Mehmet Göktürk 14 Kasım 2010 Paylaş 14 Kasım 2010 Evet arkadaşlar bu iki araç da yeni jenerasyon araçlar olarak karşımıza çıkıyor. TAsarımlara baktığımızda focus biraz daha bambidibom iken jetta biraz daha sade olmuş gibi duruyor. Oysa ki mevcut jetta ile focus (sedan) karşılaştırıldığında jetta bambidibom olarak görülüyordu bence. Yani daha entel dantel. Güncel focus'a baktığımda sanki daha dayanıklı daha tok bir araç görüyorum. Daha çok eşek gibi binilebilir hissi yaratıyor. Bu da kullanılan siyah plastik kısımlar, sert hatlar ve belki de yerden yükseklik nedeni ile oluşuyor. Benzer his mesela MK2/3 golf araçlarda var. Audi 80 de var. (idi). Yeni focus ve jetta ya baktığımda kesinlikle jetta üzerinde temiz pak bir sedan seziyorum. Focus a baktığımda ise daha bir bambidibom muzik seti görünümü var. Bu belki genç kullanıcılara cazip gelebilir ama filo alımlarında ve orta yaş kullanıcılarına tam hitap etmeyebilir. Sedan focus biraz daha derli toplu durabilir tabi. Ancak iç tasarıma baktığımda aynalı kromaj boyalı kısımlar bence araçta fazla feminin bir durum yaratıyor. "spor ayakkabı ya da bot" gibi bir algı oluşturmuyor. Motorlara gelirsek sanırım her iki motor da kullanıcıları tatmin edecektir. Focus daha güçlü olacak bu kesin. Dolayısı ile son vites oranı ve son hız yüksek olacak. (aşağıda da söylenmiş). Dolayısı ile dizele bakılacak ve burda VW biraz daha önde olabilecektir. FORD MOTORLARI: --------------------------------------- 95 PS/115 PS 1.6-litre Duratorq TDCi The 1.6-litre Duratorq TDCi diesel has been completely updated with changes to the combustion system, fuel injection system and turbocharger to deliver improved performance, fuel economy and refinement. Focus customers can choose between two different power ratings: 95 PS and 115 PS. Both variants offer ample pulling power and a broad spread of torque, while the 115 PS engine delivers extra performance via the transient overboost feature which increases peak torque from 270 Nm to 285 Nm during hard acceleration. This powertrain also offers exceptional economy, achieving average fuel consumption of 4.2 litres/100 km (67 mpg)* and CO2 emissions of 109g/km. 50 PS/180 PS 1.6-litre Ford EcoBoost Leading the petrol engine range is the brand new 1.6-litre Ford EcoBoost unit, which is available in 150 PS and 180 PS versions. One of a completely new generation of downsized, high-efficiency, low-CO2 petrol engines from Ford, the 1.6-litre Ford EcoBoost is a lightweight, all-aluminium design which combines three technologies – a centrally-mounted high-pressure direct injection system, low-inertia turbocharging and twin independent variable cam timing (Ti-VCT) – to create an advanced combustion system which brings new levels of performance and fuel efficiency to petrol engines in this power range. This powerful combination of technologies makes it possible for the 1.6-litre Ford EcoBoost engine to deliver the strong low-end torque and responsive performance of a large capacity engine, but with the size, weight and fuel economy of a much smaller unit. Both 150 PS and 180 PS variants combine impressive peak power with pulling power at low engine speeds which matches that of the latest-generation diesel engines, with the 180 PS unit delivering maximum torque of 240 Nm from 1,600 to 5,000 rpm, with 270 Nm available during hard acceleration via the transient overboost feature. In the Focus five-door, the 180 PS Ford EcoBoost engine achieves a top speed of 222 km/h (138 mph) and a 0-100km/h (62 mph) time of 7.9 seconds, while still returning impressive average fuel consumption of 6.0 litres/100 km (47 mpg) and CO2 emissions of 139g/km. VW MOTORLARI VW tarafında motorlar 1.2 tsi dan başlıyor 122 1.4 yaygın olacak ve 1.6 tdi yaygın olacak. 