İçeriğe Yönlendir

Çanakkale 1915 Turgut Özakman

Korhan Orkun

Recommended Posts

Sani Gerşon

Tarihi duyguları bi kenara koyarsak, film (sinematogrofik) olarak güzel miydi?

Mesela 1453'e giden arkadaşlarım beğenmemişler.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

1453 güzel değildi..bunu ben izlemedim.Ancak çok ön plana çıkan şeyler fiyasko çıkıyor.Bu filmi hiç duymadım..İyi olma şansı yüksek.

Yorum bağlantısı
Korhan Orkun

Kurgu inanın çok güzeldi, 1453'ü ben de hiç beğenmemiştim ama gidip izlemiştim. Bu filmde kimse ilahlaştırılmamış. Sırf Atatürk üzerine oynanmış olabileceğini düşünen insanlar yanılıyor. Filmin 10/1'lik bölümünü oluşturuyor. Ancak Çanakkale zaferinin ne şartlarla ne İlahi duygularla kazanıldığı göz önüne seriliyor. Hele bir kaç sahnesi varki, gözyaşlarını tutmamak imkansız. Atalarımızla gurur duymayan varsa hala, izlesin. Gelecekten korkan varsa izlesin..

Yorum bağlantısı
Ertan Alptekin

1453 bana gore on numaraydi onemli olan bakis acisi zevk meselesi tabi ama 1453e gidip de yuzuklerin efendisi gibi bir film izlemeyi beklemek de pek dogru olmaz konuyu ve gerceklerin yansitilmamasini bir kenara koyuyorum ayrica turgut ozakmanin kitabi da harikadir...

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tahir İlter

Filmle ilgili olumlu şeyler duymadım.Bu filmin iyi veya kötü olmasından ziyade Türk askerlerinin kötü gösterildiği yönündeydi.O yüzden açıkçası gitmeyi düşünmüyorum ama burada ki izleyen arkadaşların yorumlarına göre karar değiştirebilirim.

Yorum bağlantısı
Ali Gürsoy

Gölzerim doldu bu fragmanda bile , gidip izlemek lazım ...

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Bu akşam yer bulabilirsem gidicem ..

Her yer boş diyorlar :) Bu arada özel mesaj atamıyorum sana...

Yorum bağlantısı
Ersen Tapan

Her yer boş diyorlar :) Bu arada özel mesaj atamıyorum sana...

Bir daha dene :p

Yorum bağlantısı
Korhan Orkun

Filmle ilgili olumlu şeyler duymadım.Bu filmin iyi veya kötü olmasından ziyade Türk askerlerinin kötü gösterildiği yönündeydi.O yüzden açıkçası gitmeyi düşünmüyorum ama burada ki izleyen arkadaşların yorumlarına göre karar değiştirebilirim.

Tahir bey kuvvetle muhtemel size gelen yorumlar, Sinan Çetin in çektiği Çanakkale filmidir. Bu filmi seyredip, Türk askerinin kötü gösterildiği yorumunu yapan ya kördür, ya ingiliz.!

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Ali Gürsoy

Tahir bey kuvvetle muhtemel size gelen yorumlar, Sinan Çetin in çektiği Çanakkale filmidir. Bu filmi seyredip, Türk askerinin kötü gösterildiği yorumunu yapan ya kördür, ya ingiliz.!

Bende katılıyorum , Sinan Çetin'in çektiği film hakkında çok sayıda eleştiri var .

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tahir İlter

Evet o film.Ben aynı film zannettim.

Zaten Turgut Özakman'ın bütün kitaplarını okudum.Filmin kötü olması saçma geliyordu.

Yorum bağlantısı
Korhan Orkun
(düzenlendi)

O filmin adı Çanakkale Çocukları, karışmamalı, karıştırılmamalı.

tarihinde Korhan Orkun tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ersen Tapan

Evet o film.Ben aynı film zannettim.

Zaten Turgut Özakman'ın bütün kitaplarını okudum.Filmin kötü olması saçma geliyordu.

Turgut Özakmanın anlatımı çok güzel ; filime güveniyorum ben..

