İçeriğe Yönlendir

Kaliteli Eski Model mi Kalitesiz Yeni Model mi?

Fatih Aydın

Recommended Posts

Fatih Aydın

Merhabalar;

Bu konu otomobil alırken birçok kişinin kafasını kurcalıyordur.

Aynı paraya B, C yada D segmenti alınabiliyor.

Değişik forumlarda bu konuyu konuştuk birde burda konuşalım.

Örneğin: otomobile orta düzeyde para vermek isteyen bir kişiyi ele alalım.

Bakiyemiz 18-22 bin arası olsun.

2000 model Golflere 19.000-20.000 fiyat istiyorlar. Civicler, Astralar, Focuslarda aynı durumda sizce 12-13 yaşına gelmiş araçlar bu paralara değer mi? Bazı modellerin boyu gölgesini geçmiş durumda. örneğin: AE101 kasa Corolla (halk dilinde efsane kasa).

Aynı paralara 2004-2005 model Marea, Almera gibi piyasada tutulmamış araçlar yada B segmentinden Fiesta,Accent, Albea, 206, Clio gibi araçlar alınabiliyor. Hatta kaliteyi biraz daha düşürürsek 2007-2008 model Logan, Getz alınabiliyor. Bu araçlar tabiiki bir Golfün konforunu, Focusun yol tutuşunu Civicin performansını vermeyecektir.

Fakat sorunsuzluk bakımından hangisi daha iyi olacaktır. 12 yaşında kaliteli bir araç mı yoksa 5 yaşında biraz daha kalitesiz bir araç mı? Bazı kişiler yeni her zaman yenidir derler, bazı kişiler ise önemli olan malzeme kalitesidir, aracın temizliğidir derler.

Yoksa olay bir üst segmentin kondisyonunda mı biter?

Yoksa tamamen tercihler mi ön planda?

Yoksa ihtiyaçlarımızı karşılayan otomobil bizim için en kalitelisi midir?

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Sorular oldukça kazık :) bu konu herkese göre farklı şekillenir.Ben şahsen mesela 5-6 yaşından genç araç almayı hiç düşünmüyorum çünkü vergi avantajım olsun istiyorum.Kalitesiz sıfır araç alıp yüksek vergi ödeyeceğime kaliteli 5-6 yaşında araca binerim ve az vergi öderim..

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Samet Daş

Arabayla vakit geçirmeyi seven ve zevk alarak, her sürüşünde aşık olarak kullanacak adam gider 12-13 yaşında araba alır. Çünkü malzeme kalitesi iyice düştü. 60bin öğro ödenen arabaların bile kaliteden ödün vermeye başladığı bu dönemde, temiz bulunursa 12-13 yaşındaki daha iyidir. Ayrıca günümüzde araçlarda bulunan bir çok donanımı araca eklemek serviste yaptırmaktan daha ucuz ve kolay. Örneğin 300-500 liraya bi-xenon yapılabilir, 20-50 liraya follow me otomatik far sensörü falan feşmekan eklenebilir. İşte bu yüzden arabasını sevecek, okşayacak ve ona isim verip hayatına katacak adam için 12-13 yaşındaki araba daha kullanışlı olur diye düşünmekteyim.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
O.Yücel Çetin

Düşük km'li, yorulmamış yani binicisinden alınacak kaliteli düşük modelli bir araç her zaman yeni ve kalitesiz olana tercih edilmeli bana göre.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
İ.Göksel Yaman

Çok temizini, masrafsızını bulmak zor.. Sırf malzemesi daha kaliteli diye 3 tekeri sanayiye 1 tekeri size çalışan araba almak mantıksız..

Yeni her zaman yenidir ve daha güvenlidir...

Yorum bağlantısı
Önder Özcan

bu sorulara cevap bulunduğunda hayatın anlamı çözülmüş demektir.

net bir cevabı yok,tercihler var.

ben almak istediğim marka kesinleştiyse en donanımlı versiyonun paramın yettiği en yüksek modelini alırım.

Yorum bağlantısı
Burak Koca

Hocam bence tercihler ön plandadır. Fakat bana göre, 99 Model Golf'e o parayı vermek mantıksız. Onun yerine sizinde belirttiğiniz gibi, temiz, bakımlı 2004-2005 model araç almak daha mantıklı. Fakat Marea falan değil... Ya Fiesta vb. B segmenti; yada Lacetti gibi bir araç. Ben olsam Lacetti' yi alırdım hem fiyatı iyi, (17-18.000 Lira civarına bulunabilir) hemde modeli 2005 - 2006 civarı, parçası pahalı değil, 1.6 109 Hp'liği alırsanız da performansı iyi. Sadece yakıt biraz fazla kaçabilir, bunu da LPG ile bir nebze telafi edersiniz ;)

Yorum bağlantısı
Fatih Aydın
(düzenlendi)

Konuya bir ekleme yapayım.

