İçeriğe Yönlendir

Gündüz Farı İçin En Uygun Led Hangisidir.

Misafir

Recommended Posts

Misafir
(düzenlendi)

Aracıma gündüz farı yapmak istiyorum, ancak hazır bir ürün almak yerine, gerçekten uğraştığıma değecek ve aracıma yakışacak birşeyi kendim yapmak istiyorum. Dizayn ve araçta takılacağı yer konusunda problemim yok, bunları kendim halledeceğim.

Öğrenmek istediğim şeyler teknik konular.

-Hangi tür led kullanmalıyım? (power, smd, mantar vs.)

Power ledlerle ilgili olarak:

1. Bu ledler mutlaka soğutucu ile mi kullanılmalıdır?

2. İş görecek bir gündüz farı için en az kaç led gereklidir?

3. Led açıları kaç derece olmalıdır?

4. Kullanacağım ledleri tek sürücü ile beslemem mümkünmüdür?

SMD ledlerle ilgili olarak:

1. Soğutucuya gerek yok mudur?

2. Mercek ve reflektör yardımıyla yeterli aydınlatma sağlanabilir mi?

3. Fazla sayıda led kullanmak amacımıza yaklaştırırmı?

4. Power ledlerle arasında ciddi aydınlatma farkı varmıdır?

Bunlar şimdilik aklıma gelen sorular, konu geliştikçe başka sorular da mutlaka gelecektir. Bazı arkadaşların başını çokca ağrıtacağımı şimdiden söyleyebilirim :D Kimlerin başını ağrıtacağım da buraya yazılan cevaplardan belli olacak. Sorularımı malum arkadaşlara özelden yazmayışımın tek sebebi, onların başının ağrımasından duyduğum endişe değil :rolleyes: , bilgi paylaşımına duyduğum saygıdandır.

İlginiz için şimdiden çok çok teşekkür ediyorum.

tarihinde Mükremin Kocataşkın tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Hüseyin Sönmez

Mükremin Abi,

Zaten işin eğlenceli ve güzel olan tarafı insanın kendinin yapıyor olması, ben arabamın sağını solunu söküp takarken çok iyi vakit geçiriyorum.

Ayrıca LED konunusunda uzman arkadaşlar cevap vereceklerdir, ancak power ledler gündüz farı için en uygunları galiba, fakat soğutmak gerekebilir.

Yorum bağlantısı
Murat Dere

Aracıma gündüz farı yapmak istiyorum, ancak hazır bir ürün almak yerine, gerçekten uğraştığıma değecek ve aracıma yakışacak birşeyi kendim yapmak istiyorum. Dizayn ve araçta takılacağı yer konusunda problemim yok, bunları kendim halledeceğim.

Öğrenmek istediğim şeyler teknik konular.

-Hangi tür led kullanmalıyım? (power, smd, mantar vs.)

1. Bu ledler mutlaka soğutucu ile mi kullanılmalıdır?

2. İş görecek bir gündüz farı için en az kaç led gereklidir?

3. Led açıları kaç derece olmalıdır?

4. Kullanacağım ledleri tek sürücü ile beslemem mümkünmüdür?

1. Soğutucuya gerek yok mudur?

2. Mercek ve reflektör yardımıyla yeterli aydınlatma sağlanabilir mi?

3. Fazla sayıda led kullanmak amacımıza yaklaştırırmı?

4. Power ledlerle arasında ciddi aydınlatma farkı varmıdır?

Bunlar şimdilik aklıma gelen sorular, konu geliştikçe başka sorular da mutlaka gelecektir. Bazı arkadaşların başını çokca ağrıtacağımı şimdiden söyleyebilirim :D Kimlerin başını ağrıtacağım da buraya yazılan cevaplardan belli olacak. Sorularımı malum arkadaşlara özelden yazmayışımın tek sebebi, onların başının ağrımasından duyduğum endişe değil :rolleyes: , bilgi paylaşımına duyduğum saygıdandır.

İlginiz için şimdiden çok çok teşekkür ediyorum.

