İçeriğe Yönlendir

Otogazda Müşteri Lpg Yerine Havasını Alıyor!

Doğan Özkan

Recommended Posts

Doğan Özkan

OTOMOBİLE OTOGAZ DEĞİL, 'HAVA' BASILIYOR

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 3.2 milyon araç sahibini yakından ilgilendiren LPG ya da otogaz sektöründe yaşanan bir vurgunu ortaya çıkardı. Sanayi Bakanlığı ekipleri, bir süre önce gerçekleştirdikleri operasyonda, LPG bayilerindeki pompa ve diğer cihazlar tek tek ‘ölçü ve ayar' yönünden gözden denetledi.

Bazı LPG bayilerinin, otogazın hacmini sıcaklığa göre düzelten kısacaATC adı verilen cihazı kapattıkları belirlendi. ATC devre dışı bırakılınca müşteriye, 100 birim yerine 93-94 birim otogaz satılıyor. 100 birimlik tahsilat yapılıyor. 6-7 birim doğrudan bayiin kasasına giriyor. Müşteri 6-7 birimlik otogaz yerine ‘hava' alıyor.

Kaynak : http://www.ekofinans...iyor-h8374.html

Yorum bağlantısı
Yusuf Esin

Bu otogaz işini pek anlayamadım. Birçok istasyon denedim. Kiminin iyi dediği yer bana iyi gelmedi kiminin kötü sakın alma dediği de iyi çıktı.

Mesela Opetlerin çoğu Aygaz satıyor ama Opet olupta başka tür gaz satanda var. Aynı petrol ofisinin POGAZ adı altında sattığı ürünün her istasyonda aynı olmaması gibi. Benim biraderin demesine bakılırsa Otogaz konusunda istasyonların ne sattığına dair bir denetim yok. Yani ben hangi ticari marka benzinlik işletiyor olursam olayım, istasyonda sattığım otogazın markası kendim belirliyorum.

Bir diğer konuda gaz çeşidi olarak iki farklı ürünün olduğu bunlardan birinin "likitgaz" diğerininde "dökmegaz" olduğu. Bunların birbirinden ne farkı var. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar bizi aydınlatırsa çok iyi olur.

Yorum bağlantısı
Mehmet Atak

Geçen yıl sattğım astra G lpg li idi ve Ankara'ya gittiğimde ustaya sormuştum,hangi lpg yi kullanayım diye...

Dediği şu oldu; '' Sadece lpg satan istasyonlardan korkma''

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Yanar

Otogazda binbir çeşit hile var.Pompa üzerinde bir basınç saati var bunun mutlaka olması lazım.hepsinde yok.Bu saatinde belli aralıkta olması lazım.En iyisi bu yaz günlerinde sabah erken saatlerde veya gece lpg alın.Daha uzun km yaparsınız.Daha az kazık yersiniz.

Yorum bağlantısı
Cavit Çırakoğlu

l

Otogazda binbir çeşit hile var.Pompa üzerinde bir basınç saati var bunun mutlaka olması lazım.hepsinde yok.Bu saatinde belli aralıkta olması lazım.En iyisi bu yaz günlerinde sabah erken saatlerde veya gece lpg alın.Daha uzun km yaparsınız.Daha az kazık yersiniz.

Sabah yada gece olmasının mantığı ne hocam?

Yorum bağlantısı
Nihat Palolu

Bu otogaz işini pek anlayamadım. Birçok istasyon denedim. Kiminin iyi dediği yer bana iyi gelmedi kiminin kötü sakın alma dediği de iyi çıktı.

Mesela Opetlerin çoğu Aygaz satıyor ama Opet olupta başka tür gaz satanda var. Aynı petrol ofisinin POGAZ adı altında sattığı ürünün her istasyonda aynı olmaması gibi. Benim biraderin demesine bakılırsa Otogaz konusunda istasyonların ne sattığına dair bir denetim yok. Yani ben hangi ticari marka benzinlik işletiyor olursam olayım, istasyonda sattığım otogazın markası kendim belirliyorum.

Bir diğer konuda gaz çeşidi olarak iki farklı ürünün olduğu bunlardan birinin "likitgaz" diğerininde "dökmegaz" olduğu. Bunların birbirinden ne farkı var. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar bizi aydınlatırsa çok iyi olur.

İkisi de aynı şey. Eğer lpg yi tanker ile evinize veya işyerinize getiriyorlarsa ona dökme gaz diyorlar.

