O.Yücel Çetin 21 Mayıs 2013 Paylaş 21 Mayıs 2013 (düzenlendi) Diyetisyen Dilara Koçak'ın şekerle ilgili yazısından küçük şeker hesabı ve ilgili yazısı alıntı olarak aşağıda; Şeker Tüketiminin Kiloya Etkisi Dünya Sağlık Örgütü, diyabeti yeni bin yılın en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul ediyor. 2010’da ülkemizde yapılan TURDEP-II çalışmasında, geçtiğimiz 12 yılda diyabet sıklığının yüzde 90, obeziteninse yüzde 44 arttığı tespit edildi Obezite ve diyabetten korunmak için yaşam şekliyle beslenme değişiklikleri ilaç kadar önemli. Beslenme alışkanlıkları ve doğru önerilere baktığımızda her iki hastalık için de tahıllar yani karbonhidratlarla ilgili çok kontrollü ve akıllıca seçimler yapılması şart. Karbonhidratlar, beslenmenin temelini oluşturuyor ancak burada hangi karbonhidratı seçtiğiniz çok önemli. Obez veya diyabetli bireyler için her ikisi de vücuda yeterli oranda alınmalı çünkü yetersiz karbonhidrat alımı da sorun yaratıyor. Ancak önerilen karbonhidrat türü, şeker gibi rafine edilmiş olanlar değil. Tercih, tam tahıllı karbonhidrat ürünleri (bulgur, tam buğday ekmeği) olmalı. Şeker basit bir karbonhidrat, tam buğday ekmeğiyse kompleks. Günlük enerjinin yüzde 55-60 oranında karbonhidratlardan gelmesini öneriyoruz ancak şeker tüketimi bu kuralı bozabiliyor. Tüm dünyada son 50 yılda şeker tüketimi çok arttı, ülkemizdeki veriler bizdeki artışın son 10 yılda yüzde 50 oranında yükseldiğini gösteriyor. ‘Sıvı kaloriler’ Günlük şeker alım seviyesi, toplam kalorinin yüzde 10’unu geçmemeli. Oysa tüketilen miktarlar bunun çok üzerinde. Ülkemizde günlük tüketilen şekerin önemli bir kısmı doğrudan tüketim diğer önemli kısmıysa içeceklerden geliyor. İşte bu noktada dikkatli olmakta fayda var çünkü her zaman dikkat çekmeye çalıştığım ‘sıvı kaloriler’ öne çıkıyor. Basit olarak en çok tükettiğimiz içecek çay diye kabaca bir hesap yaparsak, aslında küçük değişikliklerin nasıl büyük farklar yarattığını da kolayca görebiliriz. Yıllık 36 bin kalori 1 küp şeker, 20 kalori. Günde tek şekerli 5 bardak çay içtiğimizi varsayarsak sadece çay içerek günlük aldığımız kalori 100’ü buluyor. Aylık baktığımızda da tek şekerli çaydan aldığımız aylık kalori 3 bin. Yıllık tek şekerli çayın toplam kalori getirisiyse 36 bin. 36 bin kalori, 1 yılda vücudumuza 5 kilo getiriyor. Günde 5 şeker eksilterek kalori alımına bağlı kilo riskini de ortadan kaldırabiliriz. Şeker akla gelince fazla kiloyla ilişkili yapılan çok araştırma var ve en sık karşılaştığımız etiket bu. Ancak Dünya Kanser Araştırma Fonu ve Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü’nün 2007 de yayımladığı raporda, kanserden korunma önerilerinde de şekerin azaltılması gerektiğine dikkat çekiliyor. Bakın, bu önlemlerden bazıları şöyle sıralanıyor; * Normal beden kitle indeksi (BKİ) sınırları içinde olabildiğince ince olmak: Toplumun BKİ değeri 21-23 arasında olmalı. Bir toplumda yüksek kilolu ve obez kişiler, 10 yıl içinde bugünkü düzeyinin altında kalmalı. * Günlük yaşamın bir parçası olarak fizik aktivitede bulunmak: Her 10 yılda hareketsiz yaşamı olan toplum kesiminin yarıya inmesi hedeflenmeli. * Enerjisi yüksek gıdaların tüketilmesini kısıtlamak, şekerli içeceklerden uzak durmak: İçine şeker eklenmiş içeceklerin toplumdaki tüketiminin her 10 yılda yarılanmasını hedeflemek. Vücutta ne oluyor? Aşırı şeker tüketimi kan şekerinde yükselmeye sebep oluyor, bu