İçeriğe Yönlendir

Şanzıman Yağı (Otomatik Vites)

Çağlar Bayur

Recommended Posts

Erol Okcu

ineternetten bol miktarda araştırıp ustalara sordugumda aldıgım tek cevap zetec motor lpg de yakar oluyor herzaman.Sıkıntınıza yardımcı olmaya çalışim sizin:) motor kapagındaki terlemeler conte yeni degisti diyorsunuz.Bu contayı bilinçli bir ustamı sıktı? conta içten dışa dogru sıralamalı bir sekilde ve kademeli olarak sıkılır gelişi güzel sıkılmaz. Motordaki yag terlemelerinin sorunu bu olabilir.Eğer düzgün sıkıldıysa motor kapagını açıp bujierin üzerinde yag birikintileri var mı ona bakmanızı tavsiye ederim.Aracımda yağ yakma sorunu vardı bendede. 1000 kmde yaklasık olarak 750 gram yag eksiltiyordu.Güzel bir şekilde mtorumu komple yaptırdım özenli şekilde.Şuan bir sıkıntı görünmüyor.Ama 10.000 kmde max. cizgisinden min. çizgisine kadar düşmesi normaldir.Bu olmuyorsa gazda bir sıkıntı var derler ustalarımız :)Gelelim 65 beygir gözükme olayına.Gazda kompresyon illaki düşecektir.Ve beygirlerde baglı olarak ölecektir. :)Bu kadar kısa sürede sübab uzaması mümkün degil olmaz gaz için bahsediyorum.Corolla aracımızda 140.000 km gazla aracı kullandık ve sübab uzaması nüks etmeye başlamış sonrasındada aracı degistirdik.Yani demem o ki nisan ayından bu yana sübab uzaması olması mümkün degildir

motorunuzdabu arada 1.200 gram yağ ile çalışır gerisi karterde bekler zor zamanlar için yani çokta önemli degildir 300 gram 500 gram :)

anlaşılır bır sekılde oldukça başarılı yorumda bulunmuşsun arkadaşım ellerine sağlık .. conta olayını evet emın degılım ne sekılde yaptı zaten bı daha o ustaya da gıtmedım aşırı pahalı bı yerdi :D aracım saat gıbı marşa bastığım anda çalışıyor ve oldukça sessız maşallah trıger setı baskı balatadan contalarından vs cogu onemlı yerlerı degıstırdım buyuk bır skıntı goremıyorum da ekspertizden çıkan sonuçta genelde salıncaklar  salıncak bağlantıları ön takımda ufak tefek sorun çıkardı uzun yola cıkacagım onumuzdekı günlerde yaklaşık 3500 km toplamda yol yapacam aracıma guvenıyıorum ama emınde deılım bu tur sorunları yapıpda mı çıksam dıyorum ? bugun de kalorıfer musluğum yok uzun zamandır onun sıparsını verdım bakalım uyacakmı oda yapıldımı tammadır :D

Yorum bağlantısı
Mert Çakar

anlaşılır bır sekılde oldukça başarılı yorumda bulunmuşsun arkadaşım ellerine sağlık .. conta olayını evet emın degılım ne sekılde yaptı zaten bı daha o ustaya da gıtmedım aşırı pahalı bı yerdi :D aracım saat gıbı marşa bastığım anda çalışıyor ve oldukça sessız maşallah trıger setı baskı balatadan contalarından vs cogu onemlı yerlerı degıstırdım buyuk bır skıntı goremıyorum da ekspertizden çıkan sonuçta genelde salıncaklar  salıncak bağlantıları ön takımda ufak tefek sorun çıkardı uzun yola cıkacagım onumuzdekı günlerde yaklaşık 3500 km toplamda yol yapacam aracıma guvenıyıorum ama emınde deılım bu tur sorunları yapıpda mı çıksam dıyorum ? bugun de kalorıfer musluğum yok uzun zamandır onun sıparsını verdım bakalım uyacakmı oda yapıldımı tammadır :D

