çektim ama.. Ayarladıklarım neydi.. f2,8 ne, 1/125 ne işe yarar.. henüz anlamış değilim.. :D

Fikirleriniz nedir, hatalarım nelerdir. ?

Hepinizi teşekkürler..

74985279.jpg

27731977.jpg

61395333.jpg

90075681.jpg

25931212.jpg

69593209.jpg

Yorum bağlantısı
Murat Dere

hatan şu: resimlerde böcek falan yok. böceksiz olmaz. :p e makine de tırt olunca, sonuç ortada... :D

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Sağol Muhlis..

Faydalı bilgiler.. Bişeyler anlamaya başladım gibi...

hatan şu: resimlerde böcek falan yok. böceksiz olmaz. :rolleyes: e makine de tırt olunca, sonuç ortada... :lol2:

Sen kel olduğun kadar da, körsün.. :)

Yorum bağlantısı
Cem Boneval

Güle güle kullan...

Doğaya olan ilgi ve güzeli yansıtma konusundaki çabayı takdirle karşılıyorum.

Bilgisayar başında bahçede gezmiş gibi oldum...

Eleştirilere gelince:

Öncelikle kendimizi eğitelim, bunun için internet ve kullanım kılavuzu çok iyi iki kaynak.

Temel bilgilere en kolay buradan ulaşabiliriz.

Üşenmeden okuyalım, örneklere bakalım.

Işığı kullanmayı, ölçüm tekniklerini ve doğru pozlamayı, net alan derinliğini kullanmayı ve kompozisyon kurallarını öğrenmek lazım.

Sonra bu bilgilerin ışığı altında hem çekmek hem de çekilmiş fotoğrafları incelemek lazım.

Bu bilgiler bu forumun kapsamını aşar ve kişinin kendi kendini eğitmesi ile sağlanabilir.

Çektiğin örneklere gelince...

Beni rahatsız eden birkaç şey var: Ana motif fotoğrafın içinde çok küçük bir alan işgal ediyor, daha yakına odaklanıp etraftaki dikkat dağıtan unsurlardan kurtulmak lazım, kompozisyonun en temel kurallarından biri yalınlıktır.

Gölge ve ışığın birlikte bulunduğu durumlarda doğru pozlama ve etkileyici sonuç elde etmek hemen hemen imkansızdır. Böyle aşırı kontrastlı durumlardan kaçınmak lazım.

Makinayı manüel kullanma konusundaki merakı da anlamakta hep zorluk çekmişimdir. Onca para varıp otomatik olarak doğru pozlayan bir makina alıp sonra bunu manüel kullanmanın anlamı ne?

Öncelikle P konumuna alalım ve makinanın verdiği değerlere güvenelim.

Tekniğimiz geliştikçe bu değerleri manipüle edebilir ya da motif özelliklerine göre Av (diyafram öncelikli) veya Tv (perde hızı öncelikli) ayar modlarını kullanabiliriz.

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Bencede otomatik olarak çekim yapmalıyız.Çekimler sonrasında ya bunun burası daha güzel olmazmıydı diyebiliyorsak ozaman manuel oalrak bunu nasıl yaparız araştırmak daha doğru.Çünkü doğrudan işe manuel olrak başlarsak bu sefer işin içinden çıkmak daha zorlaşıyor.Bu dediklerim amatör fotografçılar için tabii.Yoksa işi bilen hertürlü güzel sonuçlar alıyor..

Yorum bağlantısı
Vedat Orhan
(düzenlendi)

Mehmet Hocam (emmim)

Öncelikle Işık ayarın yanlış diyaframı biraz daha kısmalısın

Işık çok sert.

Netliğe biraz daha uğraşmalısın

Çekmek istediğin objeye odaklan arka oplan çok fazla net olmasın böylece obje daha ön plana çıkar.

Çiçekse çiçek böcekse böçek.

Onun dışında güzeller.

Mesela:

Bir çiçek fotoğrafı

tarihinde Vedat Oruk tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Manuel resim çekmek, inşaatta amelelik yapmaktan zor geldi bana..

Söylemek istediklerinizi de anladım.. Sürekli kullanacağim bir şeyde değil tabiki..

Ama huyum bu ne yapayım, elimde bir cihaz varsa, Her şeyini bilmeli, her özelliğini çözmeliyim..

Cem abi, kompozisyon hakkındaki önerini dikkate alacağım.. linki de inceleyeceğim..

Ben konuyu biraz aha kurcalamalıyım...

Mesela "Av (diyafram öncelikli) veya Tv (perde hızı öncelikli) ayar" ne emek ne işe yarar bunları da bilmiyorum... Benim eski sony'de yoktu bunlar... :rolleyes:

Mehmet Hocam (emmim)

Öncelikle Işık ayarın yanlış diyaframı biraz daha kısmalısın

Işık çok sert.

Netliğe biraz daha uğraşmalısın

Çekmek istediğin objeye odaklan arka oplan çok fazla net olmasın böylece obje daha ön plana çıkar.

Çiçekse çiçek böcekse böçek.

Onun dışında güzeller.

Mesela:

Bir çiçek fotoğrafı

Anladım... sende özetle demişsin ki.. ana unsur, çerçeveyi doldursun...

