Cihangir Küçük 22 Kasım 2012 Paylaş 22 Kasım 2012 Selam arkadaslar, aranıza yeni katıldım, focus 2000 model aracımın 2 bin km. önce bakımlarını yaptırdım. Bin km. sonra yarım litre 750 ml. yağ eksilttiğini söyledi ustam, sonra tekrar 10 40 yağ ekledik bin km. yaptım 300 - 400 ml. yağ eksiltme oldu. Acaba sorun nedir? Bu sorunun bana maliyeti ne kadar olur? ustam 1000 tl civarında bi masrafı olur dedi eğer yağ eksiltirse dedi yardımlarınızı bekliyorum? Yorum bağlantısı
Oğuzhan Deniz 22 Kasım 2012 Paylaş 22 Kasım 2012 Belki tapadan kaçırıyordur 1000tlyi bulmayabilir belki daha büyük bir sorun var motor yağ yakıyor rektefiye gerekecek 1000tlden daha fazla tutucak. İyi bir ustaya göstermeden hemen ilk gittiğiniz yere güvenip arabanızı bırakmayın benim tavsiyem. Yorum bağlantısı
Cihangir Küçük 22 Kasım 2012 Yazar Paylaş 22 Kasım 2012 Yaklaşık iki ay oldu aracı alalı Mehmet Bey. Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran 22 Kasım 2012 Paylaş 22 Kasım 2012 Belki de araca 10/40 değil de orijinal yağı olan 5/30 koysanız sorun kalmayacak..Eski sahibi 5/30 kullanıyordur muhtemelen..Bazı ustacıklar doğrudan 10/40 ı basıyor.. Yorum bağlantısı
Serkan Ünsalan 22 Kasım 2012 Paylaş 22 Kasım 2012 Belki de araca 10/40 değil de orijinal yağı olan 5/30 koysanız sorun kalmayacak..Eski sahibi 5/30 kullanıyordur muhtemelen..Bazı ustacıklar doğrudan 10/40 ı basıyor.. evet adamlar direk 10/40 koyuyorlarçdaha önce ne vardı diye soran yok yane Yorum bağlantısı
Misafir 22 Kasım 2012 Paylaş 22 Kasım 2012 Usta 1000 TL masraf olur dediyse muhtemelen motorunuzun yağ yakması nedeniyle değil conta sızdırması sonucunda kaçaklar nedeniyle oluşan bir yağ eksilme söz konusudur. Zira motorun yağ yakması sonucunda oluşacak tamir gideri çok daha fazla olacaktır. Fazla gezinmenize gerek yok bir iki ustaya daha götürüp teşhisi onaylattıktan sonra aracınızı yaptırın. Yorum bağlantısı
Cihangir Küçük 22 Kasım 2012 Yazar Paylaş 22 Kasım 2012 peki motorun yağ yaktığını nasıl anlarız? beyaz mavi duman diye birsey dedi usta ama oyle bir durum yok. Yağı koyduğumuzda seviye max çizgisindeydi 1000km. yol yaptım max ile min çizgisinin tam ortasına geldi bu normal midir? Belki de araca 10/40 değil de orijinal yağı olan 5/30 koysanız sorun kalmayacak..Eski sahibi 5/30 kullanıyordur muhtemelen..Bazı ustacıklar doğrudan 10/40 ı basıyor.. acaba simdi motorumda bulunan yağı değiştirip orjinal motocraft 5 30 yağ koyup denesem mi? Yorum bağlantısı
Turkay Enez 22 Kasım 2012 Paylaş 22 Kasım 2012 Yanlış hatırlamıyorsam, 10w40 yağ üreticinin tavsiye ettiği viskositelerden biri. Yani sorunun yağla ilgisi yok diyebiliriz... Motor sıcakken, rölantide araç çalışırken, yağ çubuğunu 10 cm çekip bekliyorsun ve gözlüyorsun. Beyaz buhar çıkışı varsa motor yağ yakıyor diyebiliriz. Sorun, yağ sekmanlarında veya subaplarda olabilir. Masraf var demektir... Hiç beyaz buhar yoksa için rahat olsun. Harici bir kaçak var demektir. Krank ön arka yağ keçeleri, alt karter veya üst kapak contaları sızdırıyor olabilir... Egzosu da kontrol edebilirsiniz. Motora sıcakken gaz bastırıp gözle kontrol ettiğinizde beyaz veya beyaza yakın gri duman varsa araç yağ yakıyordur. Sebep piston yağ sekmenlarıdır. Eğer beyaz duman sadece sabah ilk çalıştırmada geliyorsa subaplardan yağ sızıyordur. peki motorun yağ yaktığını nasıl anlarız? beyaz mavi duman diye birsey dedi usta ama oyle bir durum yok. Yağı koyduğumuzda seviye max çizgisindeydi 1000km. yol yaptım max ile min çizgisinin tam ortasına geldi bu normal midir? Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran 22 Kasım 2012 Paylaş 22 Kasım 2012 (düzenlendi) Yanlış hatırlamıyorsam, 10w40 yağ üreticinin tavsiye ettiği viskositelerden biri. Yani sorunun yağla ilgisi yok diyebiliriz... Motor sıcakken, rölantide araç çalışırken, yağ çubuğunu 10 cm çekip bekliyorsun ve gözlüyorsun. Beyaz buhar çıkışı varsa motor yağ yakıyor diyebiliriz. Sorun, yağ sekmanlarında veya subaplarda olabilir. Masraf var demektir... Hiç beyaz buhar yoksa için rahat olsun. Harici bir kaçak var demektir. Krank ön arka yağ keçeleri, alt karter veya üst kapak contaları sızdırıyor olabilir... Egzosu da kontrol edebilirsiniz. Motora sıcakken gaz bastırıp gözle kontrol ettiğinizde beyaz veya beyaza yakın gri duman varsa araç yağ yakıyordur. Sebep piston yağ sekmenlarıdır. Eğer beyaz duman sadece sabah ilk çalıştırmada geliyorsa subaplardan yağ sızıyordur. Tavsiye değil..Mecbur kalındığında,5/30 yağ bulunmadığında kullanılabilir 10/40..Tavsiye edilen 5/30 dur.. 22 Kasım 2012 tarihinde Ayhan Onaran tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Bülent Dipi 22 Kasım 2012 Paylaş 22 Kasım 2012 Araçta kullanılması istenen yağ 5/30 ve servislerde yapılan yağ değişimlerinde de bu yağ kullanılıyor. Yorum bağlantısı
Cihangir Küçük 23 Kasım 2012 Yazar Paylaş 23 Kasım 2012 Araçta kullanılması istenen yağ 5/30 ve servislerde yapılan yağ değişimlerinde de bu yağ kullanılıyor. Focus 1 el kitabında da 5/30 yazıyor fakat benim yağ değişimi yapan usta; o 30 bin km altı araçlarda öyle oldugunu söyledi.. Benim araba 200 bini devirdiği için 10/40 koyulcağını söylemişti ? Yorum bağlantısı
Evren Erakçora 23 Kasım 2012 Paylaş 23 Kasım 2012 Focus 1 el kitabında da 5/30 yazıyor fakat benim yağ değişimi yapan usta; o 30 bin km altı araçlarda öyle oldugunu söyledi.. Benim araba 200 bini devirdiği için 10/40 koyulcağını söylemişti ? ikinci bakımdan sonra araç eskiyor diye düşünüyor demek usta Yorum bağlantısı
Cihangir Küçük 23 Kasım 2012 Yazar Paylaş 23 Kasım 2012 Aracı yeni mi aldınız... ? Evet abi aracı yeni aldık ve ilk aracım.. Aracı aldıktan hemen sonra 700 tl bakım masrafı yaptırdım tavsiye üzerine gittiğim ustada (şaşmaz oto aygün'de necat usta) Baştan bakımını yaptıralım daha sonra sorun çıkarmasın istedik.. Eskimiş,değişmesi gereken ne varsa bi el at filtrelerine,parçalarına,yağına dedik.. Birde 2000 fordlarda genel sıkıntı olan motor yatağı zımbırtısı değişmesi gerekiyormus bir usta söylemişti ondan bahsetdik.. Baya bir şeyler değişmiş (filtreler,crank kol yatağı,buji ve kabloları,egzos spirali,sansuman kulağı v.s v.s) takmış,yagını suyunu değişmiş,akü kapağı takmış,motoru yıkamış,parlatmış felam neyse 700 Tl en bastan verdik,çiçek gibi oldu motor dedi.. 1000 km yaptıkdan sonra yagını kontrol etmek aklıma geldi, bakdıgımda yag cubugunun tam ortasındaydı,ustayı aradım usta yag sevıyesı max ile min tam ortasında dedim..yag azaltmış,yakmış olabilir