Aydın Karadağ 30 Eylül 2011 Paylaş 30 Eylül 2011 Arkadaşlar uzun zamandır yoktum . bugün itibari ile 4 aylık 8500 km de ki aracıma Chiptuning yaptırdım. 500 km falan yol gittim bir sıkıntı yok şimdilik aslında yaptırmak ıcın baya dusunmustum fakat bu işte deneyimli olduklarını öğrendiğim Megachips Firmasında Mehmet Gazihan a yaptırdım. aracım şu an Dyno da 99 Hp 220 Nm oldu. aracımın st body kiti spoileri ve yaylarıda takıldı fotograf yukleme konusunda acemıyım yardım edersenız fotoları paylaşabilirim.. hepinize saygılar... Yorum bağlantısı
Guest Hakan Tar?m 30 Eylül 2011 Paylaş 30 Eylül 2011 Foruma resim ekleme başlığı size yardımcı olacaktır. Yorum bağlantısı
Aydın Karadağ 30 Eylül 2011 Yazar Paylaş 30 Eylül 2011 Yaptırmadan önce epey bir düşündüm çünkü daha önce hep yüksek beygirli araç kullandığım için modifikasyonlar da motora müdahelede bulunma gereği duymamıştım ancak 68 hp araç birde yay jant olunca epey bir sıkıntı çektirdi bana araç garantide olduğu içinde çok düşündüm ama sonucta herhalde doğru bir yerde yaptırdığıma eminim.. Yorum bağlantısı
Ali Eren 30 Eylül 2011 Paylaş 30 Eylül 2011 (düzenlendi) Hayırlı olsun. Keyifli sürüşler. 30 Eylül 2011 tarihinde Ali Sat?lm?? tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Yasin Çelik 30 Eylül 2011 Paylaş 30 Eylül 2011 Hayırlısı olsun , Yakıt ve çekiş ile ilgili detayları paylaşır iseniz sevinirim Yorum bağlantısı
Aydın Karadağ 30 Eylül 2011 Yazar Paylaş 30 Eylül 2011 yakıt olarak zaten bu en son zamanlarda aracım 100 tl ye 475 km gitmişti şaşırmıştım. şimdi 500 km chiple de aynı derecede yaktım ancak gerek kalkış ve vites aralıklarında araçta rahatlama var. yani aktarmaya yuk daha az biniyor. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 30 Eylül 2011 Paylaş 30 Eylül 2011 Rahatlama var demek tork arttı demek, daha çok yük biniyor demek. Yorum bağlantısı
Aydın Karadağ 30 Eylül 2011 Yazar Paylaş 30 Eylül 2011 daha az yuk binmesi derken yani en azından kalkışta ve vites aralıklarında daha rahatlama olmasından bahsettim ben. haksızmıyım abi? Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 30 Eylül 2011 Paylaş 30 Eylül 2011 Sürücü rahatlıyor tabii, tork arttıkça Yorum bağlantısı
Evren Erakçora 30 Eylül 2011 Paylaş 30 Eylül 2011 Sürücü rahatlıyor tabii, tork arttıkça turbo kasıyor ama. 100beygir az değil. Yorum bağlantısı
Aydın Karadağ 30 Eylül 2011 Yazar Paylaş 30 Eylül 2011 2011 modellerde ki turbo Mitsubishi olarak değiştirilmiş yani Garret marka değil ayrıca partikül filtre sistemi de bosch marka ecu ile uyumlandırılmış. yani 100 bg elde etmemizin diğer nedenleri de bunlar. he partikül filtre iptali ve intercooler eklemesi ile aracın 1.4 motorla 135 hp e cıkacağı söylendi ama bu da tabi kollar ve krank milleri gibi parçalara zarar vereceğinden şimdilik chip yeterli :=) Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 30 Eylül 2011 Paylaş 30 Eylül 2011 Dpf de varsa, periyodik olark temizletin, fena pahalı bir parça. Yorum bağlantısı
Aydın Karadağ 30 Eylül 2011 Yazar Paylaş 30 Eylül 2011 abi aracım 9000 de bu dpf dediğin nedir?_? Yorum bağlantısı
Rıfat Çakar 30 Eylül 2011 Paylaş 30 Eylül 2011 DPF : Dizel partikül filtresi. İntercooler olaynı tekrar düşünün derim , çok büyük güç artışı sağlamaz zaten ama turboyu soğutmak lazım. Yorum bağlantısı
