Can Çeralp 21 Kasım 2013 Paylaş 21 Kasım 2013 Olcay Diker yazdı: aracımın viraj giriş çıkışları hala çok güven veriyor (99 u baz alırsak 14 yıllık geometri, ford biliyor bu işi), 2 de kullandım oda gayet iyiydi, 3 te 215 lastik basık şase ve daha geniş en, çok daha iyidir diye umuyordum kuzenimin f30 kasa 3.20 d sini tecrübe ettim ,yüksek torka rağmen, o dsc ve esp ayarı harika ,aracı yanlamaya çalışıyorsunuz, tık tık tık , dümdüz devam, ve konfor muhteşem BMW ayrı dünya.. Arkadan itişin avantajı o. Yani doğuştan avantajlı araç Üstelik ekseni değişmeyen (direksiyona bağlı olmayan) bir lastik ikilisi için ESP yazılımı yaratmak ve uygulamak daha kolay. Hızlanma arttıkça hafifleyen ve yol tutuşu kaybeden taraf ön lastikler, aksi olan tarafın da arka lastikler olduğunu düşünürsek arkadan itişli araç -yağmur, çamur, buz gibi anormal yol şartları hariç- her türlü daha konforlu, daha keyifli ve daha iyi yol tutuşlu olacaktır. F3'ün arada kaymalara izin vermesi ise bilerek yapılmış diye okumuştum. İlk çıktığında (2012) incelemelerde yazıyordu, 1 metre kadar lastiklerin izden çıkmasına izin veriyormuş. Buna heyecan, keyif ne denir bilmiyorum ama eninde sonunda ESP ve TC ne yaparsanız yapın aracı çizgisine sokuyor. Yol tutuşun azalmasının temel sebeplerinden birisi de aracın yüksek bombeye (1.48 boyu var) ve yüksek yaylara sahip olması. Kısaca o gövde lastiklerin üzerinde bir gemi gibi yüzüyor adeta. Geçen gün tesadüfen bir yanıma Mercedes C180, öbür yanıma da BMW 3.20Ci parketmişti. Dayanamadım, çamurluk tepesi ile lastik arası mesafeleri ölçtüm. Arka tekerlerkte 8-8.5 cm, ön tekerlekte de 5-5.5 cm fazladan yükseklik vardı diğer arabalara kıyasla. Burun ve arkanın yerden yüksekliklerini ölçünce de aşağı yukarı o kadar fark çıkıyor. Tepe bombeleri için de aynısı geçerli. Ani bir virajda yüksek ağırlık ve yumuşak süspansiyonun da etkisiyle bu ortalama 6 cm'lik boşluk bir tarafta azalırken öbür tarafta artıyor, hafifleyen lastik de muhtemelen izinden çıkıyor. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 21 Kasım 2013 Paylaş 21 Kasım 2013 Can Çeralp yazdı: F3'ün arada kaymalara izin vermesi ise bilerek yapılmış diye okumuştum. İlk çıktığında (2012) incelemelerde yazıyordu, 1 metre kadar lastiklerin izden çıkmasına izin veriyormuş. Bence bu yanlış... Hiç bir araç yoldan çıksın diye düşünülmez.. Çoğu durumda o bir metre boşluğu bulamazsınız.. 2 Yorum bağlantısı
İ.Göksel Yaman 22 Kasım 2013 Paylaş 22 Kasım 2013 Mehmet Özyürek yazdı: Bence bu yanlış... Hiç bir araç yoldan çıksın diye düşünülmez.. Çoğu durumda o bir metre boşluğu bulamazsınız..Ben bulamadım mesela vurdum Üstelik hem önden hem arkadan yanal olarak stabil bir şekilde kayarken, ESP göz bile kırpmadı Yorum bağlantısı
