İçeriğe Yönlendir

Aks Keçesi

Sedat Can

Recommended Posts

Sedat Can

Herkese merhabalar. İki gün önce aracımın biten muayenesi için aracımı muayene istasyonuna götürdüm, muayeneden geçti ancak şanzımanda yağ kaçakları diye not düşülmüş. Aklıma takıldı, aracımı burada ustaya gösterdim, sol aks keçesinden kaçırma olduğunu söyledi usta, hatta iki çeki (400 gr.) kadar şanzıman yağı ekledi. (Son olarak yağ değişimindeki kontrolde 5000 km. önce tamdı) Keçeyi değiştirelim dedim, ancak usta; havaların çok soğuk geçtiği bu günlerde yeni keçenin de sertleşip, yine yağ kaçağına sebep olabileceğini, fazla bir kaçak olmadığını söyledi. :bravo: Araç durduğu yerde özellikle dikkat ediyorum, aks tarafında bir damla yağ oluyor. Şanzıman yağını kontrol altında tutup, yaz aylarının başlangıcında değişimi yapalım dedi. Bana da mantıklı geldi. Bildiğim kadarıyla sol keçe değişimi için şanzımanın inmesine gerek yok, sadece aks seviyesine kadar düşen yağın tamamlanmasıyla dışardan değişim yapılabiliyormuş, bu konuda bilgi ve tecrübesi olan arkadaşların fikirleri nedir?

Yorum bağlantısı
Yetkin Akın
(düzenlendi)

Keçenin veya körüğün değişmesi ile sertleşmesinin pek bir ilgisi olmaz zira bu malzemeler en zorlu kullanımlar için üretilmiş ve kullanılmaktadır.

Öyle olsaydı yazlık ve kışlık keçe diye bir ayrım olmalıydı.

Ustaya göre Yine körük yada keçe sertleşiyorsa ters mantık ile yaz mevsimi körük yumuşar diye bir safsata olmalıydı ustanızın dediğine göre.

Yalan vallahi billahi yalan :D

Usta soğuk havada uğraşmamak için sallamış gibi biraz.

Yarın öbür gün öyle bir zamanda o keçe yada körük (ikisi bir değişir genelde) bir kaçak yapar tam kaçak yapar haberinizde olmaz Şanzıman SARAR ve bir sürü iş çıkar.

tarihinde Yetkin Ak?n tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Bence bu tip arızanın yazı veya kışı olmaz..Tespit edildiğinde biran önce müdahale edilmelidir.Ustanızı değiştirin bence.

Yorum bağlantısı
Sedat Can
Keçenin veya körüğün değişmesi ile sertleşmesinin pek bir ilgisi olmaz zira bu malzemeler en zorlu kullanımlar için üretilmiş ve kullanılmaktadır.

Öyle olsaydı yazlık ve kışlık keçe diye bir ayrım olmalıydı.

Ustaya göre Yine körük yada keçe sertleşiyorsa ters mantık ile yaz mevsimi körük yumuşar diye bir safsata olmalıydı ustanızın dediğine göre.

Yalan vallahi billahi yalan :flowers:

Usta soğuk havada uğraşmamak için sallamış gibi biraz.

Yarın öbür gün öyle bir zamanda o keçe yada körük (ikisi bir değişir genelde) bir kaçak yapar tam kaçak yapar haberinizde olmaz Şanzıman SARAR ve bir sürü iş çıkar.

Keçenin aniden çok miktarda yağ kaçırması söz konusu mu? :D

Yorum bağlantısı
Yetkin Akın
Keçenin aniden çok miktarda yağ kaçırması söz konusu mu? :)

Evet aniden yarılması mümkün.

Bu tür malzemeler en ufak yerinden yara alsa (zaten yıpranmış olduğundan)kısa süre içerisinde aniden büyür yırtılıverir.

Yorum bağlantısı
Sedat Can
(düzenlendi)

Sol ve sağ Aks keçesi değişiminde şanzıman iner mi, yoksa dışarıdan değiştiriliyor mu? :) Değişimi yarın Ankara Bosch Car servisinde yaptırmayı düşünüyorum. Bosch Car servislerini tavsiye edermisiniz?

tarihinde Sedat Can tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran
Sol ve sağ Aks keçesi değişiminde şanzıman iner mi, yoksa dışarıdan değiştiriliyor mu? :unsure2: Değişimi yarın Ankara Bosch Car servisinde yaptırmayı düşünüyorum. Bosch Car servislerini tavsiye edermisiniz?

Bosch car servislerin hepsi bir değil maalesef.Bazılarından çok memnun kalan arkadaşlar varken bazılarından yaka silkenlerde var.Referanslı olan bir yer bulursanız sizin açınızdan daha iyi olur.

Yorum bağlantısı
Yetkin Akın
Sol ve sağ Aks keçesi değişiminde şanzıman iner mi, yoksa dışarıdan değiştiriliyor mu? :unsure2: Değişimi yarın Ankara Bosch Car servisinde yaptırmayı düşünüyorum. Bosch Car servislerini tavsiye edermisiniz?

Yaklaşık 1 saatlik bir sürede değişir.

Hangi Bosch car da değiştireceksiniz ve kaç TL ye yapılıyor bizde bilmek isteriz. :rolleyes:

Yorum bağlantısı
Sedat Can
(düzenlendi)

Ankara Sincan'da bulunan Bosch Car servisine gitmeyi düşünüyorum. Arkadaşım Lagunasının ön takımını yaptırmıştı orada, gayet memnundu. Ben de ilk kez Bosch Car' a gidicem, gönül ister ki yetkili serviste yaptırayım, ancak servislerdeki yüksek ücret tarifeleri dudak uçuklatıyor. İşlem sonucunda ücret ve diğer hususları yazarım.