1.2 liter TSI with 105 PS (77 kW) and ranging up to 2.0 liter TSI with 200 PS (147 kW) on the petrol/gasoline side. On the diesel side are a 1.6 liter TDI with 105 PS (77 kW) and a 2.0 liter TDI with 140 PS (103 kW). Dolayısı ile focus bir performans aracı olacak. 150 HP ile gelecektir. etrol direct injection from 105 PS to 200 PS 1.2-liter TSI with 77KW / 105 PS This turbocharged 1.2 litre four cylinder engine is the latest TSI in the program; like all engines of this type, it too follows the TSI downsizing philosophy with its 1,197 cm3 displacement. And this means maximum power with minimal fuel consumption. This Jetta is offered with an optional BlueMotion Technology package (with such features as a Start-Stop system and battery regeneration). From a standstill, even the BlueMotion Technology version of the 77 kW / 105 PS Jetta 1.2 TSI reaches 100 km/h after a short 10.9 seconds. Its top speed is 190 km/h. This contrasts with benchmark-setting fuel consumption and emission values: 5.3 l/100 km and 123 g/km CO2. The 1.2 TSI reaches its maximum power at 5,000 rpm. Its maximum torque of 175 Newton metres is available between 1,500 and 4,100 rpm. The Jetta 1.2 TSI is paired with a 6-speed manual gearbox as standard equipment. 1.4 TSI with 90 kW / 122 PS In the mid-range of engine power, the new saloon is powered by an efficiently operating 1.4 litre TSI with 90 kW / 122 PS (at 5,000 rpm). With a combined fuel consumption of 6.2 litres Super unleaded per 100 kilometres, the turbo engine makes the manually shifted Jetta one of the most fuel-efficient cars of its performance class (144 g/km CO2). The 122 PS TSI takes the car to a top speed of 202 km/h. The saloon handles the classic 0-100-km/h sprint in 9.9 seconds. In the Jetta, the four cylinder engine reaches its maximum torque of 200 Newton metres between 1,500 and 4,000 rpm. This Jetta version may also be ordered with a 7-speed DSG gearbox. 1.4 TSI with 118 kW / 160 PS This twincharged engine, i.e. both turbocharged and supercharged, with 118 kW / 160 PS (at 5,800 rpm) is exceptionally economical (combined fuel consumption with manual gearbox: 6.3 l/100 km), low emitting (147 g/km CO2) and torque strong (maximum of 240 Newton metres between 1,500 and 4,500 rpm). With this engine and a manual gearbox, the Jetta sprints to 100 km/h in 8.3 seconds; its top speed is 221 km/h. As an option, this engine may be ordered together with the 7-speed DSG. 2.0 TSI with 147 kW / 200 PS In Europe as well, the Jetta with the highest power output is a TSI produces 147 kW / 200 PS (at 6,000 rpm). This turbocharged 2.0 litre engine is legendary; it is used in such vehicles as the Golf GTI (although on that car it has an extra 10 PS). In the new Jetta, the large four-cylinder TSI also delivers impressive driving performance with excellent fuel economy. Over 100 kilometres, it consumes just 6.9 litres of fuel (equivalent to 160 g/km CO2), which it directly injects into the four cylinder engine that can output up to 280 Newton metres of torque (from 1,800 rpm). Meanwhile, the engine enables a top speed of 236 km/h. The Jetta 2.0 TSI completes the sprint to 100 km/h in 7.5 seconds. Tuned to this engine's high torque is the 6-speed DSG that is available as an option in this Jetta. Direct injection turbodiesels at 105 PS and 140 PS 1.6 TDI with 77 kW / 105 PS The entry-level engine of the common rail TDI line-up for the Jetta in Europe is a 1.6 litre four cylinder with 77 kW / 105 PS (4,400 rpm) and a maximum torque of 250 Newton metres (1,500 to 2,500 rpm). Its combined fuel consumption (4.5 liters) represents a savings of 0.7 l/100 km compared to the previous model with unit injector technology. Upon request, this TDI can be ordered with a 