1. Evet.

2. LEDine göre değişmekle birlikte, 4.

3. Kişiden kişiye değişir. 90 derece bence yeterli. Yanındakilerle birlikte iyi bir görülme sağlar.

4. Evet.

1. SMD, yüzeye monte edilen demektir. "Soğutucuya gerek yoktur." denemez.

2. Evet.

3. Abartmadan, evet.

4. It depends. :p

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Misafir
(düzenlendi)

Şimdi reklamlar :biggrin:

http://www.fordclubt...__fromsearch__1

Gözün görmez, elin havyayı tutamaz, halıyı yakıp, yengeden fırça yeme diye şeyettim :D

Demek öyle ha :angry: , Dede!!!

Ayrıca, o reklamı geçen sene baştan sona izlemiştim, buna rağmen led diye tutturuyorsam bir bildiğim vardır, ;)

Çatalla lehim yapma tariflerini unutmadım bu işte harfiyen uygulayacağım. :D Gelişmelere göre yengene bu yöntemi kimden öğrendiğimi söylerim ilk toplantıda cevabını verirsin. ;)

Bolca baş ağrısı ilacı stoğu yapmanı tavsiye ederim. :tongue:

Yorum bağlantısı
Misafir
It depends. :p

ıt depends ha? Tamam anladım. (iki saat gugıl amcaya sorduktan sonra), sanki herkes ingilizce biliyor. :i-ih:

Örtmenim peki senin öz, has tavsiyen nedir? yerimiz dar, yani mercek, yansıtıcı, soğutucu işi sıkıntılı, sanıyorm smd daha iyi olacak. Bu smd ledler içinde "şu" ledleri kullanalım diyebileceğin bir önerin var mıdır?

Yorum bağlantısı
Murat Dere

ıt depends ha? Tamam anladım. (iki saat gugıl amcaya sorduktan sonra), sanki herkes ingilizce biliyor. :i-ih:

Örtmenim peki senin öz, has tavsiyen nedir? yerimiz dar, yani mercek, yansıtıcı, soğutucu işi sıkıntılı, sanıyorm smd daha iyi olacak. Bu smd ledler içinde "şu" ledleri kullanalım diyebileceğin bir önerin var mıdır?

Şu olabilir: http://www.ebay.co.uk/itm/Auto-Switch-On-High-Power-LED-Daytime-Running-Lights-Xenon-White-HID-No-Error-/280735917221?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item415d2a24a5

Ya da şu: http://www.ebay.co.uk/itm/Genuine-HELLA-Daytime-Running-LED-DRL-Fog-Lamp-12V-Safety-Lights-Complete-Kit-/190800523529?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item2c6c98f109

Belki de şu: http://www.ebay.co.uk/itm/2-x-5-LED-High-Power-5W-Daytime-Running-Lights-DRL-Fog-/270881591117?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item3f11cd0f4d

:p

Yorum bağlantısı
Misafir

Sayın öğretmenim; dersimi iyi çalıştım.

1. bağlantıda yer alan malzeme 1 w.lık 5 adet power led kullanılarak üretilmiş güzel ışık verdiği görülüyor ama gözüme biraz küçük gibi geldi.

2. bağlantıda bulunan Hella marka malzeme 2 w akım çekiyor, 8 led kullanılmlış, demek ki power led kullanmamışlar. Hella normal led ile böyle bir ürünü üretiyorsa, ben de normal led kullanabilirim diye düşünüyorum.

3. bağlantıdaki malzeme de 5 adet power led kullanılarak üretilmiş, birinci bağlantıdakine çok benziyor.

Bu ürünlerin incelenmesinden çıkardığım sonuç: Ledleri uygulayacağım alan henüz belli değil, eğer yer darlığı olmaz ise her bir lamba için 8-10 adet smd led kullanacağım, ama yerimiz yeteri kadar geniş olmaz ise power led'e yöneleceğim.

Uygun mudur örtmenim?

Yorum bağlantısı
Murat Dere

Sayın öğretmenim; dersimi iyi çalıştım.

