Ahmet Ümit Öztürk 22 Mayıs 2012 Paylaş 22 Mayıs 2012 Herkese merhaba... Uzunca bir süredir takip edemiyorum formları; 2006 yılından beri 1998 model Mondeo 2.0 Ghia otomatik aracımla devam etmekteyim... Bu aralar arabayı değiştirmeyi düşündüğümden alabileceğim araçlara şöyle bir baktım ve C-max Tdci-cvt araca adeta kafayı taktım, ne dedilerse ne okuduysam bir türlü kendimi alamıyorum bu araçtan manuel vites istemiyorum aracı genellikle eşim kullanıyor, otomatik vitestede sorunları okuyorum işin içinden bir türlü çıkamıyorum.(mondeo' dada şanzıman sıkıntısı çekmiş biri olarak ) Düşüncemi sizlerle paylaşıp doğru yolu bulmayı hedefliyorum, yılda ortalama 12.000 Km kullanım yapan biri olarak bu aracı satın alsam, yine aynı ortalama ile bu aracada minimum 5 yıl binsem ? sizce çok sıkıntı yaşarmıyım, birde ortalama bulabildiğim 2.nci el araçlar 80 ila 120.000 km aralıklarında (en azından paramın yettiği araçlar) yardımlarınız lütfen..... Yorum bağlantısı
Lokman Ceritlioğlu 22 Mayıs 2012 Paylaş 22 Mayıs 2012 bu konuda size Fatih Yüce cevap verecektir. istediğiniz araç onda var, detaylarını anlatır. inşallah bu konuyu görür cevap yazar. 2 Yorum bağlantısı
Abdurrahman Balaban 22 Mayıs 2012 Paylaş 22 Mayıs 2012 Otomatik dizelde ,çok sorun yaşayan da tanıyorum çok az yaşayan da..Biraz risk alınması şart otomatik için Yorum bağlantısı
M.Fatih Yüce 22 Mayıs 2012 Paylaş 22 Mayıs 2012 bu konuda size Fatih Yüce cevap verecektir. istediğiniz araç onda var, detaylarını anlatır. inşallah bu konuyu görür cevap yazar. Vallahi ne desem yalan olur. Aşağı tükürsem sakal yukarı tükürsem bıyık. Bende aynı araçtan var ve şu anda bügün mazot alırken baktım 99,733 km olmuş. Arabanın şanzumanıda dahil hiç bir tarafından şikayetim yok. 55,000 km de 4 lastiğini değiştirdim onun dışında sadece bakımlarını yaptırdım.3 ay önce chiplettim aracı şimdiki hali şanzuman ile çok daha iyi uyum sağladı,araç bir kat daha güzelleşti. Yani bana göre bu fiyatlarda alınabilecek piyasadaki en güzel otomatik dizel araba. Amma velakin Ben aracı sıfır aldım ve benden başka kullanan olmadı. Bu şanzumanın sorun çıkartma oranı biraz yüksek deniyor ne kadar doğru bilemiyorum. 2.ci el dizel ve otomatik ben Türkiyede güvenipte alırım dersem yalan söylerim. Bu işler kısmet işi, araba her şeyi ile bence Ford'un ürettiği en güzel otomatik dizel araç ama 2.ci el çok iyi incelenmeden alınmamalı... 5 Yorum bağlantısı
Hüseyin Dönmez 22 Mayıs 2012 Paylaş 22 Mayıs 2012 fatih beyle anlaşın alın aracını gidin hem fatih abide yeni araç sahibi olur vesile ile :D 2 Yorum bağlantısı
M.Fatih Yüce 22 Mayıs 2012 Paylaş 22 Mayıs 2012 fatih beyle anlaşın alın aracını gidin hem fatih abide yeni araç sahibi olur vesile ile :D Arabanın müşterisi çok ama satmaya niyetim yok. Seneye çocuklar okullarını bitiriyorlar 2.ci araç alacağım bunu satmadan. Hesaplar değişmez ise sanırım 4-5 sene daha bize hizmet etmeye devam edecek gibi... Yorum bağlantısı
Mehmet Atak 22 Mayıs 2012 Paylaş 22 Mayıs 2012 Kayınpederde 2006 focus sedan tdci otomatik vardı,geçen ay sattı. Araç 95.000 civarı şanzumanda hata verdi,vites geçişlerinde sorun oldu,şanzumandan acayip sesler gelmeye başladı,yetkili serviste 1.300 lira fiyat istediler,sonra pazarlık,iyi niyet,daimi müşteri ayağına tam hatırlamıyorum ama 500 civarı bir paraya yaptılar.. Ayrıca bir hafta falan arçasız kalmakta cabası. Yorum bağlantısı
Misafir 22 Mayıs 2012 Paylaş 22 Mayıs 2012 1,5 ay önce 2004 dizel c-max aldım. Almadan önce büyük bir Ford servisindeki bir arkadaş aracılığıyla mekanik ustalarından biriyle görüşüp tavsiyelerini aldım. Benim tercih sıralamam dizel olmak şartıyla c-max, focus hatchback ve focus sedan şeklindeydi. Usta bana; bu saydığınız araçlarla ilgili tek tavsiyem otomatik şanzıman olmamasıdır, otomatikler genel olarak sıkıntılıdır demiyorum ama mekanik arıza istatistiğinde otomatik şanzıman ilk sıradadır. dedi. Ben de düz vites c-max aldım ve zevkle kullanıyorum. Şimdi, araçlarımızı rahat kullanım dışında, satış durumlarını da düşünüyoruz bu nedenle bir zorunluluk yoksa düz şanzıman tercih edilmelidir diyorum. Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 22 Mayıs 2012 Paylaş 22 Mayıs 2012 Herkese merhaba... Uzunca bir süredir takip edemiyorum formları; 2006 yılından beri 1998 model Mondeo 2.0 Ghia otomatik aracımla devam etmekteyim... Bu aralar arabayı değiştirmeyi düşündüğümden alabileceğim araçlara şöyle bir baktım ve C-max Tdci-cvt araca adeta kafayı taktım, ne dedilerse ne okuduysam bir türlü kendimi alamıyorum bu araçtan manuel vites istemiyorum aracı genellikle eşim kullanıyor, otomatik vitestede sorunları okuyorum işin içinden bir türlü çıkamıyorum.(mondeo' dada şanzıman sıkıntısı çekmiş biri olarak ) Düşüncemi sizlerle paylaşıp doğru yolu bulmayı hedefliyorum, yılda ortalama 12.000 Km kullanım yapan biri olarak bu aracı satın alsam, yine aynı ortalama ile bu aracada minimum 5 yıl binsem ? sizce çok sıkıntı yaşarmıyım, birde ortalama bulabildiğim 2.nci el araçlar 80 ila 120.000 km aralıklarında (en azından paramın yettiği araçlar) yardımlarınız lütfen..... hyundai i20 otomatik.. Yorum bağlantısı
Atıl Yazıcıoğlu 22 Mayıs 2012 Paylaş 22 Mayıs 2012 Arabanın müşterisi çok ama satmaya niyetim yok. Seneye çocuklar okullarını bitiriyorlar 2.ci araç alacağım bunu satmadan. Hesaplar değişmez ise sanırım 4-5 sene daha bize hizmet etmeye devam edecek gibi... Fatih Bey, bende yeni bir otomatik vites kullanıcısı olarak soruyorum, otomatik vites kullanımında nelere dikkat etmeliyiz. Teşekkürler. Yorum bağlantısı