7-speed DSG or in a BlueMotion Technology version (5-speed manual, optional 7-speed DSG). Equipped with BlueMotion Technology, fuel consumption is reduced to 4.2 l/100 km (109 g/km CO2). Both engine versions enable impressive driving performance. Consider the Jetta 1.6 TDI with BlueMotion Technology: After just 11.7 seconds, the saloon reaches the 100 km/h mark from a stop; its top speed: 190 km/h. 2.0 TDI with 103 kW / 140 PS The strongest common rail TDI in the Jetta line-up is a 1,968 cm3 16-valve four cylinder with 103 kW / 140 PS (at 4,200 rpm). At a low 1,750 rpm, the remarkably quiet TDI develops a maximum torque of 320 Newton metres (up to 2,500 rpm). Thanks to these key performance parameters, the TDI accelerates the manually shifted Jetta to 100 km/h in just 9.5 seconds. Its top speed is 210 km/h. Here too, combined fuel consumption is extremely low at 4.8 l/100 km; the same applies to its CO2 emissions of 126 g/km. Yorum bağlantısı
Ayhan Sırtıkara 15 Kasım 2010 Paylaş 15 Kasım 2010 Dizelde neden VW iyidiri ben soracaktım, Alper hızlı davranmış. Sağolsun. Ecoboost motorda TSI gibi 2 besleme (turbo+supercharger) aynı anda yer alıyor mu? Almıyorsa düşük devirlerde VW kadar etkili olamayacak motorun daha iyi olduğunun işaretleri nedir, hocam. İyi bayramlar. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 15 Kasım 2010 Paylaş 15 Kasım 2010 bambidibom un ingilizcesi ne , Yepsyeni focusa uzaktan da olsa bakınca; beğeni bir tarafa, en tok focus olabilir mi hissine ben de kapılmıştım, utancımdam yazamadım. Vesile ilse 1.4 tsi 180 Ps ini kullanıyorum, segmenti aşağıda bir kasada da olsa; tüketimi, devirlerdeki davranışı olağanüstü başarılı gibi. Daha da gelişkin bir 1.2 tsi benzinli motor, 1.6 tdci a rakip olabilir mi diye düşünmeye başladım. Yakın torklara çıkabilmesi, sessizliği ön planda. Tüketimi 100km de 1lt. de fazla olsa tercih edilebilir. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 15 Kasım 2010 Paylaş 15 Kasım 2010 Yeni nesil benzinlilerde sıkıştırma oranı yüksek üretilebiliyor, tüketimi azaltmanın püf noktası budur, ne kadar yüksekse, verim okadar artar, yani az yakar, Bendeki his: 5-10 yıl içinde mini cc li, yüksek sıkıştırmalı, bol aşırı beslemeli benzinli motorların üretileceği yönünde. Tabii önce elektrikli motor halüsinasyonunu atlatmamız gerekecek. Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 15 Kasım 2010 Yazar Paylaş 15 Kasım 2010 bambidibom daha bir yusyuvarlak tostoparlak ve kadınsı. Zaten hanımlar da begenmiş görünüyor. Tabi yanılıyor olabilirim. Jetta Yorum bağlantısı
Yiğitcan Coşar 15 Kasım 2010 Paylaş 15 Kasım 2010 Gerek dış görünüm, gerek iç görünüm gerekse dizel veya benzinli motor. Tercihim her zaman önce Vw'den yana olur. Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 15 Kasım 2010 Paylaş 15 Kasım 2010 cetta daha hoş geliyor gözüme. tsi ın 160 lığı da çift charger süper bir motor. sadece 7 dsgden çekinirim. Yorum bağlantısı
Evren Erakçora 15 Kasım 2010 Paylaş 15 Kasım 2010 Bu kadar yüksek güçlere gerek var mı?, bu da sorgulanmalı. İlk alış fiyatı uygun, bakımı onarımı kolay, uzun ömürlüyse, atmosfrerik motorlar da yeterli bence. Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 15 Kasım 2010 Paylaş 15 Kasım 2010 dsg 6 da şikayet pek yok ama 7 de çözümsüz ses sorunu felan varmış Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 15 Kasım 2010 Paylaş 15 Kasım 2010 Amaç yüksek beygir değil, şu anda var olan 1.6 motorlara aşırı besleme ilave olunca 180beygirlere çıktı ama kısa zamanda 1.2 - 0.9 lt de çıkar, çıkıyor da. Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 15 Kasım 2010 Paylaş 15 Kasım 2010 brazilyada 1.0 yada 1.1 supercharger motorlu fordlar vardı diye biliyorum. auto katalogta görmüştüm 1-2 sene önce Yorum bağlantısı
