Zafer Ayvacı 27 Eylül 2011 Paylaş 27 Eylül 2011 Evde kullandığım kişisel bilgisayarımda iyileştirmeler yaptım. Monitör, ekran kartı, PSU vb. Yükseltmediğim bir anakart ile işlemcim kaldı. Şu anda Asus P5KPL-AM-SE anakart üzerinde Pentium Dual Core E6500 işlemci kullanıyorum. Anakartı değiştirmeden Core2Quad bir işlemciye geçebileceğimi gördüm. Sistem; - Asus P5KPL-AM-SE Anakart - 2x2 GB OEM, Kingston RAM - Sapphire 5770 Ekran Kartı Bu sistem üzerinde, hali hazırda kullandığım E6500 işlemci yerine C2Q bir işlemci -örneğin Q8400- kullanmam bana gözle farkedilir bir artış sağlar mı? Elimdeki işlemciyi satıp, bu işlemciye geçtiğime değer mi? Yorumlarınız ve önerileriniz neler? Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 27 Eylül 2011 Paylaş 27 Eylül 2011 İşlemci yerine SSD'ye geç, açılışta alet fırlayacak. Programların açılışı o kadar farkedecekki, inanamayacaksın. Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı 27 Eylül 2011 Yazar Paylaş 27 Eylül 2011 Intel'in 80 GB'lık SSD'si bile 400 TL Sani. Halen çok yüksek. http://www.bimeks.com.tr/urun/118635/intel...cw080g3k5-.aspx Sen işlemciyle ilgili fikir beyan et :lol: SSD ile ilgili dergi yazını okumuştum. Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı 27 Eylül 2011 Yazar Paylaş 27 Eylül 2011 C2Q destekliyor abi. O konuda sıkıntı yok da asıl mesele bu değişime değer mi? İlla teknik manada fark olacaktır da gözle hissedilir bir fark olur mu? Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 27 Eylül 2011 Paylaş 27 Eylül 2011 Render gibi işlemler yapıyorsan değer. P4 işlemcimle bile oyunlarda kilitlenme olmuyordu. Bu sebeple değmez bence. Intel'e niye para veriyorsun? Ben BUNU kullanıyorum çok memnunum. Vertex3 alacaktım, Sata3 ü destekliyor diye ancak çok sıkıntılıymış, daha bekliyorum. Vertex3 için bi sürü firmware update'te çıktı ama kurtarmıyor hala. Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı 27 Eylül 2011 Yazar Paylaş 27 Eylül 2011 Bu SSD için konuşursak, şu anda bir 320 GB + bir 250 GB hard disk kullanıyorum. Çoğu kısmı dolu. SSD 'yi sadece sistem partition olarak ve programların kurulumunda mı kullanacağım? Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 27 Eylül 2011 Paylaş 27 Eylül 2011 Bu SSD için konuşursak, şu anda bir 320 GB + bir 250 GB hard disk kullanıyorum. Çoğu kısmı dolu. SSD 'yi sadece sistem partition olarak ve programların kurulumunda mı kullanacağım? 320 ve 250'ni sat, 1tb sata3 e geç. SSD'ye de sadece ve sadece sürekli kullandığın programlarla işletim sistemini kur. Ben butun makinalarimda SSD'ye gectim, kucuk disk alanlari aliyorum (40-60 gibi) ve programlar ile isletim sistemini oralara yukluyorum, veri gerektiren seyleri ise normal diske, inanilmaz performans farkli olusuyor. I5'te bir ara disk queue length cpu queue'den kucuktu, dedim cpu diske yetisemiyor tey tey tey... Günümüzün sıkıntısı Muhlis. Artık diskler yetişemiyor. Arkadaşım üniversiteden download yaparken artık diskin hızı kadar indirebiliyorum dedi... Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı 27 Eylül 2011 Yazar Paylaş 27 Eylül 2011 Kısaca şunu mu diyorsunuz? "Bu sistemle bahsedilen işlemci değişimindense HDD 'den SSD' ye geçmek daha fazla performans artışı sağlar." SSD'yi videolarla da inceledim biraz önce. Gerçekten ciddi fark var belli. Fakat bu fark sürekli mi Sani? Yüksek doluluk oranında da aynı farkı alabilecek miyiz? Örneğin SSD 'de %90 doluluk oranında ne kadar performans kaybı yaşanır? Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 27 Eylül 2011 Paylaş 27 Eylül 2011 (düzenlendi) SSD'de de normal disk gibi doluluk oranı diski etkilemiyor. Tek önemli yanı, windows7 ile kullanmak zorundasın. TRIM desteği otomatik defrag işlemini yapıyor. Elle yapılan defrag ömründen yiyor aletin. Zaten win7'de elle defrag'a izin vermiyor. Benim kesin söyleyeceğim, işlemci yerine disk değiştirin. Bi müşterime SSD yi aşıladım ofis pc'sine. 2 gün sonra aradı (ki bilgisayardan anlamaz) "hemen aynısından yarın laptop'ıma istiyorum" dedi. Bir de senin için performans tablomu ekleyeyim. En yüksek puan 7.9'dur. Tek bir sata disk'le win7'de daha yüksek puan alan sistem yok. 27 Eylül 2011 tarihinde Sani Ger?on tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı 27 Eylül 2011 Yazar Paylaş 27 Eylül 2011 Bu kadar fark inanılmaz gerçekten. En iyi F/P ürünü önerin bu OCZ Vertex 2 midir Sani? Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 27 Eylül 2011 Paylaş 27 Eylül 2011 Ben 1 seneden fazladır kullanıyorum. 9.5gb'lık FSX oyununun yüklenmesi normalde 30dk'yı buluyordu. SSD ile 9dk da yüklemem bitiyor. OCZ bu ürünle öyle bir patlama yaptıki, diğer bütün üretimlerini durdurdu sadece SSD üretiyor. Tek önerim, aldıktan hemen sonra pc'ne bağla ve SON FW'yi yükle. Ardından pc'nin kurulumunu yap. Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı 27 Eylül 2011 Yazar Paylaş 27 Eylül 2011 Sağol Sani. Önce SSD belki daha sonra CPU. Aklıma yattı doğrusu. HDD'lerin biri Maxtor biri Samsung. Maxtor'u satıp SSD'yi alsam bile yeterli. 1 TB Seagate harici de var. İşimi ziyadesiyle görür. Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 27 Eylül 2011 Paylaş 27 Eylül 2011 SSD'yi alınca CPU'ya gerek yokmuş diyeceksin Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı 27 Eylül 2011 Yazar Paylaş 27 Eylül 2011 Sendeki RAM bilgileri nedir Sani? En düşük değer bende HDD'de doğal olarak RAM bilgileri kafamı karıştırdı. DDR2-800 (400 Mhz) nedir? Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 27 Eylül 2011 Paylaş 27 Eylül 2011 400'e bakma sen. DDR2 800 senin anakart. RAM'lerinde gördüğüm kadarı ile 800. Ofistede senin anakarttan kullanıyorum ben. O 400'lerin başka bi şeyi vardı, hatırlamıyorum inanki. Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 27 Eylül 2011 Paylaş 27 Eylül 2011 Evdekiler DDR3 1333, ofistekiler DDR2 800 Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı 27 Eylül 2011 Yazar Paylaş 27 Eylül 2011 Anlaşılmıştır. Teşekkür ederim Yorum bağlantısı
Misafir 28 Eylül 2011 Paylaş 28 Eylül 2011 (düzenlendi) İşlemcini değişme ram ve hdd üzerinden git.Anakart chipsetin hız farkını çok göstermez.İşlemciye bu anakart ile para yatırma. :lol2: 400mhz taban çarpma bölme frekansıdır bunu boşverin oldukca karışık işlemler. 28 Eylül 2011 tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Tahir İlter 28 Eylül 2011 Paylaş 28 Eylül 2011 Ya git Zafer ya power ı bile değiştirirken neler çektirdin ne yapacaksın sen işlemciyi git düzgün bir power al önce Yorum bağlantısı