size tavsiyem biz lordlar olarak sıkıntı yapmanıza gerek yoktur :) defalarca uzun yol tedirginligini bu arabada çok yaşadım çok şükür yarı yoldada bırakmadı beni.Tavisyem yanınıza 1 litre mobil 5w-30 yagını alın bagajınıza soteleyin :) içinizin rahat etmesi açısından.Zaten bu uzun yolu yaptıktan sonra herşey ortaya çıkıcaktır çok büyük bir sorun varsa.Motordaki terlmeler sizi tedirgin etmesin normaldir.1000 kmde bir yagına suyuna bakın eksik varsa ekleyip devam edin.Motoru yeni stop edip bakmyın yag seviyesine ve tamamen düz bir zeminde bakın 0.5 lik bir egim bile sizi yanıltıp yag yakıyor düşüncesine sokar.Bir motoru kapattıktan 10 dakika sonra bakın eksik varsa tamamlayın,kaç km de ne yakmıs hesaplayın buraya yada özelden bana yazın yardımcı olurum hayırlı yolculuk şimdiden :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erol Okcu

size tavsiyem biz lordlar olarak sıkıntı yapmanıza gerek yoktur :) defalarca uzun yol tedirginligini bu arabada çok yaşadım çok şükür yarı yoldada bırakmadı beni.Tavisyem yanınıza 1 litre mobil 5w-30 yagını alın bagajınıza soteleyin :) içinizin rahat etmesi açısından.Zaten bu uzun yolu yaptıktan sonra herşey ortaya çıkıcaktır çok büyük bir sorun varsa.Motordaki terlmeler sizi tedirgin etmesin normaldir.1000 kmde bir yagına suyuna bakın eksik varsa ekleyip devam edin.Motoru yeni stop edip bakmyın yag seviyesine ve tamamen düz bir zeminde bakın 0.5 lik bir egim bile sizi yanıltıp yag yakıyor düşüncesine sokar.Bir motoru kapattıktan 10 dakika sonra bakın eksik varsa tamamlayın,kaç km de ne yakmıs hesaplayın buraya yada özelden bana yazın yardımcı olurum hayırlı yolculuk şimdiden :)

hadı hayırlısı ozaman  .. çok teşekkür ederim :D

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Fatih Cumhur

mert bey ve diğer arkadaşlar , ilginiz için çok teşekkür ederim...birkaç arkadaşa daha olayı anlattım..evet şanzuman yağının fazla basılabileceği ve bunun püskürtmesinden olduğunu söyledi.çunki olduğu yere yag akıtmıyordu arac..ama ıcı berbat durumda malesef:( bu arada merak eden arkadaşlar için söyülüyorum, önceki karterimde sızma vardı azda olsa içime sinmedi yenisini taktırttım..bir kaç altını sürttürmüştüm.malum acemilikten...ama şunu gördüm bu olay tek benim başıma gelmemış:) ya bu şanzuman yağı koyan dangozlar buna hiç bakmıyormu az mı koymusum cokmu koymusum diye...tarsusta gosterdıgım bır usta alyans anahtarıyla bır tapayı actı altında..burada bıraz fazla yag varmıs dedı..puskurtmesıne ragmen...yani insan kime guvenecegıne sasırıyor..sımdı daha 1000km once degıstırdıgım yaga 1 lt de 20 50 yag koydum ..malum yag kalmamıs dıye:( sımdı ne yapayım arkadaslar ?değiştireyımmı? birde ozel ford servısı bu araca 5 30 yag konmalı dıyor castrol..ben 10 40 koydurmustum..siz ne dersınız? birde bor power yada double up ekletsemmı?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mert Çakar

mert bey ve diğer arkadaşlar , ilginiz için çok teşekkür ederim...birkaç arkadaşa daha olayı anlattım..evet şanzuman yağının fazla basılabileceği ve bunun püskürtmesinden olduğunu söyledi.çunki olduğu yere yag akıtmıyordu arac..ama ıcı berbat durumda malesef:( bu arada merak eden arkadaşlar için söyülüyorum, önceki karterimde sızma vardı azda olsa içime sinmedi yenisini taktırttım..bir kaç altını sürttürmüştüm.malum acemilikten...ama şunu gördüm bu olay tek benim başıma gelmemış :) ya bu şanzuman yağı koyan dangozlar buna hiç bakmıyormu az mı koymusum cokmu koymusum diye...tarsusta gosterdıgım bır usta alyans anahtarıyla bır tapayı actı altında..burada bıraz fazla yag varmıs dedı..puskurtmesıne ragmen...yani insan kime guvenecegıne sasırıyor..sımdı daha 1000km once degıstırdıgım yaga 1 lt de 20 50 yag koydum ..malum yag kalmamıs dıye:( sımdı ne yapayım arkadaslar ?değiştireyımmı? birde ozel ford servısı bu araca 5 30 yag konmalı dıyor castrol..ben 10 40 koydurmustum..siz ne dersınız? birde bor power yada double up ekletsemmı?

Fatih bey şuan aracınızda 10-40 yag mevcut sanırsam.20-50 Yag tam bir felakettir yol yapmadan hemen boşaltmanız olacaktır yani 20-50 yag gress yag gibi bişeydir ve 10-40 ile uzaktan yakından ilgisi olmayan bir yagdır.10-40 üzerine 10-60 konulur ancak 20-50 cok yanlıs bir tercihtir.Tavsiyem yarın hemen yagcınıza gidip boşaltıp 5-30 mobil1 superfe yağ koydurmanız olacaktır.Ancak motorunuz 10-40 yaga alışmış oldugu için ve 5-30 yağ şuan içinde olan yaga oranla daha ince olacagı için bir süre yag yakmaya devam edicektir.Dert etmeyin bunu,bir süre temkinli yagına bakalak olun belli bir kilometre sonra 5-30 yagıda yakmayı kesecektir.5-30 yag ile kesinlikle bor power motorsilk tarzı ürünleri sakın karıştırmayın SAKIN. Yağ yakmanız artar çogu araca dahada zarar verebilmektedir bu ürünler.Kendi yagcım ürünün bayisi olmasına ragmen benim aracıma kesinlikle koymamı tavsiye etmiyor.

ancak bu dediklerim tabikide normal bir motor için geçerli yani ustanızın bakmasına göre 1000 kmde tam olarak 1 litre yag mı eksiltmiş? aracınızda gaz varmıydı bunları yazarsanız yağ yakma sorununuzada çözüm,fiyat hangi parçadan ne oldugunu neden yaktıgını detaylı bir şekilde açıklayabilirim.Hatta yapmanız gerekenleride

Yorum bağlantısı
Fatih Cumhur

mert bey, aracımda gasitaly marka sıralı sistem var....20-50 yagı aracımda hıc yag kalmadıgını dusunerek koymustum..malum denıze dusen yılana sarılır misali..aldıgım arkadas 69bınde castrol 10-40 koymus...bende 77binde elf 10-40 koymustum(yarı senttetik)..bunlara ragmen ford servıs aracın orjınal yagının 5-30 castrol oldugunu soyledı...ne dersin mert?

Yorum bağlantısı
Mert Çakar

aracınız kaç km de ne kadar yağ yaktı? 1000 kmde 1 litre mi ? doğrumudur bu? yani ustanın koyup kontol edip 20-50 koyulana kadar?

Yorum bağlantısı
Mert Çakar

birde şu anda yağınız yağ çubuguna baktıgınızda tam olarak max. cizgisinde mi?

Yorum bağlantısı
Fatih Cumhur

20-50 yagı koyde kendım koydum yag olmadıgını dusunerek...ayrıca tam olarak 1000 km de olmadı daha...yaklasık 700 km falandır maxımum...

Yorum bağlantısı
Mert Çakar
(düzenlendi)

20-50 yagı koyde kendım koydum yag olmadıgını dusunerek...ayrıca tam olarak 1000 km de olmadı daha...yaklasık 700 km falandır maxımum...

yağ seviyeniin max. ile min arasında olmasında sıkıntı yoktur ancak sorun şudur ki, aracını dediklerinie göre fala yağ yakıyor şu aşamada.Kendim çok araştırdım yağ yakma konusunu ve en sonunda motorumu yaptırdım geçen hafta. Şimdi sie soracaklarımı anlayabilirseni kendini anlayamasanı herhangibi bir ustaya götürmeni olacaktır. Aracı çalıştırdıktan sonra bir anda gaa dibine kadar basıp ga kelebegini tam olarak açmanı olacak.Eger egzozunuzdan biraz olsun anlıyabileceginiz beyaz duman sorunu varsa bunun sebebi segamanlardandır.2. bir şık olarak aynı şekilde mavi duman; Bu fazla miktarda motor yağının ateşleme hücresine gelerek yanması sonucu oluşur. Bunun sebebi desmiliv.gif yağ segmanlarının aşınmasısmiliv.gif supap kayıtlarının aşınması. Yağ seviyesinin çok yükseldiği yağ banyolu hava filtreleri de motor yağ sızdırabilir. Duman oluşturan bu sebeplerin yakıt kalitesiyle ilgisi yoktur.Beyaz dumanın bir diğer sorunuda aracınızdaki düşük kompresyondur.

