Okan Önal 19 Şubat 2011 Paylaş 19 Şubat 2011 (düzenlendi) Öncelikle merhaba tüm ford kullanıcıları ve site sakinlerine ..Şoförlükte de Forda da sitenizde de yeniyim..Siteden cidden cok faydalandım ancak benle aynı dertten muzdarip bi arkadaş yok herhaldeki Asıl sıkıntıma bir çözüm bulamadım.Kendi sıkıntımı dile getireyim istedim. 2 ay önce 2000 focus ambiante ile şoförlüğe başladım.Aracım otomatik vites..Aracı aldığımız yerde depoyu fulledik. 350 km yol yapıp eve döndüğümüzde tekrar fulledik depoyu ve hesaba göre km de 300 kuruş yaktı..1-2 gün içerisinde yağını (5.30 ) yağ ve hava filtrelerin i değiştirip şehir içi kullanmaya başladım . 100km de bir fulleyip ölçüm yaptım 3 defa üst üste rakamlar : 15.3 lt-15.5 l 15.2 lt civar idi. Benzin 1lt :3.96 dan 15.2lt * 3.96tl= 60tl km 600 kuruşa geldi.. Gittiğim yol 2-3km iş ev gibi kısa mesafeler.En fazla 7-8km şehir içi. Sitelerde otomatik vitesin düz vitese göre fazla yaktığını okumuştum ama bu rakama ulaşabileceğimi sanmıyordum ki çevremdekilerde bi sorun oldugunu söylediler..Önce bikaç utsaya götürdüm bujilerde sorun yok filtreler yeni deişti isede bu araba yakar diyorlar.Agresif kullanma denildi ki onada dikkat ettim kullanımdan kaynaklanan bir sorunmu var diye bir deişiklik olmadı.Servisteki arkadaşlarda yakıtla ilgili otomatik vites araçlara şehir içi bi rakam veremeyiz ama araçta sorun varmı bi bakalım dediler Bilgisayara bağladılar bir sorun çıkmadı.Nihayetinde 5-6 uzman kişe gösterip danışmama ragmen bu bilgiler sonunda bir sorun,bir sorun olmayaınca haliyle bir çözümde bulamadılar. Arcımı tüplü kullanmayı düşünüyorum.Ancak bi sorun varsa önce sorunu halledip sonra tüp taktırmak daha doğru gibi geliyor.. Bu sebeple reelde bir çözüm bulamadım belki burda bir fikir çıkar diye sormak istedim. Birde aynı model araba kullanan arkadaşlar kendi değerlerini yazarlarsa sevinirim.. 19 Şubat 2011 tarihinde Engin Deniz tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
İbrahim Fındıklı 19 Şubat 2011 Paylaş 19 Şubat 2011 Benim önceki aracımda 2000 ambiante idi, manuel. Benim ortalamam 8.7 oluyordu genelde... 15 lt. çok fazla, bence bir yerlerde bir yanlışlık var... Hangi devirlerde kullanıyorsunuz aracı? 6000-7000 arası mı ??? Yorum bağlantısı
Turkay Enez 19 Şubat 2011 Paylaş 19 Şubat 2011 Focus 1 için konuşuyorum. Manuel benzinli focusun fab verisi ş.içi değeri 8,7 lt dir. Otomatik 10,6 lt. Bunlar ideal değerler. Sabah akşam 2-3 km lik günlük kullanım la 1.6 manuel her benzinli araç 11-12 litre zaten yakar. Otomatik olunca 14-15 lt yi görmek şaşırtmamalı bence... Sizin aracınızda tüketimi etkileyen en önemli unsur sabah akşam 2-3 km lik kullanım. Benim de kullanımım aşağı yukarı seninkiyle aynı. Daha önce kulandığım tüm araçlarda ş.dışında oluşan değerlerin tam 2 katını ş.içinde görürdüm. Ş.dışı 7 lt ş.içi 14 lt; ş.dışı 4,5 lt ş.içi 9 lt gibi... Yorum bağlantısı
