Ümit İrat 25 Şubat 2010 Paylaş 25 Şubat 2010 Merhaba, aracım 08 Mondeo ya LPG taktırmak istiyorum ama bir iki konuda kuşgularım var.Kimileri LPG nin arabanın ömrünü kısaltığını söylüyor,sorun çıkaracağını ve performans düşüklüğü yaratacağını söylüyor.LPG nin ne gibi dezavantajları var?? Bu konuda yardımcı olursanız memnun olurum Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 25 Şubat 2010 Paylaş 25 Şubat 2010 Mk4 ise... Lpg'nin genel dezavantajları dışında sizin aracınızda eksta uyumsuzlukları var... Benim bildiğim 3 tane Lpg'li Mk4, 50 bin km içinde en az bir kez motor yaptırdı... Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 25 Şubat 2010 Paylaş 25 Şubat 2010 Piston kafaları biraz rahatsız olmakta. Yorum bağlantısı
Ümit İrat 25 Şubat 2010 Yazar Paylaş 25 Şubat 2010 Bilgileriniz için çok teşekkür ederim bu benzin fiyatlarından kurtulmanın yolunu arıyordum ama verdiğiniz bilgiler doğrultusunda sanırım lpg taktırmam artık. Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 25 Şubat 2010 Paylaş 25 Şubat 2010 Arkadaşta 2007 var 13 binde lpg takıldı şimdi 40 bine geliyor sanırım. Brc ne ayar gördü ilk takıldığından beri ne arıza lambası Ama rivayetler lpg ye uygun değil yönünde Bizim arkadaş o kadar sıkıştırmasına rağmen arabayı sorun olmadı ama bakalım inşallah istisnadır. Yorum bağlantısı
Ümit İrat 25 Şubat 2010 Yazar Paylaş 25 Şubat 2010 Arkadaşta 2007 var 13 binde lpg takıldı şimdi 40 bine geliyor sanırım. Brc ne ayar gördü ilk takıldığından beri ne arıza lambası Ama rivayetler lpg ye uygunb değil yönünde Bizim arkadaş o kadar sıkıştırmasına rağmen arabayı sorun olmadı ama bkalım inş istisnadır. arkadaşınki MK4 kasamı.yani yeni kasamı?? Yorum bağlantısı
Mürsel Bezdan 10 Mart 2010 Paylaş 10 Mart 2010 Herkese merhaba; Bende aracımı değiştirmeyi ve 2008 mondeo almaya niyetliyim ancak buradaki yorumları okuyunca kafam karıştı senede 50.000- ila 60.000 km yol yaptığım için aracı alır almaz LPG taktırmayı düşünüyordum. Şuan kullanadığım aracımda var ve 2 yıldır sorunsuz kullanıyorum. motorun LPg ile uyumsuz olması acaba ne demek nasıl bir probleme yol açabilir suan kullandığım motorumdan çokmu farklı mondeo motoru? Bilgi verirseniz sevinirim. Teşekkürler; Yorum bağlantısı
Fazlı Özdemir 10 Mart 2010 Paylaş 10 Mart 2010 MK4 Mondeolarda LPG ile yüksek devirlerde kullanımda sorun çıkarttığı söylenmişti daha önce forumda. LPG enjektörlerinin kaynak makinası gibi çalışıp pistonları erittiğinden bahsedilmişti. Bence MK4 Mondeo için LPG'den uzak durun. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 10 Mart 2010 Paylaş 10 Mart 2010 Bu mesaj Lpg'nin açılımı gibi oldu be.. Her yere yapıştırıyoruz.. Arabanın iki temel yakıt stratejisi var bunlardan biri kapalı devre yönetim (cloosed loop) diğeride açık devre yönetim (open loop). Tüm piggy-back modüllerde temel tuning prensibi arabanın STFT değerini mümkünse 0 değilse +/-3 seviyesinde tutmaktır. Bunun olmadığı yerde cloosed loopda araba yakıtı tanımlanmış hedefleri doğrultusunda kendi kafasına göre kısar yada arttırır. Open loop a geçtiğinde STFT devre dışı kalsada LTFT kalmaz ve eğer ECU yakıtı kısmış ve bunu LTFT de tanımlamışsa gazladığın anda fakire kayacaksın demektir. Mertolun amacı doğru kalibrasyonu yapmaktı ve yaptı bunla ilgili bir sıkıntısı olmadı. Sıkıntı gerizekalı Ford'un 115 lik focus ve 128 lik mondilerde ecunun 1-4 ve 2-3 üncü silindirleri ayrı ayrı yönetmesi. Makine V4 mantığıyla çalışıyor, her iki ön oksijen sensöründen gelen verileri ayrı ayrı işleyip 1-4 için ayrı 2-3 için ayrı yakıt stratejisi geliştiriyor. Ve bunu çok hızlı yapıyor motor biriten focus ve mondilere bak genelde 2nci silindiri