dedı..Gittik yanına 750 ml yağ ekledı tekrar kontrol edelim dedi.. Sımdı yıne 1000km ye yaklastım 15 gun içinde.. Max çizgisinden 2-3 çizgi aşağıya inmiş yaklasık 500ml eksiltmiş sanırım.. Bu haftasonu bir kaç ustaya gösterip kim soruna ne diyor,ne fiyat istiyor tedavisine ona göre bir karar vermek istiyorum.. Araç tabanı yere yakın,bazı yerlerde alt kolay sürtüyor,1.5 ayda br kaç kere benim basıma geldi bu aracta,, altdan bu sürtmeden dolayı bi kaçak yapmış olabilirmi acaba ? ikinci bakımdan sonra araç eskiyor diye düşünüyor demek usta Sanırım.. Mantıksızmı saçmamı düşünüyor benim usta ? Yorum bağlantısı
Evren Erakçora 23 Kasım 2012 Paylaş 23 Kasım 2012 5w 30 kullanıp bir de öyle deneyin bence. Yorum bağlantısı
Cihangir Küçük 23 Kasım 2012 Yazar Paylaş 23 Kasım 2012 5w 30 kullanıp bir de öyle deneyin bence. Yağ eksiltmesi yagın 10/40 yanlıs koyulmasından olabilir mi yani ? İnş yag yakmıyordur ya Yorum bağlantısı
Evren Erakçora 23 Kasım 2012 Paylaş 23 Kasım 2012 normalde kalın bir yağ, daha az eksiltmesi lazım düz mantıkla. fakat kalitesiz , sahte vs yağ olabilir. Castrol 5w30 veya mobil 5w30 tavsiye eder ustalar. Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran 23 Kasım 2012 Paylaş 23 Kasım 2012 Düzgün yağlı-yağsız kompresyon ölçümü yapan ustayı mumla arayıp bulmak lazım. 2 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 23 Kasım 2012 Paylaş 23 Kasım 2012 Evet abi aracı yeni aldık ve ilk aracım.. Aracı aldıktan hemen sonra 700 tl bakım masrafı yaptırdım tavsiye üzerine gittiğim ustada (şaşmaz oto aygün'de necat usta) Baştan bakımını yaptıralım daha sonra sorun çıkarmasın istedik.. Eskimiş,değişmesi gereken ne varsa bi el at filtrelerine,parçalarına,yağına dedik.. Birde 2000 fordlarda genel sıkıntı olan motor yatağı zımbırtısı değişmesi gerekiyormus bir usta söylemişti ondan bahsetdik.. Baya bir şeyler değişmiş (filtreler,crank kol yatağı,buji ve kabloları,egzos spirali,sansuman kulağı v.s v.s) takmış,yagını suyunu değişmiş,akü kapağı takmış,motoru yıkamış,parlatmış felam neyse 700 Tl en bastan verdik,çiçek gibi oldu motor dedi.. 1000 km yaptıkdan sonra yagını kontrol etmek aklıma geldi, bakdıgımda yag cubugunun tam ortasındaydı,ustayı aradım usta yag sevıyesı max ile min tam ortasında dedim..yag azaltmış,yakmış olabilir dedı..Gittik yanına 750 ml yağ ekledı tekrar kontrol edelim dedi.. Sımdı yıne 1000km ye yaklastım 15 gun içinde.. Max çizgisinden 2-3 çizgi aşağıya inmiş yaklasık 500ml eksiltmiş sanırım.. Bu haftasonu bir kaç ustaya gösterip kim soruna ne diyor,ne fiyat istiyor tedavisine ona göre bir karar vermek istiyorum.. Araç tabanı yere yakın,bazı yerlerde alt kolay sürtüyor,1.5 ayda br kaç kere benim basıma geldi bu aracta,, altdan bu sürtmeden dolayı bi kaçak yapmış olabilirmi acaba ? Sanırım.. Mantıksızmı saçmamı düşünüyor benim usta ? Bunu yapan usta için 2 seçenek var 1. Sizi keşfetmiş , güzel ciro yapacak sayenizde 2. Kartonpiyer ustası olabilir. Tekniğe dönelim 1. motorunuza 5/30 koyacaksınız, hangi km dde olursa olsun 2. 10/40 yağlar bir süredir saaalam kampanyada, yazıktır günahtır ama heryerde kastırıyolrar , olmaması gereken motorlara geçmiş olsun, gidin başka bir yerde 5/30 undan güzel marka bir yağ doldurtun Yorum bağlantısı
