Serdar Akgül 25 Kasım 2009 Paylaş 25 Kasım 2009 İyi günler arkadaşlar bugün başıma gelen bir olayı paylaşmak istedim.. 1 buçuk yıl önce eski aracımı focus ile takas ile galericiye satmıştım.(galeriye 4 aylıktı galiba vekalet vermiştim.)Bugün elime gelen yazıda Uno yu alan şahıs Ankarada bir kaza geçirmiş (Tabiki araç benim üzerimdeyken)3,55 promil alkollü olarak ve ambulans gideri vs 175 + dosya vekalet gideri ne kadar olacağını hiç bilmiyorum? Bu tutarı 1 hafta içinde ödemem gerektiği ve aksi halde icra takibi ,hapis felan başlatılacağından bahsediyor.. Kaza bilgisinde adamın adı yazıyor ama makbuz bana geliyor.. İlçede birkaç sigortacıya sordum yat , kalk dua et böyle bir olay olmuş diyorlar. DAha büyük belaya bulaşanlarda oluyor dediler.Eğer o adam adam gibi biri ise onu bul öder ödemezse sigortaa şirketi her şekilde senden alırlar bu parayı dediler... Ne yapacağım bilmiyorum? Yarın galeriye gidip o araba kime satılmış bulmaya çalışacağım.. Bakalım ne olacak.. " Vekalet ile araba satılmayacağını geçde olsa anladım, öğrendim.." Bir bilgi ve yolu olan varsa fikirlerinizi beklerim arkadaşlar... Yorum bağlantısı
Serkan Öz 25 Kasım 2009 Paylaş 25 Kasım 2009 Vekaletname vermek arabayı satmak demek değildir, siz aracın yasal sahibi olduğunuz süre içinde aracın çevreye ve 3.şahıslara verebileceği tüm zararlardan sorumlusunuz, aracı o an kimin kullandığı değil ruhsat sahibinin kim olduğuna bakıyorlar. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 25 Kasım 2009 Paylaş 25 Kasım 2009 Bir sigortacı olarak yorumum.... "Yat kalk dua et, kimse ölmemiş" Konunun muhatabı sizsiniz... Elinizde, galericide düzenlenen adi satış sözleşmesi varsa, onun ile mahkemeye müracat edebilir, aracı teslim ettiğiniz kişiden talep edebilirsiniz... Bunun dışında yapabileceğiniz bir şey yok.. Yorum bağlantısı
Serdar Akgül 25 Kasım 2009 Yazar Paylaş 25 Kasım 2009 Evet. Mehmet bey. Buradan sorduğum bir avukat ve sigortacılarda aynı şeyi söyledi, ya masraf çok değil yada biri ölmemiş dedi.. Yarın galeriye gidip konuşacağım bakalım sonuc ne olacak... Yorum bağlantısı
Yusuf Esin 25 Kasım 2009 Paylaş 25 Kasım 2009 (düzenlendi) Aynı durumun bir benzeri bir arkadaşımın başına geldi. Aracına sigortasız bir araç arkadan çarpıyor. Araç sigortasız ve başkası üzerinde ve tabii bunun üzerine 3 kez el değiştirmiş, arabanın sahibinden satışı 2006 yılında yapılmış takas karşılığında anahtar,para değişimi yapılmış. araç sahibinin olaydan hiçbir haberi olmadığı gibi şimdi bütün sorumluluk onun üzerinde. Kazaya sebep olan aracın 2006 dan beri ne bir sigortası yapılmış, ne muayenesi ne de vergisi yatmış. Aracın kendisi satılsa herhalde tüm bu masrafları hepsini karşılayamaz. Kendisine çarpılan arkadaşım ise konuyu mahkemeye götürmek te tereddütlü idi, ancak çarpan aracın kağıt üstündeki sahibinin anlaşılmaz/anlamaz tutumu nedeniyle konuyu mahkemeye taşıyor şimdi. Aklımızda bulunsun bu tip olaylarda mahkemeye başvuracaksanız elinizide çabuk tutmanız gerekiyor. Eğer aracınızı vekalet yolu ile sattıysanız süresi dolduğunda da araç hala sizin üzerinizde görünüyorsa direkt "155" i arayın ve "aracım çalındı" deyin. Böylelikle de sorununu çözen başka birini daha tanıyorum, tabii bu laf anlamaz insanlar ile uğraşmak zorunda kaldığınızda başvurulacak en son yöntem. Yada en güzeli, aracı kaskolatmak. böyle ters bir durumda dahi siz hiçbir şeyle uğraşmıyorsunuz. Kasko şirketi, gerekeni yapıyor. 