M.Fatih Yüce 22 Mayıs 2012 Paylaş 22 Mayıs 2012 1-İleri yada geri manevra yaparken tam durmadan kesinlikle vites değiştirmeyin. 2-Park edince aracı boşa alın el frenini çekin ayak frenini serbest bırakın araç boşta iken tam otursun. Sonra P'ya alın stop edin.Otomatik araç kullananların içinde o kadar çok el freni çekmeyen varki anlaşılır gibi değil. Gerçi bizimki elektrikli unutursanız kendiside çekiyor stop ederken. 3-Kitapçığına göre 120,000 km. servislere göre 45,000 de bana göre ikisinin ortası 75,000 kmde yağ ve yağ filtresini değiştirin.Yaklaşık 400-450 tl tutuyor ve bunu çoğu kimse önemsemiyor. Ama 15,000 servis aralığı verilen motor yağını her nedense çoğu kimse (bana göre gereksiz yere) 8-10,000 kmde değiştirmeye can atıyor. 4-Kullanmasını bilmeyen tanıdıklarınızı şöför koltuğuna oturtmayın. 5-İlk 4 maddeyi uygulayın ve iyi günlerde kullanın 10 Yorum bağlantısı
M.Fatih Yüce 22 Mayıs 2012 Paylaş 22 Mayıs 2012 cvt dsg edc kgs ogs öss lss yada otomatik ne varsa geçerlidir 1 Yorum bağlantısı
Ahmet Ümit Öztürk 22 Mayıs 2012 Yazar Paylaş 22 Mayıs 2012 o zaman tavsiyelerinize uyacagıma söz verip, düşük kilometrede servis bakımlı araç aramaya devam diyorum... ve varsa formumuzda aracını değiştirmek isteyen c-max kullanıcıları uygun koşullarda araçlarına talip olabilirim... hepinize çok teşekkür ederim ... Yorum bağlantısı
Ahmet Ümit Öztürk 22 Mayıs 2012 Yazar Paylaş 22 Mayıs 2012 Sanırım Türkiye şartlarını zorlayacağım; kocaelinde bir araç gördüm yarın arayım 63.000 km de bakalım ne diyecek fiyatına ... olmazsa en geç cuma günü aracı alırız diyorum .... Yorum bağlantısı
Hasan Kerik 23 Mayıs 2012 Paylaş 23 Mayıs 2012 Usta değilim , internetten okuduklarıma göre açıklamaya çalışayım, CVT hareketli çift konik yapı arasında kayış/zincir bağlantılı , diğer şanzımanlardaki birbirini tahrik eden dişliler ve/veya debriyaj balatası gibi parçaların bulunmadığı sonsuz orana sahip otomatik şanzımandır. Farkı motora bağlı ve aktarma organlarına bağlı konilerin genişleyip daralarak vites büyütme (vites büyütme yoktur aslında oran büyütme daha doğru) işlemini yapar. Çift kavramalı şanzımanlarda cift debriyaj sistemi olan otomatikleştirilmiş dişli ve balata sistemine sahip sanzımanlardır. 1,3,5 bir kavramada 2,4,6 ve geri vites diğer kavramada olur (diye hatırlıyorum). Kavramaların bir tanesi devredeyken diğeri hazır durumdadır dolayısıyla geçiş çok hızlı olur (2,6 ms civarı ). Dolayısıyla eski klasik otomatik viteslerdeki sallamalar, geç geçişler gibi sorunlar bunlarda yoktur ve yakıt tüketimi manuel vitesten bile daha ekonomik olabilir. CVT de ise böyle bir kavrama ve geçiş süreci yoktur, gaza bastığınızda basma oranınıza göre devir kücük bir aralıkta sabitlenir ve siz gazlamayı azaltana kadar sabit olarak ivmelenir. Normal bir şekilde gazladığınızda 1700-1900 devir bandında kalır ve araç kalkıştan yaklaşık 110 KM ye kadar aynı bantta kalır. Eğer çok gazlarsanır 3500-4500 arasında bir yere sabitlenir ve bu sefer yaklaşık 150-160 km ye kadar burada kalır. Vites geçişi diye bir şey yoktur. Bu sistemin benzeri jet motorlarda da kullanılıyor diye biliyorum. Peki manuele alınıncaki 7 vites ne ? O da tamamen yazılımla belirlenen oranlar. Aslında daha fazlada daha azda belirlenebilir. CVT de tork konvertoru olması sebebiyle hillholder a gerek duyulmaz ancak