şimdi size çözüm seçenekleri; Bu beyaz duman mavi duman olayını bir çözümleyin ve buraya yazın ona göre ben çözüm bulmaya çalışayım.Birde egozozunuzun içine bir parmagını degdirin egergözünüze fazla geliyorsa ozaman sıkıntı var demektir.Bununda kıyasını yandaki dizel olmayan benzer modellerdeki araçlardan birinin egzozuna parmakla bakarakta fazla mı az mı oldugunu anlıyabailirsiniz.

Benim aracımda 1000 kmde 1 litre yağ bazen 850 kmde 1 litre eksiltiyordu çok çözüm yolu denedim yagı kalınlastırdım motor onarıcılar neler neler yapmadım yani.Çözüm gene olmadı en son piston segman üst kapak contası,karter contası,silindir kapak contası,kol yatak takımı alıp 750 lira istanbuldan parça getirme sonucuna vardıktan sonra 300 tl ustaya 180 tl sübabları ve pistonları çakması içinde rektefiyeciye para verip motor yagı filtresinede 100 tl para verdikten sonra şuan cicek gibi biniyorum.Ancak adanada ustanız nasıldır bilmiyorum ama düdükleme olayı çok olur oyuzden başıma geldigi için biliyorum buraya yazın ben size bu konu ile ilgili hereyde yardımcı olurum parça temininde dahi.

sizin aracınızın motorunu tarif edim,Şuan çorba olmuş yani pistonlara segmanlara bu karışık yağ çesitlmesinin zararı büyüktür.Yani benzinli bir arabaya mazotla ,kamyoncuların kullandıgı 10 numara yağı kullanmak gibi birşey olmuş aynı depoda okadar alakasız yani.Durum oda yag buda yağ ne fark demek çok yanlış sizin için demiyorum genel olarak konusuyorum Yağ bir arabanın ortada bulunmayan en önemli olayıdır.Kalınlık incelik vizikotesi vs...

tarihinde Mert Çakar tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mert Çakar

Birde aracınız orjinal km de mi acaba? ne zaman aldınız aracı sizdeyken hararet gördümü hiç araç ? Temizlik bakımından eger yeni aldıysanız diye soruyorum direksiyon vites topuzu pedal takımı ne durumda erinmiş mi 77.000 Deki araç çil çil yanıyor olması lazım.Koltukları nasıl dirimi? Sorma sebebim km orjinal degilse motorla ilgili bir sıkıntınız büyük ihtimal var

Yorum bağlantısı
Fatih Cumhur

km orjınal..bakım evraklarını verdı arkadas...bır kac ustayada baktırdım..hepsı temız dedıler...motor kız gıbıydı ama ıste benım dıkkatsızlıgımden aldıgımda trıgerı degıstırmemıstım..yapan usta bu motor hıc acılmamıs demıstı...mert hocam sanırım yarın yagı degıstırecegım..ama su var bakan ustada dahıl koydugum 1lt 20 50 yagdan hıc bırsey olmayacagını soyledı ama ben su an castrol 10 40 koymayı dusunuyorum 4lt...

Yorum bağlantısı
Mert Çakar

Hocam ustanıza pekte güvenmeyin derim 20-50 yağ koyulsada birşey olmaz mantıgındaysa aracın anatomisine aykırı yani.Bizim ustalarımızın koy ya birşey olmaz mantıgında hepsi. 10-40 bir nebze diyebilirim ama 20-50 tamamen karşıyım

Yorum bağlantısı
Erol Okcu

benımde sanırım motor aksamında bıraz sıkıntı var yazılanları okuyunca öyle duşundum .. çünkü hava fıltresı dahı yağlı gıbıydı benzer sorunlarmı var acaba ayrıca akü nun bulunduğu kısımlarda da neli tarzda yağlanma var  ??