Lpg yi size uzak değilse karabağlar girişinde sihirgaz isimli lpg istasyonu var oradan alın.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
İlhan Kara

Alınan gaz ile gidilen yol bu olayı gözer. Yani bilmem nerenin gazıyla şu kadar yol gittim. Km'de şu değer yaktım. Bu hesap yanıltmaz. En azından aracın bir km için tükettiği miktar belli olmuş olur. İster litresini piyasanın iki katına satsın. Sonuçta bu aracın km başına tükettiği değerdir aslolan. Ama bunun için sürüş konusunda tutarlı olmak ve benzer hatta aynı güzergahlarda denemek şart.

Yorum bağlantısı
Guest Hasan Ekici

Her akaryakıt türünü gece almak avantaj sağlar. Hacim azalır ve yoğunluk artar, gündüz ise genleşmiş hacmi artmış yoğunluğu azalmış yakıt alırsınız. Deposunu gece fullemiş araçlar aşırı sıcakta depodan taşma yapar mesela. Sebebi genleşmedir. Gece alırken üst payı doldurmamak gerekir. Hele lpg alınıyorsa %80 sınırı aşılmamalı, çok tehlikeli

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Deniz
(düzenlendi)

Çoğunlukla depodaki LPG'yi tam olarak bitirip full yaptırırım, böylece yaklaşık olarak kaç lt alması gerektiğini bildiğimden dolayı kazık yeme ihtimalimi minimize etmiş olurum. Hatta bu sayede aracımın 45 lt simit deposuna 46 lt LPG doldurduklarını iddia eden bir istasyonu faka bastırmıştım. (En fazla 40 lt civarı alması gerekirdi.)

tarihinde Ali Deniz tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Guest Hasan Ekici

Lpg tam bitirilirek alınırsa, son bikaç litre kaldığında gerekli basınç oluşmadığından araba sirkeleme yapar, yüksek devirde benzine geçer. Bundan dolayı depoyu boşken değil en az 5 litre gaz varken doldururum şahsen.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Deniz
(düzenlendi)

Lpg tam bitirilirek alınırsa, son bikaç litre kaldığında gerekli basınç oluşmadığından araba sirkeleme yapar, yüksek devirde benzine geçer. Bundan dolayı depoyu boşken değil en az 5 litre gaz varken doldururum şahsen.

Bahsettiğiniz sorunların hiçbiri bende yok.. :nazar: Çoğu zaman lpgnin bitip aracın benzine geçtiğini farketmiyorum bile. Aracınızın lpg ayarlarıyla alakalı sanırım bahsettikleriniz.

tarihinde Ali Deniz tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Atak

Bundan önce ki iki aracımda opeldi ve herikiside lpg bitmeye yakın(yaklaşık 5 km kala) hafif zorladığımda benzine geçerdi.

Yorum bağlantısı
Mustafa Yanar

Çoğunlukla depodaki LPG'yi tam olarak bitirip full yaptırırım, böylece yaklaşık olarak kaç lt alması gerektiğini bildiğimden dolayı kazık yeme ihtimalimi minimize etmiş olurum. Hatta bu sayede aracımın 45 lt simit deposuna 46 lt LPG doldurduklarını iddia eden bir istasyonu faka bastırmıştım. (En fazla 40 lt civarı alması gerekirdi.)

Peki hava basmadığını nerden bilceksin?

l

Sabah yada gece olmasının mantığı ne hocam?

Arkadaşlar cevabı vermiş.

Yorum bağlantısı
  • 9 ay sonra...
Barış Kalkan

böyle bir konuya rastladım skoda forumundan, bir çok yer hileli bende rastladım maltepde sürekli aldığım yerde 28.50 litrede kapatıyor başka yerlerde 32 33 litre basıyorlar konnu ile ilgili yazı aşağıda

ALINTIDIR

Arkadaşlar Merhaba,

Geçen gün, petrollerde pompa tamiri yapan bir firmada teknisyen olarak görev alan bir arkadaş ile konuştum.LPG pomapasında nasıl hile yapılacağı hakkında bilgi verdi.Sizi de bilgilendirmek istedim.

Arabayı pompanın önüne koydunuz.Adam hortumu bağladı.Gazı açmadan hemen önce hortumu elinizle tutun veya üstüne ayağınız ile basın.Gazı açtığı an hortumda bir hareket hissetmeniz gerekiyor.Hareket var ise gaz, pompa açıldığı anda geçiyor demektir.Bu durumda bu pompa da hile yoktur.