1. bağlantıda yer alan malzeme 1 w.lık 5 adet power led kullanılarak üretilmiş güzel ışık verdiği görülüyor ama gözüme biraz küçük gibi geldi.

2. bağlantıda bulunan Hella marka malzeme 2 w akım çekiyor, 8 led kullanılmlış, demek ki power led kullanmamışlar. Hella normal led ile böyle bir ürünü üretiyorsa, ben de normal led kullanabilirim diye düşünüyorum.

3. bağlantıdaki malzeme de 5 adet power led kullanılarak üretilmiş, birinci bağlantıdakine çok benziyor.

Bu ürünlerin incelenmesinden çıkardığım sonuç: Ledleri uygulayacağım alan henüz belli değil, eğer yer darlığı olmaz ise her bir lamba için 8-10 adet smd led kullanacağım, ama yerimiz yeteri kadar geniş olmaz ise power led'e yöneleceğim.

Uygun mudur örtmenim?

Uygundur abisi. ;) Önce yeri belirlersin, sonra hangi ledi kullanacağına karar verirsin, sonra da kaç tane kullanacağını bulursun. Ona göre sürücü yapar/yaptırır/alırsın. :D

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Misafir

Abi sürücü denen nedir? :soshelp:

sürücü

(I) a. Karada kullanılan motorlu araçları sürüp yöneten kimse, şoför.

Güncel Türkçe Sözlük

sürücü

(II) a. 1. Çoban, güdücü. 2. Sürü yetiştiren kimse.

Güncel Türkçe Sözlük

sürücü

Posta arabası süren kimse.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

sürücü İng. drive

Kuşak, teker vb. veri saklama ortamlarının bir okuyucu-yazıcı kafa karşısına sürülmelerini sağlayarak gerekli okuma-yazma işlemlerini gerçekleştiren bilgisayar giriş-çıkış birimlerinin her birinin genel adı. Miknatıslı kuşak sürücü, mıknatıslı teker sürücü ya da dört sürücülü teker bellek gibi bağlamlar içerisinde kullanılır.

BSTS / Bilişim Terimleri Sözlüğü 1981

sürücü

bk. ana sürücü

BSTS / Bilgisayar Terimleri Karşılıklar Kılavuzu

sürücü İng. driver

sürücü İng. driver

Motorlu kara taşıtlarını sürüp yöneten kişi.

BSTS / Otomobilcilik ve Motor Bilgisi Terimleri 1980

sürücü

Devşirme çocuklarını İstanbul'a getirmekle yükümlü olan görevli.

BSTS / Tarih Terimleri Sözlüğü 1974

:D

TDK'nın sözlüğünde bunlar var ama ne yazıkki bizim (örtmenimizin) burada kullandığı anlamı yok!!

Aracımızda gündüz farı amacıyla kullandığımız led'ler (az şık yayan tek yönlü geçirgen eleman) genel olarak 3,4 v. gerilimle çalışır. Araçlarımızda ise sabit gerilim 12 V.dur. İşte çok sayıda led kullanılarak yapılan gündüz farlarının 12 v. ile kontrol edilebilir parlaklıkta çalışmasını sağlayan elektronik devreye sürücü diyoruz.

:flowers:

Yorum bağlantısı
Murat Dere

sürücü

(I) a. Karada kullanılan motorlu araçları sürüp yöneten kimse, şoför.

Güncel Türkçe Sözlük

sürücü

(II) a. 1. Çoban, güdücü. 2. Sürü yetiştiren kimse.

Güncel Türkçe Sözlük

sürücü

Posta arabası süren kimse.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

sürücü İng. drive

Kuşak, teker vb. veri saklama ortamlarının bir okuyucu-yazıcı kafa karşısına sürülmelerini sağlayarak gerekli okuma-yazma işlemlerini gerçekleştiren bilgisayar giriş-çıkış birimlerinin her birinin genel adı. Miknatıslı kuşak sürücü, mıknatıslı teker sürücü ya da dört sürücülü teker bellek gibi bağlamlar içerisinde kullanılır.