Mehmet Teoman Tuncel 19 Şubat 2011 Paylaş 19 Şubat 2011 (düzenlendi) Valla bu tüketim konusu bana hep karmaşık gelir. Nedeni; benim bir önceki aracım rover 2.16 benzinli otomatikti ve şehir içi kısa mesafe kullanımda inanılmaz çok yakardı ve araçta hiç sorun yok denirdi. Ben şu sonuca vardım. Araçlar benim duyduğum kadarıyla ilk 3-4 km de motor ısınması olmadığı için çok yakarmış. Bunun üstüne dur kalklı ve 4-5. vitesi göremediğiniz bir trafiğide katarsanız belki normal de olabilir. Şu anda dizel kullanıyorum bu testi kendi aracım c4 1.6 110 luk ve eşimin aracı fiesta 1.4 asm viteste denedim. Kısa mesafe ve düşük vites bu hesaplamaları alt üst ediyor, belki test için biraz daha uzun mesafe gerekebilir. Örneğin 100 km lik bir yola gidip sonuca bakmak şehir dışı için, şehir için için 10-15 km lik bir yol gidip bunu 2-3 gün yaptıktan sonra yine depoyu doldurup ortalamaya bakmak daha sağlıklı olabilir gibi geliyor. Umarım kafanızı karıştırmadan benim de çözüm bulamadığım konuya ışık tutabilmişimdir. (Şu kış günleri tüketimi artırdığı kesin) 19 Şubat 2011 tarihinde Muhittin Tuncel tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 19 Şubat 2011 Paylaş 19 Şubat 2011 Okan Bey hangi ildesiniz.. ? Otomatik vites kullanımı tecrübe ve bilgi ister.. Otomatik vites kullanma tekniklerini öğrenmelisiniz.. Aracınızın bujisini değiştirin.. Otomatik vites bir araç, olması gerektiği gibi kullanıldığında düz vitesten % 10-20 arasında fazla yakması normaldir ama sizin aracınız veya siz fazla yaktırıyorsunuz.. Kısaca bir kaç ipucu vereyim: Aracınızla vites büyütmek istediğinizde gaza basmak yerine gazı bırakın.. Bir üst vitesle devam etmek için yavaş yavaş gaz verin. Aracınızı gerekmedikçe 1-2 vites konumlarında kullanmayın, Sadece D konumunda kullanın. 2 vitesi karda buzda kalkmakta zorlandığınızda kullanın, 1 ve 2 vitesi dik inişlerde aracın hızlanmasını istemediğiniz durumlarda kullanın. Uzun rampalarda araç sürekli 3 ve 4. vites arasında geçiş yapıyorsa O/D Off düğmesine basın ve 4. vitesi iptal edin. Uzun inişlerde aracın hızlanmasını istemiyorsanız yine O/D Off düğmesine basarak 4. vitesi iptal edebilirsiniz.. Yorum bağlantısı
Emre Karasahin 19 Şubat 2011 Paylaş 19 Şubat 2011 sn Mehmet Özyürek üstadımız çok haklı. Overdrive düğmesine ve gaz pedalınızı nasıl kullandığınıza bağlı olarak tüketim aşırı artabilir. OD düğmesi basılı kalırsa aracın kullanımı son derece zevkli ama yakışı o derece acı olacaktır. Emisyon değerleriniz iyi ise aracınızın motoru yakması gerektiği kadar yakıyordur. Otomatik vites kutusu yağını da kontrol ettirin derim. Lastık basıncı uygun değilse 100 km de 1 lt kadar bile fark ettirebilir. Araçta alet kutusu vb gibi ihtiyacınız olmayan ağırlıklar varsa onlardan da kurtulun. Ölçüm değerleri fabrika çıkışında araçta sadece 1 şöfor ve yaklaşık 70 kg ağırlık varken ölçülür. Eğer çok yolcu taşıyorsanız değerleriniz artacaktır. Yani her zaman 3-4 kişi olan bir araç test aracına göre en az 140 kg daha ağır olacaktır. Dur kalk şehir içi soğuk hava derken o 140 kilo yük size yakıt olarak geri döner... Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 19 Şubat 2011 Paylaş 19 Şubat 2011 ilk ölçümde 30 krş yakn araba yaklaşık 7 küsür litre yakmış. demekki araçta sorun yokmuş. 15 litre yakan araba otoamtikte olsa kısa mesefede olsa bence arzıa lambası yakması lazım. o kadar tüketim olmaz. aynı aracı bizde kullanıyoruz. bizde çok ısa mesafelerde kullanıyoruz. ama en kötü şartta lpgde 12 litre yakıyor. 1-2 kere 13 civarı yaktı . o zamanda arabada sorun vardı Yorum bağlantısı
