İçeriğe Yönlendir

Sunroof Motorunu Bozduk

Mehmet Kaya

Recommended Posts

Mehmet Kaya

Arkadaşlar aracımı aldığımdan beri bazı sorunlar vardı. Dün onları toptan halledelim dedik. Koltuk ısıtma, koltuk motorları, far su alıyordu, sunroof yukarıya doğru açıkken kapatma sorunu. Hepsi çok cüzzi paraya yaptırdım. Ancak sunroof tamamen bozuldu.

Öncede sunroof yukarı doğru açtığımda kapatmak için 3-4 defa kısa kısa kapatma düğmesine basarak kapatıyordum. Ama yatayda hiç bir sıkıntı yoktu. Usta sıkışma olabileceğini düşüdü ancak motoru yerinden söküp denedik yine aynı sorun devam etti. Yani sorunun motordan olduğunu anladık. Programlama işlemini denedik olmadı.Sonra motoru söktük. Motor içerinde kömürleri falan değiştirdik temizlik yapıldı takıldı. Sonra aynı sorun yatayda da yapmaya başladı. Usta bunun devir sayısını kaçırdık dedi. Şimdi motor çalışıyor ama tek yön arkaya çalışıyor diğer yöne gitmiyor çünkü motor devrini kontrol etmiyor ustanın dediğine göre.Şimdi sunroof kapattık motorun elektriğini kestik ve öyle bıraktık.İç yapısı okadar ilginç geldiki ikitane küçük entegre var ve bunlar motordan gelen manyetik dalgayı kontrol ederek devir sayısını hesaplıyor. Opeldekinde 3 swich vardı bunda entegre var.

1-Bunun için ne yapılabilir.Ankara'da veya İstanbul'da bununla ilgilenen yerler varmı?Gerekirse il dışına kargoyla gönderebilirim.

2-Programlanamaz ise bunun sıfırı veya çıkması ne kadar.

Not:İşin sevindirici tarafı yazın sunroof çalışıyordu kış oldu sunroof bozuldu koltuk ısıtma çalışıyor :p

Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
Arkadaşlar aracımı aldığımdan beri bazı sorunlar vardı. Dün onları toptan halledelim dedik. Koltuk ısıtma, koltuk motorları, far su alıyordu, sunroof yukarıya doğru açıkken kapatma sorunu. Hepsi çok cüzzi paraya yaptırdım. Ancak sunroof tamamen bozuldu.

Öncede sunroof yukarı doğru açtığımda kapatmak için 3-4 defa kısa kısa kapatma düğmesine basarak kapatıyordum. Ama yatayda hiç bir sıkıntı yoktu. Usta sıkışma olabileceğini düşüdü ancak motoru yerinden söküp denedik yine aynı sorun devam etti. Yani sorunun motordan olduğunu anladık. Programlama işlemini denedik olmadı.Sonra motoru söktük. Motor içerinde kömürleri falan değiştirdik temizlik yapıldı takıldı. Sonra aynı sorun yatayda da yapmaya başladı. Usta bunun devir sayısını kaçırdık dedi. Şimdi motor çalışıyor ama tek yön arkaya çalışıyor diğer yöne gitmiyor çünkü motor devrini kontrol etmiyor ustanın dediğine göre.Şimdi sunroof kapattık motorun elektriğini kestik ve öyle bıraktık.İç yapısı okadar ilginç geldiki ikitane küçük entegre var ve bunlar motordan gelen manyetik dalgayı kontrol ederek devir sayısını hesaplıyor. Opeldekinde 3 swich vardı bunda entegre var.

1-Bunun için ne yapılabilir.Ankara'da veya İstanbul'da bununla ilgilenen yerler varmı?Gerekirse il dışına kargoyla gönderebilirim.

Not:İşin sevindirici tarafı yazın sunroof çalışıyordu kış oldu sunroof bozuldu koltuk ısıtma çalışıyor :lol2:

Saygılarımla.

Bu motor servo motor sınıfından.Motorun içini açmanız faydasız ve içi bozulmaz.Kontrol entegresi bozulur.Durum bunu gösteriyor.Motorun ucunda dişli var sıyrılma varsa buda kontrolü sapıttırıyor.Ebayda çok uygun fiayata alırsın buralarda en az 100tl derim.O da şansına.Bu kontrol entegresi programlı değil diye biliyorum. kademeli çalışıyor bunu biliyorum.Fakat versiyon farkı olabileceği için eminde değilim.