Yorum bağlantısı
Mert Çakar

benımde sanırım motor aksamında bıraz sıkıntı var yazılanları okuyunca öyle duşundum .. çünkü hava fıltresı dahı yağlı gıbıydı benzer sorunlarmı var acaba ayrıca akü nun bulunduğu kısımlarda da neli tarzda yağlanma var  ??

hocam dediklerinize göre yağlanma söz konusu olabilir ancak sizin muhtemelen zetec ibaresi bulunan siyah motor kapagını söktügünüzde bujilerin bulundugu yerde yağla karşılaşırsanız şayet sıkıntı var demektir.Bir bakın dedigim yer daha sonra tekrardan konusalım

Yorum bağlantısı
Erol Okcu

hocam dediklerinize göre yağlanma söz konusu olabilir ancak sizin muhtemelen zetec ibaresi bulunan siyah motor kapagını söktügünüzde bujilerin bulundugu yerde yağla karşılaşırsanız şayet sıkıntı var demektir.Bir bakın dedigim yer daha sonra tekrardan konusalım

Bujı bölgelerınde yağlanma var evet ama ıc kısımlarında deıl tabı motor korumasının uzerlerınde terleme seklınde .. halbukı gecen sene  triger seti degıstı hava fıltresı contası vs kapsamlı olarak başka ne sıkıntı olabılır kı ? subaplardamı ?

Yorum bağlantısı
Mert Çakar

hocam segmanlarınızda olabilir gibime geliyor.araç birde hiç hararet gördü mü?

Yorum bağlantısı
Erol Okcu

hocam segmanlarınızda olabilir gibime geliyor.araç birde hiç hararet görara

araç bende ıken hıc hararet görmedı .. bıde dedıgım gıbı yenı bakımlı araç yağıda yenı 5 /30 W castrol yag uyugnmu bu araca?=

Yorum bağlantısı
Mert Çakar

araç bende ıken hıc hararet görmedı .. bıde dedıgım gıbı yenı bakımlı araç yağıda yenı 5 /30 W castrol yag uyugnmu bu araca?=

orjinal yagınız zaten 5-30 dur. Segmanlarda olabilir pistonlarda yada blokta cizik olabilir.Usta gibi konusucam ama bakmak lazım.Hava filtrenizin orası bile yag olduysa ciddi bir sorun vardır.Tavsiyem yag cubugubuza bakıp tekrar yazın buraya kaç km de ne kalmıs onu hesaplarız

Yorum bağlantısı
Erol Okcu

orjinal yagınız zaten 5-30 dur. Segmanlarda olabilir pistonlarda yada blokta cizik olabilir.Usta gibi konusucam ama bakmak lazım.Hava filtrenizin orası bile yag olduysa ciddi bir sorun vardır.Tavsiyem yag cubugubuza bakıp tekrar yazın buraya kaç km de ne kalmıs onu hesaplarız

tamam bugun aksam bı bakayım hesaplayaym yazarım  teşekkurler

Yorum bağlantısı
Hüseyin Atasoy

koltuüğun nasıl yıkandığı kadar nasıl kurutulduğu önemli, profesyonel firma tavsiye ederim iç yıkamada

Benim aracimda hos olmayan bir koku var, Hem koltuklari hemde mumkun olursa kalorifer borularini falan temizletmek istiyorum. Tavsiye alabilirsem sevinirim:) 

Yorum bağlantısı
Halil Yavuz42

Özel serviste motor ustası baktı, kendim de şahit oldum yağın görünüş olarak yapısı temiz gibiydi ama belirleyen başka faktörler de varmı Mustafa Bey?

Araç çalıştırılıp R ye alınıyor ve seviyesine bakılıyor. 150 bin km sorunsuz gidebilir deniliyor, 5 yıl veya 90 bin km de söyleniyor. Şanzıman ustalarına kalsan 45-60 bin km'erde değiştirilmeli.

Yorum bağlantısı
Erol Okcu

kontrol ettım ama bı sıkıntı eksılme gorunmuyor yağda sımdılık ?

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...