25 Kasım 2009 tarihinde Yusuf Esin tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 25 Kasım 2009 Paylaş 25 Kasım 2009 Eğer aracınızı vekalet yolu ile sattıysanız süresi dolduğunda da araç hala sizin üzerinizde görünüyorsa direkt "155" i arayın ve "aracım çalındı" deyin. Bu çok ağır bir itham.. belki de aracın şu andaki sahibi de satış verilmeyerek mağdur edilmiş birisidir.. Bu tür olaylardan dolayı da sabıka kaydı alması olağandır... Bu gibi olaylarda, bir arkadaşınıza senet verip, senet ile icra işlemi başlatıp, araca yakalama emri çıkartmak daha kolay ve daha mantıklıdır... Yorum bağlantısı
Serdar Akgül 25 Kasım 2009 Yazar Paylaş 25 Kasım 2009 Bhsettiğim olayda kaza anında aracın sigortası mevcut olmasına rağmen ambulans hizmeti ücreti gibi nedenler var. Bunu sigorta karşılamıyor mu?( 3,55 promil alkollü olduğu belirtilmiş) Yorum bağlantısı
Necat Ertan 25 Kasım 2009 Paylaş 25 Kasım 2009 Bu gibi olaylarda, bir arkadaşınıza senet verip, senet ile icra işlemi başlatıp, araca yakalama emri çıkartmak daha kolay ve daha mantıklıdır... +1 Bir yakınımızın haricen sattığı aracın izine 1,5 yıl sonra bu sayede ulaşabildik. Bayramda tüplü Hyundai ile dolaşacağım, bağlanan aracı yeddiemin deposundan yarın çıkaracağım. Yorum bağlantısı
Uğur Aksoy 28 Kasım 2009 Paylaş 28 Kasım 2009 Bu çok ağır bir itham.. belki de aracın şu andaki sahibi de satış verilmeyerek mağdur edilmiş birisidir.. Bu tür olaylardan dolayı da sabıka kaydı alması olağandır... Bu gibi olaylarda, bir arkadaşınıza senet verip, senet ile icra işlemi başlatıp, araca yakalama emri çıkartmak daha kolay ve daha mantıklıdır... +1 mehmet bey işi biliyor yıllar önce bende böyle bir hataya azdaha düşüyordum,aracımı alan kişi dediki ,aracı bir aya kadar başkasına devredeceğim biraz müsade et,bende saf saf bekledim ,bir ay sonra ses seda olmayınca ,telefon açtım ,baktım alan kişi satışa yanaşmıyor,dedimki polise gidiyorum ,aracım çalındı diye ifade vermeye ! . aracı alan kişi hemen geldi notere gittik. aslında bunların hepsi bir ders,çünkü aracı alan kişi kötü niyetli olabilir ,araçla hırsızlık ,kapkaç ,cinayet işleyebilir,birini yaralayabilir,herhangibir yasadışı eylemde kullanabilir. sonra al başına bela .. Serdar bey geçmiş olsun ,Allah beterinden saklamış sizi. ceza büyük değilse ödeyin kurtulun gitsin. Bhsettiğim olayda kaza anında aracın sigortası mevcut olmasına rağmen ambulans hizmeti ücreti gibi nedenler var. Bunu sigorta karşılamıyor mu?( 3,55 promil alkollü olduğu belirtilmiş) Mehmet bey daha iyi bilir ama benim bildiğim alkollü olmak sigorta kapsamının dışına çıkmak oluyor. Yorum bağlantısı
