İçeriğe Yönlendir

Kredi Vadesini Erken Ödemek Avantajlı Mı?

Mahmut Sayar

Recommended Posts

Mahmut Sayar

Aracım için VDF'den 35 bin lira kredi kullandım, ödeme planı ayın 8'inden 8'ine böyle olunca bir ay önce ayın 15'inde parayı kenara koymak durumunda kalıyorum. Ödemeyi 15'ine almak için 200 lira masraf istediler bu da bana mantıksızlık geldi, bazı arkadaşlar ödemeyi 3 hafta önce yaparsam faizin bir miktar düşeceğini söylediler VDF ise tatmin edici bir cevap vermedi. Bu durumun doğruluk payı var mıdır?

Birde krediyle alakalı 600 lira dosya masrafı alınmıştı tüketici hakem heyetine başvursam geri alabilir miyim?

Yorum bağlantısı
Emrah Altun

Ben son ödeme tarihinden en az 1 gün önce ödesem o ay ki taksiti 2 tl eksik ödüyorum :)

Banka: Akbank

• Beğen 1
Yorum bağlantısı

Aracım için VDF'den 35 bin lira kredi kullandım, ödeme planı ayın 8'inden 8'ine böyle olunca bir ay önce ayın 15'inde parayı kenara koymak durumunda kalıyorum. Ödemeyi 15'ine almak için 200 lira masraf istediler bu da bana mantıksızlık geldi, bazı arkadaşlar ödemeyi 3 hafta önce yaparsam faizin bir miktar düşeceğini söylediler VDF ise tatmin edici bir cevap vermedi. Bu durumun doğruluk payı var mıdır?

Birde krediyle alakalı 600 lira dosya masrafı alınmıştı tüketici hakem heyetine başvursam geri alabilir miyim?

Bildiği kadarı ile (çok kredi kullandım) yatırdığınız para önce size kayıtlı bir hesaba yatırılıyor. Daha sonra vadesi geldiğinde bu hesaptan kredi çekliyor. Yani önceden yatırmanız çok bir durum değiştirmiyor. Hesapta vade tarihine kadar para bekliyor.

Eğer dosya masrafı ibareli bir sözleşme imzaladıysanız geri almanız zor. Sözleşmeyi tamamen okudum, böyle bir şey yazmıyordu derseniz ve eminseniz ozaman alırsınız paranızı geri..

Yorum bağlantısı
Mahmut Sayar

Ödemeleri bana verilen hesaba EFT şeklinde yapıyorum. Bankalara ödemek isterseniz 1 hafta öncesine kadar yatırabilirsiniz demişlerdi, onlarda parayı bekletiyorlarsa indirim olmaz gibi.

Sözleşmede dosya masrafı 600 lira yazıyor bunu krediye ekleyip onun üzerinden vadelendirme yapılmıştı, maddeleri okumadım akşam bir göz atayım.

Yorum bağlantısı
Furkan Avcı

IDaha önce bir bankada, vadesinden önce ödenince 3-5 lira eksik ödeniyordu, tabi taksitin meblağına göre değişiklik gösterebilir.

Yorum bağlantısı
Ertan Alptekin

İki türlü ödüyorum ben de...

1.si ev kredisi. Erken ödemek daha zararlı :) %2 kesiliyor. Parayı erken hesaba gönderip bekletirseniz bu sefer hesap işletim ücreti alınıyor.

2. Tüketici kredisi. Hesap vadesiz hesap mı? Yoksa kredi hesabı mı? Kredi hesabı ise erken ödemek avantajlı. 1-2 lira eksik ödersiniz. Ama hesaba yolluyorsanız ek olarak ödemesini de yapmanız lazım. İnternet şubesinden halledilebilir. O zaman aradaki farkı da görürsünüz...

Yorum bağlantısı

şu an ticari kredim var, birde tüketici kredisi, ikisinde de erken yatırdıgınız zaman az alıyorlar, ama bazı kredi türlerinde bu olmuyormuş, direk alındıgı banka yada kuruma sormak lazım.

