İçeriğe Yönlendir

Polisin İstemeyen Sürücüye Alkol Testi Yapma Yetkisi Yok

Rıdvan Ergün

Recommended Posts

Tahir İlter

Üflerim de kan testi de yaptırırım sıkıntı yok alkol alıp direksiyon başına geçecek kadar ne cahilim ne de sorumsuzum.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Engin Karadayan
(düzenlendi)

Düz bir hat üzerinde yürütsünler,Parmakla buruna dokundurtsunlar :biggrin: Demek amerika bu nedenle alkol muayenesini aletsiz yapıyor. :biggrin:

tarihinde Engin Karadayan tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Şahin Topaloğlu

Len biyolojik miyolojik dna dan bahsediyorsunuz.Beni çağırmıyorsunuz.

Evet gelelim bu konunun kısaca anlatımına.

Kişi kendisi alkol testini kabul etmez ise görevli günün nöbetçi savcısına bilgi vererek talimat alır.Talimat ise genelde şu şekildedir.Polis nezaretinde Hastaneye sevkinin yapılması.Alkol raporunun aldırılması.Eğer kişi kendi isteği dahilinde vermez ise mahkeme kararı ile alınır. Diğer yönden Şüpheli şahsın uyuşturucu madde kullandığından şüpheleniliyor ise yine cumhuriyet savcısına bilgi verilir, mahkeme kararı alınarak kişinin kan örneği sağlık görevlilerine aldırılır ve sağlık görevlilerinden incelenmek üzere tarafımıza teslim edilir..

Bu olayın en kısa anlatımı budur.İstesende istemesende üfletirler arkadaş...... :D

• Beğen 6
Yorum bağlantısı
Ali Özgen

Polis yoldan geçen araçları durdurup sürücülerine hiç bir neden yokken alkol testi yapamaz. Kanun burada "şüphe" şartını koymuş. Gece yarısı araç kullanmak alkollü olma şüphesi değildir. Ancak bu çok sübjektif bir durum.

Üfleyerek de yapılsa alkol testi bir muayenedir. Kişi istemezse polis yapamaz. Özel kanunla düzenlendiği şekliyle kişiyi ilgili kuruma götürür.

Üfleyerek yapılan alkol testine mahkemede itiraz edilirse geçersiz sayılma ihtimali mevcuttur. Kullanılan bir çok farklı cihaz mevcut olup farklılık göstermek üzere; nefesten alkol ölçümü vücuttan çıkan aseton, amonyak vb gazlarla etkileşim yapabilir. Özellikle kronik hastalığı olan kişilerde bu gazlar cihazı yanıltabilir. Ölçüm tümüyle alkole spesifik değildir.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Rıdvan Ergün

Okuduğumu anlıyorum çok şükür :) Açıklama için teşekkür ederim. Ben halen aynı düşüncedeyim, ikisi aynı şey değil. Yasa maddesi insanın biyolojik özelliklerinin laboratuvar ortamında alınıp incelenmesi, arşivlenmesi, hatta fişlenmesini engellemek için var. Diğeri bir cihaz, bir plastik çubuk, bir nefes.

E yukarıdaki yazı da bir "bence" değil mi? Yazıdaki düşünce de bir "bence" benimki de bir "bence".

Hayır Zafer Bey, yasa maddesi sadece fişlenmeyi önlemek için değil. Öncelikle kişinin vücut dokunulmazlığını temin etmek için konulmuş.

TC Anayasası Md. 17: Tıbbî zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında, kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz;

diyor.

Kanunda yazılı hal ise CMK 75. maddesi:Bir suça ilişkin delil elde etmek için şüpheli veya sanık üzerinde iç beden muayenesi yapılabilmesine ya da vücuttan kan veya benzeri biyolojik örneklerle saç, tükürük, tırnak gibi örnekler alınabilmesine; Cumhuriyet savcısı veya mağdurun istemiyle ya da re'sen hakim veya mahkeme, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısı tarafından karar verilebilir.

Bu iki madde birlikte değerlendirildiğinde, trafik polisinin kişiye alkol muayenesine mecbur tutabilmesi için yasal zemin yok görünüyor. Bu sizce değil, "yasaca" böyle.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
O.Yücel Çetin

Polis yoldan geçen araçları durdurup sürücülerine hiç bir neden yokken alkol testi yapamaz. Kanun burada "şüphe" şartını koymuş. Gece yarısı araç kullanmak alkollü olma şüphesi değildir. Ancak bu çok sübjektif bir durum.

Alkol testi yapılan noktaların hiçbirisi tesadüfi değildir. Bunlar kaza oranları, zamana ve bölge özelliklerine göre değişir. İçkili mekanların fazlaca olduğu yerler, yılbaşı gecesi vb.