Rıfat Çakar 30 Eylül 2011 Paylaş 30 Eylül 2011 (düzenlendi) O motor benim , yazıyıda ben yazmıştım. Benim başıma gelen olayda araca daha önce yan sanayi motor yapılmış olması baş etkendi. Buradaki araç kondüsyon olarak çük üst seviyede. Bu sebeple ışıktan ışığa gazlanmayacaksa , chip tuning zararlı diyemem. Benim aklımdaki işlemleri de gerçekleştirmiş olsaydım o motor bile sorun çıkartmazdı diye düşünüyorum. Ben aracımı satmadım , sıfır motor var üstünde. Tekrar düşünüyormuyum , hayır. 1.4 motor olmasından ziyade 4500 d/d de devir kesmesi chip işinden yeterli keyfi almayı engelliyor. Şanzımanda buna uygun değil zaten. Motor değiştikten sonra hemen yazılımı iptal ettirmiştim. Sıfır motor hemen kendini hissettşrmişti , chipli haline yakın performansı vardı. Şimdi yaptırsam çok daha iyi sonuçlar alırım muhtemelen. Ama yaptırmam. Ben fiesta motorunun çok sağlıklı olduğunu düşünmüyorum. Kronik sorunları çok fazla. Yeni nesil olanları çok incelemedim , elbette farklar vardır. Ne kadar fayda sağlamıştır , orasını bilemem. 30 Eylül 2011 tarihinde R?fat tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk 1 Ekim 2011 Paylaş 1 Ekim 2011 Ben aracımı satmadım , sıfır motor var üstünde. Tekrar düşünüyormuyum , hayır. 1.4 motor olmasından ziyade 4500 d/d de devir kesmesi chip işinden yeterli keyfi almayı engelliyor. Şanzımanda buna uygun değil zaten. Motor değiştikten sonra hemen yazılımı iptal ettirmiştim. Sıfır motor hemen kendini hissettşrmişti , chipli haline yakın performansı vardı. Şimdi yaptırsam çok daha iyi sonuçlar alırım muhtemelen. Ama yaptırmam. :lol2: 4500 'de devir kesmemesi lazım. 4950 yani 5000 gibi devir kesiyor. Yorum bağlantısı
Aydın Karadağ 1 Ekim 2011 Yazar Paylaş 1 Ekim 2011 1.4 Motora chip ne kadar iyidir illa ki tartışılır ancak dip gaz gidip motorun haddini zorlayan bir sürücü değilim :lol2: en azından fiestam için öyle) benim amacım rampa ve ara hızlanmalarda ki kopukluğu toparlamak tı ki bu da oldu onun haricinden maximum 4500 rpm gitmiyorum hiç bir zaman cun ki aracın eti budu belli.mesela en keyif aldığım olay chip ten sonra 120 de giderken devir saatinin 2300 rpm olması. bu da yakıttan tasarruf ve bir şekilde hissediyorsunuz araç rahatlamış vaziyette gidiyor. Motor chip i kaldırır mı konusuna gelince zaten 2011 lerde partikül filtresi eklenmiş ve turbo Mitsubishi olmuş o yuzden 2009 lara nazaran daha sağlıklı olacağını dusunuyorum. insallah basımız ağrımaz:=) Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk 1 Ekim 2011 Paylaş 1 Ekim 2011 (düzenlendi) Bir noktada yanlışlık var. Chip öncesi 2300 veya diğer devirlerde hız neyse chip sonrasına aynı kalır ve değişmez. Değişmesi imkansız. Her vites için sabit bir hız oranı var ve dişli çarklar veya şanzıman değişmedikce aracın hızıda değişmez. Aynı devir için hızı arttrmak tamamen mekanik bir olay. Yada devir ve hız göstergelerinde anormallik var demektir. Eğer aynı devir için hız çok fazla yükseldiye aracın beyninden lastik ebatlarıyla oynanmış olabilir. Çok ufak bir lastik ebatı girdiyse arac hızı yanlış gösteriyor olabilir. 2300 devirde daha önce 100 ile gidiyorsa şimdi 120 göstersed hızınız yine 100. Bundan emin olabilirsiniz. 