yükselmeler pankreasa, tepkisel olarak aşırı insülin salgılatıyor. Aşırı insülin salgılanması, ‘reaktif hipoglisemi’ ataklarına, yani sık yaşanan tatlı krizlerine yol açabiliyor. Reaktif hipoglisemi bir süre sonra kalıcı insülin fazlalığına dönüşürse ‘insülin direnci’ gelişebiliyor. Tatlı atakları, şeker krizleri, çikolata, dondurma nöbetleri sıklaşıyor. Sonrasında hipoglisemi nöbetleri (çarpıntı, sinirlilik ya da uyku hali, terlemeler, el titremeleri), fazla kilolar, bel kalınlaşmaları ve göbeklenme geliyor. Ardından pankreasınız yavaş yavaş yoruluyor, rezervler tükenmeye başladığında artık yeteri kadar insülin üretemiyor. Kandaki yüksek şeker düzeyi sebebiyle de diyabet ortaya çıkabiliyor. Yemekte, çayda veya kahvede yada herhangi bir gıda tüketiminde şeker yerine tatlandırıcı/tablet tatlandırıcı kullanan var mı? Bunlar ne kadar sağlıklı? Ne dersiniz? Görüş ve öneriler için herkese şimdiden çok teşekkürler... 21 Mayıs 2013 tarihinde Osman Yücel Çetin tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız 21 Mayıs 2013 Paylaş 21 Mayıs 2013 Bu yüzden çaya şeker atmıyorum. Yapay tatlandırıcılara ise karşıyım. Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 21 Mayıs 2013 Paylaş 21 Mayıs 2013 Şeker doğal en azından. Tatlandırıcı ise %100 kimyasal... 1 Yorum bağlantısı
Kaan Fakılı 21 Mayıs 2013 Paylaş 21 Mayıs 2013 Bulaşma derim. Bir ara ben de niyetlenmiştim ama bir gayret deyip çayı şekersiz içmeye başladım. Şimdi daha fazla çay içiyorum. Çaydan daha fazla tat almaya başladım. 1 Yorum bağlantısı
Alper Keskin 21 Mayıs 2013 Paylaş 21 Mayıs 2013 Bulaşma derim. Bir ara ben de niyetlenmiştim ama bir gayret deyip çayı şekersiz içmeye başladım. Şimdi daha fazla çay içiyorum. Çaydan daha fazla tat almaya başladım. profil fotosuda bunu açıklar nitelikte olmuş Tatlandırıcılar kimyasallardan oluştuğu için kısa vadede olmasa da uzun vadede vücutta birikime neden olur.Bence de şekeri azaltma yoluna veya hiç kulanmama yoluna gidin. Alışınca aramıyorsunuz bile... 1 Yorum bağlantısı
O.Yücel Çetin 21 Mayıs 2013 Yazar Paylaş 21 Mayıs 2013 2 gündür kahvaltılarda çaya tatlandırıcı atıyordum ama bırakayım o zaman şekersiz çaya alışacağım yapacak çok fazla bir şey yok. Yorum bağlantısı
Yusuf Ziya Deniz 21 Mayıs 2013 Paylaş 21 Mayıs 2013 Tatlandırıcıların birçoğu sakkarin veya benzeri maddeler ihtiva etmektedir. Uzun vadeli kullanımları tavsiye edilmemekte. Basit şekerler (küp-toz şeker veya çikolata vb) çok fazla tüketilmemek şartıyla tüketilebilir. Kişi şeker hastası değilse ve dişlerini düzenli fırçalıyorsa kilosu da normalse ve kilosunu koruyabiliyorsa aşırıya kaçmamak şartıyla şekerli gıdalar tüketebilir. 2 Yorum bağlantısı
Mehmet Gürcüoglu 21 Mayıs 2013 Paylaş 21 Mayıs 2013 çayı şekersiz içinde tadına varın bir. Ondan sonra üstüne para verseler şeker kullanmazsınız Osman sen kıtlamaya alışamadın mı 2 Yorum bağlantısı
O.Yücel Çetin 21 Mayıs 2013 Yazar Paylaş 21 Mayıs 2013 Kıtlama işini pek beceremiyorum sanki daha fazla şeker tüketiyorum. 3 Yorum bağlantısı
Evren Erakçora 21 Mayıs 2013 Paylaş 21 Mayıs 2013 kantincinin acı çayını iç bakalım şekersiz. 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya 21 Mayıs 2013 Paylaş 21 Mayıs 2013 Ben çayı 1998 yılından beri çayı şekersiz içerim. Günlük 100 kalori hesabını yaparsanız çaya gelene kadar o kadar çok kalorisi yüksek gıda var ki onlar hesaplanmalı. Akşam çay yanında yenilenler Akşam yemeği Yemek yanında yenen ekmek . . . Yorum bağlantısı