Serhat Çerçi 22 Kasım 2013 Paylaş 22 Kasım 2013 (düzenlendi) İ.Göksel Yaman yazdı: Açıklıyayım hemen Yıllar geçtikçe, araç daha iyi olacak diye birşey kesinlikle söz konusu olmaz.. Yıllar geçtikçe, işcilik kalitesi düştü. Yıllar geçtikçe, o sağlam mekanik sağlamlıktan vazgeçildi.. Yıllar geçtikçe, mekanikten vazgeçilip, elektronik kontrol odaklı arabalar yapıldı, buna bağlı olarak masraflı arızalar çoğaldı. Yıllar geçtikçe, emisyon değerini düşurücez diye, motora ek yükler getirildi.. Örneğin focus 3'ün tdci, motor performansı 115ps. F2 109ps. Ama nasıl oluyorda, f2 daha hızlı ve çevik ? Küresel rekabet çok çetin olduğu için firmalar daha rekabetçi fiyatlar sunmak zorundalar;bunun bir yolu da maliyetleri aşağı çekmekten geçiyor. Bu nedenle özellikle şatışların daha fazla ve rekabetin çok hararetli olduğu C ve B segmentinde üretim maliyetlerini düşürmek için genel anlamda daha ucuz malzeme kullanımı gibi yollar deneniyor. Bu nedenle özellikle baz modellerin malzeme kalitesi selefine oranla daha düşük olabiliyor; amaaa, bu işin kocaman bir "ama"sı var. Maliyet kontrolü çerçevesinde kalitesi düşürülemeyecek ögeler var; örneğin aktif ve pasif güvenlik elemanları+şasi teknolojisi+motor teknolojisi; firmaların bunlardan taviz vermesi demek rekabette arka saflara düşmesi demek oluyor. Plastik kalitesi düşşe de gövdenin sağlamlığı her yeni kasada daha iyi olmak zorunda, ve öyle de oluyor. Güvenlik donanımlarının listesi her yeni kasada genişliyor, yeni teknolojiler ekleniyor. Şasi teknolojisi sürekli olarak ilerliyor, ve yenilikler çok geçmeden yeni modellere uygulanıyor. Şasi teknolojisinin mekanik unsurlarına ek olarak , araçların stabilitesini korumasına yardımcı olacak yeni nesil elektronik destekler giderek artan bir şekilde yeni modellere uygulanıyor. Yani iç aksamda kullanılan malzeme kalitesinde düşüş olsa bile yukarıda yazdığım unsurlarda bir düşüş sözkonusu bile olamaz; çünkü bu mevcut rekabet ortamında ve dişli rakiplerin arasında yeni lanse edilen modelin ipini çekmek olur. Motor konusunda İlteber bey verdiği his olarak haklısınız; ama bildiğiniz gibi bu yeni euro emisyon normlarından kaynaklanıyor; çevreyi daha iyi korumak adına egzoz gazı salınımını azaltmak için motorlarda alınan önlemler motor gücünün artmasına rağmen gaz tepkilerini yavaşlatıyor. Ancak şasi ve araçtaki aktif/pasif güvenlik elemanları konusunda böyle bir kısıtlama yok; tam tersine daha iyi hale gelmesi için teşvik ve zorlama var. Euro-ncap testlerinde artık esp testleri de yapılıyor ve puanlamaya dahil ediliyor. Bu nedenle yol tutuşun ve güvenliğin her yeni modelde ileri gitmesi bekleniyor. Bu şartlar altında yeni focus'un yol tutuşunun eskisinden daha iyi olması bekleniyor. Testler de bu beklentiyi doğruluyor. Örneğin arabam.com yeni Focus testinde yol tutuşa dair şu notları düşmüş: " Ford Focus sürüş zevki konusunda hala sınıfının üst çıtasını belirliyor. İyi ayarlanmış süspansiyon sistemi sayesinde konfordan ödün vermeyen araç, sürüş dinamikleri ile de insanı etkilemeyi başarıyor. Araç virajları çok kontrollü bir şekilde