Fatih Bayram 19 Şubat 2011 Paylaş 19 Şubat 2011 o/d sollama harici kullanmak bence gereksiz. Yokuşlarda hafif bayılma olursa da onu da çok dert etmeye gerek yok.tabi ekonomi için bu yazdıklarım. Araç resmen ben su gibi yakıyorum haberin olsun diyor Yorum bağlantısı
Sabri Güngör 19 Şubat 2011 Paylaş 19 Şubat 2011 ilk ölçümde 30 krş yakn araba yaklaşık 7 küsür litre yakmış. demekki araçta sorun yokmuş. 15 litre yakan araba otoamtikte olsa kısa mesefede olsa bence arzıa lambası yakması lazım. o kadar tüketim olmaz.aynı aracı bizde kullanıyoruz. bizde çok ısa mesafelerde kullanıyoruz. ama en kötü şartta lpgde 12 litre yakıyor. 1-2 kere 13 civarı yaktı . o zamanda arabada sorun vardı Mustafa Kardeşime katılıyorum bence aracınıza herhangi bir işlem yapmadan şehir dışında bir ölçüm alın,zaten ilk Aldığınız ölçüm doğru Yorum bağlantısı
Bedri Baki 19 Şubat 2011 Paylaş 19 Şubat 2011 Focus 1 için konuşuyorum.Manuel benzinli focusun fab verisi ş.içi değeri 8,7 lt dir. Otomatik 10,6 lt. Bunlar ideal değerler. Sabah akşam 2-3 km lik günlük kullanım la 1.6 manuel her benzinli araç 11-12 litre zaten yakar. Otomatik olunca 14-15 lt yi görmek şaşırtmamalı bence... Sizin aracınızda tüketimi etkileyen en önemli unsur sabah akşam 2-3 km lik kullanım. Era için de aynı durum söz konusu, günlük 2-3 km gibi kısa kullanımlarda 100 km'de 11 litre yakıyor Şimdi depoyu doldurup sayacı sıfırladım bakalım ne olacak. Ya 100 km yapınca tekrar fulleyeceğim ya da depo bitince.. Yorum bağlantısı
Tansel Yavuz 19 Şubat 2011 Paylaş 19 Şubat 2011 Focus 1 için konuşuyorum.Manuel benzinli focusun fab verisi ş.içi değeri 8,7 lt dir. Otomatik 10,6 lt. Bunlar ideal değerler. Sabah akşam 2-3 km lik günlük kullanım la 1.6 manuel her benzinli araç 11-12 litre zaten yakar. Otomatik olunca 14-15 lt yi görmek şaşırtmamalı bence... Sizin aracınızda tüketimi etkileyen en önemli unsur sabah akşam 2-3 km lik kullanım. Benim de kullanımım aşağı yukarı seninkiyle aynı. Daha önce kulandığım tüm araçlarda ş.dışında oluşan değerlerin tam 2 katını ş.içinde görürdüm. Ş.dışı 7 lt ş.içi 14 lt; ş.dışı 4,5 lt ş.içi 9 lt gibi... +1 Tüketim normal. Yorum bağlantısı
Semih İzgi 19 Şubat 2011 Paylaş 19 Şubat 2011 Benim benzinli focus Iim 100km'de 12 litre yakıyor şuan.Mesafem 10km civarı günde. Fakat hava filtrem tıkalı,kapalı spor filtremi hepsiburada tedarik edemedi 22günde,iptal edip başka yerden spariş geçtim. Yorum bağlantısı
Servet Aydın 19 Şubat 2011 Paylaş 19 Şubat 2011 Mehmet abimin tarifine göre kullanınca 4 litrelik canavarımın şehir içi yakıtını 20 litreden 14 litreye, şehir dışı 13 litreyi 9 litreye indirmiştim Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 19 Şubat 2011 Paylaş 19 Şubat 2011 O dört litrelik canavarın temizinden bir tane bulup almak istiyorum... Yorum bağlantısı
Servet Aydın 19 Şubat 2011 Paylaş 19 Şubat 2011 Acayip ucuzladılar.Sana gider en dizelinden Yorum bağlantısı