Sizin için yazmıyorum genel konuşuyorum. Türk insanı lafa gelince mangalda kül bırakmaz ama ne zaman hatayı kendisi yapar, ceza ufukta görünür işte o vakit her türlü sıkıntıyı çıkartır. 100 kişiden en fazla 5'i hatası karşısında toplumdan özür dileyip, cezasını hak ettiğini beyan edip medeni bir duruş gösteriyor.

Bu konuda amaç mevzuattaki boşluğa dikkat çekmek ama velev ki boşluk olsa bile uygulamanın kimseye zararı yok; elbette her şey 4*4'lük olsun ama elde bu var ve alkol konusu trafikte cinayete eşdeğer.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tahir İlter

Alkol testi yapılan noktaların hiçbirisi tesadüfi değildir. Bunlar kaza oranları, zamana ve bölge özelliklerine göre değişir. İçkili mekanların fazlaca olduğu yerler, yılbaşı gecesi vb.

Sizin için yazmıyorum genel konuşuyorum. Türk insanı lafa gelince mangalda kül bırakmaz ama ne zaman hatayı kendisi yapar, ceza ufukta görünür işte o vakit her türlü sıkıntıyı çıkartır. 100 kişiden en fazla 5'i hatası karşısında toplumdan özür dileyip, cezasını hak ettiğini beyan edip medeni bir duruş gösteriyor.

Bu konuda amaç mevzuattaki boşluğa dikkat çekmek ama velev ki boşluk olsa bile uygulamanın kimseye zararı yok; elbette her şey 4*4'lük olsun ama elde bu var ve alkol konusu trafikte cinayete eşdeğer.

Keşke cezalandırılması da o şekilde olsa...

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Özgen
Alkol testi yapılan noktaların hiçbirisi tesadüfi değildir. Bunlar kaza oranları, zamana ve bölge özelliklerine göre değişir. İçkili mekanların fazlaca olduğu yerler, yılbaşı gecesi vb. Sizin için yazmıyorum genel konuşuyorum. Türk insanı lafa gelince mangalda kül bırakmaz ama ne zaman hatayı kendisi yapar, ceza ufukta görünür işte o vakit her türlü sıkıntıyı çıkartır. 100 kişiden en fazla 5'i hatası karşısında toplumdan özür dileyip, cezasını hak ettiğini beyan edip medeni bir duruş gösteriyor. Bu konuda amaç mevzuattaki boşluğa dikkat çekmek ama velev ki boşluk olsa bile uygulamanın kimseye zararı yok; elbette her şey 4*4'lük olsun ama elde bu var ve alkol konusu trafikte cinayete eşdeğer.

Alkollu araç kullanmanın cezası esasında pek az değil. İlk seferde 650 TL ile birlikte 6 ay ehliyete el konuyor. 2. defada 2 yıl, 3. defada ise 5 yıl ehliyet alınıyor. 3. defada pek uygulanmayan hafif hapis cezası da var.

Belki de yapılması gereken trafik suçlarının cezasının artırılmasıdır. Örneğin alkollu araç kullanarak kişiyi yaralayan ya da öldürenlerin cezaları artırılabilir.

Diğer yandan bir konuda görüşünüze kesinlikle katılmıyorum. Mevzuat ya da kanun boşlukları devletin ya da polisin değil vatandaşın lehine kullanılabilir. Aksi durumda tümüyle polis devleti oluruz. Modern toplumlarda polisin ya da amirinin canı istediğinde kimlik kontrolu yapma, araçları-insanları durdurup arama ya da alkol kontrolu yapma gibi yetkileri yoktur, olmamalıdır da. Polis ve devlet sadece kanunlarda yer alan yetkilere sahiptir. Kanunda yoksa yetki de yoktur.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı

Alkollu araç kullanmanın cezası esasında pek az değil. İlk seferde 650 TL ile birlikte 6 ay ehliyete el konuyor. 2. defada 2 yıl, 3. defada ise 5 yıl ehliyet alınıyor. 3. defada pek uygulanmayan hafif hapis cezası da var.

Belki de yapılması gereken trafik suçlarının cezasının artırılmasıdır. Örneğin alkollu araç kullanarak kişiyi yaralayan ya da öldürenlerin cezaları artırılabilir.

Diğer yandan bir konuda görüşünüze kesinlikle katılmıyorum. Mevzuat ya da kanun boşlukları devletin ya da polisin değil vatandaşın lehine kullanılabilir. Aksi durumda tümüyle polis devleti oluruz. Modern toplumlarda polisin ya da amirinin canı istediğinde kimlik kontrolu yapma, araçları-insanları durdurup arama ya da alkol kontrolu yapma gibi yetkileri yoktur, olmamalıdır da. Polis ve devlet sadece kanunlarda yer alan yetkilere sahiptir. Kanunda yoksa yetki de yoktur.

Nasıl yani? Alkollü araç kullanan kişinin kontrolünün yapılamaması mı vatandaşın lehine?

