İçeriğe Yönlendir

Boşta Rampa İnerken Anlik Tüketim Farkliliklari

Özer Özcan

Recommended Posts

Özer Özcan

Bugün, yağmur suları v.b. nedenlerle fazlaca deforme olmuş, yaklaşık % 25-30 eğimli ve 700-800 m.uzunluğunda bir rampadan aracımla inmek zorunda kaldım.Yol çok bozuk olduğu için, yavaş inmek zorundaydım ve debriyaj/fren yapmaktansa aracı boşa alıp öyle inmeyi yeğledim. Çok yavaş bir şekilde inerken, birden gözüm anlık tüketim göstergesine takıldı. Yol bilgisayarı, araç boşta olmasına rağmen, 7,5-8,5-9,5-11,7 ve hatta 12,5 gibi anormal değişken anlık yakıt sarfiyatı gösteriyordu. Rolanti normal seviyedeydi. Acaba bir problem mi var diye rampayı inip düzlüğe çıktığımda durdum. Anlık tüketim göstergesi normale yani, 0,5-0,6 seviyesine indi ve değişmedi. Ne diyeyim böyle bir durumla ilk defa karşılaştım ve tuhafıma gitti. Bu durumla ilgili bir fikri olan var mı? Bu arada belirtmeyi unuttum aracım. Ecoboost 180 HP.

Şimdiden teşekkürler.

Yorum bağlantısı
İ.Göksel Yaman
(düzenlendi)

Herhangi gibi bir sorun yok, olması gereken bu, Araç boşta giderken değişken değerler gösterir. Eğer vitesle inseydiniz 0.0lt. olarak görecektiniz. Araç boşta durduğunda normal tüketim değerine düşer..

tarihinde İ.G&#246ksel Yaman tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ahmet Taşkın

O kadar yavaşsınız ki o hızla rolanti kadar verilen anlık yakıt 100 km de o değere geliyor bilmem anlatabildim mi?

Öyle durumlarda 1. vitese atın gaza basmayın frene de pek basmanız gerekmez o şekil inin daha güvenli. Off road aracımızda takviyeye atar her yerden ineriz bu şekilde.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Özer Özcan

İyi de arazi aracından veya kamyondan bahsetmiyoruz. Son teknolojiye sahip üstelik benzinli, motor freni olmayan bir araçtan bahsediyoruz. Boşta giden bir aracın anlık tüketimi 100 km.süratde bile 12,5 olamaz. Mantıklı bir açıklama lazım.

Teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Ahmet Taşkın

Özer Bey şöyle anlatayım. Şimdi motor boştayken rolanti devri kadar çevirmek için yakıt veriyor. Siz o kadar yavaş gidiyorsunuz ki 100 km yol yokuş aşağı boşta aynı hızda gidicekseniz 12.5 litre yakmış olucaksınız demek. Yani sizin rolanti için motora verdiğiniz boştaki yakıt hızınıza oranla hesaplanınca o kadar yüksek çıkması normal.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Metin Çilo

Evet araç boşta iken anlık tüktimde yakıt tüketir ama viteste iken araç yakıt tüketmez.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ahmet Taşkın

Hatta şöyleki araç durunca aslında bilgisayar hesabında sonsuz hesaplıyor ve siz bu yüzden anlık yakıtta çizgi görüyorsunuz. Hesaplayamadığı için ama biraz yürüyünce araç yol yaptığından bilgisayar sonsuza tekabül ederken artık çeşitli başka değerler hesaplıyor ve ekranda size gösteriyor.

Benim demek istediğim boşa alıp frene basmaktansa 1. vitese alıp hiç fren yapmazsanız rolantinin altına düşmezse araç hiç yakıt vermeyecek ve motor bir kompressör gibi çalışıcaktır. 1. vites oranınız da çok yüksek olduğu için frene az basmış olucaksınız. Hatta tekerleklerinizde sürekli dönmeye devam ettiği için yola daha iyi tutunacak ve kaymaya sebebiyet vericek durumların oluşmasının önüne geçmiş olucaksınız.