alabiliyor. Yeni geliştirilen Dinamik Tork Kontrolü ile Focus’un zaten iyi olan yol tutuşu bir adım ileriye taşınmış." Bir çok yerli-yabancı dergide yol tutuşla ilgili yorumlar aynı. Bu yüzden sizin test ettiğiniz ve savuran aracın lastikleri ile ilgili bir sıkıntı olabileceğini düşünüyorum. Lastiklerin yol tutuşu ne kadar çok etkilediğini ve iyi yol tutan araçları virajlarda at arabasına çevirebileceğini bilirsiniz. Ben benzer bir durumu Mk3 Mondeo'da yaşamıştım. Arkalar için aldığım xxx marka lastikler ( yıl 2007), arabamla yıllardır döndüğüm bir virajı her zamankinden daha düşük bir hızda dönmeme rağmen çok agresif bir şekilde arkadan savrulmama yol açmıştı. Mersin'e varır varmaz ilk işim o yeni lastikleri söktürmek olmuştu. 22 Kasım 2013 tarihinde Serhat Çerçi tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Fatih Mehmet Uslu 22 Kasım 2013 Paylaş 22 Kasım 2013 Faruk Yıldız yazdı: Aynı şeyi fazlaca yaşıyordum . Lakin 215 ebattan 205 kışlığa geçince bu savrulmaların hiçbiri kalmadı.Şu an istediğim viraja istediğim hızda girebiliyorum. Fren mesafem çok kısaldı. yazın 205 ebatta yine rahat edeceğim diye düşünüyorum. benim düşüncem bu aracın 215 ebattan bu sorunu yaşıyor olması. deneyip göreceğiz bakalım. 215 likten sonra 205 lik kışlık lastiğe geçtim, kuru asfaltta 215 e göre daha çok güven veriyor. U viraf dönerken 215 lik lastiklerde gaza basmadan dönsem bile arabanın burnu dikine dikine gidiyordu. Şimdi o kadar olmuyor. Yorum bağlantısı
Misafir 22 Kasım 2013 Paylaş 22 Kasım 2013 Murat Yılmaz yazdı: Focus III önden kaymaya çok direniyor. Mis gibi gayet basit ve kontrollü bir şekilde arkadan kayıyor işte daha ne istiyorsunuz Bence çok güzel ayarlanmış. Safak Acar yazdı: Aynen dediğin gibi Murat geçen gün başıma geldi önümde araç vardi sol boştu basıp kaçim dedim, sol yaptım gazladim baktim araba fırladı sağa direksiyonu cevirdiğimde arka lastiklerin kaydığını farkettim biraz zor olsada ani refleks le toparladım. İyi de önden kayma her zaman arkadan kaymadan daha emniyetlidir. Önden kaymaları direksiyor bizde olduğu için kontrol edebiliriz ama 30-40 tan hızlı gidilirken arkası koptu mu kesinlikle toparlanamaz. Esp hariç tabi. Gerçi o da 80-100 e kadar. Ondan hızlıyken tamamen yol-diğer araçlar-araba ve elektronik sistemlerin insafına kalınıyor. 120 ile gidiyordum, arkası kaydı sonra toparladım olayı hikaye. Otomobil üreticilerimodel yükseldikçe bazı özellikleri çalıyorlar. Hatırlarsanız VW Golf'ün bağımsız süspansiyondan, ucuz versiyonlarda vazgeçmesi durumu burada çok tartışılmıştı. Model yenilendikçe bazen iyileşme olamıyor. Yorum bağlantısı
