İçeriğe Yönlendir

El Freni Ve Arka Salıncak Sorunu

Murat Çağlar

Recommended Posts

Murat Çağlar

İyi Akşamlar

Geçenlerde bir arkadaşıma araç lazım oldu ve verdik.Araç bana tekrar geldiğinde aracın el frenini çektiğimde tutmadığını fark ettim.servise götürdüğümde ise

el freninin tabancasının bozuk olduğunu ve değişmesi gerektiğini söyledi.fiyatı 345 tl olur dediler.Bende kedim bir bakayım dedim orta konsolu söktüm el freni olan

yere baktığımda el freni telinin dişlilerin arasına girdiğini gördüm ve dişliyi kenara ittirdiğinden tabanca bozuk duruyordu.tornavida ile teli dişlilerin arasından çıkarıp

dişliyide ortaya doğru itekledim.sonra el freni tabancasının cırcırının çalıştığını fark ettim ama sonuna kadar çeksem bile tutmuyordu. bende yaptım diye sevindim:)

sonra şaşmaza gittim ayarını sıktırırsam düzelir diye düşündüm.firmanın ismini vermeyim doğrumu olur yanlışmı bilemiyorum.neyse girdik bir servise abi aracı kaldırıp

bir bakmamız lazım dediler.tamam dedim akşamda 18:00 i geçmişti.ordan bir çırağa arabaya kaldır dedi oda kriko ile kaldırıp altına demir koydu.sonra usta baktı

abi bunun ayarı el freni tabancasından yapılmaz dedi sadede kampanadan yapılır dedi kampanadanda ayarı yapılmış duruyordu. ve aracı indirdi sonra yola çıktığımda

direksiyon ortada değil tam yana kayıkken araç düz gidiyordu.tekrar aracı kaldıran yere gittim sorun sizden mi benden mi tam anlayamadım araç kalktıktan sonra

aracın direksiyonu bozuldu dedim.bu sefer life kaldırdılar aracı baktılar.arka tekerleğin oradaki ön salıncağa benzeyen demiri eğmişler. sonra çekiçler düzeltiriz dediler

bende çok sağlıklı olmayacağını yenisinin takılmasını istedim.abi hiç bişey olmaz çekiçle düzeltsek olur dedililer.bende araçta can taşıdığımı çekiçle olmayacağını söyledim.

tabi masraftan kaçmak istiyorlar.sonra çırağı yolladı orjinalinden daha ince bir parça ile geri döndü.yan sanayisi varmış orjinali yok dediler.akşamda geç olduğu için mecburen o

parça takıldı.

Şimdi benim sormak istediğim siz değerli abilerime

1:)El freni teli bolarmış gibi duruyor bunu tabancadan sıkmanın bir yolu varmı yada o bolluğu almanın yoksa dedikleri gibi tabancayı değiştirecekmiyiz

2:)Arka tekerlekte bulunan ön salıncak demirinin düzü olan ismini bilmediğimden böyle yazıyorum.arka tekerleğin dengesini ayarlayan rot yada balans için olan demirin adamların

taktığı yan sanayiyi kabulleneyimmi yoksa itiraz edip orjinalini taktırmalımıyım. itiraz edeceğim bir yer varmı.insanın zoruna giden saf yerine koyulmak bunun orjinali yok deyip çıkıyorlar..

sizlerin fikirlerini paylaşmak istedim şimdiden teşekkür ederim.....

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

1. Krikoyu yanlış yerden vurunca, taşıyıcıyı eğmişler, orjinal olmayan , ne kadar dayanır bilinmez, eğilebilir, burcu dağılır ses yapar, orjinal şart. Bu hata sıkça yapılır, işlem bile yapamadığı araca, pahalı parçayı alıp takar mı o da ayrı konu.

2. El fren teli komple değişir, ama krikoyu vurmayı bilmeyenin tespitine de güven olmaz.

Yorum bağlantısı
Murat Çağlar

özür dilerim iki ayrı yere yanlışlıkla konu açtım sorunları ve çözümleri yerine modifiyeye açmıştım.

peki bu eğmeyi yapan firma orjinalini takmakla yükümlümüdür.

birde el freni tabancasının olduğu yerden teli gerdirmek mümkünmü ayar vidası varmıdır.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Ayar-gerdirme yok diye hatırlıyorum. Her türlü hatayı telafi etmek, kabahati işleyen aittir, doğal olarak.

Yorum bağlantısı
Murat Çağlar

yarın firmayı telfonla arayıp bir konuşayım. eğer orjinalini takmazlarsa firmanın ismini vermek forumda sıkıntı olmaz ise vereyim ki insanlarda öyle yerlerde rezillik çekmesinler.

böyle saf yerine koyulmakta insan hazmedemiyor.yani merak ettiğim bu durumda karşı taraf tüketici haklarına şikayet edilebilirmi.yani biz yapmadık diyebilirlermi bunu merak ediyorum.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

98 mondeonun el freninde otomatik gergi ayarı vardır.. Elfreniniz tutarken, tutmaz olduysa otomatik gergi sistemi çalışmıyordur.. Kampanalardan bir miktar ayar yapılabilir.. Ancak; otomatik gergi çalışmıyorsa, kampanadaki ayar sonuna getirilse de el freni tutmayabilir..