1 Ekim 2011 tarihinde Ayhan ?ent tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Rıfat Çakar 1 Ekim 2011 Paylaş 1 Ekim 2011 5000 d/d ya kadar zorluyor ama red line 4500 d/d da olduğundan içim elvermiyor o kadarına. :lol2: Gazihan'ın öyle birşey yapacağını sanmam , lastik abatları ile oynamamıştır. 120 k/s hızda 5.vitesteki devir oranınınız 2900 d/d gibi bir seviyede olmalı. Chip tuningten çok doğru beklentiler içerisindesinziz , bu şekilde sorun yaşayacağınızı sanmam , ekonomi de yapabilirsiniz aslında ama çok kasmanız lazım kendinizi. Yorum bağlantısı
Aydın Karadağ 1 Ekim 2011 Yazar Paylaş 1 Ekim 2011 Bir noktada yanlışlık var. Chip öncesi 2300 veya diğer devirlerde hız neyse chip sonrasına aynı kalır ve değişmez. Değişmesi imkansız. Her vites için sabit bir hız oranı var ve dişli çarklar veya şanzıman değişmedikce aracın hızıda değişmez. Aynı devir için hızı arttrmak tamamen mekanik bir olay. Yada devir ve hız göstergelerinde anormallik var demektir.Eğer aynı devir için hız çok fazla yükseldiye aracın beyninden lastik ebatlarıyla oynanmış olabilir. Çok ufak bir lastik ebatı girdiyse arac hızı yanlış gösteriyor olabilir. 2300 devirde daha önce 100 ile gidiyorsa şimdi 120 göstersed hızınız yine 100. Bundan emin olabilirsiniz. şimdi şu açıdan bakarsanız eğer bana hak vereceksiniz : Araç 68 hp ve 120 km hıza çıkması için ki 68 hp den bahsediyoruz deviri daha çok çevirmesi lazım. ancak 100 bg olan araç 120 km hıza 3000 devirde çıkarsa o zaman geriye kalan 30 hp ne amaçla kullanılacaktır? ancak verdiğim değerler net olmayabilir yani 120 değilde 112 dir ama motorda buyuk bir rahatlama var. bu apaçık ortada.. Chip tuning yaptırmamda ki en buyuk etken aracın rampa ve ani frenlemelerde örneğin 130 da giderken 80 e düştüğünüzde aracı 4 vitese düşürme gereğinin tamamen ortadan kalkması. yoksa 1.4 litrelik motordan 200 hp almak gibi bir derdim yok tamamen sürüş keyfi ve rahatlama. 5000 d/d ya kadar zorluyor ama red line 4500 d/d da olduğundan içim elvermiyor o kadarına. :lol2:Gazihan'ın öyle birşey yapacağını sanmam , lastik abatları ile oynamamıştır. 120 k/s hızda 5.vitesteki devir oranınınız 2900 d/d gibi bir seviyede olmalı. Chip tuningten çok doğru beklentiler içerisindesinziz , bu şekilde sorun yaşayacağınızı sanmam , ekonomi de yapabilirsiniz aslında ama çok kasmanız lazım kendinizi. araç Gazihan a geldiğinde zaten 215-40-17 lastik ve 3.5 mm eibach yaylar vardı (st body kit dahil) yani şimdi 68 lik araca bu eklentiler takıldığında zaten yetmeyen performans iyice eksiliyordu. yani işin özeti ben şu an memnunum. konuyu açmamda ki amaç ta mutluluğumu siz arkadaşlarımla paylaşmak istemem.. Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk 1 Ekim 2011 Paylaş 1 Ekim 2011 (düzenlendi) şimdi şu açıdan bakarsanız eğer bana hak vereceksiniz : Araç 68 hp ve 120 km hıza çıkması için ki 68 hp den bahsediyoruz deviri daha çok çevirmesi lazım. ancak 100 bg olan araç 120 km hıza 3000 devirde çıkarsa o zaman geriye kalan 30 hp ne amaçla kullanılacaktır? Bir araca değişik yazılımlar yüklenilerek 10 hp de yapılsa 80 hpde yapılsa 150 hp de yapılsa mekanik olarak dişlilerle oynanmadığı sürece her devirde gidebildiği hız %100 demiyorum %1000 aynıdır. Sadece 100 km hıza çıkabilme süresi değişir. Biri 10 saniyede çıkar, biri 25 saniyede.. Dünyada şuan manuel bir aracta yazılım ile aynı devir için aracı daha yüksek hızda götürebilecek insan yok. (beyini kandırmadan) Vitessiz bisiklet sürerken 10 pedal attığında nekadar mesafe gidiyorsan nekadar dopink alırsan al daha az pedal atarak o mesafeyi gidemessiniz. Sadece oraya gitme sürenizi kısaltabilirsiniz. Boşa atma durumunu düşünmeden. 