Işık işini çözecez abi.. Şu anda bu resimlerin görünüyor olması bile büyük şey benim için.. :lol2:

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Bu tip oyuncaklarla çok sık oynamak lazım, standart dijital makinemdeki ayarları bile daha yeni yeni keşfediyorum, yani manuel de bol bol farklı ayarlarda, aynı kareyi fotoğraflayıp, sonra farklarına bakarak çalışmak çok yararlı oluyor, tabii bu kadar çok ayarı unutmadan :lol2:

Yorum bağlantısı
Serdar Özbekar

Diyaframı gözbebeğimizin büyüp küçülmesine, denklanşör hızına göz kapağımızın açılıp kapanmasına benzetirim.

Geceleri az ışıkta görebilmemiz için gözbebeğimiz büyür diyaftam açılır, hızlı bir arabada giderken bir kare yakalamak içinde bir anlık denklanşör açılıp kapanır, mesela az ışıkta 1/30 da çekmek faydalı iken yüksek ışıkta ve hareketli görüntüleri 1/250-500-1000 gibi hızlarda çekmek gerekir diye düşünüyorum. Ama ikisinin dengesini ancak deneme yanılma yöntemiyle yakalayabiliyorum.

Yorum bağlantısı
Cem Boneval
Cem abi, kompozisyon hakkındaki önerini dikkate alacağım.. linki de inceleyeceğim..

Ben konuyu biraz aha kurcalamalıyım...

Mesela "Av (diyafram öncelikli) veya Tv (perde hızı öncelikli) ayar" ne emek ne işe yarar bunları da bilmiyorum... Benim eski sony'de yoktu bunlar... :blush:

Temel fotoğraf tekniklerini verdiğim linkten iki günde bitirirsin, hazır yazılmış konular varken insanlara yazık burada anlatmaya çalışıyorlar...

Yorum bağlantısı
Ahmet Özdemir

ben komposizyondan diyaframdan filan anlamam.

gördüğüm kadarıyla fotoğraf kalitesi iyi.

hangi makineyi kullandığınızı öğrenebilirmiyim.

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran
ben komposizyondan diyaframdan filan anlamam.

gördüğüm kadarıyla fotoğraf kalitesi iyi.

hangi makineyi kullandığınızı öğrenebilirmiyim.

Aman abi bunu bilmeyen kaldımı ki :blush:

Canon A590IS kullanıyor

Yorum bağlantısı
Galip Özel

Gayet güzel çıkmış işte fotolar, elindeki makineyle bu olur zati. Şahin den BMW performansı beklememek lazım, bu arada resimde bende bözük neyin göremedim? :blush:

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran
(düzenlendi)

Aslında heryer kene kaynıyorken börtü böcek bulamamış olman şaşırtıcı olmuş Mehmet abi.En kötüsü insan bi karınca bulur.

tarihinde Ayhan Onaran tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Murat Dere
Sağol Muhlis..

Faydalı bilgiler.. Bişeyler anlamaya başladım gibi...

Sen kel olduğun kadar da, körsün.. :blush:

kel kör kirpi :flowers:

Yorum bağlantısı
Fatih Çalıkuşu

güzel fotoğraflar doğa ile olduktan sonra kötü olması ne mümkün?

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Aman abi bunu bilmeyen kaldımı ki :flowers:

Hakan gibi, bende çok mu reklamcıyım ne. :p

Gayet güzel çıkmış işte fotolar, elindeki makineyle bu olur zati. Şahin den BMW performansı beklememek lazım, bu arada resimde bende bözük neyin göremedim? :)

Tamam ana objeler resim içinde biraz küçük kalmış ama...

Yine de, Sorun bence kesinlikle gözlerinizde... :blush:

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Bu da benim çektiğim bir çiçek :)

çiçek

Sende abartmışsın.. :)

Yuh. Ben x'in reklamını yaptım. Sen tenekenin. Ben eos400'ün reklamını bile yapmadım, sen 590'nı herkese duyurdun.

Üstadımsın... ;)

İlk etapta Enstantane, diyafram ve iso ilişkisini çözmek lazım.

Faydalı linke benziyor..

Hepsini inceleyeceğim inşallah..

Sonuç.. Makine güzel... Hoşuma gitti... Tavsiye edebilirim..

Yorum bağlantısı
Serkan Toker

Başlangıç için güzel resimler abi, ancak ışık çok sert, zaten söylenmiş....Sen Hakan'ın resimlerini çek, süper konu mankeni oluyor kendileri...börtü böcek çekimi bana göre olmadığından fazla yorum yapamıyorum...Ben mutlu insan yüzü fotoğraflamayı daha çok seviyorum... :)

Yorum bağlantısı
Engin Karadayan

Ben şimdilik makinadaki grafik ekranını kullanarak bu ışık işini ayarlamaya çalışıyorum.Değerler sola yakınsa ısık yetersiz ,sağa yakınsa fazla oluyor.Değerler ortada toplanmalı.

Mehmet Bey Kullanım kılavuzunda öyle yazıyor :) Bir ayda çözeriz dedik ama zor görünüyor. ;) Ama eğlenceli bir iş bir günde altı adet pili bitiriyorum sonra tekrar dolduruyorum

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Ama eğlenceli bir iş bir günde altı adet pili bitiriyorum sonra tekrar dolduruyorum

Senin piller tırtmı ne.. :)

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...