Otomobil konusunda çok bilgili olduğuna inandığım ve internette de tanınmış bir abimize bu soruya sorduğumda şu cevabı vermişti.

"Yüksel model ama kalitesiz bir araç, düşük model ama kaliteli bir araçtan teorik ve istatistiki olarak daha fazla sorun çıkartır, çünkü toplam kalite endeksi kötüdür ve KALİTE = GARANTİ hem elektronikte, hem otomotivde geçerlidir, bu nedenle temiz kullanılmış 10 yıllık bir araç ucuz ama 5 yıllık kalitesiz bir araçtan her zaman daha iyidir."

tarihinde Fatih Aydın tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
(düzenlendi)

10 yaşını geçmiş araba marka ne olursa olsun ekonomik ömrünü tamamlamış oluyor. Genç her zaman gençtir.

93 model efsane dedikleri corollaya bineceğime 2005 logana binerim herzaman.

tarihinde İlkay Başaran tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Ben tercihimi eski model D sınıfı araçlardan yana kullanıyorum.. Aynı model C veya B sınıfı araç parasına alıyorum. Dolu dolu alıp, zevkle kullanıyorum...

Şimdi düşündüm.. 50 bin liralık bir araç almak istesem.. Heralde gider yine paramın gücünün yettiği kadar D belkide E sınıfı bir araç alırdım...

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Furkan Avcı
(düzenlendi)

Ben bu konuyu birebir yaşayan biri olarak anlatayım. 2007 sonunda bir araba almaya karar verdim. 19.000 TL sınır ile başladım, 30.000'a kadar çıktım. en az 20 tane arabaya baktım, ya kazası çıktı yada sorunu. Sonrada kızdım gidip 33.000 TL ye sıfır KIA Cerato 1.6 Advance Otomatik aldım. 3.5 yıl kullandım tek bir problem çıkarmadı. Babamın araba ile kazadan sonra kullanamadım. Çünkü ESP yoktu ve hafif gelmeye başladı, güvenimi kaybettim o arabayla.

2007 Model 407'i aldım. Şanzımandan hariç tek bir önemli problem yaşamadım. (Niye 33.000 TL ye Cerato aldım diye düşündüm) aradaki konfor ve güvenlik farkı uçurum.

Geçen ay abimin Mercedes C320 yi kullandım, 407 ye göre daha konforlu ve tok duruyor. Şimdi 2003-2005 Mercedes C320 veya C230K arıyorum.

Yani arada bir çok etmen var ama şu anda yeni araç alacağıma, iyice kontrol edip güvendiğim eski ama sağlam ve güvelikli (ESP kesin şart) marka bir aracı tercih ederim.

tarihinde Furkan Avcı tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Rıfat Çakar

6-7 yaşında , değerini kolay kaybetmeyen bir piyasaya sahip olan araç her zaman caziptir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hikmet Demirtaş

Hocam, akşam misafir vardı ben dersime çalışmadım. !

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Sevgin Yılmaz

Uygun fiyat+dolu donanım+sürüş keyfi+yakıt ekonomisi+güvenlik=2004 C-max tdci ghia aldım. :)

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Örneğin ; 25 Bin liraya 2011 linea alacağıma gider 2006 Polo alırım ikisi de dizel :)

25 bin liraya 2007 dizel mondeo alırım, en jatkosundan :)

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Oğuzhan Demir

Şahsım adına hep eski arabalar aldım (2xFocus, Bora) ama iş mecburiyetinden dolayı genelde sıfır ucuz araçlar kullandım (Linea, Kangoo). Arada resmen dağlar oynuyor. Bundan sonrada alacağım ilk araba eski ama kaliteli olacaktır...

Yorum bağlantısı
Guest Mert Boran

Uygun fiyat+dolu donanım+sürüş keyfi+yakıt ekonomisi+güvenlik=2004 C-max tdci ghia aldım. :)

Tamamen aynı fikirdeyim. :)

Özellikleri şimdiki arabalarla kapışıyor.

Yorum bağlantısı
Fatih Mehmet Uslu

Ben de eski ve donanımlı olan araçlardan yanayım. 2 farklı focustan sonra bütçem 14 binlere düşünce bende çok düşündüm ne alsam diye, 2001-2002 getz ve clio alabilirdim ama arabam bana göre kişilikli olmalıydı. 95 Golf aldım sonuç olarak ve bahsettiğim araçlardan daha doluydu. Aldığımdan bu yana 1 senede hepsi bakım olmak üzere 1500 tl masraf ettim ama 2006 focusa 2 ay içinde 700 tl ettiğim masrafın yanında birşey sayılmaz.

