Serkan Aktay 21 Kasım 2013 Paylaş 21 Kasım 2013 Elektrikçiler bunu çeşitli şekillerde yapıyorlar. Nasıl yapıyorlar ne yapıyorlar bilemiyorum ama güç kaynaklarının sürekli aküsünü değiştirmekten sıkıldım. Bir tane 60 yada 72 amper akü ve aküyü dolduracak akü şarj cihazı alsam. Aküyü güç kaynağının içinde (+) ve (-) olarak kendi aküsü gibi taksam, akü şarj cihazını da atnı şekilde bağlasam ve sürekli fişe takılı dursa işimi görmez mi acaba ? Çok mu düz mantık oldu . Yada bunu gerçekleştirmek için ne yapabilirim? Yorum bağlantısı
Serkan Aktay 21 Kasım 2013 Yazar Paylaş 21 Kasım 2013 Ups içinmi düşünüyorsun ? Evet. 4 adet var ve 3 ayda bir akü sök yenisini tak. hepsi farklı marka ama aynı performans. Böyle bir fikrim geldi. Yorum bağlantısı
Can Çeralp 21 Kasım 2013 Paylaş 21 Kasım 2013 Akü= araba aküsü (60 ya da 72 Amper) Güç kaynağı= elektrik kesintilerinde elektronik aletleri biraz daha uyanık tutmaya yarayan UPS diye algılayarak cevaplayacağım soruyu. UPS'in cinsine ve kapasitesine göre içindeki akülerin sağlayabildiği gerilimin birebir aynısını almalısınız aküden. Ancak günümüz arabalarında aküler belki de en eskiyen teknolojik parçalardan birisi. Ortalama 12.5V gerilim beklediğimiz aküler şarj olurken 14-15V'a kadar çıkarlarken motor çalışmadığında 11V'a kadar iniyorlar ki bu çok büyük bir değişim. UPSler'in daha hassas olduklarını tahmin ediyorum, bu kadar kaba değişimlere dayanamazlar. Diyelim ki çeşitli dirençler ya da bir doğrultucu ile gerilimi çok daha kesin bir noktaya tutturdunuz (ki bu parçalar bulunabilir), akımı da UPS'in kendi çalışma şartlarında sınırlarsanız çalışır. Hatta bu şartları sağladığınız sürece isterseniz 100 tane kalem pil, 10 tane laptop pili, 1 araba aküsü veya ne isterseniz çalıştırabilirsiniz. Tabi ki UPS'in şarj etme gerilimi de akü girişinden %10-15 daha yüksek olmalı ki şarj edebilsin. Ancak; aküler tüm ömürleri boyunca sadece acil bir kaç durumda sonuna kadar boşalmak üzere tasarlanmışlardır. Genellikle %5-10'dan daha fazla boşalmazlar. Başka bir deyişle ömürlerinin çok büyük bir kısmında (neredeyse tamamında) %90'ın üzerinde doludurlar ve bu şekilde uzun ömürlü olacak şekilde tasarlanmışlardır. UPSler'de kullanılan piller ise sıvı asitli değil, katı lityumlu ya da iyonize başka bir metalli pillerdir ve %5'in altına inmemek kaydıyla 300-400 defa sağlıklı olarak tam doldurulup boşaltılabilirler. Dolayısıyla uzun süreli bir çok elektrik kesintisine dayanabilirler ve ilk günkü hallerini 2 sene kadar koruyabilirler. Araba aküsünden güç alan bir UPS ise 3-4 elektrik kesintisinden sonra muhtemelen bir daha yarıya kadar bile şarj olmayacaktır. 4 Yorum bağlantısı
Serkan Aktay 21 Kasım 2013 Yazar Paylaş 21 Kasım 2013 (düzenlendi) Güç kaynaklarının içinde 12v 7 amper akü var. işte bu akünün yerine 60 yada 72 amper akü takayım, şark olsun diyede akü şarj cihazını sürekli prize takılı tutayım, elektrik gidince devreye girsin istiyorum. İşte bu akülerin nasıl şarj olduğunu, gerilimin ne kadara çıktığını bilmediğim için bu sistem olur mu? Akü şarjını akünü kutuplarına, akünün kutuplarınıda ups içinde gittiği kendi aküsünün yerine bağlayacağım. Yani bağlayacağım da olacak mı? Sonra yanıp kömür olmayalım Sabah geldiğimizde işyeride yerinde olsun 21 Kasım 2013 tarihinde Serkan Aktay tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Can Çeralp 22 Kasım 2013 Paylaş 22 Kasım 2013 7 Amperlik bir pili söküp yerine 60 yada 72 Amper bağlamak biraz riskli. Bunu engellemek için akünüzün -tıpkı şu an mevcut olan piller gibi- anlık olarak 7 Amper'den fazla akım veremediğinden emin olmak için akü ile UPS bağlantısı arasına bir direnç koymakta fayda var. UPS'in kendi içinde böyle bir sınırlama olmayabilir. 