Adem Yıldırım 26 Nisan 2013 Paylaş 26 Nisan 2013 Merhaba Mayıs ortalarında fiestamızla Polonyaya gitmek istiyoruz. Bir hafta önce Polonya Büyükelçiliğinden çok girişli schengen vizesini aldım. Daha zamanımız olması nedeniyle araç belgelerini tamamlamadım. Rotamızı Bulgaristan-Romanya-Macaristan-Slovakya-Polonya olarak belirledik ama google haritadan bakınca Romanyadan değil de Sırbistandan geçsek daha kısa sürede gidebileceğiz gibi görünüyor. Ziyaret amaçlı gideceğimiz için yolda konaklama dışında gezmek için durmayı düşünmüyoruz. Belki Macaristanda birkaç saat duraklayabiliriz. İlk defa yurtdışına araba ile çıkacağımız için daha önce bu güzergaha arabayla gitmiş olan ve Avrupaya araçla çıkmış arkadaşların tecrübelerinden faydalanabilirsek çok mutlu olacağız. Seçtiğimiz rota uygunmudur? Romanya ve Sırbistan'ın yolları nasıldır? Sizce hangi ülkeden geçmemiz daha iyi olur? Forumda bazı yazılarda okuduğum kadarıyla Bulgaristan'ın tehlikeli olduğu söyleniyor. Gerçekten Bulgaristandan gündüz tek araçla geçmek tehlikelimidir yoksa birkaç araçla konvoy halindemi gitmeliyiz? Romanya ve Sırbistan da Bulgaristan gibi dikkatli geçilmesi gereken bir ülkemidir? Harita yeterlimidir yoksa navigasyonumuz olmalımı? Ayrıca bu uzun Avrupa yolculuğunda yanımızda mutlaka bulundurmamız gereken şeyler ve dikkat etmemiz gereken hususlar nelerdir? Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler. Adem Yorum bağlantısı
Tahir İlter 26 Nisan 2013 Paylaş 26 Nisan 2013 Adem bey, bol bozuk para olsun yanınızda ve büyük paraları saklayın Özellikle Bulgaristan ve Romanya da çok fazla rüşvet dönüyormuş.Mümkün olduğunca bu ülkelerden mola vermeden geçmeye özen gösterin.Tabi bunlar bizim gidip gelenlerden duyduklarımız.Forumda tecrübeli arkadaşlar daha net cevaplar vereceklerdir. Yorum bağlantısı
Mustafa Cerci 26 Nisan 2013 Paylaş 26 Nisan 2013 sirptan gidersen 3 saat erken varirsin yoldan kaynaklanir km olarak iki tarafta ayni sirbistanda durmayi pek onermiyorlar navigasyon cihaziniz olursa rahat edersiniz harita ile yollari karistirabilirsiniz iyi dinlenin anayoldan cikmayin bir sikinti olmaz Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 26 Nisan 2013 Paylaş 26 Nisan 2013 navigasyon olmalı. ayrıca google translate felan hepsi olmalı. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 26 Nisan 2013 Paylaş 26 Nisan 2013 uluslararası ehliyet+sigortaya bol zeyil+ seyahat sigortası (sağlık) + EU uyumlu ruhsat alınacak, avrupa navigasyon için ek ücret ile güncelleme yapacaksınız, mayıs ortası için 15 gün kaldı bence bayağı geç bir zaman. arabnın ruhsatı kimin üstüne? Yorum bağlantısı
Adem Yıldırım 26 Nisan 2013 Yazar Paylaş 26 Nisan 2013 cevaplariniz için teşekkürler. navıgasyon olarak hangi markayı önerirsiniz?garmin ve tomtom iyiler galiba ama yerli markalar da yeterlimidir? uluslararası ehliyet düşünmüyorum.en azından polonyada emniyete sormuştum, türk ehliyetimi kullanabileceğim söylenmişti. ayrıca eşimin polonyadan ehliyeti olması nedeniyle gerekli yerlerde o kullanacak. araç ruhsatı benim üzerime.yalnızca uluslararası taşıt belgesi ve uluslararası trafik sigortası yaptırmam gerekli turingden bildiğim kadarıyla. Yorum bağlantısı
Adem Yıldırım 9 Haziran 2013 Yazar Paylaş 9 Haziran 2013 merhabalar Yolculuğumuzn Polonyaya kadar olan kısmını sorunsuz olarak tamamladık. 19 mayıs sabah 7 gibi Kapıkule sınır kapısından geçtik. Kapıkule Turingden sadece 1aylık yeşil sigorta yaptırdım. Bulgaristan girişimiz gayet hızlıydı.herhangi bir arama olmadı.girişte sağda 10euroya vinetka aldım.euro kabul ettiler.solda da lukoilden depoyu doldurdum.10km kadar ilerde sağda shellden de yakıt alınabilir.ayrıca shellde mcdonalds da var.kahvaltılığımızı yanımıza almıştık,çayımızı da mcdonaldstan aldık.gayet sakin bir yerdi. Yaklaşık 40dklık moladan sonra Sırbistana kadar durmadan devam ettik,saat 12ye doğru sınıra ulaştık.Sırbistan sınırında küçük bir araç kuyruğu vardı ama 15dakika içinde sorunsuz şekilde sınırı geçtik. Sırbistanda vinetka gibi bir uygulama yok,gişeden ödeme yapıp geçiyorsunuz.yemek için 1saat kadar durakladık,herhangi bir yer gezmedik sırbistanda da.saat sekizde macaristana