İçeriğe Yönlendir

Analog Klima

Armağan Pekatik

Recommended Posts

Armağan Pekatik
(düzenlendi)

Arkadaşlar kimi arkadaşların manuel kimi arkadaşların analog dediği klima şekli benim comfortumda da mevcut. Malum havalar ısındı. Pazar günü antalyaya gittim. Hava yağışlı olan yerler serindi. Güneşli olan yerlerde piştik. O sırada ben "dur bizim arabanın klimasını açayım dedim". Hava dışarda 22C' yi gösteriyor. Fan 2'de arada 3'e çıkardım. Ortadaki daire oku mavi çizginin en kalın kısmında sol alta dayalı. AC ışığı yanıyor. 4 saat boyunca çalıştı ama ben arabada üşümedim. Fan yönü genelde surat ve cam resmi olan yerde idi. Fan yönünü sadece surat resminde tutunca rüzgarın vurduğu kısım soğuk ama diğer kısımlar gene sıcak. Yani kabin komple soğumuyor. Arkada yolculuk yapanlar pişiyor.

(Bide içerideki havayı sirküle etme düğmesi var bassanda basmasanda fark yok. Basarsan havayı biraz daha hızlı üflüyor.)

Ben arabayı ilk aldığımda da şüphelenip size sormuştum. Benim klima soğutmuyor diye. Akebinde servise gidip ölçtürdüğümüzde havalandırma pervazının gırtlağına soktukları derecenin 2'yi gösterdiğini. 4 C'e kadar normal olduğunu söylediler (Maltepe şahsuvaroğlu) Ben de sesimi çıkarmadım. Ağustostu zaten. Eylülde havalar soğudu. Şimdi de aynı geçen sene gibi ama oraya derece sokunca 2C' yapıyor.

Şimdi ilk kez klimalı arabaya binmediğim için biraz da kendime güveniyorum. Acaba ben mi hata yapıyorum klima çalıştırma konusunda bir de size danışayım dedim. Siz nasıl kullanıyorsunuz bu klimayı?

tarihinde Arma?an Pekatik tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ersen Tapan

Bütün kanallardan çıkan havanın ısısı aynı ise 2 derece civarında ise klimada problem yoktur.. Ancak klimayı yaz kış her hafta düzenli olarak kullanırsanız ( 5 dakıka bile yeterli) klimanızı uzun yıllar sorunsuz kullanırsınız..

Yorum bağlantısı
Serkan Toker

Maalesef Ford kliması bu, bende havalar ısınınca çalıştıracağım ama pek ümitli değilim..Cam filmi ile desteklemeyi düşünmüyor değilim.. :)

Yorum bağlantısı
İbrahim Fındıklı

Bencede diğer marka otomobiller kadar çok soğutmuyor ama bize yeterli geliyor... Kabini de buzhane gibi yapmaya gerek görmüyoruz :)

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Benim KA'da 7 derece üflüyordu, arabada 15dk sonra donuyordum.

Karoser ufaktı ama 2 derece üflese, direksiyon başında donardım yane :)

Yorum bağlantısı
Bedri Baki

Focus II'yi bilmem ama geçen yıl focus 1'in kliması donduruyodu desem yalan olmaz. Acayip soğutuyordu içerisini. Klima gazını değiştirin diyeceğim ama arabanız 2011 model..

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Sağlıklı çalışan klima dış havayı 7-8 derece düşürüp içeri verendir diye biliyorum ama..

Yorum bağlantısı

FI in kliması şahane.Yazın Antalya sıcagında 3 dakika içerisinde arabanın içini durulamayacak kadar soğuttuğuna şahit oldum.FII ve c-max in kliması aynıdır diye düşünüyorum.c-max i yaklaşık 7-8 dakika içerisinde rahat oturulacak kadar serinletiyor.FII yide serinletmesi lazım.kullanırken çabuk ve etkili soğutma için iç sirkilasyon düğmesine de basarsanız daha çabuk soğutur.Özellikle c-max gibi ön camı büyük olan araçlarda ilk başta havalandırmayı cam-gögüs ikilisi şeklinde çalıştırmakta fayda var.ön cam büyük olduğu için camın ısısı içerinin soğumasını zorlaştırıyor.

Yorum bağlantısı
Armağan Pekatik
(düzenlendi)

Kışın klimayı hiç çalıştırmadım.

Tüm kanallardan geçen havayı ölçtüm. Sorun yok. Araba siyah diye olabilir mi? Bu benim ilk siyah arabam. Bi o şans kaldı.

Çağlar Bayur yazdı:
Bu kadar da değil, 4 saate içerisi buz gibi olmalıydı?

İşte benim de demek istediğim bu. Tüm gün çalışıyor tırtt Millet 3-5 dakikada serinlikten bahsetmiş. Tüm gün üflüyor benim ki kafam şişiyor püf püf püf. Bir de böyle dengesiz üfürmesi hasta edecek adamı.