12.5V'u 7 Amper verecek şekilde sınırlandırmak istiyorsanız; 12.5V/7A = 1.78 Ohm direnç kullanmalısınız. Şarj olurken akünün gerilimin 14V'u bulacağını, bu durumda sınırlandırdığımız akımın da 7 Amper'i geçeceğini düşünürsek garanti olsun diye 2 Ohm direnç kullanılabilir. (14/7 = 2) Bu durumda UPS'in ömrünü ve çalışma kalitesini düşürecek tek bir etken kalıyor; o da akünün zamanla veya dolma-boşalma olayları sonrasında yıpranması ve belirgin şekilde gerilim/akım değerlerinin değişmesi. Yorum bağlantısı
Murat Sürmeli 22 Kasım 2013 Paylaş 22 Kasım 2013 UPS'e akü bağlanır. 2 problem var, UPS'te şarj yöntemi akım sınırlamalı değilse akünüz çok boşaldığında UPS şarj devreniz yanabilir/bozulabilir, yanmazsa da akü çok geç dolup çok geç boşalacaktır zaten. Diğer bir problem ise akü ömrü. Sürekli dolup boşalan bir yerde akünüzün arıza yapma olasılığı artabilir. Arabadaki gibi uzun ömürlü olmaz. Bu arada 3 ayda bir UPS aküsü neden değiştiriyorsunuz? Yorum bağlantısı
Uğur Çınar 22 Kasım 2013 Paylaş 22 Kasım 2013 toplam kaç tane ups var tek tek uğraşacağınıza http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-bilgisayar-cevre-birimleri-tuncmatik-newtech-pro-3kva-online-ups-lcd-144554021/detay şu tarz birşey alıp topluca taksanız daha iyi olmazmı bi fikir vereyim dedim Yorum bağlantısı
Servet Aydın 22 Kasım 2013 Paylaş 22 Kasım 2013 Evet. 4 adet var ve 3 ayda bir akü sök yenisini tak. hepsi farklı marka ama aynı performans. Böyle bir fikrim geldi. Dışarıdan bağlayacağın harici akünün %10 kapasitesinde şarj cihazı bağlayacaksın ilaveten. ŞArj cihazın en fazla 14.2 voltta şarjı tamamlamalı. Ups ile harici akü arasındaki kablo en az 10 mm' kesitli olmalı. Sorunsuz kullanırsın bunları yaparsan. Yorum bağlantısı
Uğur Çınar 22 Kasım 2013 Paylaş 22 Kasım 2013 Dışarıdan bağlayacağın harici akünün %10 kapasitesinde şarj cihazı bağlayacaksın ilaveten. ŞArj cihazın en fazla 14.2 voltta şarjı tamamlamalı. Ups ile harici akü arasındaki kablo en az 10 mm' kesitli olmalı. Sorunsuz kullanırsın bunları yaparsan. servet abi şu yukarıda paylaştığımı daha iyi iş görmezmi uzn ömürlülük konusndada Yorum bağlantısı
Servet Aydın 22 Kasım 2013 Paylaş 22 Kasım 2013 Uğur, . 3KVA yükü 5 dakika anca çalıştırır. Güç ne kadar yüksek ise batarya o kadar tez ölüyor. 7 ah aküden anma akımı olarak 50 amper çekilince ve akülerde kalitesiz olduğundan içindeki jel heman plakayı eritmeye başlıyor. @= Ups'lerinde süre uzatmak isteyenlerin, Mutlu marka, Fullenergy serisi akü kullanması gerekmektedir. Normal otomobil aküsü starter özellikte olup, sürekli akım çekilmeye uygun değildir. 2 Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 22 Kasım 2013 Paylaş 22 Kasım 2013 Servet abi, 3kva sattığımız ürünler (zaten maksimum 1200watt'a mı ne izin veriyordu) tam yükte çalıştırıldığında (%70) 15dk ya kadar götürebiliyor. 3kva'lara genelde 4x9ah koyuyorlar. Yine de 5dk mı gitmeli? Tam anlamadım. Yorum bağlantısı
