Mehmet Eren 4 Haziran 2013 Paylaş 4 Haziran 2013 Değerli forumdaşlar, az önce internette çeşitli teknik konularla ilgili araştırmalar yaparken bulduğum bi kaynağı paylaşmak isterim. Kaynakta içten yanmalı motorlarda "vuruntu" diye bi terimden bahsediliyor. Bizim mk2 mondeolarda silkeleme diye tabir ettiğimiz ve bi çok sensörü değiştirmemizde rağmen tam olarak çözemediğimiz sorunun sanki bilimsel tarifi.. Çözüm yolları, sebepleri vb şeyler yazıyor, bi yandan okuyup bi yandan paylaşmak istedim. Aracında sabit hızda veya sabit devirde silkeleme sorunu olanlara yardımcı olabilir. Saygılarımla... Link: http://www2.bayar.edu.tr/somamyo/docs/dergi/sayi14/14sayi4.pdf 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Eren 4 Haziran 2013 Yazar Paylaş 4 Haziran 2013 Bence çözülemeyen silkeleme sorunlarının başlıca sebebi bu.. Okudukça büyük bişey keşfetmiş gibi mutlu oluyorum. Yorum bağlantısı
Mehmet Eren 4 Haziran 2013 Yazar Paylaş 4 Haziran 2013 "...Vuruntu genelde aşırı ısı, aşırı silindir basıncı, hatalı ateşleme zamanı, düşük oktanlı benzin veya bunların bir kombinasyonu sebebiyle olur. Bunlardan aşırı ısı genelde ilk suçludur..." Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 4 Haziran 2013 Paylaş 4 Haziran 2013 Vuruntu, düzgün ateşleme olmadığında benzinin yanlış zamanda patlamasındandı diye hatırlıyorum. Silkeleme ise bambaşka olmalı. Yorum bağlantısı
Mehmet Eren 4 Haziran 2013 Yazar Paylaş 4 Haziran 2013 Bence de öyle ama bendeki sorun bence vuruntudan kaynaklı olduğunu düşündüğüm, sabit hızda sabit devirde hafif silkeleme... Bu silkelemeyi hissetmeyen ustalar bile oldu. Ama var. Beyin fakir karışım hatası veriyor, hego - maf vb değişmesine rağmen düzelmiyor egzos sistemi komple kontrol ediliyor sorun bulunamıyor. Bu çerçevede araçta sorun olmadığını iddia edenler bile oluyor. Aslına bakılırsa seyir halindeyken yolcular bişey hissetmiyor ama sürücü olarak benim konforumu azaltan bi hissiyat var. Muhtelemelen sorunun kaynağının vuruntu vb bişey olduğunu düşünüyorum.. Beyni baştan programlamak çözüm olabilir gibime de geliyor. Ama avans ayarlarını değiştirmek veya oranlarla oynamak sonucu yakıt tüketimimin artmasından korkuyorum. Şu an km'de 55krş Yorum bağlantısı
Misafir 4 Haziran 2013 Paylaş 4 Haziran 2013 Sabit hızla giderken avans vuran motor duymadım hiç. Avans sesi takıt takır duyulur zaten kabinden. Daha çok hızlanamayacağı yükün altında kalan motorda oluyor diye biliyorum. En son avans sesi duyduğum araba 74 model peugeot 504 tü. Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 4 Haziran 2013 Paylaş 4 Haziran 2013 Bence de öyle ama bendeki sorun bence vuruntudan kaynaklı olduğunu düşündüğüm, sabit hızda sabit devirde hafif silkeleme... Bu silkelemeyi hissetmeyen ustalar bile oldu. Ama var. Beyin fakir karışım hatası veriyor, hego - maf vb değişmesine rağmen düzelmiyor egzos sistemi komple kontrol ediliyor sorun bulunamıyor. Bu çerçevede araçta sorun olmadığını iddia edenler bile oluyor. Aslına bakılırsa seyir halindeyken yolcular bişey hissetmiyor ama sürücü olarak benim konforumu azaltan bi hissiyat var. Muhtelemelen sorunun kaynağının vuruntu vb bişey olduğunu düşünüyorum.. Beyni baştan programlamak çözüm olabilir gibime de geliyor. Ama avans ayarlarını değiştirmek veya oranlarla oynamak sonucu yakıt tüketimimin artmasından korkuyorum. Şu an km'de 55krş Osman Usta'mıza gösterdiniz mi aracınızı? Yakıt tüketiminiz bayağı yüksek. Neler değiştirilerek denendi ateşleme sisteminde? Yorum bağlantısı
Mehmet Eren 4 Haziran 2013 Yazar Paylaş 4 Haziran 2013 Bahsettiğim sarsıntı çok az, avans sesini biliyorum da bu öyle bişey değil bendeki Seyir halindeyken yanma olayının istikrarlı gerçekleşmemesinden olduğunu hissettiğim bi durum.. Ama tamamen bi mantık yürütme ve hissetme mevzuu benimki, acizane bilgi sahibi değilim ukalalık etmiş olmayayım Öğrenmeye algılamaya çalışıyorum Yorum bağlantısı