Uğur Aksoy 28 Kasım 2009 Paylaş 28 Kasım 2009 Bu gibi durumların önüne geçilmesi için araç MTV ve sigorta , fenni muayene işlemlerinde araç sahibinin kendisi veya işlemler için vekaletname ile yapılması şartı konsa ,bir caydırıcılık olur kanaatindeyim . Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 28 Kasım 2009 Paylaş 28 Kasım 2009 Mehmet bey daha iyi bilir ama benim bildiğim alkollü olmak sigorta kapsamının dışına çıkmak oluyor. Her zaman değil... Ama böyle bilmenizde fayda var, İçkili araç kullanmayın... Yorum bağlantısı
Bora Akbaş 28 Kasım 2009 Paylaş 28 Kasım 2009 İyi günler arkadaşlar bugün başıma gelen bir olayı paylaşmak istedim..1 buçuk yıl önce eski aracımı focus ile takas ile galericiye satmıştım.(galeriye 4 aylıktı galiba vekalet vermiştim.)Bugün elime gelen yazıda Uno yu alan şahıs Ankarada bir kaza geçirmiş (Tabiki araç benim üzerimdeyken)3,55 promil alkollü olarak ve ambulans gideri vs 175 + dosya vekalet gideri ne kadar olacağını hiç bilmiyorum? Bu tutarı 1 hafta içinde ödemem gerektiği ve aksi halde icra takibi ,hapis felan başlatılacağından bahsediyor.. Kaza bilgisinde adamın adı yazıyor ama makbuz bana geliyor.. İlçede birkaç sigortacıya sordum yat , kalk dua et böyle bir olay olmuş diyorlar. DAha büyük belaya bulaşanlarda oluyor dediler.Eğer o adam adam gibi biri ise onu bul öder ödemezse sigortaa şirketi her şekilde senden alırlar bu parayı dediler... Ne yapacağım bilmiyorum? Yarın galeriye gidip o araba kime satılmış bulmaya çalışacağım.. Bakalım ne olacak.. " Vekalet ile araba satılmayacağını geçde olsa anladım, öğrendim.." Bir bilgi ve yolu olan varsa fikirlerinizi beklerim arkadaşlar... Yapacağınız tek şey borcu ödeyip Kazayı yapan şahıstan rücuen tahsil amacıyla icra takibine başlamanızdır. Neyseki artık araç satışlarında noter şartı laktı ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaya başlandı. Halkımızın otomobil satışlarını,alelade mal satışı gibi düşünmesi yüzünden dolandırıcılar o kadar para kazandıki inanamazsınız. Geçmiş olsun tekrar. Yorum bağlantısı
Uğur Aksoy 29 Kasım 2009 Paylaş 29 Kasım 2009 Yapacağınız tek şey borcu ödeyip Kazayı yapan şahıstan rücuen tahsil amacıyla icra takibine başlamanızdır. Neyseki artık araç satışlarında noter şartı laktı ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaya başlandı. Halkımızın otomobil satışlarını,alelade mal satışı gibi düşünmesi yüzünden dolandırıcılar o kadar para kazandıki inanamazsınız. Geçmiş olsun tekrar. 31/12/2009 tarihine kadar noter satışına devam Yorum bağlantısı
Bora Akbaş 29 Kasım 2009 Paylaş 29 Kasım 2009 31/12/2009 tarihine kadar noter satışına devam Noter satışı ,le ilglili 5828 Sayılı Kanunun 18.maddesini incelemenizi tavsiye ederim arkadaşlar. 01.01.2010 tarihinden itibaren Noterden araç satışı kalkıyor. Hatta noter satışı yapıması durumunda para cezası da verilecek. Maddeyi Site Yöneticilerinin izni olursa buraya koyabilirim. Yorum bağlantısı