Yorum bağlantısı
Samet Daş

Banka yada kredi kuruluşları bizlerden önce faizi sonra ana parayı tahsil ediyorlar. Örneğin; 1000 tl aldınız 25 ayda ödeyeceksiniz toplam ödeyeceğiniz mebla ise 1225 tl. aylık taksidiniz bu durumda 49 tl ye gelir. Bu 49 lt nin 39 tl si faiz iken ilk ay 10 tl si ana paradır. ikinci ay 37 si faiz iken 12 si ana paradır. Bu örnekteki gibi faiz son takside doğru gidildikçe azalır. Bu yüzden ara ödeme yapabiliyor olmak faiz yükünden kurtulmak demek. Ama ara ödemeleri de kredinin başındaki taksitlerde yapmak daha avantajlı elbet. (bende iki ara ödeme ile 3500 lira civarı faizden kurtuldum ve yeniden yapılandırdım. hemde ödemem yarı yarıya düştü.) Krediyi gününden önce yatırma mevzusuna gelince, eğer kerem arkadaşın da yazdığı gibi krediye özel açılmış vadesiz hesaba yatırmıyorsanız direkt krediyi ödüyorsanız faiz indirimi alırsınız. Lakin eğer ki kredi hesabına yatırılıyor ise; o zaman günü geldiğinde akşam mesai saati yada gece 23,59 sıralarında para çekilir ki, buda tam vadesinde çekildiğinden faiz indirimi sağlamaz.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı

Bankalar kredi verdiğinde sizden alacağı faiz hemen hemen garanti. Parayı ödemezseniz, devletin polisiyle kapınıza gelip haciz uyguluyordu. Halen öyle mi bilmiyorum.

Ama erkenden borcu kapatırsanız, sizden garanti alacak olduğu faiz gelirinden feragat etmiş oluyor. Bunun için, faiz kadar olmasa da yine bir miktarı fazladan alıyor.

İkili ilişkilerde durum farklı. Karşılıksız çeklerde hapis cezasının kalkmasıyla piyasa karşılıksız çeklerle dolu. Devlet vatandaşın hakkını koruyamıyor. Nedense karşılıksız çek verenin yanında yer alıyor. O yüzden ticarette, "abi peşin veriyorum" dediğinizde sizden binbir zorlukla ve tahsili de garanti olmayan bir parayı peşin aldığı için karşı taraf bayram ediyor, her türlü kolaylığı gösteriyor.

Vatandaşların aksine bankaların arkasında devlet ve devletin gücü sonuna kadar yer aldığından, sizden para tahsil edememesi gibi bir riski bulunmadığından (ölseniz bile önceden sizi kendi sigortalıyor) kredileri peşin ödemenin avantajı oldukça az.

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Banka yada kredi kuruluşları bizlerden önce faizi sonra ana parayı tahsil ediyorlar. Örneğin; 1000 tl aldınız 25 ayda ödeyeceksiniz toplam ödeyeceğiniz mebla ise 1225 tl. aylık taksidiniz bu durumda 49 tl ye gelir. Bu 49 lt nin 39 tl si faiz iken ilk ay 10 tl si ana paradır. ikinci ay 37 si faiz iken 12 si ana paradır. Bu örnekteki gibi faiz son takside doğru gidildikçe azalır. Bu yüzden ara ödeme yapabiliyor olmak faiz yükünden kurtulmak demek. Ama ara ödemeleri de kredinin başındaki taksitlerde yapmak daha avantajlı elbet. (bende iki ara ödeme ile 3500 lira civarı faizden kurtuldum ve yeniden yapılandırdım. hemde ödemem yarı yarıya düştü.) Krediyi gününden önce yatırma mevzusuna gelince, eğer kerem arkadaşın da yazdığı gibi krediye özel açılmış vadesiz hesaba yatırmıyorsanız direkt krediyi ödüyorsanız faiz indirimi alırsınız. Lakin eğer ki kredi hesabına yatırılıyor ise; o zaman günü geldiğinde akşam mesai saati yada gece 23,59 sıralarında para çekilir ki, buda tam vadesinde çekildiğinden faiz indirimi sağlamaz.

Konut kredisi ödüyorum HSBC banka. Maalesef taksiti erken ödediğinde cezası var. Yani ister hesaba yatır erkenden istersen doğrudan öde banka içinden vaktinden erken ödemişsen ceza hesaplıyorlar. İnternet bankacılığında bile erken ödeme diye bir seçenek var oradan ödeme yaparsan taksit düşeceğine daha çok çıkıyor :(

Yorum bağlantısı
Samet Daş

Konut kredisi ödüyorum HSBC banka. Maalesef taksiti erken ödediğinde cezası var. Yani ister hesaba yatır erkenden istersen doğrudan öde banka içinden vaktinden erken ödemişsen ceza hesaplıyorlar. İnternet bankacılığında bile erken ödeme diye bir seçenek var oradan ödeme yaparsan taksit düşeceğine daha çok çıkıyor :(

Çok ilginç ben hem erken ödedim hemde ara ödeme yaptım baya düştüler. Kredim teb ten bu arada.

Yorum bağlantısı
Engin Karadayan

Ben ev kredisi taksitlerini bir ay önden ödüyorum.Yaklaşık on lira eksik tahsil ediyorlar parayı.