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya
Bu motor servo motor sınıfından.Motorun içini açmanız faydasız ve içi bozulmaz.Kontrol entegresi bozulur.Durum bunu gösteriyor.Motorun ucunda dişli var sıyrılma varsa buda kontrolü sapıttırıyor.Ebayda çok uygun fiayata alırsın buralarda en az 100tl derim.O da şansına.Bu kontrol entegresi programlı değil diye biliyorum. kademeli çalışıyor bunu biliyorum.Fakat versiyon farkı olabileceği için eminde değilim.

Oktay abi motorun dişlilerinde hiç bir sorun yok. Daha önce yatayda sorunsuz çalışıyordu içi açılınca yatayda çalışmaz oldu. Tek yön çalışıyor. Tamiri olmazmı abi bunun. Ben 100 tl yi gözden çıkardım yeterki olsun. Ancak bulabilirmiyiz.

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Anlaşılan tamiri olmayacak. Peki çevresinde bulabilecek olan varsa bilgi verirse sevinirim.

Saygılarımla.

Yorum bağlantısı

Not:İşin sevindirici tarafı yazın sunroof çalışıyordu kış oldu sunroof bozuldu koltuk ısıtma çalışıyor :)

Saygılarımla.

Geçmiş olsun Mehmet Bey. Göksu'da şahit olmuştum soruna. Sanırım motor almadan düzelmeyecektir. Diğer sorunların çözümlenmesi ise iyi olmuş. Sunroofu söküp takmak koltuklara göre daha kolay enazından. Benim koltuk oynarken sebebini bilememenin verdiği huzursuzluk yerine sebebi bilinen arızanın tamirinin kolay olduğunu düşünüp rahatlayın. Titizliğinizi biliyorum, şu an bu konunun canınızı çok sıktığını da tahmin ettiğim için yazdım.

Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya
Söküldüğünde sunroof kapalı kalabiliyorsa gönder Oktay abiye, beraber bakarız..

Serkan Abi teşekkür ederim.Sunroof kapatıldı ve fişi çekildi.Haftaya pazartesi veya salı söküp göndereyim ozaman.Telefonlaşırız abi.

Geçmiş olsun Mehmet Bey. Göksu'da şahit olmuştum soruna. Sanırım motor almadan düzelmeyecektir. Diğer sorunların çözümlenmesi ise iyi olmuş. Sunroofu söküp takmak koltuklara göre daha kolay enazından. Benim koltuk oynarken sebebini bilememenin verdiği huzursuzluk yerine sebebi bilinen arızanın tamirinin kolay olduğunu düşünüp rahatlayın. Titizliğinizi biliyorum, şu an bu konunun canınızı çok sıktığını da tahmin ettiğim için yazdım.

Saygılarımla.

Evren Bey teşekkür ederim.Birbirimizi çok fazla görmesekte çok iyi tanıyoruz. Olayın olduğu gün sabahında ağzında stresden yara çıktı. Koltukların motorlarını yaptırdım. İki koltuktada ön indirme kaldırma sorunu vardı ve koltuk ısıtmalarım çalışmıyordu. Toplam maliyet dişliler 70 tl geri kalanada 100 tl verdim sorun çözüldü. Sunroofda çözülseydi 10 numara olacaktı. Saatlerce uğraştık olmadı.Biliyorsunuz aracın biryerinde heleki sık kullandığım bir yerde sorun çıkınca canım sıkılıyor. Oktay Abi 100 tl falan dedi.Şayet öyleyse hiç uğraşmadan alayım. Ama daha yüksek fiyatları görünce daha çok canım sıkıldı. Neyse haftaya söküp Serkan Abilere göndereyim bir incelesinler olmazsa.

Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Arkadaşalar motorun sorununu bugün çözdük. Megersem motor kitlemiş.Bugün motoru iyice dağıttım ve elektronik hocasıyla kurcaladık elektronik devrede sorun görünmüyor dedi. Zaten iki entegre ve bir sürü transistör var onlarda da fiziksel birşey görünmüyor dedi.Entegreninde korunması için entegre var dedi.Bu motorlarda bir sorun olması biraz zor dedi.Motora giren jakı kontrol etti elektrik her iki yöndede olamaması gereken yerdede var dedi. Muhtemelen kilitlenmiş gibi dedi. Servise götürdüm servistede motor arızalı dediler sonra baş tekniksiyen geldi "sunroof sıkıştı şu anda dedim o yüzden açılmaz dedim. Tamam o zaman sorun anlaşıldı dedi. Sunroof yukarı açıktı ve uzun süre açma butonuna bastı ( zaten tek yön çalışıyordu) Biz o kadar uzun basmadık. Çünkü korktuk kızağa falan zarar verir diye.Servisteki usta baya uzun bastı bir anda sunroof aşağıya inmeye başladı butondan parmağını çekmeden sunroof yatayda geriye gitti sonra geri öne geldi sonra yukarı açıldı kapandı. Tamam hocam sorun kalmadı dedi. Dağıttıklarımı geri topladılar :D Borcumuz ne kadar dedi. Gerek yok hocam dedi. Teşekkür ettim çıktım geldim.

Çok şükür bu sorunuda çözmüş oldum.

Saygılarımla.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya
Yeni gördüm. Geçmiş olsun Mehmet hocam.

Donanımı bol araca binmenin sıkıntıları da bunlar işte. :p

Ki yine Mondeonun ne kadar sorunsuz olduğu ispatlanmış gördüğüm kadarıyla. :D

Ahmet Abi gerçekten servisteki usta bunu söyleyince birde fiyatını söyleyince dediğine hak verdim. Kolay kolay arıza yapmaz dedi. Isınmaya, sıkışmaya, yüksek voltaja, çok akım çekmeye karşı korumaya alır kendini ve kitlenir dedi.Fiyatınıda söyliyeyim servisin haricinde yenisi yokmuş. Serviste sıfırı 3750 (üçbin yedi yüz elli) tl dediler. ;) dikkat etmek lazım.

Bana geleceğini anladı düzeldi desene, hadi gözün aydın.. :)

Abi dün söktürdüm. Dedim bak çalışmazsan seni üstatlara göndereceğim dedim. O da hemen çalıştı. Teşekkür ederim abi sağolun.

Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya
Ahiöhöhaaheyohohey. :)

Arabanın tamamı zaten kaç para ki. :)

Ben olsam tavan camının üzerine dantel falan ördürürdüm herhalde bunu duyduktan sonra. :rofl:

:)

Ben ömürboyu sunroofsuz kalırım bunu yaptırmam dedim veya gider dışarda 1000 tl ye komple sunroof taktırırım dedim :)

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya
Geçmiş olsun sayın Hocam...

Teşekkürler Alper Bey. Siz ne yaptınız uzun zamandır görüşemedik. Sizin aracın sorununu ne yaptınız.

Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
Alper Koçbıyık
Teşekkürler Alper Bey. Siz ne yaptınız uzun zamandır görüşemedik. Sizin aracın sorununu ne yaptınız.

Saygılarımla.

Yaz bitti, sorun bitti, sayın Hocam...

Seneye gayri :D

Yorum bağlantısı
  • 1 yıl sonra...
Ali Kabasakal

Mehmet abi allah razi olsun valla denedim oldu.aku bittikten sonra tek yonlu calisiyordu..

Actm kapatamadm bes saniye denedim yok olmuyor kapatma dugmesi calismiyordu acmaya defalarca basarken gordimm ki ac kapa yapiyor kapattim basili tuttum dedigin gibi ve.oldu :) gece gece nasil sevindim bilemezsn

Yorum bağlantısı
  • 2 ay sonra...
Halil Ersan
(düzenlendi)

Merhabalar,

Yeni konu açmadan önce size buradan sormak istedim.

Bende de benzer arıza var. Şöyle;

Sunroof yukarı açıkken kapatma tuşuna basınca kapanıyor ve hemen bir sıkışma var gibi tekrar açılıyor.

Bunu 2 kez denedikten sonra üçüncü de tam kapanıyor.

Ancak sizin de yazdığınız gibi kısa kısa basarak kapatırsam kapanıyor.

Ne yapmam gerekir acaba?

Teşekkürler.

tarihinde Halil Ersan tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Merhabalar,

Yeni konu açmadan önce size buradan sormak istedim.

Bende de benzer arıza var. Şöyle;

Sunroof yukarı açıkken kapatma tuşuna basınca kapanıyor ve hemen bir sıkışma var gibi tekrar açılıyor.

Bunu 2 kez denedikten sonra üçüncü de tam kapanıyor.

Ancak sizin de yazdığınız gibi kısa kısa basarak kapatırsam kapanıyor.

Ne yapmam gerekir acaba?

Teşekkürler.

Geçmiş olsun.