Safak Acar 22 Kasım 2013 Paylaş 22 Kasım 2013 Faruk Yıldız yazdı: Aynı şeyi fazlaca yaşıyordum . Lakin 215 ebattan 205 kışlığa geçince bu savrulmaların hiçbiri kalmadı.Şu an istediğim viraja istediğim hızda girebiliyorum. Fren mesafem çok kısaldı. yazın 205 ebatta yine rahat edeceğim diye düşünüyorum. benim düşüncem bu aracın 215 ebattan bu sorunu yaşıyor olması. deneyip göreceğiz bakalım. Faruk abi sen fikir verince bende düşünmeye başladım imkanım olursa kışlıklarda denicem. Fatih Mehmet Uslu yazdı: 215 likten sonra 205 lik kışlık lastiğe geçtim, kuru asfaltta 215 e göre daha çok güven veriyor. U viraf dönerken 215 lik lastiklerde gaza basmadan dönsem bile arabanın burnu dikine dikine gidiyordu. Şimdi o kadar olmuyor. Binek araçlarda kış lastiği zorunlu diye duymaya başladım bu konu hakkında net bilgisi olan varmi ? Yorum bağlantısı
Uğraş Özyurt 22 Kasım 2013 Paylaş 22 Kasım 2013 Yol tutuştan ne beklediğimiz de önemli. Bahsedilen araba c sınıfı bir aile arabası, bu araba ile piyasa rekabetine girerken Ford; bu tür bir tarzı benimsemiş olabilir şu an bu sınıfta trend, rahatlık konfor ve yardımcı elemanlarla gerekli yol güvenliğini sağlamak. Ama bu sınıfta hemen her arabanın spor versiyonları var. Daha hızlı, daha iyi yol tutan daha iyi tepkiler veren... ama kesinlikle sert arabalar,konforsuz tabikide daha heyecanlı.Kendi kullandığım aracı örnek verirsem Golf 6 Tdi Bluemotion ilk aldığımda üzerinde 15 jant ve michelin energy saver lastikler vardı. İşte konfor, az tüketim falan. Yol tutuş bence iyi değildi,viraj hakimeti de eh işte ama zaten üzerinde hali hazırda vw nin spor araçlarında kullandığı normalden 1.5 cm kısa ve spor amortisörler vardı.Bu biraz olayı topluyordu yoksa standart bir amortisörle halini düşünemiyorum . Şunu da belirtmem lazım golfün tcs ve esp tepkileri çok net. En ufak bir kontrolsüz durumda devreye giriyor , geçen yaz 1.5 metre anca uzakta olduğum bariyere savruldum(çiçek sulayacağım diye tüm virajı sulayan bir belediye çalışanının da katkılarıyla) bariyere yarım metre bile gitmeden arabayı izine oturttu. Ben bu yardımcı elemanları savunsam da mümkün olduğunca az görmek için yazlık ve kışlık lastik kullanmaya başladım.17 jant 225 taban da bir lastik alınca esp ışığını çok nadir zorlamalar dışında pek görmedim. Tabi araba zaten amörtisörleri spor bir de bu lastiklerle içeriye ses de almaya başladı serliği de arttı. Yalnız şu an gayet tatmin edici bir yol tutuşa sahip oldu.Standart bir golfün direksiyon tepkileride bazı araba sevenleri tatmin etmeyebilir(çoğu kişi de bunun bir çözümü olduğunu bilmez) bunu da vag com dan vw nin aynı sistemi kullanan (hemen hepsi herhalde ortak kullanıyordur) bir arabasına dönüştürmek yada yaklaştırmak mümkün onu da spor bir hale çevirdim. Yani çok olmasada biraz uğraştım ve beni tatmin edecek bir hale getirdim. Eh tabi bunlar yaptığınız şeyin çapına göre az ya da çok masraflı işler ; beklentileriniz standarttan değişik olabilir, yada standartınız farklı olabilir ama bu sorun sitede de bol miktarda konusu bulunan modifiye yöntemleriyle aynı zamanda da aşılabilir diye düşünüyorum. 1 Yorum bağlantısı