Sonuç eğer temizse eski model kaliteli araba tercih edilebilir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Fazlı Özdemir

Bu soruya doğrudan cevap vermek zor. Doğru cevap, soruya göre değişecektir. Yani dediğiniz kriterleri taşıyan 2-3 aracı karşılaştırırsanız doğru cevaba yaklaşabilirsiniz. Örneklendirmek gerekirse, D sınıfı eski Vectra alacağıma, B sınıfı yeni Getz alabilirim. Ya da tam tersi yepyeni 206 yerine, 99 model Focus tercihimdir. Tabii bu karşılaştırmalarda araçların temizllik durumunu da göz önüne almak lazım.

Yorum bağlantısı
(düzenlendi)

Kalite her zaman pahalıdır.

Soruların cevabı kişilerin beklentilerine ve tercihlerine göre değişir. 29.000 TL.ye sıfır polo yerine 25.000 TL,ye 8 yaşında C-max aldım. Poloyu alan arkadaşım benim aracıma bindiğinde rahatlığı ve konforu görünce hayretler içerisinde kaldı.

tarihinde Mükremin Kocataşkın tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Yaşar Demirci

25 bin liraya 2007 dizel mondeo alırım, en jatkosundan :)

varmı bildigin yerde

Yorum bağlantısı
Ercan Murat KISACA
(düzenlendi)

D Sınıfı 2.0 motoru mantıklı bulanlardanım.

Evet yıllık 500-600 TL civarı fazla vergi veriyorum.

Fakat

Arabamı aynı model C sınıfı araca göre daha hesaplı alıyorum ve ayrıca daha fazla donanımlı arabaya biniyorum. Geniş bagaj, ön cam ısıtma, yağmur, far sensörü ve en önemlisi güvenlik ve fazlaca hava yastıkları.

Yakın donanımlı C sınıfı bir araç almış olsaydım, vereceğim parada 4000 TL fark olsa en azından, hadi diyelim yıllık da 800 lira fazladan masraf yapayım C sınıfı araca göre, (aslında o kadar da yok) 4000/800=5 yıl... Yani 5 yıl bu araca zararsız biniyorum. O da en az. Aldığım donanım ve daha önce de bi arkadaşın dediği gibi RAYLARIN ÜZERİNDE GİTME HİSSİ de cabası :)

tarihinde Ercan Murat KISACA tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Bektaş Aslantaş

Ben her zaman iki üç yaştan fazla yaşlı araba almama taraftarıyım. Kendim alırkende her zaman bu kritere uyarım. Yaş ile beraber km'de çok önemli benim için. 70-80 bini geçmemiş olmaması önemli. Bu kritere uyarak aldığım arabalarda genellikle yanılmadım ve temiz araç çıktı. Yani yaş ve km benim için donanımlı bir araba olmasından daha önemli.

Yorum bağlantısı
Olcay Doğanay Güney

forumdaki ağabeylerimize oranla genç yaşıma rağmen arabalara ve ticarete olan ilgimden dolayı 2.el araba alım satım işleriyle ilgileniyorum. tabi ki de eski model kaliteli araba almak her yönden avantajlıdır. 12 -13 yaşında alacağınız her araba değeri tam oturmuştur.5 sene sonra satarken hem zarar payınız düşük olacaktır hemde kaliteli güvenli ve konforlu olacaktır. Allah göstermesin talihsiz bir olay yaşadınız aracınız hasar aldı bu durumda dacia loganı elden çıkarma durumunuzla focus veya golf u elden çıkarma durunuz arasında dünyalar kadar fark olacaktır. ve size yaşadığım 2 olayı özet geçeyim.. geçen aylarda oto yıkamaya gittim 2002 focus ghia var bende yanına 2011 focus 2.5 titanium çekti bir ağabey geldi arabama baktı ve bana araba senin mi? evet diye yanıtladım. sizin araçlar bizimkilerden iyi sizdeki kalite bizim araçta yok diye tepki verdi (adamın mesleğide şöförlük turizm ve öğrenci servisi yapıyormuş kendisi). aynı şekilde ford servisine gittiğimde oradaki çalışanlar bile araca hayran kalıyorlar eski kasaların yenilere göre daha başarılı olduğunu söylüyorlar. şimdi size sorayım 2011 focus nereye 2007 2008 dacia logan nereye :))

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...