Armağan Pekatik 28 Eylül 2011 Paylaş 28 Eylül 2011 Ne için hız lazım size? Veri okuma / yazma mı yoksa sosyal ağ, oyun, internet mi? Bu önemli her şeyin kökü veri yazma okumaya dayansa da pratikte farklı işler. Boşuna masraf yapmayın. E6750 işlemci 2*1GB 800MHZ RAM 500GB HDD Gigabyte P35-S3 anakart 8800GTS 640MB ekran kartı Win7 işletim sistemi ( Ubuntu da yüklü ama mecburen win7 daha sık kullanıyorum) Bana 3ds MAX, Photoshop, Corel Draw, Visual Studio, 3b oyunlar için çok rahat yetiyor. Hiç SSD ye ihtiyaç duymadım. Ne yapacaksınız? server mı kuracaksınız? Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 28 Eylül 2011 Paylaş 28 Eylül 2011 Ne için hız lazım size? Veri okuma / yazma mı yoksa sosyal ağ, oyun, internet mi? Bu önemli her şeyin kökü veri yazma okumaya dayansa da pratikte farklı işler. Boşuna masraf yapmayın.E6750 işlemci 2*1GB 800MHZ RAM 500GB HDD Gigabyte P35-S3 anakart 8800GTS 640MB ekran kartı Win7 işletim sistemi ( Ubuntu da yüklü ama mecburen win7 daha sık kullanıyorum) Bana 3ds MAX, Photoshop, Corel Draw, Visual Studio, 3b oyunlar için çok rahat yetiyor. Hiç SSD ye ihtiyaç duymadım. Ne yapacaksınız? server mı kuracaksınız? Muhtemelen hiç SSD kullanmadığından Armağan :lol2: Server'larda SSD çok pahalı bir teknoloji, hala SAS sunuluyor ancak 6gb hızına çıktılar. Tabi blade veya SAN'lerden bahsetmiyorum. Misal, görsel iletişim tasarımcı arkadaşım, mecburi i7 işlemci kullanıyor ama render'da gigabayt'lık dosyalarla çalışıyor. İşlemcisi amenna ama diski bi değiştirdi, alet uçuşa geçti. Saatler süren render'ları artık 1 saatte bitiriyor. Bunları yapmayan biri için bile Zafer'in paylaştığı SSD videosu son kullanıcı için bayağı başarılı bi örnekleme. Yorum bağlantısı
Fazlı Özdemir 28 Eylül 2011 Paylaş 28 Eylül 2011 Dışarıda nasıldır bilmem ama Türkiye'de çoğu zaman işlemciye fazla para verildiğini düşünüyorum. Yani konfigürasyon oluşturulurken amman Celeron olmasın, çift çekirdekli, dört çekirdekli olsun vs. denip çoğu zaman " oversize" "büyük beden" tercih ediliyor. 2003 yılında, bugün hala kullandığım kendi bilgisayarımı konfigüre ederken çok iyi bir anakartı yüksek veri yolu hızına sahip yüksek kapasiteli en iyi marka RAM'i, iyi bir ekran kartı ve kaliteli bir HDD ile birlikte bir Celeron işlemciyi tercih etmiştim. Yaptığımız benchmark testlerinde ev arkadaşlarımın ikisinin P4 makinesinden yüksek skor alarak onları geçmişti. Yeni yeni değişiklik ihtiyacı hissediyorum. Tabii benim anlattıklarım kesin bir çıkarım değil. İhtiyaca göre de değişir. Ama Atom işlemci bile çoğu kullanıcıya aslında yetmektedir... Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 28 Eylül 2011 Paylaş 28 Eylül 2011 Dışarıda nasıldır bilmem ama Türkiye'de çoğu zaman işlemciye fazla para verildiğini düşünüyorum. Yani konfigürasyon oluşturulurken amman Celeron olmasın, çift çekirdekli, dört çekirdekli olsun vs. denip çoğu zaman " oversize" "büyük beden" tercih ediliyor. 2003 yılında, bugün hala kullandığım kendi bilgisayarımı konfigüre ederken çok iyi bir anakartı yüksek veri yolu hızına sahip yüksek kapasiteli en iyi marka RAM'i, iyi bir ekran kartı ve kaliteli bir HDD ile birlikte bir Celeron işlemciyi tercih etmiştim. Yaptığımız benchmark testlerinde ev arkadaşlarımın ikisinin P4 makinesinden yüksek skor alarak onları geçmişti. Yeni yeni değişiklik ihtiyacı hissediyorum. Tabii benim anlattıklarım kesin bir çıkarım değil. İhtiyaca göre de değişir. Ama Atom işlemci bile çoğu kullanıcıya aslında yetmektedir... 2004'te p4 3.0E işlemci almıştım, bende daha 1 sene oldu değiştireli. Bence pc'de de artık parça değişim dönemi bitti. En fazla ekleme yapabiliyorsunuz. Yorum bağlantısı
Recommended Posts