Mehmet Eren 4 Haziran 2013 Yazar Paylaş 4 Haziran 2013 Osman Usta'mıza gösterdiniz mi aracınızı? Yakıt tüketiminiz bayağı yüksek. Neler değiştirilerek denendi ateşleme sisteminde? Abi Osman ustaya uğradım , sorunu o da hissetti ama benim iş yoğunluğumdan ötürü, onların yoğunluğundan dolayı olayın üstüne düşemedik. Boş zamanım olunca gideceğim. Başka bi ortamda Maf sensörü değişip denedim çözülmemişti hego sensörü değişip denedim çözülmemişti, buji, buji kablosu vs değişti işe yaramadı ,carbonclean yapıldı faydası olmadı, beyin cihaza bağlandı fakir karışım hatası verdi. Falan filan yani... Yorum bağlantısı
Mehmet Eren 4 Haziran 2013 Yazar Paylaş 4 Haziran 2013 bobin denemedim daha. denenmeli mi sizce ? Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya 4 Haziran 2013 Paylaş 4 Haziran 2013 Bence de öyle ama bendeki sorun bence vuruntudan kaynaklı olduğunu düşündüğüm, sabit hızda sabit devirde hafif silkeleme... Bu silkelemeyi hissetmeyen ustalar bile oldu. Ama var. Beyin fakir karışım hatası veriyor, hego - maf vb değişmesine rağmen düzelmiyor egzos sistemi komple kontrol ediliyor sorun bulunamıyor. Bu çerçevede araçta sorun olmadığını iddia edenler bile oluyor. Aslına bakılırsa seyir halindeyken yolcular bişey hissetmiyor ama sürücü olarak benim konforumu azaltan bi hissiyat var. Muhtelemelen sorunun kaynağının vuruntu vb bişey olduğunu düşünüyorum.. Beyni baştan programlamak çözüm olabilir gibime de geliyor. Ama avans ayarlarını değiştirmek veya oranlarla oynamak sonucu yakıt tüketimimin artmasından korkuyorum. Şu an km'de 55krş bendeki aracın motoru sizinkinden büyük olmasına rağmen benzinde km de 55 kuruş yakmıyor. Yorum bağlantısı
Eyüp Kosif 5 Haziran 2013 Paylaş 5 Haziran 2013 Diesel ve benzinli vuruntuları birbirinden farklıdır. Benzinli araçtaki vuruntu yakıtın buji tarafından ateşlenmeden tutuşup yanmasıdır ve erken yanma olduğundan zararlıdır. Pistonu delmeye kadar gidebilir ve mekanik yorulmalara yol açar. Tabi bir de sıkıştırma strokunda yanma olduğundan güçte ciddi derecede düşüş meydana gelir. Diesel vuruntusu da tutuşma gecikmesi süresinin artması vs. nedenlerden dolayı kontrolsüz yanma evresinde yanmaya giren yakıt miktarıyla ilgilidir. Dieselde vuruntuyu kontrolsüz yanma değil ani basınç artışı meydana getirir yani yanma miktarına bağlı olarak silindir içi basıncı çok kısa zamanda çok aşırı artar. Bu da diesel vuruntusudur. İkisinin de silkeleme vs. ile doğrudan ilgisi yoktur. Sadece dikkatli dinlediğinizde çekiçle metale vurur gibi bir ses gelir. Ateşleme zamanı, subap zamanı, püskürtme zamanı vs. parametreler değiştirilerek engellenir. 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Eren 5 Haziran 2013 Yazar Paylaş 5 Haziran 2013 Bu sesin duyulma periyodu nedir? Sabit bi ses mi? Yoksa arasıra çıkan düzensiz zamanlı bi ses midir ? Yorum bağlantısı
Eyüp Kosif 5 Haziran 2013 Paylaş 5 Haziran 2013 Bu sesin duyulma periyodu nedir? Sabit bi ses mi? Yoksa arasıra çıkan düzensiz zamanlı bi ses midir ? Keskin bi duyulma periyodu yoktur. Motorun işletme şartlarına göre değişen bi durum bu. Sıcaklık, motor yükü vs. değiştikçe vuruntuya girme eğilimi de değişmekte. Zaten yeni motorların üzerinde vuruntu sensörü vardır ve ECU motor vuruntuya girdiğinde müdahale ederek motoru vuruntudan çıkarır. Bu nedenle yeni motorlarda çok duyamayabilirsiniz. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 5 Haziran 2013 Paylaş 5 Haziran 2013 enjeksiyonlu arabada vuruntu olmaz, zira bunun engelleyecek sensör ve beyin vardır, vuruntu olursa, katalitik konvertör pert olur zira oraya çiğ benzin gitmiştir. vuruntu karbüratörlü arabada olur 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts