İçeriğe Yönlendir

Şanzıman Yağı (Otomatik Vites)

Çağlar Bayur

Recommended Posts

Ali Cihangiroğlu

Biz ne zaman değişeceğiz, araba 115000 de, 500.000 km uygunmu acaba :D

Yorum bağlantısı
Hasan Basri Bayraktar

Biz ne zaman değişeceğiz, araba 115000 de, 500.000 km uygunmu acaba :D

Maliyeti otomatik şanzımana göre çok çok azdır...Yaptırmakta fayda var.Zaten eksilmiştir o... :)

Yorum bağlantısı
Anil Berke Kavraal

Risk almamak için değiştirebilirsiniz tabiki ama maliyeti yüksek biraz. Orjinal yağ bayağı pahalı. Lt si yanlış hatırlamıyorsam 30-40 tl gibi bir şeydi. Ayrıca yağ filtresi de değişiyor olabilir(jatca'yu bilmiyorum ama klasik otomatik focusta değişiyor) O da bayağı pahalı. 100 tl üzerindedir tahminin.

Demek istediğim yağın rengi ve bazı arızalar şanzuman hakkında bilgi verebilir. Ona göre değiştirebilirsiniz

demek istediğim 20 bin liralık aracın olası hasar durumunda 5-6bin lira masraf çıkarabilecek parçasının arıza riskini 200-300 lira verip azaltma şansım varsa bu şansı denerim çekinmem :)

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

Dextron 320 değil zaten,

Ticari adıyla Mobil atf 320 yani ford un önerdiği ve spec.leri karşılayan dextron 3 özellikli yağ.Başka markalarda kullanılabilir.Sizin kullandığınız yağ da ford servislerinde kullanılan aynı özellikte ambalajında ford yazan yağ,farkı herzamanki gibi fiyatı yani insanlara 10 liralık malzemeyi 100 liraya satmak.

ambalajında ford yazan yağ kullansalar onada razı olurum :) serviste zamanında ELF şanzıman yağı gösterdiler bana :D otomatik brodwayler felan kullanıyordur heralde :p

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Dextron 320 fordun orijinal yağı değil. Muadil bir yağ. Ne kadar iyidir bilmiyorum ama ben şanzuman yağını değiştiriken ford orjinal yağını kullanmıştım. Filtreyle birlikte 4 lt yağ kullanılmıştı. 300 TL civarı vermiştim. 120 binde değişmiştim.

Sizin dediğiniz doğru olabilir. Ben serviste koyacakları yağa baktım litresine 70 tl dediler. Dışarıdan ben getirtiecektim 15 tl'ye. Sonra ondan daha iyi oluduğuna hem fikir olunan mobil atf 220 koydum aynı paraya. Ben 8 litre yağ (iki seferde koydular) 120 yağ + 40 tl işçilik = 160 tl verdim.

Bu arada 4 litre değiştirdikten sonra 200-300km gittikten sonra bir sefer daha 4 litre değişiim yapsaydınız daha iyi olacak. Çünkü içerideki yağ 8-9 litre kadar olacağı için bunun tamamı boşaltılamıyor. Bu yüzden eski yeni karışımı ne kadar seyreltilirse o kadar iyi olacağı kanısındayız.

ambalajında ford yazan yağ kullansalar onada razı olurum :)serviste zamanında ELF şanzıman yağı gösterdiler bana :D otomatik brodwayler felan kullanıyordur heralde :p

Zamanında değil 1 yıl olmadı daha bana göstereli. Dışarda 15 tl satışı var servis 70 tl dedi. İşçilik hariç.

Şanzuman yağını değiştirmek için özel bir sebebiniz var mı yoksa garanti olsun diye mi değiştiriyorsunuz. Normalde otomatiklerde yağ kırmızı renkse ve km çok değilse değişime gerek yok.

Yağ olayı için şunu söyliyeyim. Motor yağı ya km dolmasa dahi 1 yıl sonra değiştirilmesi gerekiyorsa. Şanzuman yağı için bir ömür niye beklenir(Bazı servislerin veya ustaların dediği ömürlük bunlar). Yani rengine kokusuna bakılmaksızın belli süre veya belli bir km sonra değiştirilmesi bence uygun. Çünkü Çok pahalı birşey değil. Dediğim gibi 15-20 tl litresi. 8 litresi 120-160 arası bir fiyat tutar. Bunu nereye vermiyoruz ki araç için.

Risk almamak için değiştirebilirsiniz tabiki ama maliyeti yüksek biraz. Orjinal yağ bayağı pahalı. Lt si yanlış hatırlamıyorsam 30-40 tl gibi bir şeydi. Ayrıca yağ filtresi de değişiyor olabilir(jatca'yu bilmiyorum ama klasik otomatik focusta değişiyor) O da bayağı pahalı. 100 tl üzerindedir tahminin.

Demek istediğim yağın rengi ve bazı arızalar şanzuman hakkında bilgi verebilir. Ona göre değiştirebilirsiniz

Metin bey dediğiniz gibi serviste ciddi para istiyorlar şanzıman yağı için.