Serhat Çerçi 22 Kasım 2013 Paylaş 22 Kasım 2013 özgür özuysal yazdı: İyi de önden kayma her zaman arkadan kaymadan daha emniyetlidir. Önden kaymaları direksiyor bizde olduğu için kontrol edebiliriz ama 30-40 tan hızlı gidilirken arkası koptu mu kesinlikle toparlanamaz. Esp hariç tabi. Gerçi o da 80-100 e kadar. Ondan hızlıyken tamamen yol-diğer araçlar-araba ve elektronik sistemlerin insafına kalınıyor. 120 ile gidiyordum, arkası kaydı sonra toparladım olayı hikaye. Otomobil üreticilerimodel yükseldikçe bazı özellikleri çalıyorlar. Hatırlarsanız VW Golf'ün bağımsız süspansiyondan, ucuz versiyonlarda vazgeçmesi durumu burada çok tartışılmıştı. Model yenilendikçe bazen iyileşme olamıyor. Top Gear savurma konusunu güzel özetlemiş: " Önden savurtursanız yoldan çıkarsınız ağaca çarparsınız ve ölürsünüz. Arkadan savurtursanız 180 derece döner, yoldan çıkar , agaça çarparsınız ve ölürsünüz. Aradaki tek fark, arkadan savurduğunuzda sizi öldüren ağacı görmezsiniz Golf için olan durum yeni Focus için geçerli değil. Yeni Focus'ta yürüyen aksamdan çalınan bir parça yok, tersine tuning ve iyileştirme var. Focus'ta donanıma yani ödenen paraya göre değişen yürüyen aksam yok. Hepsinde sürüş keyfi standart. 1 Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran 22 Kasım 2013 Paylaş 22 Kasım 2013 Focus 1 den 2 ye binen 2 den de 3 e binen bu konuyu çok daha iyi anlar.. En iyi yol tutuş Focus 1 kasalarda. Sonra da 2 de..3 ü ben çok zorlamadım ama test sürüşü yaptığım dönemde yol tutuşun eski kasalara göre iyi olmadığını hissettim. Yalnız benim değinmek istediğim bir nokta vart. F1 kasa bence 2 kasaya göre daha sert değildi..Hatta bence daha da konforluydu.Ancak yol tutuşu da 2 kasaya göre çok daha iyiydi.. 3 kasa da konfor var diyoruz bu yüzden yol tutuştan ödün verilmiş diyoruz ama uğraşılsa daha iyisi olurdu bence.. 1 Yorum bağlantısı
Hakan Gürsu 22 Kasım 2013 Paylaş 22 Kasım 2013 İ.Göksel Yaman yazdı: Oo benim kankam testini yapmış Bro iki aynı arabada, illaki bir faydasını görürüz. Bundan hiç şüphem yok. Ama bizim bahsettiğimiz. 3 ayrı araba, işin içine mekanik girince işler değişiyor.. Benim kanımca, Dinamik Tork Kontrol işin içine girince, mekanik anlamda bazı fedakarlıklar yapılmış olabilir. Bu adamların hayranıydım, Türkiyede gerçekten otomobil programı yapan kardeşlerdi, şimdi nerde neler yapıyorlar acaba. Star'da yayınlanırdı programları, test araçlarını körfez pistinde öttüre öttüre kullanırlardı. 1 Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran 22 Kasım 2013 Paylaş 22 Kasım 2013 Hakan Gürsu yazdı: Bu adamların hayranıydım, Türkiyede gerçekten otomobil programı yapan kardeşlerdi, şimdi nerde neler yapıyorlar acaba. Star'da yayınlanırdı programları, test araçlarını körfez pistinde öttüre öttüre kullanırlardı. Bizim İlteber 'in kankası olmuş işte ona sorsanıza 2 Yorum bağlantısı