Yorum bağlantısı
Emre Durna
(düzenlendi)

Arada ana para ödemesi yapsak avantaj ne olur ki? :unsure2:

Sizin dediğiniz ara ödeme oluyor. Ara ödemelerde kullanılan kredinin anaparasından düşüldüğü

için ödeyeceğiniz taksitlerde  de düşüş oluyor. Mesela siz 10 tl kredi çektiniz 10 taksitli  ayda 1 tl öderken  siz 2 tl ara ödeme yaptıgınızda ödeyeceginiz taksit tutarı 0.8 TL oluyor. Tabi  10 tl uzerınden yapılan faiz 8 tl uzerınden yapılan faizden az olacağı için az ödüyorsunuz .

tarihinde Emre Durna tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Nuri Güngör

Ben de akbank tan konut kredisi kullandım erken yatırılırsa hesap işletim ücreti kesilebilecegini ve kredi odemesinin eksik kalabilecegini soylemislerdi.

Yorum bağlantısı
Murat Dere

Sizin dediğiniz ara ödeme oluyor. Ara ödemelerde kullanılan kredinin anaparasından düşüldüğü

için ödeyeceğiniz taksitlerde  de düşüş oluyor. Mesela siz 10 tl kredi çektiniz 10 taksitli  ayda 1 tl öderken  siz 2 tl ara ödeme yaptıgınızda ödeyeceginiz taksit tutarı 0.8 TL oluyor. Tabi  10 tl uzerınden yapılan faiz 8 tl uzerınden yapılan faizden az olacağı için az ödüyorsunuz .

Yani ara ödeme olarak ödenen para sıradaki 3/5 taksit yerine kullanılmıyor, öyle mi? Yoksa ana paradan ödemek istediğimizi belirtmemiz mi gerekiyor? Ya, yapılan ödemeyi sıradaki bir kaç teksit yerine sayarlarsa?

Yorum bağlantısı

Yani ara ödeme olarak ödenen para sıradaki 3/5 taksit yerine kullanılmıyor, öyle mi? Yoksa ana paradan ödemek istediğimizi belirtmemiz mi gerekiyor? Ya, yapılan ödemeyi sıradaki bir kaç teksit yerine sayarlarsa?

Ara ödeme konusunda bankayla görüşün Murat Bey. Ara ödemeyi yaptığınız anda henüz kredinin taksit ödemelerinin başındaysanız bunu faizi kapatmak için kullanabilir. Faizden düşüp yeniden ödeme planı çıkarıldığında arzu edilen sonuca ulaşılamayabilir. Ara ödeme konularına çok hakim değilim. Mantık olarak düşündüğümde ise; ara ödemelerle ödenecek borç doğrudan düşse herkes önce uzun vadeli krediye yönlenir, eline para geçtikçe toplu ödemelerle kapatırdı diye düşünüyorum.

Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
Murat Dere

Ara ödeme konusunda bankayla görüşün Murat Bey. Ara ödemeyi yaptığınız anda henüz kredinin taksit ödemelerinin başındaysanız bunu faizi kapatmak için kullanabilir. Faizden düşüp yeniden ödeme planı çıkarıldığında arzu edilen sonuca ulaşılamayabilir. Ara ödeme konularına çok hakim değilim. Mantık olarak düşündüğümde ise; ara ödemelerle ödenecek borç doğrudan düşse herkes önce uzun vadeli krediye yönlenir, eline para geçtikçe toplu ödemelerle kapatırdı diye düşünüyorum.

Saygılarımla.

Ben de onu diyorum; ara ödeme yaparken "ana para ödemesi yapacağım" demek lazım sanki. Taksitleri verdikleri listede -biliyorsundur- kalemler ayrı ayrı yazılıyor. Ne kadar ana para, ne kadar faiz vs belirtilmiş durumda. O açıdan şeyettiydim Evren. Benden de saygılar da başlıcam Murat "Bey"ine ha. :p Bize "sen" diyebilirsin. ;)

Yorum bağlantısı

Biz hocalarımıza sen diye hitap edemeyiz ki:) Konuya dönersek, banka ana para ödemesi taleplerinde olumlu cevap vermeyecektir. Açıklama da muhtemelen; hesabı sistem yapıyor olacaktır.

Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

Tüketici kredisinde erken ödemeye indirim yapıyorum. Ev kredisinde masraf çıkarıyorum :) hatta bazıları başka bankadan düşük faizle kredi alıp bende kredi kapatıyorlar. Hesaplamalari iyi yapan 3 5 lira az faiz öder. Ama gaza gelip iş yapan zarar edebiliyor.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...