Okan Önal 19 Şubat 2011 Yazar Paylaş 19 Şubat 2011 Öncelikle Alaka gösterdiğiniz için teşekkürler: Turkay Enez bey.Genelde sabah akşam 2-3 km lik kullanımlar veya gün ortasında arasıra şehr içi 30-40 ı geçmeyen 6-8-10km ler.Ancak İş yerinde birkaç arkadaşla karşılaştırma yaptıgımızda aynı şartlarda farklı model araçların 1.6 ları bu rakamaları bulmuyor.Bu sebeple bir sorun olma ihtimali tedirgin etmeye başlamıştı.Gerçi diğer araçlar manuel,ancak aradaki fark aynı sekmentin otomatiğinin yakabileceğinden fazla gibi. İbrahim bey..4 bilemedin 5bin deviri belkide hiç görmedim.muhittin beyin dediği gibi aracı en fazla yakan mesafeler olan 3-4km alanda kullanıyorum Çanakkalede fakat aynı mesafelerde kullananalrdan buna yakın rakamlar bile duymadım. Aracı satmayı düşünüyordum baş edemiyeceğim için.Bakımdan sonra bi sorunmu oldu acaba diye sağlama yapabilmek için sırf deneme amaçlı dün uzun yola yaptık 100km ye yakın90-100 km hızla sabitte. Sonuç yine 300-310 kuruş civarı.7.8litre mehmet özyürek bey bujilere 3 ayrı usta baktı sorun yok dediler yinede deiştirsek faydası olurmu dedim sorun olsaydı belli olurdu sorun gözükmüyor deiştirsende bişey deişmez dediler..Bu arada o tecrübeyi Bu aracı elden cıkarmak zorunda kalmaz isem yavaş yavaş edinicem inş.Verdiğiniz vites düşürme ve od kullanımı bilgisi benim için oldukça kıymetliydi.O/d off kullanımının maksadını bir çok form sitesinden ulaşamamıştım. Bu oranalrda yakan bi araca tüp takıldığında %35 tasarruf ile km de 600 kuruş benzin yakan araç, km de 390 kuruş gaz yakacaktır..Bu hesap ilede kıyaslama yaptığımız rakam çok yüksek çıkmıyormu? marmariste 2004 focus otomatik kullanan bir arkadaşın şehir içi 270kruş şehirler arası 190 kuruşmuş oranları. Muhakkakki hava sıcaklığı dahil diğer kulanım koşullarımız uymuyordur lakin. bu derece fark ortaya cıkarmı aynı araçlarda? Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 19 Şubat 2011 Paylaş 19 Şubat 2011 Paylaştığınız uzun yol tüketim sonucuna göre aracınızda ciddi bir sorun olmadığını söylebilirim.. Buji gözle kontrol edilmez, takımı 20 liradır ama ömrü yarıya indiyse her depoda 20 liralık fazladan benzini yaktırır... Bu sebeple, geçmişini ve ne zaman değiştiğini bilmiyorsanız bujinizi değişin.. Kullanım şartlarınıza göre, şehir içi kullanımınızda lpg size bir avantaj sağlamayacaktır.. 2-3 km lik yoldan bahsetmişsiniz.. Bunun zaten en az 2 km sini benzinle gideceksiniz.. Dolayısı ile sizin lpg ile sağlayacağınız şehir içi tasarrufu % 10'larda kalacaktır.. Sorunun kullanım tarzı ve kısa mesafeye bağlı olduğu görülüyor... Bu şartlarda benzinle 10-12 litre şehir içi tüketimi normaldir.. Fazlası fazladır... Yorum bağlantısı
Turkay Enez 19 Şubat 2011 Paylaş 19 Şubat 2011 Arkadaşınız doğru söylemiyor. Otomatik focusun fab. verisi ş.dışı tüketimi 6 lt. Arkadaşınız değeri 0,19 kr (100 km de 4,8 lt); Fab verisi ş.içi değeri ise 10,6 lt. Arkadaşınızın değeri 0,27 kr (100 km de 6,8 lt). Bu değerler kesinlikle mümkün değil... marmariste 2004 focus otomatik kullanan bir arkadaşın şehir içi 270kruşşehirler arası 190 kuruşmuş oranları. Yorum bağlantısı