Yorum bağlantısı
O.Yücel Çetin

Sadece bu mesele için bahsetmiştim. Başka konularda hemfikiriz. Kanunsuz yetki olmaz. Bu konuda yani alkollü araç kullanma konusunda mağdurun yanında olan bir uygulama olduğu için böyle bir görüş belirttim yoksa keyfilik her zaman sıkıntı doğurur.

Yorum bağlantısı
Rıdvan Ergün
(düzenlendi)

Temel Kural: Anayasa Madde 6: Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasadan almayan bir Devlet yetkisi kullanamaz.

Vücut Bütünlüğü İle İlgili yetki kuralının Anayasal kaynağı: Anayasa Madde 7:Tıbbi zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında, kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz.

Anayasa Madde 7'ye göre kişilerin vücut bütünlüğüne müdahayle edilebilmesi yönündeki kanunda yazılı hal de şu:

CMK MADDE 75.- (1) Bir suça ilişkin delil elde etmek için şüpheli veya sanık üzerinde iç beden muayenesi yapılabilmesine ya da vücuttan kan veya benzeri biyolojik örneklerle saç, tükürük, tırnak gibi örnekler alınabilmesine; Cumhuriyet savcısı veya mağdurun istemiyle ya da re'sen hakim veya mahkeme, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısı tarafından karar verilebilir. Cumhuriyet savcısının kararı, yirmidört saat içinde hakim veya mahkemenin onayına sunulur. Hakim veya mahkeme, yirmidört saat içinde kararını verir. Onaylanmayan kararlar hükümsüz kalır ve elde edilen deliller kullanılamaz.

Demek yetki kimde C. Savcısında.slında CMK 75. maddesinde alkol muayenesi konusu düşünülmüş. Maddenin (7) fıkrası şöyle

(7) Özel kanunlardaki alkol muayenesine ve kan örneği alınmasına ilişkin hükümler saklıdır.

Biz poliste böyle bir yetki olmasın demiyoruz. Fakat polisin devlet görevlisi olarak kaynağını anayasadan alan ve anayasa hükmü sebebiyle ancak kanuni düzenlemeye dayalı olarak yapılabilecek yetkiyi yasal mecrada usulüne uygun kullanabilmesi için kanundaki boşluğun giderilmesi lazım diyoruz.

Mesele şurada ki, özel kanuna mesela Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanununa veya Karayolları Trafik kanununa polisin yolda çevirme yapıp alete üfle kardeşim alkol kontrolü yapacağım diyebilmesine olanak tanıyan özel hüküm konulmamış. Prof. Hamit Hancı da bu boşluğa işaret etmiş. Bilmem anlatabildim mi?

tarihinde Rıdvan Ergün tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Özgen

Nasıl yani? Alkollü araç kullanan kişinin kontrolünün yapılamaması mı vatandaşın lehine?

Yazımdan bu sonucu çıkarıyorsanız benim söyleyecek başka bir şeyim yok.

Yorum bağlantısı

Bu arada muhtemelen poliste bu açığın farkındaki üflemek istemeyen şöföre sadece rica ediyor.. Ya da ben hiç görmedim..

Yorum bağlantısı
O.Yücel Çetin

Bu arada muhtemelen poliste bu açığın farkındaki üflemek istemeyen şöföre sadece rica ediyor.. Ya da ben hiç görmedim..

Vatandaş üflemiyorsa C.Savcısına durum bildiriliyor, Savcı Bey kararı veriyor, üflemeyen 10 dakika sonra kan vermek zorunda kalıyor.

Yorum bağlantısı

Vatandaş üflemiyorsa C.Savcısına durum bildiriliyor, Savcı Bey kararı veriyor, üflemeyen 10 dakika sonra kan vermek zorunda kalıyor.

Osmanım burdan da anlaşılan yasada açık var,istemeyen üflemez,savcı izni gerekli demek ki :)

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
O.Yücel Çetin

Osmanım burdan da anlaşılan yasada açık var,istemeyen üflemez,savcı izni gerekli demek ki :)

;)

Yorum bağlantısı
Engin Ünal

Polisin üfletme yetkisi yoksa madem toplasınlar alkolmetreleri , bizde sarhoşlarla uğraşmak zorunda kalmayalım , ne kadar güzel.

Yorum bağlantısı

Polisin üfletme yetkisi yoksa madem toplasınlar alkolmetreleri , bizde sarhoşlarla uğraşmak zorunda kalmayalım , ne kadar güzel.

Bizde yasada açık var,kapatılsın polis sarhoşlarla uğraşırken bizde trafikte o sarhoşlar nedeni ile gereksiz yere beklemeyelim diyoruz işte :)

Yorum bağlantısı
Engin Ünal

Bizde yasada açık var,kapatılsın polis sarhoşlarla uğraşırken bizde trafikte o sarhoşlar nedeni ile gereksiz yere beklemeyelim diyoruz işte :)

:)

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...