Hileli pompalarda ise gazı verdiği anda, yapılan ayara göre 1-2-3 litreye kadar hortumdan gaz geçmiyor.Pompaya göre 1-3 litre arası gaz basılmış görünüyor ama aslında arabanıza gaz falan gitmiyor.Yapılan ayara göre 1-3 litre den sonra gaz geçmeye başlıyor.Bu durumda da 1-3 litre arası kazık yemiş oluyorsunuz.

Yapacağınız şey, dediğim gibi gaz verilmeye başlamadan önce hortumu ya elinizle tutun yada üstüne ayağınızla basın.Pompa da hile var mı yok mu anlarsınız.

Az kazık yemek için lpg tamamen boşaldığı zaman gaz alın ve mutlaka tamamen doldurtun.En azından petrole daha az gideceğiniz için daha az kazık yemiş olacaksınız.

Hile olup olmadığını anlamanın diğer bir yolu da şu.LPG tankınız boş iken gidin.Tamamını doldurmasını isteyin.Normalde lpg tankı 30 litre ise şamandıra ayarından dolayı bu tankın %80 i ancak dolar.Hiç bir LPG tankı üzerinde yazdığı şekilde tam olarak dolmaz.30 litre bir tank 24-26 litre arası gaz alır.Hadi olmadı 28 lt alsın.30 lt lik bir depoya 30 litre üstü gaz basılması durumunda o pompa hilelidir.

http://www.skodam.com/alternatif-yakitlar-lpg-cng-elektrik/lpg-alirken-pompanin-hileli-olup-olmadigini-anlama-yontemi-t25032.html

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Ben el yada ayakla değil ama gözle kontrol ederim.Açılınca hortum hafiften zıplama yapıyor.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Arkadaşlar ;

Depo biter girerim istasyonu aldığı yakıt bellidir. O yakıtla gideceğim mesafede bellidir. Kontrolünü bu şekilde sağlarım. 1 defa mesafe kısalırsa derim sert kullanmışım 2 defa mesafe kısalırsa düşünürüm 3. defa mesafe kısalırsa oradan alışverişi keser onlarada söylerim.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Mehmet bu cümle Polat Alemdarın meşhur özdeyişlerinden birine çok benzemiş

" Bir adamı sabah görürsem önemsemem , öğlen görürsem tesadüf derim , ama akşam da görürsem hiç düşünmem öldürürüm "

Ama benim mantığım bu :)

Ben birde arkadaşlar iddia eder şurası kötü veya şurası iyi diye. Gider test ederim.Ondan sonra iddialaşırım. Çoğu kulaktan dolma konuşmayı sevdiği için.

Burada bi petrol gazı 2.18 den satıyor. Millet dediki hava basıyormuş falan dedi. Giddim bir ay boyunca 4 depo gaz aldım ve araçta performans gayet iyi gittiği mesefa gayet iyi. Bunlar gaz yerine ava basıyorlarsa o havaya kurban olun siz dedim :D

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Arkadaşlar ;

Depo biter girerim istasyonu aldığı yakıt bellidir. O yakıtla gideceğim mesafede bellidir. Kontrolünü bu şekilde sağlarım. 1 defa mesafe kısalırsa derim sert kullanmışım 2 defa mesafe kısalırsa düşünürüm 3. defa mesafe kısalırsa oradan alışverişi keser onlarada söylerim.

Mantık iyi de 4. kez gidip alışverişi kestim diye haber vermem ben :D

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Mantık iyi de 4. kez gidip alışverişi kestim diye haber vermem ben :D

Ben gider hatalarını söylerim. :D

Doğrucu davut :D

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Ben gider hatalarını söylerim. :D

Doğrucu davut :D

Ben polemiğe girmem..gitmeyince onlar arar sorarlar abi hayırdır neden gelmiyorsun çok mu kazıkladık falan diye :):p gel yoluna güller serdik affet bizi falan derler bir ara tekrar uğrarım.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Önder Özcan

Ben polemiğe girmem..gitmeyince onlar arar sorarlar abi hayırdır neden gelmiyorsun çok mu kazıkladık falan diye :):p gel yoluna güller serdik affet bizi falan derler bir ara tekrar uğrarım.

:crazy: neresi burası.

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Ben söylerim :)

Bir defa araçta sorun var diye 1 hafta uğraştım. Neredeyse motor ve şanzımana baktıracaktım. Araç yığılma yapıyordu.

En son başka bir yerden gaz aldım durum düzeldi.Gittim söyledim. Hemen gaz aldıkları merkezi aradılar. Sonra gaz almaya devam ettim bir sorun yaşamadım.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı

Arkadaşlar ;

Tam MK Stayle :D :D

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...