giriş yaptık.Sırbistan çıkışında aracımızı bir yere çekip iyice aradılar. Yine Macaristan girişinde de arama yaptılar ancak arabayı arama için özel bir yere çekmediler.giriş peronunda gümrük personeli bagajı açtırdı ve aracın içini de el yordamıyla aradı.Macaristan pasaport polisinin türkçe ''çekirdek varmı çekirdek'' diye sorması gülümsetti bizi ama çekirdeğimiz yoktu maalesef yaklaşık yarım saat harcadık macaristana girişte. Girdikten sonra sağdan otoban için fiş veriyorlar.vinetka gibi cama yapıştırılmıyor.sadece saklamanız gerekli.Macaristan euro kullanmıyor ama fişe euro kabul ettiler.14euro gibi yüksek bi fiyattı.Macaristan içinde alışverişlerde peşin alışveriş yapacak olursanız macar parası forint bulundurmanız gerekli. Macaristanın Szeged şehrinde konakladık.Ertesi gün şehri biraz gezdik,küçük bir şehirdi.Daha sonra Budapeşte yakınlarındaki Gödöllo kasabasındaki kalacağımız yere gittik.Akşamleyin Budapeşteyi biraz gezdik ama pek bişey anlamadık. O nedenle ertesi gün gündüz gözüyle Budapeşteyi biraz dolaştık. Budapeştede araç parkı sorunlu.Her mahallenin ayrı bir park ücreti var.Bizim park ettiğimiz sokakta 3 saat araç park halinde bırakılabiliyordu.Ödeme sokakta bulunan makineden yapılıyor. Daha sonra başka bir yere park ettik ve buranın ücretsiz olduğunu öğrendik şansımıza. Rotamızda değişiklik yapıp bir de Viyanayı görelim dedik ve akşama Viyanaya vardık.Hava yağışlıydı ve akşam olması nedeniyle trafikte zorlandım. Avrupada şehir içerisinde araç kullanmak gerçekten zor.Bir de akşam olunca daha da kötü.Herkes trafik tabelalarına uyuyor ve yaya geçitlerinde trafik lambaları olan yerler hariç yayalara yol veriyor. Türkiyede pek böyle şeylere dikkat edilmiyor maalesef.O nedenle alışmak baya zor Avrupadaki trafiğe. Navigasyonumuzun yardımıyla kalacağımız adrese vardık- özellikle şehir içlerinde navigasyonumuzun çok faydası oldu gerçekten-Avrupaya gidecek olanlar mutlaka navigasyon bulundurmalı. Ertesi sabah Viyanayı arabasız gezdik.Kaldığımız yer tam merkez olmadığı için bulunduğumuz sokakta araç park ücreti yoktu.O nedenle tramvaya binerek 15dakika sonra viyananın gezilecek önemli yerlerine ulaştık. Öğleden sonra saat 4civarı Viyanadan çıkıp Slovakyaya ordan da 22mayıs akşam saat 10a doğru Polonya sınırlarına girdik. Kalacağımız yerleri couchsurfingden ayarladık.Bir hafta sonra Türkiyeye dönüş yapacağız. Dönüşümüzü Slovakya-Macaristan-Hırvatistan-Bosna Hersek-Karadağ-Arnavutluk-Yunanistan olarak düşünüyoruz. Bu rotayla ilgili herhangi bir görüşünüz olursa paylaşabilirsiniz. Ayrıca Polonyaya geldiğim rotayla ilgili sorularınız varsa sorabilirsiniz,cevaplamaya çalışırım. iyi seyahatler Adem 1 Yorum bağlantısı
Anil Berke Kavraal 9 Haziran 2013 Paylaş 9 Haziran 2013 (düzenlendi) ben yurtdışına çıkartırken kasko ma yurtdışı teminatı da ekletmiştim ek bir ücretle ... triptik alınırken de birşey vardı önemli diye hatırlıyorum ama unutmuşum artık. Tampona TR çıkartması yapıştırın denilecek ama yapıştırmadan da işlemler olmuştu. yeni başlık sanmışım :D 9 Haziran 2013 tarihinde Anil Berke Kavraal tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Adem Yıldırım 9 Haziran 2013 Yazar Paylaş 9 Haziran 2013 ben yurtdışına çıkartırken kasko ma yurtdışı teminatı da ekletmiştim ek bir ücretle ... triptik alınırken de birşey vardı önemli diye hatırlıyorum ama unutmuşum artık. Tampona TR çıkartması yapıştırın denilecek ama yapıştırmadan da işlemler olmuştu. yeni başlık sanmışım :D Aracımın kaskosu olmadığı için teminata gerek olmadı triptik isteğe bağlı olduğunu söylediler Turingden. Genellikle yurtdışından gelen gurbetçiler yaptırıyormuş. O nedenle triptiğe gerek duymadım. TR çıkartmasını sizden duydum ilk defa Yorum bağlantısı
Anil Berke Kavraal 9 Haziran 2013 Paylaş 9 Haziran 2013 Aracımın kaskosu olmadığı için teminata gerek olmadı triptik isteğe bağlı olduğunu söylediler Turingden. Genellikle yurtdışından gelen gurbetçiler yaptırıyormuş. O nedenle triptiğe gerek duymadım. TR çıkartmasını sizden duydum ilk defa değişmiş olabilir bende triptik olmadan gemiye almıyorlardı araçları Turing çıkan araçlara veriyordu Tr çıkartmasını Yorum bağlantısı
Recommended Posts