Bora Akbaş 29 Kasım 2009 Paylaş 29 Kasım 2009 (düzenlendi) 5828 sayılı yasanın 29.maddesinin 6.bendi (6) 30/7/2008 tarihli ve 5795 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 1 inci maddesinde yer alan “1/1/2009 tarihinde” ibaresi “31/12/2009 tarihinde” olarak uygulanır. maddede anılan 5795 sayılı Kanun'un 1. maddesinde ise: MADDE 1 - 4/6/2008 tarihli ve 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 27 nci maddesinin (f) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. "f) 12 nci maddesinin (a) bendi ve 25 inci maddesi yayımını izleyen ikinci ayın başında, 18 inci maddesinin (a) bendi 1/1/2009 tarihinde," 18. madde ise: MADDE 18 - 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun; a) 20 nci maddesinin madde başlığı ile (d) ve (e) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. "Araçların tescil işlemleri ile yetki ve sorumluluk" "d) Tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirleri, satış ve devri yapılacak araçtan dolayı motorlu taşıtlar vergisi borcu bulunmadığının tespit edilmesi halinde araç sahibi adına düzenlenmiş tescil belgesi esas alınarak trafik tescil şube veya bürolarındaki ilgili memurlar tarafından siciline işlenmek suretiyle yapılır. Trafik tescil şube veya büroları tarafından yapılmayan her çeşit satış ve devirler geçersizdir. Satış üzerine trafik tescil şube veya bürolarında alıcı adına tescil belgesi veya geçici tescil belgesi düzenlenir. Ayrıca, tescil edilmiş araçların satış ve devir işlemlerine ilişkin bilgiler işlemin tamamlanmasını müteakip en geç onbeş işgünü içinde ilgili vergi dairesi müdürlüklerine bildirilir. 18/2/1963 tarihli ve 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 13 üncü maddesinde hüküm altına alınan isteme ve bildirme yükümlülüklerini, sorumluluk hükümleri saklı kalmak kaydıyla, elektronik ortamda yaptırmaya ve bu uygulamaya ilişkin usul ve esasları müştereken belirlemeye Gelir İdaresi Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilidir. Haciz, müsadere, zapt, buluntu, trafikten men gibi nedenlerle; icra müdürlükleri, vergi dairesi müdürlükleri, milli emlak müdürlükleri ile diğer yetkili kamu kurum ve kuruluşları tarafından satışı yapılan araçların satış tutanağının bir örneği aracın kayıtlı olduğu trafik tescil şube veya bürolarına üç işgünü içerisinde gönderilir. Aracı satın alanlar gerekli bilgi ve belgeleri sağlayarak ilgili tescil kuruluşundan bir ay içerisinde adlarına tescil belgesi almak zorundadırlar. Alıcıların tescil belgesi almak için süresinde başvurmamaları halinde bu araçları alıcıları adına re’sen kayıt ve tescil ettirmeye Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilidir. Bu madde uyarınca trafik tescil şube veya büroları tarafından yapılacak satış, devir ve tescil işlemlerine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikte belirlenir. e) Araç satın alıp, bu maddenin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendi ile (d) bendinin dördüncü paragrafı hükümlerine uymayanlara 115 YTL idari para cezası verilir." b) Ek 14 üncü maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir. "EK MADDE 15 - Emniyet Genel Müdürlüğü bütçesine trafik idari para cezası karar tutanaklarının tebliği amacıyla konulan ödeneğin yetmemesi halinde, münhasıran bu gider için kullanılmak üzere, bir önceki yıl trafik idari para cezaları gelir gerçekleşmesinin yüzde 10’una kadar ödenek eklemeye Maliye Bakanı yetkilidir." şeklinde olup,özetle 1.1.2010 dan sonra noterler araç satışı yapamayacaktır ve buradaki kanunni düznlemelere aykırı araç satışı yapanlara 115 tl idari para cezası verilecektir. Tüm arkadaşların dikkatine saygıyla sunulur. 