Misafir 22 Mayıs 2013 Paylaş 22 Mayıs 2013 Yaklasik 1 yildir tum sicak icecekleri sekersiz iciyorum. Kahveye ve digerlerine caydan daha cabuk alistim diyebilirim. Cayda hala bir eksiklik var ama sekersiz icmenin zarari olmadigi icin bu sekilde tuketiyorum. Yanliz cayi sekersiz icip, fazlaca meşrubat tuketiyorsaniz caydan eksilttiginiz sekerin faydasini pek goremezsiniz. Tatlandirici birkac kene denedim o da zaten genizde acimsi bir tat birakiyor. Keyif kismini bozuyor. Gecen gun markwtte hurma suyu gordum. Tatlandirici olarak kullanilabilir diyordu etiketinde. Bilimsel olarak yarari zarari var mi bilmiyorum. Saygilarimla. Yorum bağlantısı
Evren Erakçora 22 Mayıs 2013 Paylaş 22 Mayıs 2013 Çayı koklarım önce, bazen yudum bile almam, bazen bir yudum alırım, gerisini içmem. Şeker sayesinde içilebilyorsa hiç içilmemeli o çay... 40 dakika bağıra bağıra konuşuktan sonra sıcak bir şeyler gerekiyor. 3 Yorum bağlantısı
Tahir İlter 22 Mayıs 2013 Paylaş 22 Mayıs 2013 Dünden itibaren şekersiz çaya başladım.Sadece ilk bardak zor gitti biraz ama akabinde hemen alıştım Yorum bağlantısı
Hüseyin Sönmez 22 Mayıs 2013 Paylaş 22 Mayıs 2013 Mangalın dibini sıyaran forum kesme şekerden tırsar olmuş. 3 Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 22 Mayıs 2013 Paylaş 22 Mayıs 2013 2005 yılında bağırsağımda kötücül tümör vardı alındı. temel nedenleri şeker ızgara et ve stres ile sporsuzluk. tatlandırıcı zararlı ama bence şeker daha zararlı. yemeyin. tatlandırıcı da yemeyin. ayrıca hamur işi de yemeyin. eti de haftada birden fazla yemeyin. Şeker doğal en azından. Tatlandırıcı ise %100 kimyasal... ormanda maymunlar pasta mı yiyor? 1 Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 22 Mayıs 2013 Paylaş 22 Mayıs 2013 ormanda maymunlar pasta mı yiyor? Ekmek bulamazlarsa pasta yapıyorlarmış. Aslan Kral bunu söylemiş Tam anlamadım hocam ne demek istediniz 1 Yorum bağlantısı
Tahir İlter 22 Mayıs 2013 Paylaş 22 Mayıs 2013 Ekmek bulamazlarsa pasta yapıyorlarmış. Aslan Kral bunu söylemiş Tam anlamadım hocam ne demek istediniz En doğalı meyve şekeri diyor galiba... Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 22 Mayıs 2013 Paylaş 22 Mayıs 2013 Ekmek bulamazlarsa pasta yapıyorlarmış. Aslan Kral bunu söylemiş Tam anlamadım hocam ne demek istediniz bize günlük hayatta sunulan şeker doğal değil. Yorum bağlantısı
Mehmet Gürcüoglu 22 Mayıs 2013 Paylaş 22 Mayıs 2013 doğal şekeri muzdan almalı maymundan mı geldik biz şekeri muzdan alalım Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 22 Mayıs 2013 Paylaş 22 Mayıs 2013 Çayıma muz atamıyorum Ancak varsa bildiğiniz organik doğal şeker onu alırım tabiiki. Bir kaç zevkim hariç, düzgün beslenmeye dikkat ettiğim için, tüm organik önerilere açığımdır. Yorum bağlantısı
Tahir İlter 22 Mayıs 2013 Paylaş 22 Mayıs 2013 Esmer şekerin doğal olduğu söyleniyor ama araştırmak lazım tabi. Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 22 Mayıs 2013 Paylaş 22 Mayıs 2013 Esmer şekerin doğal olduğu söyleniyor ama araştırmak lazım tabi. Esmerletmek için bi kaç işlemden daha geçiyormuş, öyle diyorlar... http://www.hafiftarif.com/esmer-sekerin-beyaz-sekerden-ne-farki-var/ http://www.takvim.com.tr/Yazarlar/leyla_tevfikoglu/2011/01/18/kanser_olusumunda_beslenmenin_onemi_var_mi_587616202870 Yorum bağlantısı
Recommended Posts