Güvenç Terzierol 22 Kasım 2013 Paylaş 22 Kasım 2013 Sıfır lastik demişsiniz ne kadar oldu bu lastikleri kullanmaya başlayı? Bende lastikleri değiştirdiğimde öndekine patlıyordum cehaletten sonra öğrendim ki kalıplarına yapışmamasını sağlaka adına pres kalıplarının iç yüzeyine sürülen maddeler yağsı bir tabaka oluşturuyor buda bir zaafı getiriyor. Belkide bunları zaten biliyorsunuz hatırlatma olmuştur ) Yorum bağlantısı
İ.Göksel Yaman 22 Kasım 2013 Paylaş 22 Kasım 2013 (düzenlendi) Maalesef Türkiye'de Otomobil proğramları günün her saati denendi. Ama istenilen ilgiyi hiçbir zaman görmedi..En son Hafta sonu, sabah kuşağında denendi, gene sonuç hüsran.Ahmet özgün, en son TV-8'de proğram yaparken, Vural Ak tarafından birlikte çalışma teklifi gelince proğramı bıraktığını söyledi bana, kahvemizi yudumlarken 22 Kasım 2013 tarihinde İ.Göksel Yaman tarafından düzenlendi 2 Yorum bağlantısı
Recai Fırfırası 22 Kasım 2013 Yazar Paylaş 22 Kasım 2013 o zaman ben de lastikleri trend modelindeki gibi darlattırıyım. hem daha rahat ve sessiz olur araba. yol tutuşu da artıyorsa geniş lastiği napayım ben ne gereksiz bi uygulama bu geniş lastik. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 22 Kasım 2013 Paylaş 22 Kasım 2013 Faruk Yıldız yazdı: Aynı şeyi fazlaca yaşıyordum . Lakin 215 ebattan 205 kışlığa geçince bu savrulmaların hiçbiri kalmadı.Şu an istediğim viraja istediğim hızda girebiliyorum. Fren mesafem çok kısaldı. yazın 205 ebatta yine rahat edeceğim diye düşünüyorum. benim düşüncem bu aracın 215 ebattan bu sorunu yaşıyor olması. deneyip göreceğiz bakalım. eski lastik lerin km ve markası da önemli? her nerden çekerse çeksin, her savrulan araba toparlanabilir ancak, arabanın limitine yetişemeden, sürücünün limiti biter çoğunlukla 1 Yorum bağlantısı
Serhat Çerçi 23 Kasım 2013 Paylaş 23 Kasım 2013 F3'ten F30'a geçince bu sorun kalmıyormuş F30 320d hem selefinden bariz daha yumuşak, hem de yol tutuşu daha iyi. Süspansiyon yumusayınca yol tutuşun zayıflaması kuralının tersine çalışıyor araba... Yorum bağlantısı
Recai Fırfırası 23 Kasım 2013 Yazar Paylaş 23 Kasım 2013 bi de bugün farkettim benim lastikler acaba kış lastiği mi? çünkü bugün yol ıslakken her zaman o hafif arka kaymaların olduğu 70 km hızla kavşak dönerken araba çok stabildi. araba ıslak yolda daha iyi Yorum bağlantısı
Recai Fırfırası 23 Kasım 2013 Yazar Paylaş 23 Kasım 2013 Evren Erakçora yazdı: ne marka ,model lastik var? araba 20 binde lastikler yeni bridgestone turanza orjinal ölçülerde Yorum bağlantısı
Recai Fırfırası 23 Kasım 2013 Yazar Paylaş 23 Kasım 2013 Evren Erakçora yazdı: yaz lastiğidir. nerden anladınız? Yorum bağlantısı
Evren Erakçora 23 Kasım 2013 Paylaş 23 Kasım 2013 turanza modeli yaz lastiği olarak geçiyor. Performans yaz lastiği. Yorum bağlantısı
Recai Fırfırası 24 Kasım 2013 Yazar Paylaş 24 Kasım 2013 Evren Erakçora yazdı: turanza modeli yaz lastiği olarak geçiyor. Performans yaz lastiği. o zaman bence turanza yaz ile kış lastiğini karıştırmış Yorum bağlantısı
Recommended Posts