klasik otomatikteki gibi motor-tekerler arasında güc kaybına yok alaçar. Konfor olarak elinizde tuttuğunuz dolu bardaği bir damla dökmeden yüksek hızlara çıkabilirsiniz, araçta kimse vites geçişlerinde öne arkaya sallanmaz , hatta anlamaz bile. Ford , audi, nissan, honda, subaru , mitsubishi bu şanzımanı kullanmış ve halen pek çok modelinde kullanan firmalardır. Fordun şanzımanının arızalarla anılmasının sebebi şirket arabası olarak çok tercih edilmiş olmasındandır. Dolayısıyla daha hor kullanılmış, daha çok oranda arıza yapmıştır. İlk bu şanzımanı arkadaşımda Audi A6 sında görmüştüm, çok beğenmiştim , şimdide kullanıyorum. Benimde aacım 165.000 de şanzıman ses yapmaya başladı ve tamir gördü. Priz direk fişi ile 3-4 bilyesi değişti. 3000 L civarı masraf çıktı, ancak bir baktikki içinde yağ değil resmen zift var. 45.000 de yağ değiştirilerek uzun yıllar kullanılabileceğini düşünüyorum. Gerçi benim araç 200.000 oldu artık değiştireceğim inşallah. 1 Yorum bağlantısı
M.Fatih Yüce 23 Mayıs 2012 Paylaş 23 Mayıs 2012 Neticede hepsi aynı işlevi görmesi için yapılmış sistemler aslında teknik olarak gaye insanlara kullanım kolaylığı ve rahatlık sunmaları. Çok basit anlatmaya çalışırsam Cvt içinde değişken geometrik yapıda bir kasnak var, bu kasnak yol ve araç şartlarına göre genişleyip daralarak devri ayarlıyor ve gerektiğinde bir üst vitese atıyor. Geçişlerde hiç bir sarsıntı hissetmezsin.Dsg türü olanlarda ise 2 kavramalı tork konvertör yapısı var geçişlerde bu 2 kavrama birbirlerine yardımcı oluyor ve sarsıntıyı azaltıyor. Burda gaye sarsmadan daha hızlı geçişi sağlamaktır. Ki en hızlı geçişide 2 kavramalılar yapmaktadırlar.Teknik olarak en konforlu şanzuman cvt yapıdaki olanlardır ama her nedense çok yaygınlaşmadı. Mesele Wag grubunun premium binek modeli Audi 8 ileri cvt şanzuman kullanıyor. A3 haricindeki bütün modellerde(211 hp lik 4 çeker a4 hariç) multitronik adında cvt şanzuman kullanmaktadır. Ama vw seat ve skodada 250 tork altındaki 1,4 1,8 lerde dsg7 daha güçlü modellerde dsg6 kullanıyor ama cvt takmıyor bunlara.Porche panamera dizel şu an param olsa en çok almayı istediğim arabadada 8 ileri tiptronik s adı altında yine cvt kullanıyor. Keyifli kullanım olarak not versem cvt 10 alırsa, dsg türü çift kavramalılar 9 tork konvertörlü klasik tek kavramalılar 6-7 robotize ediimiş düz vitesten bozma modeller ise 4-5 alırlar. Ben 26 sene Türkiye'nin en büyük şirketlerinden birinde çalışmış bir insan olarak firmaların(kendi firmamda dahil )pazarlama stratejisini otompbil üreticilerinin otomatik vites'e bakış açısını bir türlü anlamış değilim. Maliyet ve üretim hızı ve dayanıklık ve az sorun çıkarma firmaların en önem verdikleri değerler olduğundan bir bildikleri vardır elbette. Diğer yandan honda jazz ve toyota yaris pahalıda olsa cvt kullanmaya yeniden başladı robotizeleri terk etmeye çalışıyor. Nedeni çok basit ufak hacimli motorlarda vites geçişleri çok sarsar ve konfordan uzaklaşılar. Ama cvt motor un zayıflığından kaynaklana bu kusuru örter. Biraz uzunmu oldu Araba konusunda teknik bir insan olmadığımdan açıklamalarımda hatalar varsa kusuruma bakmayın. İncelemelerimden anladıklarımı en basit hali ile anlatmaya çalıştım... 1 Yorum bağlantısı