1 Ekim 2011 tarihinde Ayhan ?ent tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Tansel Yavuz 1 Ekim 2011 Paylaş 1 Ekim 2011 şimdi şu açıdan bakarsanız eğer bana hak vereceksiniz : Araç 68 hp ve 120 km hıza çıkması için ki 68 hp den bahsediyoruz deviri daha çok çevirmesi lazım. ancak 100 bg olan araç 120 km hıza 3000 devirde çıkarsa o zaman geriye kalan 30 hp ne amaçla kullanılacaktır? ancak verdiğim değerler net olmayabilir yani 120 değilde 112 dir ama motorda buyuk bir rahatlama var. bu apaçık ortada.. Chip tuning yaptırmamda ki en buyuk etken aracın rampa ve ani frenlemelerde örneğin 130 da giderken 80 e düştüğünüzde aracı 4 vitese düşürme gereğinin tamamen ortadan kalkması. yoksa 1.4 litrelik motordan 200 hp almak gibi bir derdim yok tamamen sürüş keyfi ve rahatlama. Aracınız 500 hp de olsa 120 km hıza yine 3000 dd da çıkar. Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk 1 Ekim 2011 Paylaş 1 Ekim 2011 (düzenlendi) Resimde görüldüğü gibi pistonlardan tekerleklere kadar sistem rijit bir şekilde birbirine bağlıdır ve mekanik olarak hareket iletir. Hangi vites olduğu önemli değil hepsinde mantık aynı ama 5. vitesi düşünelim. Motor çıkış devri o an 2000 olsun ve şanzımana 2000 devirde bir döndürme hareketi gidiyor. Sabit olan 5. vites dişlileri ile hız değiştiriliyor ve tekerleklere iletiliyor. Gaz pedalına basma miktarına göre motorun ürettiği güç değişir fakat devir değişmez. Sistem yine aynı rijitlikle birbirine bağlıdır. Motorun ürettiği güç aracı hızlandırmaya yetiyorda hız/devir sabit oranda arabanın hızı artmaya başlar. Gaz pedalına basma durumuna göre motorun ürettiği güç değişsede kesinlikle herhangi bir vites için hız/devir oranı değişmez. 1 Ekim 2011 tarihinde Ayhan ?ent tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Rıfat Çakar 1 Ekim 2011 Paylaş 1 Ekim 2011 Amaç aracı rahatlatmaksa 16' hatta 15 ' jant kullanın derim. Görüntüden feragat ederek tabi. :lol2: Ayhan'da detaylıca anlatmış. Devir / hız orantısı tamamen şanzımanla ilgilidir. Aradaki 30 bg ve 40-50 nm tork bu durumu değiştirmez. Chip tuning ile aracın son hızıda değişmez mesela. Fiesta 5000 d/d da kesiciye giriyorsa sizin son hızınız 215 gibi bir rakam olur. Ancak 68 bg 160 nm tork ile 5. viteste bu devri çeviremessiniz. 100 bg 220 nm tork ilede çevirmek mümkğn değil. Aradaki fark şu olur , siz maksimum 180 km/s hız yapıyorsunuzdur chipten sonra 190 km/s yapmışsınızdır. Güç farkı burada ortaya çıkabilir , yazılıma göre çıkmayadabilir. 0-100'ünüz 12 sn.dir , 11 sn.ye düşebilir burada da güç farkını hissedersiniz. Eğer dikkat ederseniz sizde bunu fark edeceksiniz. Durum bizim söylediğimiz gibi değil de sizin söylediğiniz gibi ise , gidin ve bu durumu düzelttirin. Hangi devirde , hangi hızda gittiğinizi doğru olarak görmek sizin de hakkınız. Yorum bağlantısı
Recommended Posts