Yorum bağlantısı
Sedat Can

Sorunu bir de resimle anlatayım dedim. 1 numaralı yer aks keçesinden olan yağ kaçağı. 2 numaralı yer şanzıman yağının dolum vidasının olduğu kutu. Buradan da yağ sızıntısı var. Araca bakan usta, aks keçesinin dışardan değişeceğini, ancak 2 no.lu yerdeki kaçak için şanzımanın inmesi gerektiğini, ancak bu kadar az yağ kaçağı için şanzımanın inmesinin gereksiz olduğunu, şimdilik aks keçesini değiştireceğini, baskı balata değişimi gibi bir işlemde de şanzımanın ineceği için içerde bulunan diğer keçenin değiştirileceğini söyledi. Şanzımanın inmesine içim razı gelmiyor, çünkü şanzımanda herhangi bir sıkıntı yok, durup dururken başıma iş almayım diyorum.

img4396c.jpg

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

1 numara aks keçesi kaçağına benzemiyor sanki... Ama tabi usta gözle görmüş ve dokunmuş...

Yorum bağlantısı
Sabri Güngör

1 numara aks keçesi 2 numara vites levye keçesi ikiside şanzuman sökülmeden halledilir

Yorum bağlantısı
Sedat Can
(düzenlendi)

"1 numara aks keçesi kaçağına benzemiyor sanki... Ama tabi usta gözle görmüş ve dokunmuş..."

Birisi Ford servis olmak üzere 3 yere gösterdim, aks keçesi dediler.

"1 numara aks keçesi 2 numara vites levye keçesi ikiside şanzuman sökülmeden halledilir"

Vites levye keçesinin (2 Nolu) değişmesi için muhakkak şanzıman inmesi gerekiyormuş, ustaya özellikle bunu sordum, iki yere gösterdim, iki yerde aynı şeyi söyledi. Fazla kaçak olmadığından şimdilik aks keçesini değiştireceğim, baskı balata değişimi vs. gibi şanzıman indiğinde vites levye keçesini muhakkak değiştiririm.

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Benimde 2 numaralı yerde terleme dedikleri olay var..Kaçak değilde terleme diyorlar.Terleme ne yaa ya kaçak vardır ya yoktur ;) Ben baskı baltada değiştirdim ama usta orası için bi işlem yapmadı..?

Yorum bağlantısı
Sedat Can
(düzenlendi)
Benimde 2 numaralı yerde terleme dedikleri olay var..Kaçak değilde terleme diyorlar.Terleme ne yaa ya kaçak vardır ya yoktur ;) Ben baskı baltada değiştirdim ama usta orası için bi işlem yapmadı..?

Ayhan bey, ben biraz titiz olduğumdan mıdır nedir, araçta yağ, su, hidrolik kaçağına az da olsa tahammülüm yok. Biliyorsunuz ki başta az olan kaçak zamanla artacaktır ve birgün beklenmedik zamanda yolda bırakır, daha büyük parçalara da zarar vermemiz cabası olur.

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Sedat Bey Sabri usta şanzuman sökülmeden her ikisi de değişir diyorsa doğrudur.Bence siz başka bir yere daha gösterin ;) 2 numaralı kaçağıda gitmişken hallettirmiş olursunuz.

Yorum bağlantısı
Sedat Can
Sedat Bey Sabri usta şanzuman sökülmeden her ikisi de değişir diyorsa doğrudur.Bence siz başka bir yere daha gösterin ;) 2 numaralı kaçağıda gitmişken hallettirmiş olursunuz.

Sabri beyin bilgi ve tecrübesine saygım sonsuz, az önce Şaşmazdaki Yiğit Oto Ford Özel servisi ile de telefonda görüştüm, durumu detaylı anlattım, o da aynısı söyledi, aks keçesinin dışardan değişeceğini, vites levye keçesinin değişimi için şanzıman inmesi şart dedi. Bu gibi az kaçak için şanzımanı indirme taraftarı olmadığını söyledi.

Yorum bağlantısı
Sadettin Çelik

+1000 benim fox da da durum aynı.

Yorum bağlantısı
Sabri Güngör
Ozaman Sabri ustanın elinde sihirli değnek mi var.. :)

Ayhan Bey tabiki sihirle filan işimiz yok biz bu keçeleri şanzuman indirmeden değiştiriyoruz.

Ancak ordaki arkadaşım şanzumanı indirse dahi keçe yine şanzumanın dışından değişecek.

Budurumda heryiğidin yoğurt yiyişi farklıdır diyeceğiz ;)

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran
Ayhan Bey tabiki sihirle filan işimiz yok biz bu keçeleri şanzuman indirmeden değiştiriyoruz.

Ancak ordaki arkadaşım şanzumanı indirse dahi keçe yine şanzumanın dışından değişecek.

Budurumda heryiğidin yoğurt yiyişi farklıdır diyeceğiz :rolleyes:

Ustam işte asıl marifet sizde..Bende bunu diyorum.Sizin yoğurt yemeye daha çok vaktiniz kalıyor :) Her işin bir kolayı vardır.Her işinde bir gerçek ustası :good1:

Yorum bağlantısı
Sedat Can
1 numara aks keçesi 2 numara vites levye keçesi ikiside şanzuman sökülmeden halledilir

Aks keçesini hemen değiştiricem, vites levye keçesini, eğer ani bir yağ boşaltma gibi bir sorun çıkartmazsa ilerki zamanda baskı balata değişiminde değiştirmeyi düşünüyorum.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...