29 Kasım 2009 tarihinde Bora Akba? tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Bedri Baki 30 Kasım 2009 Paylaş 30 Kasım 2009 İnşallah dedikleri gibi olur. Noteri kaldırıp o parayı trafik almaya başlarsa hiçbişey değişmemiş olur. Belçika'da alıcı ve satıcı trafiğe gidip isim değişikliklerini yaptırıyorlar iş bitiyor. Notermiş, bilmem neymiş, masrafmış, hiç bişey yok. Plaka da sabit. Arabanı satarken plakayı söküp yeni aldığın arabaya takıyorsun bitiyor. Yorum bağlantısı
Cem Işık 26 Ekim 2010 Paylaş 26 Ekim 2010 Son mesajla bir önceki mesaj arasında 2 sene var:) Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 26 Ekim 2010 Paylaş 26 Ekim 2010 noter satışı kalktı mı?ben bugün noterde işlem yaptım? aracı sattım?? :lol: ceza mı Hayır.. tamamen noterde yapılıyor.. Ruhsat alma kiçin trafiğe gitmeyeceksin.. Değişen bu sadece.. Son mesajla bir önceki mesaj arasında 2 sene var:) Normal.. Sonradan yazılabilsin diye açık bırakıyoruz :lol: Yorum bağlantısı
Mehmet Solak 26 Ekim 2010 Paylaş 26 Ekim 2010 Mehmet bey,yani noter satışından sonra trafik tescile gidilmiyor mu? noter mi hallediyor? Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 26 Ekim 2010 Paylaş 26 Ekim 2010 Mehmet bey,yani noter satışından sonra trafik tescile gidilmiyor mu? noter mi hallediyor? Ruhsatınız adresinize geliyor.. ruhsat parasını notere ödüyorsunuz.. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 26 Ekim 2010 Paylaş 26 Ekim 2010 plaka değişmesi de şart değil artık.. 07 idi.. malatya adresi verdiler.. plaka aynı kalıyor.... sanırım?? Doğru... Ancak trafik sigortası 07'ye göre ödeniyor... Yorum bağlantısı
Korhan Orkun 30 Ekim 2010 Paylaş 30 Ekim 2010 Şantiyede bir abimiz ruhsatı teyzesinin üstüne olan arabasını satmak istiyor. Teyze 80 küsür yaşındaymış noter satışında yaştan dolayı bir sorun çıkarmı? Bilenler varsa yardımcı olurlarsa çok sevinirim. Şöyle bi olay yaşadık Babannem ben askerdeyken benim üzerime yapmak için (hediye edecekti:)) notere gidiyor. şu an 104 yaşında o zaman 100 yaşındaydı. Noterdeki görevli gülüyo bi kaç soru soruyo başbakan kim, kaç yılındayız vs vs babanemde kızıyo adama "Hüsamettin Ladin" gibi çakarım uçağı kafana diyo görevliye.(biraz sivri dillidir) noterde akli denge raporu istemiş. Babanemde basmış küfürü eve dönmüş. Satış işlerinde yaş sınırı var biliyorum ama tapudamı, araç satışındamı bilemiyorum. Bilenlerin yardımcı olmasını rica ediyorum. Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran 30 Ekim 2010 Paylaş 30 Ekim 2010 Biz ev sattığımız zaman eğer satıcı 70 yaşında ve üzerinde ise sağlık raporu isteniyor.Tüm satışlar için bu geçerlidir.Tapu yada noter olması fark etmez.Oradaki görevli 1-2 soru sorarak akli dengesi yeterlimi değil mi bunu anlayamaz.Eğer ki rapor olmadan satış gerçekleşmişse diğer hak sahipleri itiraz edip satışı bozabilir. Yorum bağlantısı
Recommended Posts