İçeriğe Yönlendir

Anakart Yardımı

Ertan Çabuk

Recommended Posts

Ertan Çabuk

Arkadaşlar Merhaba,

Bizim çocukların haşamat ettiği (ikinci kez) masaüstü PC nin anakartı ile ilgili bir sorum olacak.

İlk olarak açılışta bios biplemesi gelmiyor (buna dayanarak anakartın iptal olduğunu düşünüyorum) ve bilgisayar açılmıyor. düşündüğüm gibi Anakart problemimidir? (daha öncekinde anakartı değişince hallolmuştu.)

İkinci de anakartım Asus P5KPL-AM SE (G775 Tabanlı) bu anakart muadili piyasada ne kullanabilirim? malum kart bir iki senelik ve bu bilişim sektöründe oldukça eski. Asus un kendi sitesinde bile zar zor buldum.

Teşekkürler, Saygılar...

Yorum bağlantısı
Çetin Özkan

açılışta bip leyim çalışmıyosa ramlari çıkarıp takın

Yorum bağlantısı
Ertan Çabuk

açılışta bip leyim çalışmıyosa ramlari çıkarıp takın

sadece fanlar çalışıyor, biplemiyorda, görüntü falan da yok.

Yorum bağlantısı
Çetin Özkan

o zaman dediğim gibi ramleri kontrol edin olmadı ekran kartını çıkarıp takın ve arkadaki ekran çıkışı ve monitör bağlantısına bir bakın

Yorum bağlantısı
Ertan Çabuk

Anakart üzerindeki onboard vga da çıkış vermiyor. ekran çıkışları ve monitör bağlantılarına bakıldı, monitör dizüstü bilgisayarda denedim sıkıntısız.

Yorum bağlantısı
Çetin Özkan

dediğim gibi anakarta ramlari kontrol et ve bazen ekran kartına çıkış veriyor bazen onboardaki ekran kartına o yüzden yaptırabiliyosan bıos tan onboardı devre dışı bıraktır.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Misafir

Abi imkanın varsa harici bir ekran kartı takıver. Onboard ekrankartları arızalabiliyor, çokça başına gelen biliyorum ;)

Yorum bağlantısı
Selim Kaya

CLR CMOS Deneyin olmazsa. Bios pilinin yakınlarında 3 bacaklı pin olması gerek. Bir jumper vardır üzerinde. Ters tarafa takılıp bilgisayar açılmak istendiğinde hareketlenme olmaz bios resetlenir. Tekrar eski haline alındığında sorununuz çözülebilir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ertan Çabuk

Harici ekran kartı da taktım ama açılmadı. Sorun şu bios a falan da giremiyorum. Yani bilgisayarın açılış düğmesine bastığımda sadece fanlar devreye giriyor o kadar. ekrana en ufak bir görüntü dahi gelmiyor. Dediğim gibi bu ikinci kez başıma geliyor. ilkinde ekrna kartı deyip bir tane ekran kartı da almıştım. ama yine olmadı, power e baktım olmadı en son ana kartı değiştirdim düzeldi. Ama o zaman Mustafa nın dediği gibi termal jel den mi oldu yoksa anakart ta bir sıkıntı vardı da ondan mı oldu anlamadım işin açığı.

Yorum bağlantısı
Erdem Dertsiz

Sani cevap vermemiş hayret :p:D

onboard vga nız var.

ekran kartını söküp onboard vga ya takıyorsunuz görüntü alamıyosunuz.

ramleri söküyosunuz, ram hatası almıyorsunuz.

anakartınız üzerinde şişmiş kondansatör varmı?

Bu söylediklerinizi denerken sadece anakart, ram ve işlemci ilemi deniyosunuz? hdd powerı, ide kablosu, sata kablosunu anakart üzerinden söküyormusunuz?

bunlara rağmen hala görüntü alamıyorsanız? ps yada anakartınızda arıza vardır. powerda sıkıntı varsa fanları döndürebilir ama boot için gerekli voltajı sağlamayaz.

http://www.vatanbilgisayar.com/anakart/gigabyte-ga-g41m-combo-ga-g41m-combo-intel-g41-ddr2ddr3-fsb-1333mhz-combo-vga-anakart/productdetails.aspx?I_ID=48413

yerine düşünülebilir.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Celalettin Süğürtin

Muhtemelen bilgisayarınızın anakart pili bitmiştir, ayarlar fabrikasyon ayarlara dönüyor. Öncelikle anakart pilini değiştirin, sonra bios ayarlarını yapın. Zaman zaman ben de yaşıyorum bu sorunu. Ama benim anakart biraz dandik. Asrock anakart. Anlattığınız olayları birebir yaşıyorum. Öyle durumda reset düğmesiyle bilgisayarı başlatıyorum, ardından bios'a girip ayarları kontrol ediyorum. F10 ile kaydedip çıkıyorum. Bir süre devam ediyor. Çetin beyin önerisi de dikkatten kaçmayacak bir öneridir. Zira hdd ler dönmeye başlar başlamaz oradaki bilgiler ram lere akmaya başlar. Ramlerle ilgili bir sıkıntı olduğunda sistem yüklenmez. Ama, bir başka durum da var: bios bilgileri ramlerde değildir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Bir çok yazı yazılmış, maalesef tek tük doğru cevaplar gelmiş. Bilgisayar bilgimiz ne azmış :(

Öncelikle pilini sök, sistemi çalıştır ve kapat. Sonra pili yeniden takıp dene.

Ram'leri tek tek ve farklı slot'larda dene.

Güç kaynağını değiştir.