yada bu silindirin subabını yediğini görürsün, 2nci silindir ateşleme sırasındaki son silindir ve tüm piggy ler 1nci slindire göre strateji oluşturur, 1nci silindir zamanlamasını baz alan piggy yakıtı hesaplarken mondinin beyni straqtji değiştiriyor ve sonu hüsran malesef, ne yaparsan yap tek şansın 4-2-1headers tek lambda ve iyi bir aftermarket ecu bundan sonra istediğini yap motora tık demiyor. Piggy üstündeyken zamanla 2-3 silindir grubunun LTFT si -20lere kayıyor, sen gazlayınca LTFT hala devrede -20 yakıt = detanasyon = yüksek EGT = yandı gülüm keten helva zaten normalde turbodan beter egt si olan bi araba. Uzun lafın kısası istersen LPG tak, istersen AEM F/IC tak, istersen e-manage tak istersen smt6 tak yani performans piggy-back i,lpg piggy-back i farketmiyor. Bu olayın LPG yi şuna göre yada buna göre kalibre ettiylede alakası yok, yakıtı manuple edilen çift kat.lı 4 silindirli fordlar bu ecu yönetimiyle gazladın mı openloop da nirvanaya ulaşıyor. LPG takılmazmı takılır ama 4000 deviri geçiceksen mutlaka benzin kullanacaksın ve alt devirde de dip gaz yapmayacaksın, lpg den benzine geçer geçmez basmayacaksın (önce kendini toparlayacak) ölme eşşeğim ölme anlayacağın. Aklı olan 115 lik focusa ve 128 lik mondiye lpg yada başka bir piggy taktırmaz, benzinle paşa paşa uzun yıllar biner arabasına. Yorum bağlantısı
Mürsel Bezdan 10 Mart 2010 Paylaş 10 Mart 2010 Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için ancak Teleflex'in internet sitesinde montajı yapılan araçlara 3 yıl 100.000 km garanti verdiklerini söylüyorlar ve referans olarak mertol beyi gösteriyorlar. açıkçası yeni mondeo yu cok beğendim ama bu sorun varken karar veremiyorum daha önce taktırıp sorun yaşamış ve teleflex tarafından bu problemi çözülen varmıdır. Yorum bağlantısı
Fazlı Özdemir 10 Mart 2010 Paylaş 10 Mart 2010 Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için ancak Teleflex'in internet sitesinde montajı yapılan araçlara 3 yıl 100.000 km garanti verdiklerini söylüyorlar ve referans olarak mertol beyi gösteriyorlar. açıkçası yeni mondeo yu cok beğendim ama bu sorun varken karar veremiyorum daha önce taktırıp sorun yaşamış ve teleflex tarafından bu problemi çözülen varmıdır. Tam da üstüne basmışlar Referans verdikleri kişi, eğer hafızam beni yanıltmıyorsa, tam da yukarıda bahsedilen sorunları yaşamış İstanbul'da yaşayan bir marangoz bildiğim kadarıyla Siz Mertol Bey'e sorun isterseniz:) Küçük not: Ben de Teleflex kullanıyorum Yorum bağlantısı
Guest Mertol Kip 16 Mart 2010 Paylaş 16 Mart 2010 (düzenlendi) Rica ederim. Kabzımal olmaya karar verdim.. Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için ancak Teleflex'in internet sitesinde montajı yapılan araçlara 3 yıl 100.000 km garanti verdiklerini söylüyorlar ve referans olarak mertol beyi gösteriyorlar. açıkçası yeni mondeo yu cok beğendim ama bu sorun varken karar veremiyorum daha önce taktırıp sorun yaşamış ve teleflex tarafından bu problemi çözülen varmıdır. Garanti konusunda beni nasıl referans verebilirlerki? Ne alaka anlamadım.. O sorunu yaşayan tek kişi ben değilim. Başkalarıda var. Ama Murat o metni hazırlarken başka şey düşünüyordu sanırım zira benim arabamdaki de diğer bu tip işletim sistemini kullanan araçlardaki sorunda ikinci banktaki LTFT değerinin aşırı uzaması. Yani -20 değil tam tersi +20 , + 30 gibi değerlere çıkabiliyor. Muratın kısaca anlattığı closed loop stratejisinde giderken hiçbir sorun yok. Neden yok çünkü motorun çalışma devri o an zaten düşük oluyor. Yani enjektörlerin dutycycle ları %85 e yaklaşmıyor bile henüz. Ancak yüksek devirlerde kullanmaya başladığınızda LPG enjektörleriniz 4500 devir