BSTS / Bilişim Terimleri Sözlüğü 1981

sürücü

bk. ana sürücü

sürücü İng. driver

sürücü İng. driver

Motorlu kara taşıtlarını sürüp yöneten kişi.

BSTS / Otomobilcilik ve Motor Bilgisi Terimleri 1980

sürücü

Devşirme çocuklarını İstanbul'a getirmekle yükümlü olan görevli.

BSTS / Tarih Terimleri Sözlüğü 1974

:D

TDK'nın sözlüğünde bunlar var ama ne yazıkki bizim (örtmenimizin) burada kullandığı anlamı yok!!

Aracımızda gündüz farı amacıyla kullandığımız led'ler (az şık yayan tek yönlü geçirgen eleman) genel olarak 3,4 v. gerilimle çalışır. Araçlarımızda ise sabit gerilim 12 V.dur. İşte çok sayıda led kullanılarak yapılan gündüz farlarının 12 v. ile kontrol edilebilir parlaklıkta çalışmasını sağlayan elektronik devreye sürücü diyoruz.

:flowers:

Ek olarak; sürücü devrelerinin en büyük özelliği sabit akım vermeleridir. Böylece ledlerin ömürleri uzar. Ledler sabitakımsevergiller familyasındandır. ;)

Yorum bağlantısı
Ertan Çabuk

Ne işin var led le falan. Biryerleri yakacan öte dur arabadan ehtiyar. Ama yine de niyetliysen, rengi kırmızı olsun 3 kuruş fazla olsun :p

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Misafir
Ne işin var led le falan. Biryerleri yakacan öte dur arabadan ehtiyar. Ama yine de niyetliysen, rengi kırmızı olsun 3 kuruş fazla olsun :p

Ben bunu bir yapayım var ya, en çok senin canını istettirecem. ;)

Burda kırmızı ledleri yerlere töküyorlar, basmayalım diye ayaklarımızı sürüyüp geziyoruz.

Yorum bağlantısı
Misafir
(düzenlendi)
Ek olarak; sürücü devrelerinin en büyük özelliği sabit akım vermeleridir. Böylece ledlerin ömürleri uzar. Ledler sabitakımsevergiller familyasındandır. ;)

Murat Hocam, şöyle bir soru sormam gerekti. Şimdi ben bu projede 10-15-25 tane led kullanacam ya, bu ledlerin sürücüsü 12 v doğru akımı 3,4 v'a düşürecek de; ledleri paralel mi bağlayacağıııız? yoksa doğrudan araç gerilimini kullanmak için 4'erli seri gruplar yapıp (4x3,4=13,6 v. olması bakımından) bu grupları (kaç grup olacaksa) paralel mi bağlayacağız. (aşağıdaki soru bu sorunun da cevabı gibi olacak ama, ne kadar çok soru o kadar çok bilgidir diyerek sormuş olayım)

Bir de sabit akım sağlayacağımız sürücüden kastımız; Aracımızda teorik olarak 12 v. sabit akım olduğunu varsayarız ama, şarj/deşarj durumları nedeniyle - + 1,5-2 v.'a yakın dalgalanmalar olur, sürücümüz aynı zamanda bu dalgalanmaları bertaraf etmek için mi üretilmiştir.?

Yorum bağlantısı
Ertan Çabuk

Ben bunu bir yapayım var ya, en çok senin canını istettirecem. ;)

Burda kırmızı ledleri yerlere töküyorlar, basmayalım diye ayaklarımızı sürüyüp geziyoruz.

Kısa farlarımı yakıyorum al sana gündüz farı. Ne işim olur öyle alengirli işlerle. Dikkat et arabanın bir yerlerini yakma ha :p

Yorum bağlantısı
Misafir
(düzenlendi)

Kısa farlarımı yakıyorum al sana gündüz farı. Ne işim olur öyle alengirli işlerle. Dikkat et arabanın bir yerlerini yakma ha :p

Ustalardan yardım alıyoz herhalde ;) , niye yakacakmışım arabamı. Alengirli işlerle işin olmazdı da o aygaz ocağını niye arabana taktın, kırmızı ledleri de söndüremedin?