Yiğitcan Coşar 15 Kasım 2010 Paylaş 15 Kasım 2010 (düzenlendi) Leon 1.2 lt TSI 105 hp Style 36.400 1.4 lt TSI 125 hp Style 38.500 Bence şu anda gayet uygun bir seçenek. Tabi yüksek güç aramıyorsanız. Ayrıca Ibiza Sportourer; 1.2 lt TSI 105Hp DSG Style 35.500 15 Kasım 2010 tarihinde Yi?itcan Co?ar tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 15 Kasım 2010 Yazar Paylaş 15 Kasım 2010 (düzenlendi) Daha önceden üzerinde kafa yorduğum bir konu vardı. Bir araç tasarımı tok durması üzerindeki çizgilerin kesintisizliği ile ilgili. Buna göre düşünülebilir. Mesela şu çizgilere bakalım: Bir de kia 15 Kasım 2010 tarihinde Mehmet G tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Ayhan Sırtıkara 15 Kasım 2010 Paylaş 15 Kasım 2010 Dizelde neden VW iyidiri ben soracaktım, Alper hızlı davranmış. Sağolsun.Ecoboost motorda TSI gibi 2 besleme (turbo+supercharger) aynı anda yer alıyor mu? Almıyorsa düşük devirlerde VW kadar etkili olamayacak motorun daha iyi olduğunun işaretleri nedir, hocam. İyi bayramlar. diye sormuştum Jetta'nın yeni tasarımı çok güzel olmuş, eskisi tavaya kırılmış yumurta gibiydi. Polo ile başlayıp neredeyse tüm modellerde kullanılan köşeli hatlar, motor şanzıman teknolojisinde zaten cazip olan markayı daha da güçlendirdi. Çok çekici oldular, satışı ve servisini düşündükçe midem bulansa da sahip olmayı isterim. Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 15 Kasım 2010 Paylaş 15 Kasım 2010 tsi lar farklı versiyonları var ilk çıktığında hepsi çift charger idi. sonra 1.4 tsi 122 ile sadece turbolu olanları çıktı. şimdi 1.2- 1.4 larda düşük güçlüler sadece turbo. 160lık 1.4 çift besleme. fordun ecoboast ları da sadece turbo var. yani ek besleme bu arada audi a4 de 1.8tsi 122 ps var. atmosferik haliyle 125 ps verirdi eski motor. ilginç, sanırım tüketim odaklı yada euro 5 dalgasından öyle bir şey. Yorum bağlantısı
Ayhan Sırtıkara 15 Kasım 2010 Paylaş 15 Kasım 2010 tsi lar farklı versiyonları var ilk çıktığında hepsi çift charger idi. sonra 1.4 tsi 122 ile sadece turbolu olanları çıktı. şimdi 1.2- 1.4 larda düşük güçlüler sadece turbo. 160lık 1.4 çift besleme.fordun ecoboast ları da sadece turbo var. yani ek besleme bu arada audi a4 de 1.8tsi 122 ps var. atmosferik haliyle 125 ps verirdi eski motor. ilginç, sanırım tüketim odaklı yada euro 5 dalgasından öyle bir şey. Audi tfsi motorları fsi'ların tubolanmışı diye düşünüyordum.Bu 1.8 tfsi motorlar ile Passat'ta kullanılan 1.8tsi motor farklı oluyor, demekki. Ben de anlamadım Mustafa atmosferik 125hp, turbolusu 120hp. 122'ık tsi ile A3'teki 1.4 tfsi farkı olmuyor mu şimdi, ikisi de sadece turbo beslemeli. karışık işler... Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 15 Kasım 2010 Paylaş 15 Kasım 2010 tsi ların hepsi fsidan devşirme diye biliyorum. yanlış olmasın motorun ne kadarı ortak bilmiyorum (ki tamamı diye düşünüyorum ) vw grubundaki tsiların hepsi aynı. Yorum bağlantısı
Ayhan Sırtıkara 15 Kasım 2010 Paylaş 15 Kasım 2010 Geçenlerde audi yöneticilerinden birinin demeci vardı: 5 yıl içerisinde çift beslemeli motorları audide de kullanacağız diyordu. blok aynı olabilir de tertibat farklı. Mehmet Göktürk hoca aydınlatsa bizi hazır yeri gelmişken. Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 15 Kasım 2010 Yazar Paylaş 15 Kasım 2010 (düzenlendi) Şimdi toplu yanıt vereyim. VW dizeli daha iyidir demem psikolojik. Bende ford 90hp tdci var ama içimden bir ses VW nin dizeli daha iyidir diyor. Sebebi yok. TSI motoru FSI dan bozma değil. Tamamen yeni bir tasarım. Tabi elbette ikisi de doğrudan enjeksiyon. Bu nedenle benzeşiyorlar ama aynı motor değil. Zaten biri 1.4 diğeri 1.6. 