Şanzıman yağını değiştirmek şanzımanın ömrünü uzatır ve daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Yeni yağ her zaman daha iyi olacaktır. Benim aracım klasik otomatik ancak filtre değiştirilmedi. Filtresi şanzımanın içinde dediler onun için şanzımanın sökülmesi gerekiyor dedikleri için o kaldı.

2004 model otomaik sanzımanlı focusumun şanzuman filtresini 130 tl ye almıştım...

Sizin şanzımanla bizim şanzıman aynı diye biliyorum. Sizin şanzıman yağının filtresini nasıl değiştirdiler. Çünkü bana söylenen klasik otomatiklerde şanzıman yağı filtresi şanzımanın içinde olduğunu söylemişlerdi.

Yorum bağlantısı
Metin Yıldız

demek istediğim 20 bin liralık aracın olası hasar durumunda 5-6bin lira masraf çıkarabilecek parçasının arıza riskini 200-300 lira verip azaltma şansım varsa bu şansı denerim çekinmem :)

Değişim Km'si dolmuşşsa veya yağın durumu kötüyse ben de sizinle hemfikirim. Demek istediğim şanzımanla ilgili bir sıkıntı yoksa değişim kmsine kadar kullanabilirsiniz. Ama isterseniz 30-40 binde bir de değiştirebilirsiniz. Bunun zararı olmaz faydası olabilir. Sadece cebinize zararı olur. :) Eğer maliyeti önemli değil diyorsanız daha sık değiştirebilirsiniz tabiki..

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Misafir

Ben de senin gibi yapayım diyorum hocam. 3 lt değişti, 500 km olmuştur, bir 3 lt daha ekleteyim mi?

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

abi değişim konusunda hiç bir bilgim yok..Ben kaza yapmıştım. Araç yapılırken şanzuman bakımını yaptırmıştım. Yarın ustanın yanına gideceğim. Kendisinden bilgi almaya çalışırım...

Şanzuman CD4E versiyonuysa bizimki ile aynı . Bir sor bakalım yağ filtresi şanzımanın neresinde bize söylesin de bizde değiştirelim. Çünkü bana içinde dedikleri için kalmıştı.

Yorum bağlantısı
İhsan Yılhan

serkan bey,ben ankaralıyım ve geçen hafta otomatik şanzıman yağımı değiştirdim.Özel serviste ustam var.şinin ehli biri.Filitre ile birlikte değişimini yapacaksanız yaklaşık 200 lira ya mal olur.Size adres tel veriyorum.Sıtkı ikiler otomobil oto sanayi sitesi 6.cad.60.sok.1/4 şaşmaz ank. 03122785821

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ertan Çabuk

Ben de senin gibi yapayım diyorum hocam. 3 lt değişti, 500 km olmuştur, bir 3 lt daha ekleteyim mi?

o yağı boşaltıp tekrar taze (mümkünse orjinal) yağ koydurun..

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Hocam imkanın varsa tekrar boşaltıp boşaltılan kadar tekrar doldurun. (Bu arada boşaltma işlemini uzun tutun iyi süzülsün.) Çünkü çok yavaş süzülüyor. Bu şekilde 1 litre daha boşaltıyorsunuz.

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

focusun şanzımanı mondeodan farklı ve daha güncel.

Yorum bağlantısı
Misafir

Hocam imkanın varsa tekrar boşaltıp boşaltılan kadar tekrar doldurun. (Bu arada boşaltma işlemini uzun tutun iyi süzülsün.) Çünkü çok yavaş süzülüyor. Bu şekilde 1 litre daha boşaltıyorsunuz.

İlk seferde fazla beklemedik ama hemen kesildi diye hatırlıyorum. Demek ki o yüzden 3 lt aldı. Samsuna gittiğimde bir baktırayım, yağın rengi yine siyaha yaklaşmışsa ikinci partiyi değişeyim.

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

İlk seferde fazla beklemedik ama hemen kesildi diye hatırlıyorum. Demek ki o yüzden 3 lt aldı. Samsuna gittiğimde bir baktırayım, yağın rengi yine siyaha yaklaşmışsa ikinci partiyi değişeyim.

Gerek yok imkanın varsa boşalttır tekrardan yeni yağ koydur. zaten en fazla 4 litre alıyor.

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

serkan bey,ben ankaralıyım ve geçen hafta otomatik şanzıman yağımı değiştirdim.Özel serviste ustam var.şinin ehli biri.Filitre ile birlikte değişimini yapacaksanız yaklaşık 200 lira ya mal olur.Size adres tel veriyorum.Sıtkı ikiler otomobil oto sanayi sitesi 6.cad.60.sok.1/4 şaşmaz ank. 03122785821

İhsan bey filtreyi nereden çıkardı görebildinizmi peki? Bir seferde kaç litre yağ değiştirdiki sizin araçtan herşey dahil 200 tl verdiniz.

focusun şanzımanı mondeodan farklı ve daha güncel.