Serkan Kargıner 23 Mayıs 2012 Paylaş 23 Mayıs 2012 Bence, aracı almadan önce şase numarasından yetkili servise sorun.Şanzıman daha önce değişmiş ya da yağ değişimleri düzenli yapılmış mı? Yağ değişimleri düzenli yapılan şanzımanların garanti kapsamı devam ediyor. 2011 Aralık ayında aracımı aldım.Aldıktan sonra yetkili servis kayıtlarında 54000 km de iken garanti kapsamında şanzımanın değiştiğini öğrendim.Servis müdürü, aslında bunun lehime olduğunu, düzenli ( 45.000 km periyodlarda ) yağ değişimi yaptırırsam garantinin devam edeceğini söyledi.İçimi rahatlattı. Şu an için hiçbir sıkıntım yok, servisin incelemeleri sonuncunda da her şey gayet normal ve sağlıklı.CVT kullanım keyfini hiçbir şeye değişmeyeceğim.Düzenli bakımları yapıldığı sürece sıkıntı çıkmayacaktır.Her marka her model aracın muhakkak kronik sorunları vardır.Çok fazla kafaya takmadan, gereğini yaparak ( bakım - kullanım şekli ) kullanıp keyfini çıkarın bence.Sonuçta kul yapısı. Sevgilerimle 2 Yorum bağlantısı
M.Fatih Yüce 23 Mayıs 2012 Paylaş 23 Mayıs 2012 olur mu öyle hiç demek istiyor ki. Cvt 'yi 1.ci sınıf araçlara dsg yide 2.ci sınıf araçlara takıyorlar Yorum bağlantısı
Murat Ersel Çevik 23 Mayıs 2012 Paylaş 23 Mayıs 2012 Mondeo dizel alın. En azından şanzumanı dayanıklı. +1 Yorum bağlantısı
Hasan Kerik 23 Mayıs 2012 Paylaş 23 Mayıs 2012 CVT can da DSG patlıcan mı? olurmu CVT bulamazsak DSG oda olmadı Powershift oda yoksa EDC oda yoksa klasik otomatik artık ne yapalım olurmu öyle hiç demek istiyorki. Cvt 'yi 1.ci sınıf araçlara dsg yide 2.ci sınıf araçlara takıyorlar valla Passat CC yi duyduktan sonra CVT olmasada olur diyorum ben , öyle 2. sınıf araca binmeye can kurban Yorum bağlantısı
M.Fatih Yüce 23 Mayıs 2012 Paylaş 23 Mayıs 2012 Multitronik şanzuman da CVT'nin isim değiştirmişi olduğuna göre, bu tarz şanzumanlara komple patlak diyebilir miyiz? Neticede beklentiler arttıkça insanlara daha fazlasını sunarken dayanıklılıktan ödün veriliyor. En sağlamı klasik tok konvertörlü olanlar ve japon kore kökenli araçlarda bulunuyor. Ama sonuçta daha çok keyif veren araçlar satılıyor. Arz talep meselesi. ben 60,000 tl ye tsi+dsg varken 60,000 tl ye ne toyota nede hyundai alırım işin özü %80-90 müşteri böyle düşünüyor. Ama benim aldığım araçta sorun çıkma ihtimali daha yüksek Yorum bağlantısı
M.Fatih Yüce 23 Mayıs 2012 Paylaş 23 Mayıs 2012 Merso ve BMW klasik takılıyor Bmw yeni 8 ileri çift kavrama kullanmaya başladı mercedes te durum ne bakmadım... Yorum bağlantısı
Hüseyin Matur 23 Mayıs 2012 Paylaş 23 Mayıs 2012 Doğru bilgi: manuel candır. En otomatik sistemdir, ister ekonomi ister konfor hepsi vites attıranın elinde. Yorum bağlantısı
Recommended Posts