Yorum bağlantısı
Guest Feti Ercan

1453 tam beklediğim gibiydi. Recep İvedik filminin yapımcısından beklediğim nitelikteydi. Artık ne anlarsanız. Bu filme ise hafta sonu gitmeyi planlıyorum.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Furkan Avcı

Ben gittim, işe duygusal olarak bakarsak bir çok sahnede ağladım ve hissettim, eleştirim ise (gerçi tam eleştiri) sayılmaz. O kadar çok kahramanlık ve fedakarlık varki Çanakkale cephesinde, ufak tefek hepsine değinilmiş, aslında bunların her biri bir film olur. Bazıları çok özet kalmış.

Sinema yönünden ise yorum yapabilecek bilgim yok. Bir tek bir sahne yanlış olmuş Seyit onbaşı ile iligli (izleyenler görecek).

Bana göre her Türk gencinin (türk,kürt, zaza vs. tüm bu ülkenin gençlerinin) muhakkak izlemesi gereken bir film, özellikle milli duygularımızın bu kadar yozlaştırılmaya çalışıldığı bir dönemde....

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ersen Tapan

Dün akşam gittim ; benim hoşuma gitti ; Fctr Çanakkale şehitlik toplantısında anlatılanları görsel olarak yaşadım; duygu yüklü bir filim olmuş.. Salon hafta içi ve son seans olmasına rağmen yarı yarıya doluydu , 2 salonda birden aynı anda oynuyor.. ve çıkış 00:15 idi..

Bence ilgi yeterli düzeyde..

Birtek Seyit onbaşı sahnesi garip geldi ; çevresinde birsürü asker varken tek başına top mermisini taşıması yanlış olmuş..

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Korhan Orkun

Onu bende çok düşündüm, gerçekten öyle mi taşıdı? Etrafında kile şok olup mu yardım edemedi? Sırtına verenler neden topa kadar taşımadılar? Ya da belkide gerçekte o kadar zorlanmadan taşıdı bilemiyorum.

Yorum bağlantısı
Ersen Tapan

Onu bende çok düşündüm, gerçekten öyle mi taşıdı? Etrafında kile şok olup mu yardım edemedi? Sırtına verenler neden topa kadar taşımadılar? Ya da belkide gerçekte o kadar zorlanmadan taşıdı bilemiyorum.

Yanlış hatırlamıyorsam Çanakkale de tek başına kalıp ; kendi gayretiyle taşıyarak topu ateşledi diye anlatmışlardı..

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Sülale olarak da bayağı yakın ve duygulu bir birey olarak, 2. günü koştum salona, önce telefon açtım, yer ayırtayım diye, salon bomboş dediler.

11milyon dolara mal olmuş diye haber de okumuştum ama neden Mart 2013 beklenmedi diye de bir soru işareti vardı içimde, 50 dak. lık filmin son sahnesi dahil tüm soru işaretlerini sildi aslında....

Ben gittim, siz gitmeyin derim, yine de hür irade ile karar okuyanların......

Akıcı bir konu yok, parça parça hadisedeler birleştirilmiş.....

Edit: yanlış salona girmişiz, tekrar gidip izleyeceğiz

Yorum bağlantısı
Furkan Avcı

Yanlış hatırlamıyorsam Çanakkale de tek başına kalıp ; kendi gayretiyle taşıyarak topu ateşledi diye anlatmışlardı..

Askerliği Çanakkale'de Deniz Asteğmen olarak yaptım, askeri belgelerden ve derlemelerden okuduğum; Seyit onbaşı bataryasında tek başına kalıyor ve sadece bir top vermisi var yaklaşık 250 kg diye hatırlıyorum, tek başına sırtlayıp topa sürüyor mermiyi, tek atışta düşman zırhlısını vurması gerekiyor, bismillah diyerek ateşliyor topu ve zırhlıyı dümeninden vurup saf dışı bırakıyor.

Seyit onbaşı cephede şehid düşmüyor, savaş bittikten sonra defalarca denemesine rağmen top mermisini kaldıramıyor yerinden. Sonra boş olan bir topu kaldırıp öyle fotoğraf çekiyorlar. Benim bildiğim bu.

Yorum bağlantısı
Korhan Orkun
(düzenlendi)

Sülale olarak da bayağı yakın ve duygulu bir birey olarak, 2. günü koştum salona, önce telefon açtım, yer ayırtayım diye, salon bomboş dediler.