Desene bizimki harbiden tırt mış :D Ozaman fosun şanzımanı daha seri.

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Ya neden iki defa değiştiriliyor bu yağ?

Bir koyduk 300-500 km sonra tekrar mı değişecek... Neden?

Çünkü içerde mutlaka 3-4 litre belkide daha fazla yağ kalıyor. Siz boşalan yağ kadar yağ koyduğunuzda içeride kalan 3-4 litre kirli yağ ile yeni yağ karışıyor. %50 eski %50 yeni oluyor. Bir süre gezdikten sonra bu iki yağ iyice karışıyor. Daha sonra siz tekrar değiştirdiğinizde içerideki eski yağ oranını %50 lerden %25lere kadar düşürmüş oluyorsun (Matematiksel olarak) olay bu. Bunun için 2 defa değiştiriyoruz. Otomatik şanzımanlarda 8-9 litre yağ olduğunu söylüyor ustalar.

Örnek bir bardak tuzlu suyun içilebilir hale gelmesi için ne yaparsınız. (bardağın yarısını boşaltıp doldurma şansınız var) Bunun için bir kaç kez yarım baldak tuzlu suyu boşaltır yerine temiz su koyarak suyun içindeki tuz oranını en aza indiririm.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
İhsan Yılhan

serkan bey,ustam aküyü ve hava filitresi bölümünü söktü daha sonra otomatik şanzumanın ön kapağını çıkardı aracın altına girdi ben yanına gitmedim ama çok küçük olduğunu söylediği metal filitreyi temizlediğini söyledi daha sonra 3 litre dextron 3 castrol yağ ilave etti.şu anda aracımın vites değişimlerini hissetmiyorum.1000 km sonra birkez daha uğra sana özel ayar yapacam ve yakıtında düşecek dedi.Ustamın adı mehmet gönül rahatlığı ile tüm mondi cilere tavsiye ederim.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

serkan bey,ustam aküyü ve hava filitresi bölümünü söktü daha sonra otomatik şanzumanın ön kapağını çıkardı aracın altına girdi ben yanına gitmedim ama çok küçük olduğunu söylediği metal filitreyi temizlediğini söyledi daha sonra 3 litre dextron 3 castrol yağ ilave etti.şu anda aracımın vites değişimlerini hissetmiyorum.1000 km sonra birkez daha uğra sana özel ayar yapacam ve yakıtında düşecek dedi.Ustamın adı mehmet gönül rahatlığı ile tüm mondi cilere tavsiye ederim.

Hocam sizin araçta sanırım benzinli. Ne ayarı yapacakmış onu çok merak etttim. Neyi temizlemiş. Ankara'ya geldiğimde görüşmek isterdim.Ancak Ankara'ya araçla gelmeyeceğim. Yinede görüşsek bize açıklama yaparmı bu konuda ?

Yorum bağlantısı
Misafir

Benim de ilgimi çekti :shok:

Aynı soruların cevabını ben de merak ediyorum hocam, yazın ankaraya gittiğimde baktırırım .

Yorum bağlantısı
İhsan Yılhan

sayın mehmet kaya aracım 2006 tdci ghia otomatik şanzımanın içinde ufak bir filtre var onu çıkarıp temizledi yetkili servisler o metal filtreyi plastiğinle değiştiriyorlarmış.Şanzımanızın ömürlük olmasını istiyorsanız yağını 50.000 km de bir değiştirin derim başınız ağrımaz.Mehmet ustayla konuşursanız sizi daha kapsamlı değerlendirir

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Serkan Danış

Saygılar İlhan Hocam,

Çok teşekkür ederim verdiğiniz adrese mutlaka gideceğim selamınızı söylerim.

Araçlarımız aynı sizinle umarım benim de sorunsuz bir şekilde hallederim bu işi, hep kafamı kurcalayıp duruyordu.

Hoşçakalın.

Yorum bağlantısı
Serkan Danış

Hocam verdiğiniz adresin navigasyon için koordinatları var mı sizde acaba? internette google haritalardan adres girerek bulamadım bir türlü :( Ankara'nın biraz yabancısıyım sık sık giderim ama.

Yorum bağlantısı
Hasan Basri Bayraktar

Bu öğleden sonra şanzımancıma gittim...Tapa söküldü ,yağ salındı.Tekrar tapa sıkıldı ve 4 litre yağ kondu .Çıkan yağ tertemizdi eklediğim yağdan hiç bir farkı yoktu...Ustamın jatco şanzıman için söylediği söz...Böyle bir şanzıman yok...2,0 Tdci ve jatco bulunduğunda vkesinlikle alınması gereken kombinasyon...

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
İhsan Yılhan

serkan bey,şaşmaz oto sanayi sitesine girince yaklaşık 5oo m ileride sağda sokak içinde oto ikiler ford servis yukarıda adresi vermiştim umarım memnun kalırsınız

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...