Yorum bağlantısı
Özer Özcan

Göksel bey; işte problem zaten bu!! Araç boşta rampa inerken neden farklı değerler gösterir??? Viteste inmeyi zaten biliyoruz.

Teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Ahmet Taşkın

Özer Bey ben anlatamıyorum tam sorun sizde değil sanırım ben de :D. Bir daha deneyeyim:

Şimdi sizin motor boşta bir miktar gaz veriyor ya stop etmesin diye. Yokuş aşağı 100 km inseniz aynı şekilde o kadar uzun zaman alıcak ki sizin motoru çevirmek için harcadığınız yakıt anlık tüketimdeki kadar 100 km de ortalama olucak.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ersen Tapan

Ksaca 100 km aynı hızda giderseniz ekranda gördüğünüz kadar yakıt tüketeceksiniz..

Yorum bağlantısı
Serdal Soysal
(düzenlendi)

bu konuyu bende açmıştım kimse bu kadar detaylı cevap vermemişti ne hikmetse.

Sen hemen anlamıssındır, :) ondan kısa olmuştur konu.

tarihinde Serdal Soysal tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Özer Özcan

Cevaplarınız için teşekkürler. Ancak yaş itibarıyla teknolojinin biraz gerisinde kalmış olsam da öncelikle belirtmeliyim ki ben otuz yıllık şöförüm. Bir aracın viteste inip inmemesiyle ilgili durumları bilirim yani. Ama bu C-Max'in yol bilgisayarı ile bizim eski kafa yaptığımız yakıt sarfiyatları kesinlikle birbirini tutmuyor. Ben de bu duurmun sıkıntısıyla dile getirmek istedim.

Teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Serdal Soysal

Mutlaka Özer bey, bizde bu forumdaki arkadaşlardan çok şey öğrendik. Çoğumuzun fazla bilgisi yoktu.

Yorum bağlantısı
Özer Özcan

Ya gençler, yakıt takıntım olsaydı zaten Ecoboost 180 Hp. almazdım. Benim için önemli olan performans, konfor ve bu yaştan sonra rahatlık. Hepiniz keyfinize bakın. Sadece kafama takılmıştı. Öğrenmenin yaşı yok..... Hepinize kazasız belasız zevkli sürüşler dilerim. Nasıl diyorsunuz :))):)))

Yorum bağlantısı
İ.Göksel Yaman

İşte böyle abiler gördükçe seviniyorum :) Özer Abi durumu zaten arkadaşlar açıklamışlar, kafanda soru işareti kaldıysa birde ben anlatayım istersen ?

Yorum bağlantısı
Necat Ertan

Araç hareket etmeden rolantide yapılan tüketim degeri litre/saat cinsinden olculurken, araç rolantide hareket ediyorsa ölçüm litre/100 km cinsine doner. Haliyle boşta yokuş aşağı inişde hızınızın değişkenliğine göre tüketim degeride degisecektir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ertan Alptekin

hiç dikkat etmemiştim... genelde viteste iniyorum... önceki aracımda (Punto) boşta da gaz vermeden indiğimde de yol bilgisayarı 2 litre gösteriyordu. Ama Focusta araç viteste ve devir 2000 civarında ya da üstünde ise yakıt tüketimi 0 gösteriyor... Hız sabitleyici kullandığınızda yol durunuma göre yokuş aşağı gaz vermiyor ve yakıt tasarrufu sağlıyor... bunlar yeni bir focus kullanıcısının yorumları tabi :) yol bilgisayarı 11 litre gösteriyor :)

Yorum bağlantısı
Özer Özcan

En basit anlaşılabilir yanıt Necat beyden gelmiş. Herkese teşekkürler arkadaşlar.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...