Gerekirse uzay modda çalıştır (tüm sistem kasanın dışında iletken olmayan bir maddenin üstünde denenecek).

Yine olmazsa bence anakart - işlemci - ram 3'lüsü değişmeli derim. Sistem kendine gelir :)

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ertan Çabuk

Akşam tek tek deneyelim bakalım. Bip sesini duyabilecek miyim.

Teşekkürler herkese tekrardan.....

Yorum bağlantısı
Celalettin Süğürtin

Ekran kartı ve Ramler sökülmeli.

Elektrip verilip açıldığında bip sesi dinlenmeli.

Ses gelmiyor ise, bios pili elektriğe bağlı değilken sökülmeli, 1,2 dk sonra tekrar elektrip verilip ses aranmalı.

Yine ses gelmiyor ise işlemci soğutucusu ve işlemci sökülmeli, işlemci tekrar düzgünce takılmalı. Çok kısa süre ile elektrip verip bip sesi beklenmeli (soğutucu olmadan uzun süre elektrikte bırakırsanız işlemciniz sağlamsa yanabilir dikkat). Eğer yine bip sesi gelmiyorsa, Anakart işlemci değiştirilmeli.

Eğer yukardaki sıralamada biryerlerde bip sesi geliyorsa, en son söktüğünüz parçayı tekrar takın. Ses kesiliyor ve yinede görüntü gelmiyorsa eğer son taktığınız parçada sıkıntı var demektir.

Eğer yukarda saydığım işlemler

Bip sesi bilgisayarın başlayıp başlamadığının göstergesi değildir. Birçok bios içinde bununla ilgili bir seçenek bile var.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Akşam tek tek deneyelim bakalım. Bip sesini duyabilecek miyim.

Teşekkürler herkese tekrardan.....

Öncelikle işlemciyi sök tak..Sorun büyük ihtimalle düzelecektir.Eğer düzelmediyse ram leri sök hiç bir slota takma..Ram olmadığı halde açılırken anakart herhangi bir uyarı sesi vermiyorsa ankartı camdan aşağıya atıver :D

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Abi okulda çok başıma gelmeye başladı bu olaylar.

Ekran ışığı yanıp sönüyor. Sadece fanlar çalışıyor. Bip sesi gelmiyor. Ekranda görüntü yok.

1-İlk yapılan işlem Ramlarin yeri ile oynamak.

2-Güç kaynağını değiştirmek.

3-Ekran kartı takmak.

4-Anakart değişimi :(

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Guest Hakan Tarım

İşlemciye bak Mehmet hocam. Bip sesini tek kesen parça o ve güç kaynağıdır.

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya
(düzenlendi)

İşlemciye bak Mehmet hocam. Bip sesini tek kesen parça o ve güç kaynağıdır.

İki tanesini Ekran kartı bir tanesini powerla kurtardık. 3 Tanesi yatıyor büyük ihtimal anakart veya işlemci. :(

tarihinde Mehmet Kaya tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ertan Çabuk
(düzenlendi)

Ben uzun uzun BIOS ve POST'u anlatmıştım da göndere basmadan tabı kapadım heralde yoğunlukta demek.

Bir daha yazsana bilginim yavuzum :D

Anakart tan başlayacağız :)

Anakart üzerinde sökülecek ne kadar yer varsa söktüm taktım, olmadı. şimdi iyisinden bir 775 socket anakart bulmak lazım. Vatandaki iş yapar mı?

Bu

(Gerçi piyasada çok da seçenek yok ama.)

Bir de kafama takılan bir şeyi soracağım. Bu benim ikinci anakart olacak. power veya şebekenin suçlu olma ihtimali nedir?

tarihinde Ertan Çabuk tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Power ı da değiştir..Voltaj dalgalanmaları anakarta zarar verebilir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erdem Dertsiz

Bütün anakartlarda uyarı sistemi mevcuttur.

Bu buzzer yardımı ile seslide olabilir, Power yada hdd led yardımı ile ışıklada olabilir. hatta bir kaç markada klavye üzerindeki ledlerin yanıp sönmesinden bile hata kodu alabilirsiniz?

Eğer bir sistemde ram yok ve hata almıyorsanız

anakart, işlemci veya psu üçlüsünden birinde sorun vardır. zaten bunlar sağlamsa, bu sisteme ram eklerseniz post ekranında görüntü almanız gerekir.

Ben hayatımda kaç tane makinaya baktığımı saymadım. Ama değiştirdiğim yanan işlemci sayısı 3 yada 4 dür.

işlemci bozulmadan önce ance genellikle anakart etrafındaki kondansatörler şişmektedir. (overclock yapıp işlemci voltajı ile oynarsanız olay farklı)

Anakartınız yada power supply iniz arızalıdır.

Deneme imkanınız varsa bir power supply temin edip sisteminize takın. görüntü alıyorsanız zaten sorun yoktur. alamıyorsanız sonuç belli.

http://www.computerhope.com/beep.htm

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Bir daha yazsana bilginim yavuzum :D

Anakart tan başlayacağız :)

Anakart üzerinde sökülecek ne kadar yer varsa söktüm taktım, olmadı. şimdi iyisinden bir 775 socket anakart bulmak lazım. Vatandaki iş yapar mı?

Bu

(Gerçi piyasada çok da seçenek yok ama.)

Bir de kafama takılan bir şeyi soracağım. Bu benim ikinci anakart olacak. power veya şebekenin suçlu olma ihtimali nedir?

Vatan'daki iş yapar da, bence önce psu denenmeli.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...