Dinime dahl eden müselman olsa!!!!!

Yaşıma, hayat tecrübeme b..k atacan diye yazdıklarımı iki saat okuyup öyle gönderiyom, tırsıtma beni. :angry:

Yorum bağlantısı
Mustafa Volkan Koca

Mükremin abi benimde bir nacizane tavsiyem hemde daha basit :) elektirikçilerden (burada power ledli serit led diye geçiyor) normal şerit ledlerden daha büyük ve tane tane ledli şerit led onu uygulayabilirsin gündüzde gece oldukça iyi yanıyor

291712_133284960186229_1710227187_n.jpg

67383_133284980186227_296047222_n.jpg

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Murat Dere

Murat Hocam, şöyle bir soru sormam gerekti. Şimdi ben bu projede 10-15-25 tane led kullanacam ya, bu ledlerin sürücüsü 12 v doğru akımı 3,4 v'a düşürecek de; ledleri paralel mi bağlayacağıııız? yoksa doğrudan araç gerilimini kullanmak için 4'erli seri gruplar yapıp (4x3,4=13,6 v. olması bakımından) bu grupları (kaç grup olacaksa) paralel mi bağlayacağız. (aşağıdaki soru bu sorunun da cevabı gibi olacak ama, ne kadar çok soru o kadar çok bilgidir diyerek sormuş olayım)

Bir de sabit akım sağlayacağımız sürücüden kastımız; Aracımızda teorik olarak 12 v. sabit akım olduğunu varsayarız ama, şarj/deşarj durumları nedeniyle - + 1,5-2 v.'a yakın dalgalanmalar olur, sürücümüz aynı zamanda bu dalgalanmaları bertaraf etmek için mi üretilmiştir.?

Doğru. ;) Seri ya da paralel olayına gelince; genelde seri olarak bağlanır ledler. Ancak paralel olarak bağlamayı sağlayan devreler için de "yok" diyemem. Paralel ve seri led için üretilmiş sürücüler tabii ki farklı olacaktır. Seri de gerilimi paylaşan ledler, paralel devrede her biri ne gelirse onu alır. :)

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Misafir
(düzenlendi)

1 W Power Led'ler hazır, sürücü arayışındayım.

İki tip hazır sürücü var:

Br tanesi en fazla 3 adet led'i seri bağlayabiliyorsun ve 8 TL. yani 12 adet led için bundan 4 tane almam gerekiyor 32 TL.

Bir başkası üçerli seri gruplar halinde 4 grup=12 led bağlayabiliyorsun 20 TL.

Ben LM 317 kullanarak bir devre yaptım, 12-24 V giriş voltajıyla 1,2-12 V.arası çıkış alabiliyorum ve maliyeti 2,5 TL.. Çok kararlı bir çalışması var ancak;!!!

3,4 V.a ayarlayıp 6 adet led'i paralel bağladığımda entegre çok ısınıyor, küçük bir soğutucu bağlamama rağmen sanıyorum 1-2 saat dayanmaz. 1 adet ledi sorunsuz çalıştırabilir.

Voltajı 9,8'e yükseltip ledleri 3'erli seri, iki grup paralel bağladığımda ise saatlerce sorunsuz çalışıyor.

Farlar yandığında ışık şiddetinin azalabilmesi amacıyla aynı regüle devresi üzerinde basit bir röle ile far cereyanından alacığım sinyalle voltajı rahatca düşürebiliyorum.

Ama yine de gönlüm 6 adet power led'i paralel bağlayacağım bir sürücüdedir. Böyle bir durumda 6 led şartı olmadan rahatlıkla 5 adet led kullanabileceğim ve ledlerden birinin bozulması/patlaması durumunda onarana kadar sadece o led sönük kalacak.

Sevgili arkadaşlarım elinizde böyle bir şema var mıdır?

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...