Ahmet Kıyak yazdı:
Klima üşümek için değil ama o kadar zamanda da havaların çok sıcak olmamasını da göz önüne alırsak üşütecek derecede soğutması lazımdı. Ben de klimamdan memnunum. Kullanımınızda hata var desem, tariflerinize bakıyorum hata göremiyorum. O zaman klimada olmasa da hava kanallarında vs. bir sorun olabilir.

Bende donayım istemiyorum ama 22 derecede dondurmayan 35 derecede yandırır diyorum ben.

Yorum bağlantısı
Ersen Tapan
  Armağan Pekatik yazdı:
Bende donayım istemiyorum ama 22 derecede dondurmayan 35 derecede yandırır diyorum ben.

22 derecede dondurmaz zaten klima ; esas klimanın varlığını25- 30- 35 derecelerde farkedersiniz.. Yani dışarısı ne kadar sıcaksa sizde okadar çok hissedersiniz klimanın soğutmasını.. Bence sorun yok klimanızda havalar ısınsın gerçek soğutma performansı ozaman çıkıcak ortaya..

Yorum bağlantısı
Murat Dere
  Serkan Toker yazdı:
Maalesef Ford kliması bu, bende havalar ısınınca çalıştıracağım ama pek ümitli değilim..Cam filmi ile desteklemeyi düşünmüyor değilim.. :unknw:

Bizimki ne kliması Serkan? :p Bizimki üşütüyor ya. :)

Çağlar Bayur yazdı:
Bu kadar da değil, 4 saate içerisi buz gibi olmalıydı?

Aa, Çağlar doğru söylediii... :rofl:

Gökhan Ay yazdı:
Arkadaşlar klima üşümek için değildir.Focusların kliması gayet başarılı.(bence)

Bence de Gökhan. :unsure:

Yorum bağlantısı
Turkay Enez

Herkes kendi arabasına göre kıyaslıyor. Ben de "bence" diyerek katılayım...

Aracın siyah olmasının soğutmada olumsuz etkisi olduğu kesin. Çünkü sıcak ısıyı çeker, toplar.

Bence, hava kanalından 2 derece ölçülüyorsa klima mükemmel soğutuyor denilebilir.

Ancak, polen filtresi tıkalı olduğu için yeterli akım oluşmuyor olabilir.

Yorum bağlantısı
Armağan Pekatik

Arkadaşlar geçen Ağustosta da bendeydi bu araba gene memnun değildim. 15.000 bakımında gaz bastırsam, filtreler zaten değişecek. Bunlardan başka ne etki edebilir onları da değiştireyim.

Yorum bağlantısı
Bedri Baki

2011 model 15,000 km'de arabanın gazında sorun yoktur diye düşünüyorum ama yine bir kontrol ettrin isterseniz.

Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk

Etkili soğutma için önce uygun üfleme konumunu ayarlamanız gerek. Yazın etkili soğutma için üflemeyi sadece ön konsola verin. Ön cam ve ayaklar aktif olmasın.

Ortadaki üfleme kısımları ortaya doğru ve hafif tavana, yandakilerde hafif yukarı doğru ve hafif yan kapı camlarına doğru üflemeli.

Camlarda film olduğunda kabin içi soğutma verimini oldukça etkiliyor. Bence bir arabada yazın kesinlikle en açık tonda film olmalı. Çok faydalı bir uygulama.

Film olmadığında kolumuza, yüzümüze veya üzerimize vuran güneş ışığı biz ısıtıyor ve kabin içi çoğuk olsada yetmiyormuş gibi hissettiriyor. Camlarda film olduğunda üzerimize güneş ışığı gelsede hiç rahatsız etmiyor ve soğuğu daha rahat hissediyoruz. Aynı zamanda arbanın içi gölge olduğu için çok hızlı soğuyor.

Kabin içi soğuk olduğu için mecburen üfleme seviyesini düşürünce klima omzumuzu boynumuzu çaprmıyor, hasta etmiyor. Klima gazı tam ve sistemde sorun yoksa, camlarda filmli ise yeri gelir fan 1 seviyesi fazlasıyla yeter, serin sesin rahat yolculuklar yaparsınız.

Ayrıca yaz kış her ay klimanızı birkaç dakika çalıştırmayı unutmayın. Gaz arada devirdaim yapsın ve contalar vs sızdırmazlığını korusun. Aksi halde klima gazı eksilir. Ben bugüne kadar klima gazı ekletmedim, devamlı devirdaim yaptırıyorum. 5. yaza gireceğim ve :bravo: maşallah çok güzel soğutuyor. 40 derecede öğlen tril tril titretir.

Yorum bağlantısı
Mehmet Solak

ben geçen hafta bir süre kullandım fakat memnun kalmadım.sanki soğutma yetersiz gibi,bakıma gittiğimde gazına falan baktıracağım.normal bir termometre ile ölçebilirmiyiz.

Yorum bağlantısı
Armağan Pekatik
  Ali Akar yazdı:
ben geçen hafta bir süre kullandım fakat memnun kalmadım.sanki soğutma yetersiz gibi,bakıma gittiğimde gazına falan baktıracağım.normal bir termometre ile ölçebilirmiyiz.