11milyon dolara mal olmuş diye haber de okumuştum ama neden Mart 2013 beklenmedi diye de bir soru işareti vardı içimde, 50 dak. lık filmin son sahnesi dahil tüm soru işaretlerini sildi aslında....

Ben gittim, siz gitmeyin derim, yine de hür irade ile karar okuyanların......

Akıcı bir konu yok, parça parça hadisedeler birleştirilmiş.....

Abi tek cephede yapılan ve 1 hafta süren bir savaş değilki bu. Ayrıca film 2s 8dk bu arada. Yanlışlıkla sinan çetin insanın filmine gitmedin dimi :)

closewindow19x19.pngSeyit Ali Çabuk

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Atla: kullan, ara

Seyit on başının Çanakkaledeki olayı 250px-Seyid_Onbashi.jpg

Seyit Onbaşı Doğum Eylül 1889

Balıkesir Havran Ölüm 1939

Balıkesir-Havran-Manastır (KocaSeyit Köyü) Bağlılığı Osmanlı İmparatorluğu Rütbesi 22px-Ottoman_flag.svg.png Osmanlı: Onbaşı Savaşları/Çatışmaları Çanakkale Savaşı Balkan Savaşları Madalyaları

60px-TUR_Harp_Madalyasi_BAR.svg.png Sonraki işi Odunculuk ve kömürcülük

Başlığın diğer anlamları için Seyit (anlam ayrım) sayfasına bakınız.

Seyit Ali Çabuk, veya Seyit Ali Onbaşı, (d. Eylül 1889 - ö. 1939) I. Dünya Savaşı'nda Çanakkale Cephesi'nde çarpışan Osmanlı askeri.

1889 yılının Eylül ayında Balıkesir'in Havran İlçesi Çamlık (Manastır) köyünde dünyaya geldi. Babası Abdurrahman, annesi Emine idi.

1909 yılında Osmanlı Ordusu'na katıldı. Balkan Savaşı'nda çarpıştı. I. Dünya Savaşı'nın başlaması ile Çanakkale Cephesi'nde topçu eri olarak göreve başladı. 18 Mart 1915'de Müttefik donanması Çanakkale Boğazı'nı geçmek için saldırıya geçti. Bu sırada Seyit Onbaşı Rumeli Mecidiye Tabyası'nda görevliydi. Türk topçusunun yoğun karşı ateşi ve daha önceden Nusret mayın gemisinin döktüğü mayınlar, bu saldırıyı püskürttü. Çatışma sırasında Fransız savaş gemisi Bouvet vurularak hareketsiz kaldı ve batmaya başladı. Gemi mürettebatını kurtarmak için yardıma İngiliz Ocean ve Fransız Irresistible gemileri geldi. Ancak çatışma sırasında Seyit Ali'nin görevli olduğu topun vinci arızalandı. Bunun üzerine Seyit Ali 275 kilogram[1] ağırlığındaki top mermilerini Niğdeli Ali Çavuş'un yardımıyla sırtlayarak[2] top kundağına yerleştirdi. Seyit Ali, ilk iki atışta Ocean'a hafif bazı hasarlar verdiyse de, üçüncü atışında İngiliz gemisi Ocean'a ağır yara verdi. Atılan mermi geminin su kesiminin biraz altına isabet ederek geminin anında yan yatmasına neden oldu, bu nedenle mürettebat gemiyi terk etmek zorunda kaldı. Ocean da bu yaradan kısa bir süre sonra alabora olarak battı.[3] Bu yüzden komutan ona onbaşılık görevini verdi. Çanakkale savaşından bir gün sonra Seyit Ali Onbaşı'ndan top mermisi sırtında fotoğrafı çekilmesi istendi. Seyit Ali Onbaşı ne kadar zorlansa da top mermisini kaldıramadı. Sonra Seyit Ali Onbaşı yine savaş çıksın yine kaldırırım dedi. Bundan sonra ancak fotoğrafı tahta bir mermiyle çekilebildi.

Savaşın sona ermesi ile 1918'de köyüne dönen Seyit Ali, ormancılık ve kömürcülük işlerine devam etti. 1934 yılında çıkartılan Soyadı Kanunu ile Çabuk soyadını aldı. Seyit onbaşı 1939 yılında verem hastalığı yüzünden hayatını kaybetti.

tarihinde Korhan Orkun tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...