Yetkin Akın 23 Kasım 2012 Paylaş 23 Kasım 2012 Arabanın çekişinden,gidişinden memnuniseniz sağda solda para kaptırmaya,yoldurmaya gerek yok gittiği yere kadar sistemini kullanın yoksa saçma sapan pek çok şeye paranız gidecektir. Yok o parça yok şu parça şu usta bu usta derken bir araba parası daha harcarsınız. Bu işlerdende hiç anlamıyorsanız yolarlar ha yolarlar sizi... Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran 23 Kasım 2012 Paylaş 23 Kasım 2012 Allah'ın izniyle yoldurmadan çözüm bulacağız... 1 Yorum bağlantısı
Cihangir Küçük 23 Kasım 2012 Yazar Paylaş 23 Kasım 2012 Hiç kompresyon testi yaptınız mı? Hayır yaptırmadım,arabayı alalı 1.5 ay oldu,olaylar anlatdıgım gıbı.. Ank da tavsiye etceğiniz yer varmı bu haftasonu yaptıralım.. Birde açarsanız bu testi sevinirim ? Nedir ? Bunu yapan usta için 2 seçenek var 1. Sizi keşfetmiş , güzel ciro yapacak sayenizde 2. Kartonpiyer ustası olabilir. Tekniğe dönelim 1. motorunuza 5/30 koyacaksınız, hangi km dde olursa olsun 2. 10/40 yağlar bir süredir saaalam kampanyada, yazıktır günahtır ama heryerde kastırıyolrar , olmaması gereken motorlara geçmiş olsun, gidin başka bir yerde 5/30 undan güzel marka bir yağ doldurtun K.karabekirdeki eniştemin ustasının arkadasıymıs,bız ona gıtmıstık arabayı alırken gostermeye,benım bı arkadas var yıllardır Tan oto servısde calıstı,sımdı kendı yerını actı fordcu dedi,bizde ona gidelim dedik.. İlk arabam teknık aksamdan pek anlamam ama adamın çalışması titiz geldi bana begenmıstım adamı.. Ama sanırım teknık bilgisi sıfır Arabanın çekişinden,gidişinden memnuniseniz sağda solda para kaptırmaya,yoldurmaya gerek yok gittiği yere kadar sistemini kullanın yoksa saçma sapan pek çok şeye paranız gidecektir. Yok o parça yok şu parça şu usta bu usta derken bir araba parası daha harcarsınız. Bu işlerdende hiç anlamıyorsanız yolarlar ha yolarlar sizi... Yaptırmadan eksildikçe yağ takviyesi yaparak mı yani ? Allah'ın izniyle yoldurmadan çözüm bulacağız... İnş abi, yarın senin önerdiğin ustaya göstercez..Hatda sen yarın sabahtan müsait olurda arayabilirsen,forumdan bir kardesımız gelcek,ilgilen diye,cok sevınırım.. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 23 Kasım 2012 Paylaş 23 Kasım 2012 Tekniği kolay bir konu: 1. Doğru yağ seviyes max-min arasında kalandır, 2. max-min arası yaklaşık 400ml dir 3. yağ çubuğunun en altına azcık yağ deiyorsa, ordan itibaren 800ml dir 4. km vemotor durumuna göre 10.000km de 1.5 lt. ye kadar yağ eksilir 5. ford 5/30 yağ koyun der ve tasarımı buna göredir bunların işin normali buradan sizde olmayanları seçin ve düzeltin, takibinizi bu maddelere göre kendiniz yapın derim. Yorum bağlantısı
Yetkin Akın 23 Kasım 2012 Paylaş 23 Kasım 2012 Arabanı yeni almışşsın biraz keşfet nedir ne değildir birden bire paldır küldür onu bunu yaptırmaya kalkarsan arabaya bile binemeyebilirsin. Aylık ortalama kaç km yol yapıyorsun bunu göz önünde bulundur yapacağın masrafa değermi kıyasla. Arabayı ortalama kaç devirde kullanıyorsun? Motor işi sakattır önüne gelene elletme şuraydı bu parçaydı derken bi düğün parası dökersin dikkat et. Son olarak Yok arkadaş benim param çok diyorsanda karar senin. Yorum bağlantısı
Recommended Posts