Evet bildiğimiz hasta termometresi. 5C' den azsa normal

Yorum bağlantısı
  • 4 hafta sonra...
Armağan Pekatik
(düzenlendi)

Yok abi gene serviste baktırdım. Bayağı bayağı soğutmuyor servisteki adamlar normal diyor araba siyahmış. İlk defa klimalı araba kullanıyoruz sanki. Bu yaz antalyada pişiceğiz valla. Fusion da böyleydi gazı falan değiştirdik fayda etmedi. Geçen dobloya bindim 2 dakikada üşüdüm. Bunda bir gariplik yok mu?

Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk

Siyah araba ile beyaz araba arasında yazın ciddi fboyutlrda iç sıcaklık farkı olacağını düşünmeyin. Öyle sanılıyor ama güneş altında bırakılarak yapılan testler sonucunda aralarındaki fark sadece birkaç derece.

Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk
  Armağan Pekatik yazdı:
Yok abi gene serviste baktırdım. Bayağı bayağı soğutmuyor servisteki adamlar normal diyor araba siyahmış. İlk defa klimalı araba kullanıyoruz sanki. Bu yaz antalyada pişiceğiz valla. Fusion da böyleydi gazı falan değiştirdik fayda etmedi. Geçen dobloya bindim 2 dakikada üşüdüm. Bunda bir gariplik yok mu?

Araba kaç km'de ve devamlı çok fazla klima kullanılan bir arabamı ?

Klimanızın gaz seviyesi büyük ihtimal kontrol edilmiştir ve eksikse tamamlanmıştır.

Klima sisteminde kondanser ve evaparatör olmak üzere 2 tane radyatör var. Bunların ikiside temiz olmalı. Aksi halde ısı iletimi iyi olmayıp soğutma performansını düşürürü.

Bunlarda sorun yoksa sistem basıncı ve klima kompresörü kontrol edilmeli.

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran
  Ayhan Şentürk yazdı:
Siyah araba ile beyaz araba arasında yazın ciddi fboyutlrda iç sıcaklık farkı olacağını düşünmeyin. Öyle sanılıyor ama güneş altında bırakılarak yapılan testler sonucunda aralarındaki fark sadece birkaç derece.

Evet çok fazla fark olmuyor...Testleri izlemiştim.

Yorum bağlantısı
Armağan Pekatik
  Ayhan Şentürk yazdı:
Araba kaç km'de ve devamlı çok fazla klima kullanılan bir arabamı ?

Klimanızın gaz seviyesi büyük ihtimal kontrol edilmiştir ve eksikse tamamlanmıştır.

Klima sisteminde kondanser ve evaparatör olmak üzere 2 tane radyatör var. Bunların ikiside temiz olmalı. Aksi halde ısı iletimi iyi olmayıp soğutma performansını düşürürü.

Bunlarda sorun yoksa sistem basıncı ve klima kompresörü kontrol edilmeli.

Sadece bir şey sormak istiyorum. klimanın doğru çalıştığının testi hava kanalına derece sokmak mı? Adamlar orda 2 dereceyi görünce düzgün çalışıyor diyorlar. Klimanın gazı falan kontrol edilmedi. Ben ayrıca bi 2005 fiestaya bindim geçen gün onun da kliması iyi değildi. 2006 Mondeoya binmiştim bir kere onun güzeldi ama 2000 focusun ki gene kötüydü. Bence bazı araçlarda başarısız ama geçen astranın kliması çok felaket soğuttu. Aşağı yukarı 20C' lerde kontrol ettim.

Fordun klimasını beğenen arkadaşlar acaba başka araca hiç mi binmediler? Ya da benim gibi beğenmeyen başka arkadaşlar yok mu?

Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk

Ben arabayı 2007'de aldığımdan beri bu 5. yaz olacak. Klimayla ilgili hiç işlem yapmadım Hala harika soğutuyor. Fan kademesini en fazla 2 konumuna kadar getirdim. Soğutma yetmiyor, biraz yükselteyim dediğim hiç olmadı. Hatta üşüyünce 2. konumdan 1. konuma getirdiğim çok oldu.

Bunda camlarda film olmasının çok büyük etkisi var. Dışarıdan gelen güneş ışığındaki sıcaklık camlarda kalıyor. Arabanın içindeki malzemeler ısınmadığı için içeride ısı üreten birşeyde olmuyor. Yazın araba çalışırken arbadan indiğimde kapı kenarlarından gelen soğuk havayı arabanın dışından bile hissediyorum.

Yorum bağlantısı
Guest Mustafa Ta?k?n

kışın sıcak hava için klimanın açık olması gerekiyormu. ben hep klima kapalı konumda kaloriferi çalıştırıyordum. yanlışmı yaptım. ayrıca kışın sıcak hava için klima açık konumda ne faydası ve zararı var. açıkmı olması gerekir

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...