civarında sürekli açık kalmaya ve kontrolsüz oalrak yakıt püskürtmeye başladığı için pistonlarınızdan en zayıf halkayı seçen eriyor. Bu sadece mondeo için değil bu tip motor yönetim sistemini kullanan tüm araçlar için geçerli. V6 V8 olup çift oksijen sondası kullanılan araçlarda buna dahil, 115 lik ghia focuslarda. Önüne nasıl geçilir? Sıradan bir kullanıcı hiçbir şekilde bunun önüne geçemez. Tek seçeneği var LPG takıldıktan sonra ister benzinde isterse LPG de yürüyor olsun 120-130 civarı süratleri geçmeyecek, düşük viteste yüksek devirde kullanmayacak arabasını. Aksi halde bu son kaçınılmaz. Birşey daha. Bu problem sadece ECU nun yapısından kaynaklanan bir sorun olmayabilir. Tek sensörlü araçlarda da bir silindir benzer şekilde sorun yaşayabilirsiniz. Onların bizimkilerden farkı sorunu tetkik edemiyor olmaları. Mondeo ve focusta kullanılan ECU lar sorunun farkına varıyor ve kendince önlem almaya çalışıyor ve bu da yüksek devirde pistonun erimesine yol açıyor. Diğer araçlar bunu yapmadığı için (tek sensörlüleri kastediyorum) sorunun farkında olmadan mutlu mesud bahtiyar hayatlarına devam ediyorlar. Ancak onlarda orta-uzun vadede gene piston sorunu ile karşılaşıyorlar zira bu sorunun nedeni olan referans kaynağı onlarda da var. Dolayısı ile bu arabada böyle diğerlerinde değil diyemezsiniz. Ben sorunun asıl kaynağı ile ilgili çeşitli teoremler üretmiştim. Bazıları farklı arkadaşlar tarafından bu foruma da taşınmış. (buna e-mail ile sorulan sorulara verilen cevaplarda dahil). Ancak henüz kendim tatmin olmuş değilim ve araştırmamda devam ediyor. Dolayısı ile neden silindirlerden sadece bir tanesinde missfire oluştuğu konusunda kesinlikle şudur diyemem. Mondeo bu missfire ı detekt edebiliyor diğerleri edemiyor. Mondeo ettiği için sorun yaşıyor diğerleri etmedikleri için. Önemli olan sorunun neden kaynaklandığı. Ben VCT sistemi ile ilgili yoğunlaşmış durumdayım şu an. Açıkcası kafamdaki ihtimallerden ağırlık kazananı doğru zamanda püskürtme yapılmaması ve LPG enjektörlerinin açılma sürelerinin benzin enjektörlerinden çok daha uzun olması. (Benzin 0.8 ms, LPG 2.5 ms) ile alakalı. Ama %100 budur diyemem. %60 bu ihtiaml ağırlık kazandı şu an için. 16 Mart 2010 tarihinde Mertol Kip tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Oğuz Altınada 18 Mart 2010 Paylaş 18 Mart 2010 Corolla vvt motor da bu sınıfa giriyor mu, yani lpg ile pek uyumlu değil mi? Yorum bağlantısı
Guest Mertol Kip 19 Mart 2010 Paylaş 19 Mart 2010 Kendi tecrübem yok ama taksicilerin Corolla larda 100 bin km de bir süpap eğdiklerini düşünürseniz %80 giriyor diyebilirim. Yorum bağlantısı
Fazlı Özdemir 19 Mart 2010 Paylaş 19 Mart 2010 O zaman sonuç olarak, sadece MK4 mondeoda değil genelleme yaparak tüm araçlarda aynı risk vardır mı diyoruz? Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 19 Mart 2010 Paylaş 19 Mart 2010 Değişken subab yaramıyor desene lpg ye Yorum bağlantısı
Guest Mertol Kip 19 Mart 2010 Paylaş 19 Mart 2010 Tabiiki var. MK4 ün tek farkı bu sorunu monitör edebiliyor olması. Çok IT dili oldu. Mondeonun diğer araçlardan farkı bu sorunun farkına varıp önlem almaya çalışıyor olması. Diğerleri farkına bile varamıyor sonrada piston eridiği zaman aaa eridi diyor. Bu bağlamda mondeo özellikle closed loop ta yani motor 4bin devirin altında iken ve gaza tamamen basmadığınız durumda daha güvenli bile diyebiliriz. @Mustafa Valla ben VCT konusundan sadece şüpheleniyorum şu an için. Ama sorunun kaynağı VCT değil. O sebebi. Yorum bağlantısı
Ümit İrat 24 Mart 2010 Yazar Paylaş 24 Mart 2010 peki arabamı yeni kasa C5 le değiştrirsem nasıl olur? Sizce nasıl bi araba? Yorum bağlantısı
Recommended Posts