Lokman abinin dediği gibi. 8. mesajda detaylı şekilde yazdım. Ancak sorun düzelmezse servise götürün Onlar programlasınlar. Bende de arasıra dediğiniz gibi oluyor. Açma butonuna uzun süre basınca düzeliyor. Kolay gelsin.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
İrfan Aşcıoğlu
(düzenlendi)

yine bir MK klasiği...  :)

Adam bi işe başladımı sonunu görecek  :D

tarihinde İrfan Aşcıoğlu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Halil Ersan

8. mesajı okuyup uygulayın.

Geçmiş olsun.

Lokman abinin dediği gibi. 8. mesajda detaylı şekilde yazdım. Ancak sorun düzelmezse servise götürün Onlar programlasınlar. Bende de arasıra dediğiniz gibi oluyor. Açma butonuna uzun süre basınca düzeliyor. Kolay gelsin.

Teşekkürler. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Halil Ersan
(düzenlendi)

Sorunu çözdünüz mü?

Basılan düğmeler açısından biraz farklı şekilde çözüldü diyebilirim. Belki ben sizin 8.madde de yazdıklarınızı yanlış anlamış olabilirim. 

İhtiyacı olacaklar için benim sorunumu tekrar özetleyeyim:

Sorun: Sunroof'un yukarı kısmı açık iken kapatmak istendiğinde düğmeye basıldığında kapanması ve hemen bir sıkışma varmış gibi tekrar açılması.

(Not: Bu arıza varken kumandadan tüm camların kapanması için kilitleme butonuna uzun basıldığında aynı şekilde sunroof kapanıyor ve tekrar açılıyordu.)

Çözüm: Sunroof düğmesinde ön tarafta (ön cama bakan kısım) 3 adet tırnak mevcuttur. Bu tarafa basıldığında sunroof yukarı doğru arka tarafını kaldırarak küçük bir havalandırma boşluğu oluşturur. Düğmenin diğer tarafı (bagaja bakan taraf) ise düzdür. Bu kısım sunroof kapalı iken geriye doğru tam açılmasını ya da yukarı kısmı açık iken kapanmasını sağlar. 

Şimdi sorunu çözmek için ben önce 8.madde de anladığım gibi açma düğmesine yani üzerinde 3 tırnak olmayan bagaj tarafına bakan tarafa uzun süre basılı tuttum. Her seferinde kapak kapandı ve geri açıldı. Zaten sorunda buydu. 

Sonra düğmenin ön tarafına uzun süre basılı tuttum. Bir müddet sonra tok bir ses geldi kapak açık şekilde kilitlenmiş gibi oldu. Sonra aynı düğmeye tek tek bastığımda sıkışmış gibi ses geliyordu. Sonra açma düğmesine bastım. Tek basmada yine ses geliyor gibi oluyordu. Açma düğmesine uzun süre basılı tutunca anlatıldığı gibi kapak kapandı sonra tam açıldı ve tekrar kapandı. Ve sorun düzeldi.

8.maddeden farklı olarak önce ön düğmeye basılı tutarak kapağı yukarı kilitleyince Mehmet Bey'in yazdığı aynı işlemler sonucunda düzeldi.

Biraz uzun oldu ama ihtiyaç duyabileceklere yazdım. 

Teşekkürler.

tarihinde Halil Ersan tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 4 ay sonra...
Sukur Muhacir

Merhaba,

Bende 2002 Mondeo Ghia var. Sunroofta şöyle bir problem yaşıyorum. Açma düğmesine bastığımda sunroof açılıyor. Fakat kapatma düğmesine bastığımda kapanmıyor. Bir anda yaptı bu sorunu. Kapatmak için ise yine açma düğmesine biraz uzun basıyorum ve o şekilde kapanıyor. Bu sorun ile dağa önce karşılaşan var mı? Bunu nasıl halledebilirim?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Merhaba,

Bende 2002 Mondeo Ghia var. Sunroofta şöyle bir problem yaşıyorum. Açma düğmesine bastığımda sunroof açılıyor. Fakat kapatma düğmesine bastığımda kapanmıyor. Bir anda yaptı bu sorunu. Kapatmak için ise yine açma düğmesine biraz uzun basıyorum ve o şekilde kapanıyor. Bu sorun ile dağa önce karşılaşan var mı? Bunu nasıl halledebilirim?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Forumda cam kodlamayı aratın. Mutlaka cevabınızı bulacaksınız.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...