Turkay Enez 19 Şubat 2011 Paylaş 19 Şubat 2011 Tesbit doğru. Sebep kesinlikle kısa mesafeli kullanım. Günlük sabah akşam rahat trafikte 15-20 km kullanım olursa 11 lt olur belki... 2-3 km de zaten araç zengin karışıyor Mehmet Bey. İdeal değeri 10,6 lt. Bu şekilde kullanımla 15'in altını görmesi sürpriz olur. Belki yazın 14 olur daha da altı olmaz... Sorunun kullanım tarzı ve kısa mesafeye bağlı olduğu görülüyor... Bu şartlarda benzinle 10-12 litre şehir içi tüketimi normaldir.. Fazlası fazladır... Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 19 Şubat 2011 Paylaş 19 Şubat 2011 2-3 km de zaten araç zengin karışıyor Mehmet Bey. İdeal değeri 10,6 lt. Bu şekilde kullanımla 15'in altını görmesi sürpriz olur. Belki yazın 14 olur daha da altı olmaz... Katılıyorum.. Hala hangi olduğunu bilmiyoruz, Ben Nevşehir'e göre yorum yapıyorum... Yorum bağlantısı
Ali Çukur 19 Şubat 2011 Paylaş 19 Şubat 2011 Bizim E220 CDI bile şehir içi agresif kullanımlarda anca 14.5 lt ye çıkıyor fakat kullanım normale dönünce 7lt lere kadar düşüyor uzun yolda ise 6.5-6lt yakalıyorum... Şaşırdım sizin verileri duyunca Yorum bağlantısı
Okan Önal 19 Şubat 2011 Yazar Paylaş 19 Şubat 2011 Katılıyorum.. Hala hangi olduğunu bilmiyoruz, Ben Nevşehir'e göre yorum yapıyorum... Çanakkalede olduğumu yukarıda yazmıştım sanırım gözden kaçmış.. Buji konusunda kesin çözüm deiştirmek anlaşlan. En azında o ihtimalde ortadan kalkar.. Türkay bey kusura bakmayın yukarıda eksik bilgi vermişim.. Kendi aracımın yakıtına göre tüp takarsam olabilecek muhtemel değerlerin altına marmaristeki arkadaşın tüplü kullanım değerlerini yazmıştım aradaki farkı göstermek için .Ama tüplü değerleri olduğunu belirtmeyi unutmuşum. 10.6 fabrika çıkışı değerlere şehir içi için otomatik viteslerde 2 lt daha ekle demişlerdi. 12 bilemedim 13e hazırdım. 15-15.5 süpriz oldu.. Mehmet bey bahsettiğiniz otomatik vites kullanımı püf noktaları bu kadar değilse diğerlerinden de faydalanmak isterim..Ciddi fayda görmüş arkadaşlar var belliki Bu açıklamalardan sonra km de 600 kuruşu = 100kmde 15 lt yi kabullenmemmi gerekiyor yavaş yavaş? Yorum bağlantısı
Tufan Bitir 20 Şubat 2011 Paylaş 20 Şubat 2011 FOCUS MANUEL FABRİKA VERİLERİ şehir içi 9.4 şehir dışı 5.4 100.000 km'yi devirdiyse aracınız en az 1- 1.5 litre daha fazla yakacaktır. (motor yorgunluğu) yani şehir içi 11 litre yakar. otomatik olursa 12litre yakar. kış mevsiminde çalıştırır çalıştırmaz motor soğukken 2 km gidip hemen stop ederseniz zaten ilk marştan sonra çok yakacağı için 1litre daha fazla yakar. Oldu mu 13 litre. Bir de yeni şöförlük var devirinde kullanamamadan 1litre de ordan koyalım .Oldu mu 14 litre. Geriye kalan 1 litre nerede onu bulamadım. Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 20 Şubat 2011 Paylaş 20 Şubat 2011 Bu konuyu Hakan Tarıma sormalı, çift haneli yakıt birimleri ile bayağı dost Yorum bağlantısı
Fırat Şenol 21 Şubat 2011 Paylaş 21 Şubat 2011 Arkadaşlar herkes bir noktayı atlıyor . 2000 model F1'in fabrika değerleri ile güncel F2.5 Focusun fabrika değerleri bir değil . Şuan aklımda değil ancak çok müsait olmadığım için akşam detaylı bilgi vericem tekrardan buradan . Ancak 15 lt. anormal bir değer onu kesin söyleyebilirim... Yorum bağlantısı
Recommended Posts