İçeriğe Yönlendir

Arkadan Çekiş Mi? Arkadan İtiş Mi ?

Yiğitcan Coşar

Recommended Posts

Çağlar Bayur

teknikte, tahrik tekeri denir ön, arka fark etmiyor ikisi için de, türkçe teknik bir lisan değildir, iyi ki zamanında bilgisayara geçiş yaparken o konudaki terimleri zaman geçirmeden tespit edip tdk ya almışlar :D

Yorum bağlantısı
Coşkun Biçer

Arkadan cekistir, bu terimi baska dillerdede ne olduguna bakarsaniz ayni arkadan cekis olarak gorursunuz. Pekcok ulkede gezdim ,gordum hepsinde arka tekerlekten cekis gibi terim kulaniliyor, arka tekerlekten itis degil dikkat edin cekis. Bizde muhabet olsun diye bayram arifesinde ne tartisiyoz, bu arada herkese iyi bayramlar diliyorum.

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

ı fly to  ankara diyor ya   ankaraya uçuyom onun gibi bi geyik yani cem yılmazda yapmış  makarasını

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Tamamen benim okuduğum bölümle alakalı bir konu olmuş bu teknik terimlerin tükçeye tam olarak uyarlanması sorunu mevcut bu ülkede. Ama ben derlserimde de birkaç kesim gördüm tekrar dediğim gibi önden çeker, arkadan itişli ;) Biraz araştırırsan görürsün non equivalance diye bir şey vardır yani yabancı terimlerin türkçeye uyarlanışı.. Sanırım bu forumda sana en uygun cevabı ben verebilirim kardeşim..

Murat Dere ve nice İngilizce hocamızı unutmayalım :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Alirıza Yaman

Yumurta mı tavuktan çıkar tavuk mu yumurtadan çıkar :) Konu yavaş yavaş gidiyor :)

Yorum bağlantısı
Mustafa Cerci

Yumurta mı tavuktan çıkar tavuk mu yumurtadan çıkar :) Konu yavaş yavaş gidiyor :)

yumurta tavuktan cikar aslinda yumurtadan civciv cikar cikan civciv horoz olabilir  :biggrin:

Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız

Bu soruyu horoza sormak lazım.

Ben de arkadan çekiş diyenlerdenim.

Yorum bağlantısı
Tuğbay ışıklar

Arkadan itiştir ama bu biraz kavram karmaşasına sebep olur.

Aracın hareketini sağlaması için tekerleklerin tahrik olayına çekiş deniyor.

Ama hiç bir yerde duyamaz ve okuyamazsanız itiş kontrolü diye bir ibare yoktur mesela hep çekiş kontrolü denir. Mantıkta arkadan iter önden çeker.

Mesela Mercedes in sitesinde Rear drive yazar Türkçesi arkadan çekiştir Ama Mercedes bunu arkadan itiş diye telaffuz eder...

Yorum bağlantısı
Serhat Çerçi

Drive kelimesini aktarma olarak da çevirebiliriz. Neticede çeviride aslolan motamotluk değil adaptasyondur.

Dilde yapısı gereği oturmuş ve terimleşmiş tanımları irdelemek sonuç vermeyen bir eylemdir. Spesifik olarak bir dönemin literatüründe rwd arkadan itiş olarak terimleşmiş, bir başka dönemde ise bazı kaynaklar arkadan çekiş tanımını uygun görmüştür. Neticede ikisi de doğrudur.

Terimleşmiş kelime gruplarında ya da deyimlerde özerklik söz konusudur. Örneğin baş, kafa, kelle aynı anlamlara gelmekle beraber "kellesini ucurdular,, başını vurdular, kafam şişti ya da başım ağrıyor" ifadelerinde bunları birbirlerinin yerine kullanmanız biçimsiz olacaktır. Bazı şeyler öyle ise ,öyledir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Orçun İnce

Çeker, arabayı çeken yükünü kaldıran demek. Önden çeker, arkadan çeker. İtiş halk ağzından gelen bir deyiş. :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...