Servet Aydın 22 Kasım 2013 Paylaş 22 Kasım 2013 Sani, 3 kva olan bir cihaz, 2.4 kw vermeli. Eğer 1.2 kw'da kalıyorsa zaten 3 kva değildir. Gerçek 3 kva cihaz ( eğer yukarıdaki öyleyse ) ağırlığından belli nasıl akü kullandığı. 6 adet akü olsa yaklaşık 30 amper ile 2.4 kw'lık güç verir.. 8-9 amper akü kullansa, 30 amper çekildiğinde en fazla 5 dakika dayanır. (bu hesap tam yük için geçerli ) Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 22 Kasım 2013 Paylaş 22 Kasım 2013 Sani, 3 kva olan bir cihaz, 2.4 kw vermeli. Eğer 1.2 kw'da kalıyorsa zaten 3 kva değildir. Gerçek 3 kva cihaz ( eğer yukarıdaki öyleyse ) ağırlığından belli nasıl akü kullandığı. 6 adet akü olsa yaklaşık 30 amper ile 2.4 kw'lık güç verir.. 8-9 amper akü kullansa, 30 amper çekildiğinde en fazla 5 dakika dayanır. (bu hesap tam yük için geçerli ) Tam hatırlamıyorum watt değerini, hata yapmış olabilirim. Emin olduğum, UPS'lerin bir çoğu %70 yük sonrası overload hatası vermeye başlıyor. Uzun süre %70 te kalan bir süre sonra kapatıyor. %80-90'lara çıkmasına zaten izin vermiyor, direkt kesiyor enerjiyi. Dediğin gibi 2400watt'mış, özür dilerim. Ayrıca yine belirttiğin gibi 6 akü 9 ah'lik ürünler kullanıyorlarmış. Ancak ben bu cihazlara server'da bağlıyorum, çok rahat 15-20dk gidiyor. Eski server'lar 1500watt, yenileri 1000watt. 1500'lüklerle 15dk yı rahat görüyoruz. Bu da zaten %60 yüke denk geliyor. Yorum bağlantısı
Servet Aydın 22 Kasım 2013 Paylaş 22 Kasım 2013 Eski teknoloji olan ups'lerde %90 sürekli, kısa süreli %200 verim alınırdı. Trafo saçlarının kalitesi düştü. Trafoların sürekli verebileceği güçler düştü. Haliyle verimde düştü. Eskiden 500 watt ups alınır, sürekli 500 watt tüketilebilirdi. Şimdiki 500 watt ups içinden 300 watt trafo çıkıyor. 500 watt'ı sürekli harcamaya kalkınca dediğin gibi aşırı yük hatası veriyor. Yani ups'lerde çalıyor. 1 Yorum bağlantısı
Cem Yilmaz 22 Kasım 2013 Paylaş 22 Kasım 2013 (düzenlendi) Sanırım gözden kaçırdığınız bir husus, kaç adet akü kullanılıyor? 12V 7A Aküler birbirlerine seri olarakmı bağlı yoksa parelelmi? Bu sorunun cevabından sonra, sanırım konuyu daha net olarak görüp kafanızdaki soru işaretlerini çözebileceksiniz... 22 Kasım 2013 tarihinde Cem Yilmaz tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mehmet Turnacıoğlu 22 Kasım 2013 Paylaş 22 Kasım 2013 KGK ların markası ne?. Normalde 12v 7a aküler için 4-5 yıl ömür biçilir. Seri bağlı grupta arada 1 patlak akü olursa sadece o değiştirilir. Yorum bağlantısı
Serkan Aktay 22 Kasım 2013 Yazar Paylaş 22 Kasım 2013 UPS'e akü bağlanır. 2 problem var, UPS'te şarj yöntemi akım sınırlamalı değilse akünüz çok boşaldığında UPS şarj devreniz yanabilir/bozulabilir, yanmazsa da akü çok geç dolup çok geç boşalacaktır zaten. Diğer bir problem ise akü ömrü. Sürekli dolup boşalan bir yerde akünüzün arıza yapma olasılığı artabilir. Arabadaki gibi uzun ömürlü olmaz. Bu arada 3 ayda bir UPS aküsü neden değiştiriyorsunuz? 4 tane ups var. 2 bilgisayar var. 1 ups monitöre 1 ups kasaya bağlı. 1ups aküsü 1 yıl kadar dayanıyor. öyle bir denk geldiki 4 ups için 3 ayda bir 1 tanesinin aküsünü değiştirmek zorunda kalıyorum. işyerlerinde bu sistem kullanılıyor aslında ne yapmak istediğinizide tam anlamadım aslında . ups den çıkan aküleri biz buggylerimizde kullanırız. Bir tane araç akü şarj cihazı alacağım. O cihaz sürekli 60 yada 72 amper aküde takılı kalacak. O akünün kutuplarını da güç kaynağından 12v 7amper aküye gelen kablolara bağlayacağım. Yani güç kaynağının aküsü 60 yada 72 amper olmuş olacak ve harici bir akü şarj edici cihazda bu akünün kutuplarında sürekli duracak. Elektrik kesilince de uzun süre çalışacak. İşte çalışacak.Yani çalışacak mı? Devreye girecek mi? Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 22 Kasım 2013 Paylaş 22 Kasım 2013 akü tipi farklı, araba aküsünün sadece isim benzerliği var Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 22 Kasım 2013 Paylaş 22 Kasım 2013 (düzenlendi) Benim evde 24 volt 12AH klasik minik UPS içini açıp iki tane 60AH mutlu akü bağladım. eve döşedim tasarruflu ampul ve kalorifer için. bittiğini görmedim bugüne kadar. o derece memnunum. 7 Amperlik bir pili söküp yerine 60 yada 72 Amper bağlamak biraz riskli. Bunu engellemek için akünüzün -tıpkı şu an mevcut olan piller gibi- anlık olarak 7 Amper'den fazla akım veremediğinden emin olmak için akü ile UPS bağlantısı arasına bir direnç koymakta fayda var. UPS'in kendi içinde böyle bir sınırlama olmayabilir. 12.5V'u 7 Amper verecek şekilde sınırlandırmak istiyorsanız; 12.5V/7A = 1.78 Ohm direnç kullanmalısınız. Şarj olurken akünün gerilimin 14V'u bulacağını, bu durumda sınırlandırdığımız akımın da 7 Amper'i geçeceğini düşünürsek garanti olsun diye 2 Ohm direnç kullanılabilir. (14/7 = 2) Bu durumda UPS'in ömrünü ve çalışma kalitesini düşürecek tek bir etken kalıyor; o da akünün zamanla veya dolma-boşalma olayları sonrasında yıpranması ve belirgin şekilde gerilim/akım değerlerinin değişmesi. Risk yok. Niye riskli olsun. asıl risk 7AH de YAzdığınız yorumların neredeyse tamamı yanlış. özür dileyerek belirtmek zorundayım. 7Ah akü 7A verir diye birşey yok. 22 Kasım 2013 tarihinde Mehmet Göktürk tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 22 Kasım 2013 Paylaş 22 Kasım 2013 ÇAğlar akü tip farklı demiş. evet farklı. bunlar deep cycle olmaz. ama UPS de voltaj koruması var zaten. belli seviyenin altında bittim diye duruyor durur diye tahmin ederim. öldürmez yani. JEl akü 20AH bulunuyor. Önceden ondan koymuştum. o da güzeldi. Bu arada 12AH demişim sanırım 7 olacak hatırlayamadım şimdi orijnalini. ama küçüktü. 2 taneydi kutusu içinde. en ufak boy ups lerden. ama nerden baksan 15 seneliktir. Yorum bağlantısı
Servet Aydın 22 Kasım 2013 Paylaş 22 Kasım 2013 Harici akü olarak ucuz, yüksek kapasiteli. Klasik ups aküleri gibi tembelliğe meyilli değil. Yıllardır kullanırız. http://www.mutlu.com.tr/get_content.cfm?id=18 1 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 22 Kasım 2013 Paylaş 22 Kasım 2013 yılllarrrrr önce çözemediğimiz bir sorun vardı, meğerse bu kadar basitmiş, yanlış akü kullanmışız.... kimse de demedi birşye Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 22 Kasım 2013 Paylaş 22 Kasım 2013 (düzenlendi) Harici akü olarak ucuz, yüksek kapasiteli. Klasik ups aküleri gibi tembelliğe meyilli değil. Yıllardır kullanırız. http://www.mutlu.com.tr/get_content.cfm?id=18 Bir de stasyoner aküler vardı. PTT için felan. hücre olarak satılıyor saydam kocaman. Mutlu akü de çalışan "Sermet Bey" vardı onu ziyarete gitmiştim. O göstermişti. Bu traksiyon aküleri de iyi. Aslında farkları az. plakalar kalın yani "ağır" bir de gaz çıkışları için özel borular felan var dışa tahliye olsun diye. sonuçta kurşun asit akü yani. başka kimyasal değil. 22 Kasım 2013 tarihinde Mehmet Göktürk tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Servet Aydın 22 Kasım 2013 Paylaş 22 Kasım 2013 Stasyoner aküyü, 1992 yılında Harbiye müzede kullanmıştım. ( aselsan tbx 1000 santrali kurmuştum muhabere de iken ). O zamana göre uzay teknolojisi görünmüştü gözüme. Sabit tesis ile starter arasındaki fark plaka kalınlığı zaten. Başka fark yok mekanik dayanım v.s.'leri saymazsak. Yorum bağlantısı
Recommended Posts