Yorum bağlantısı
Murat Çağlar

yorumlarınız için teşekkür ederim.firma çıkmacıdan arka salıncak olan parçayı alıp takacaklarını söyledi.sıfırının 200 tl kdv olduğunu çıkmacıdan gelen orjinal parçanın bendeki eskiden farklı olmayacağını söylediler.banada mantıklı geldi sonuçta bendeki parçada eskiydi sıfırını aldırmaya zorlamanın bir anlamı yoktu.karşılıklı anlaşmış olduk.en azından orjinalinin eskisi bile yan sanayiden iyi olur kanatındayım.

Yorum bağlantısı
  • 4 hafta sonra...
Alperen Surnacı

Merhabalar bir soruda ben soracağım

aracımı yokuşa parkediyorum.Geri viteste ve el frenini ideal şekilde(ne çok ne az) çekiyorum.Arabamı çalıştırdığım zaman yokuşta olduğundan frene basıyorum ve vitesi boşa alıyorum , çalıştırıyorum , sonra el frenini indiriyorum,frenden ayağımı çekip aracı kaydırmaya başladığımda "çat çat " tabirinde arka amortisörlerden ses geliyor.sadece ilk harekette ama.bu neden kaynaklanıyor?bir sorun teşkil edermi?izah edemediysem bu konu hakkında bir video çekip koyabilirim?(araç 2006 model ghia focus hatchback 50.000 de)

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Merhabalar bir soruda ben soracağım

aracımı yokuşa parkediyorum.Geri viteste ve el frenini ideal şekilde(ne çok ne az) çekiyorum.Arabamı çalıştırdığım zaman yokuşta olduğundan frene basıyorum ve vitesi boşa alıyorum , çalıştırıyorum , sonra el frenini indiriyorum,frenden ayağımı çekip aracı kaydırmaya başladığımda "çat çat " tabirinde arka amortisörlerden ses geliyor.sadece ilk harekette ama.bu neden kaynaklanıyor?bir sorun teşkil edermi?izah edemediysem bu konu hakkında bir video çekip koyabilirim?(araç 2006 model ghia focus hatchback 50.000 de)

Yazın da varmıydı bu ses?

Vesile ile arka salıncak kolunun çıkma olması daha iyi, yan sanayiya göre, montajdan sonra rot ayar makinasından (gelimiş 4 kafa okuyuculu) ayar doğrulatması yapılsın.

Yorum bağlantısı
  • 10 ay sonra...
Mehmet Ozyurek
Yapacağım işlemler..

Kampana'ları Tornacıda tornalattıracağım.

Yeni balata alacağım.

ama ustaya gittiğimde tam olarak nereleri göstermem lazım bu gerigi için...

Bunları yaparsan el frenin biraz daha iyi tutar..

Ama anlattığın kadarıyla, el freni gergisi çalışmıyor...

El freninin kendisi Kadir.. Her şey orda.. Telin boşluğunu alan otomatik bir sistem var. Sökünce görürsün..

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
tşk ederim otomatik sistem elektronik bir devresi varmı yoksa mekanik bir sistemmi?

Tamamen mekanik bir sistem..

Yaylar tırnaklar var.. Çalışmıyorsa laçkalaşmıştır tırnaklar kaçırıyordur... Bir tamirci yada tornacı anlayarak görse düzelir belki..

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
bu resimdeki al tarafında sanırsam mekanizma ?

birde el frenini sökmek için ordaki maun kaplamayımı sökücem ve nasıl tırnaklımı?

Evet el freni bu...

Mekanizma da alt tarafta içte..

El frenini sökmek için, orta konsolu sökmelisiniz.. Orta konsolu sökmek için, kol dayamanın içindeki vidaları, kül tablasının ordaki vidaları sökmelisin...

El frenini sonuna kadar çekip sonra konsolu çıkarmalısın.. Zordur biraz.. Haberin olsun..

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
anladım abi... onu yapmışken bari bu otomatik vitesin ışıklandırmasını led yapim :shok:

Açmışken de, çalışıp iz yapmış yerler görürsen oralara bez bant yapıştır. sesleri kesersin..

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Kablolarımı demek istedin abi yoksa sağını solunu ses yapacak yerlerimi bez bantla demek istedin..

El frenini değil, konsolu sökeceksin ya.. konsolun iç kısmında sürtünen yerler belli olur, parlar yada iz yapmıştır.. Buralara bant yapıştır.. Ses yapmasın..

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...