2.0 olan yine farklı. TSI motorda basit bir turbo kompresör durumu yok. Önce turbo ve kompresör yapıldı, intercooler klasikti. İntercooler klasik olunca turbo gecikmesi oluyordu bunu da compressor ile bertaraf ediyordu. Ancak kompresör yakıt tasarrufuna negatif etki yapıyor ve ayrıca üretim maliyeti getiriyor. Düşündüler nasıl yaparız intercoolerı küçültürüz diye ve sulu intercooler yaptılar. İntercooler nedeni ile oluşan turbo gecikmesi (turbo lag derler) ortadan kalktı düşük devirler canlandı. Yaklaşık 125 devirde yüzde 80 tork verebiliyor motor. yani 160NM torku ben 1250 devirde alıyorum. Bu 122 hp ile. 122HP yi sadece bir yazılım ile 160 yapabiliyorsunuz ancak pistonların bir üst seviye olması ve sodyum kanallı soğutmalı süpaplar lazım olması nedeniyle sürekli kullanımda ben uygun görmüyorum 160 yapmayı. 150HP lik tiguan motorlarında ve dogal gazlı 150 hp lerde bu piston ve süpaplar farklı ve pahalı. A4 te 1.8 122 yok. Yanlış yazılmıştır. Bana sorarsanız çift besleme lüzumsuzluktur. Birçok marka kompresörden vazgeçip turboya dönüyor (BMW ve MERCEDES vs). Bu vagonu VW de takip eder. Zaten 122 1.4 ve 105 1.2 ile bu iş yapıldı. Bir sonraki "temel" gelişme üst egzantriklerin tamamen kalkması olacaktır. Böylece triger zinciri de tarihe karışacak. süpaplar enjektör gibi röle ile açılıp kapanacaklar. Bunun için birkaç yıl diyorum. Şahsi fikrim ford motorun turbosunun ecoboost 180HP modelinin oldukça iyi olacağı yönünde. Sulu turbo var mı bilmiyorum. Ancak şunu söylemek isterim turbo benzinli eski araç kullandım (galant, daytona vs) onlarda gecikme barizdir. Bu benim tsi öyle değil, normal 2.0 araç kullanır gibi tepki veriyor. Hatta daha iyi veriyor. 1250 devirde takıyorsun mesela 3. vitese, 5000 devire kadar basabiliyorsun. Elektrik motoru gibi çekiyor aynı gücü koruyor. Çok uzun vadede ne olur bilemem ama motor bloğu demir. Pistonlar vs özel dayanıklı yapılmış. Yani 1.4 herhangi bri motoru modifiye etmek gibi değil. tanıdığım efendi bir VW ustası "bu motoru çok iyi yaptılar" dedi. 180 HP focus Türkiye ye gelir mi merak ediyorum. Bilen var mı? Ha yeri gelmişken sodyum kanallı egsoz valfi şunlar. Ortası delik ve içi sodyum dolu soğutma için: 15 Kasım 2010 tarihinde Mehmet G tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 15 Kasım 2010 Paylaş 15 Kasım 2010 audinin sitesinden 120 lik a4 1.8 tfsi http://www.audi.com.tr/tr/brand/tr/models/...aloon/test.html bu arada 122 lik 1.4 tsi ve 140 lık 1.4 tsi golfüde denedim. alt devirdeki kompresör kendini çok iyi hissettiriyor. 3500-4000e doğru araba yavaşlıyor. ilk hızlanma alt devirdeki tat 140 lıkta süperdi. ben kompresöre bağlamıştım o zaman. 122 tsi golf o kadar canlı değildi. tamam gücü az ama sürüşünde üst devir isteği daha bariz. hele passattaki 122 ps te hızlanmak için dahada üst devir istiyordu. bu arada fsi dan devşirme deme sebebim zatesn audinin demesi tfsi diye geçiyor beslemeli fsi şeklinde. Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 15 Kasım 2010 Paylaş 15 Kasım 2010 bu arada audi 120 vw 122 diyor sebebi birim farkı biri hp diyor biri ps. sanki farklı versiyon gibi anlaşılıyor. Yorum bağlantısı
Ali Elöver 15 Kasım 2010 Paylaş 15 Kasım 2010 Amaç yüksek beygir değil, şu anda var olan 1.6 motorlara aşırı besleme ilave olunca 180beygirlere çıktı ama kısa zamanda 1.2 - 0.9 lt de çıkar, çıkıyor da. BMW bile 3 serisinde kullanmak üzere 3 silindiri 1200 cc aşırı besleme motorlar üzerinde çalışıyor. 10 sene sonra bence atmosferik benzinliler azınlıkta kalacak. BU gelişim prosesiaynı dizeldeki gibi gelişiyor. 10 yıllarca önce atmosferik dizeller vardı, süper verimsiz. 3000 cc 100 bg falan Mercedeslar, 2000 cc 75 bg Audiler. Sonra turbo dizeller çıktı, enjektör basınçlarındaki gelişimler vs derken ne atmosferik dizel kaldı, ne de verimsiz dizel. Tarih aynı şekilde benzinli için tekerrür edecektir. Yorum bağlantısı
Recommended Posts