İçeriğe Yönlendir

Gündüz Farı İçin En Uygun Led Hangisidir.

Misafir

Recommended Posts

Misafir
(düzenlendi)

http://www.circuitst...ator-using-l200

akım sınırlama hesabı formülü aşağıda. 6 adet 1 watt led 2100 mA çeker. Devreyi 1800mA olarak sınırlarsın.

Aynı şemayı inceliyordum, çingilizcem ile çözmeye çalışıyordum. Daha çok yardım, hatta hazır lokma (şema) istiyorum.

Doğru anladıysam R 3 İle akım sınırlaması yapıyorum, (yani bunun için watlı direnç kullanacağım) Bana 1 ledden 6 lede kadar kullanmam gereken direnç değerlerini yazabilirmisin?

tarihinde Mükremin Kocataşkın tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Abi, 0.3 ohm 2 watt direnç ile 1.5 amper akım alınıyor. Bu akımda yeterli olur sistem için. Yanlız devreyi çalıştırmadan evvel, ledleri bağlamadan yani, çıkışa 12 volt, 5 watt ampül bağlayıp, potans.yometre ile çıkış voltajını 3 volta ayarla. Hatta, pot yerine trimpot bağlaki devre ufak olsun.

Yorum bağlantısı
Misafir
(düzenlendi)

Abi, 0.3 ohm 2 watt direnç ile 1.5 amper akım alınıyor. Bu akımda yeterli olur sistem için. Yanlız devreyi çalıştırmadan evvel, ledleri bağlamadan yani, çıkışa 12 volt, 5 watt ampül bağlayıp, potans.yometre ile çıkış voltajını 3 volta ayarla. Hatta, pot yerine trimpot bağlaki devre ufak olsun.

Servet R 3'den bahsediyoruz değil mi? 0,3 ohm olduğuna emin misin? Şemada 0,5 ohm diyor.

Voltaj ayarı ve pot. yerine ayarlı direnç işi kolay.

Bir de bu devreyi daha az led yakmak için de kullanabilmemiz lazım, 2 watlık R3 ile daha az sayıda led yakabilir miyiz.? Artık her yere led takarız biz. :D

İlaveten; bu devre ile en fazla kaç led çalıştırabiliriz, 10 Lede çıkabilirsek tek sürücü ile iki farı beslemek de mümkün olacak, sürücü masrafı yarıya inecek.

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Abi şemadaki r3 direnci 2 amper için. Sen 6 adet 1 watt ldi aralel ulanacağı dediğin için bende 1.5 ampere göre hesapladım.

Bu devre şemasına göre Emmiye güç kaynağı yapmıştım. Akım sınırlama direnci ( r3) yerine 1 kohm luk pot takılınca, akım ve gerilim ayarlı güç kaynağı oluyor.

Sende R3 direnci yerine pot veya trimpot takarak,50mA ile 2 amper arasında çalışan güç kaynağı yapabilir, bu devre ile istediğin ledi, istediğin yerde yakarsın, Sivas'takide bakar kudurur :biggrin:

Yorum bağlantısı
Misafir
(düzenlendi)

Abi şemadaki r3 direnci 2 amper için. Sen 6 adet 1 watt ldi aralel ulanacağı dediğin için bende 1.5 ampere göre hesapladım.

Bu devre şemasına göre Emmiye güç kaynağı yapmıştım. Akım sınırlama direnci ( r3) yerine 1 kohm luk pot takılınca, akım ve gerilim ayarlı güç kaynağı oluyor.

Sende R3 direnci yerine pot veya trimpot takarak,50mA ile 2 amper arasında çalışan güç kaynağı yapabilir, bu devre ile istediğin ledi, istediğin yerde yakarsın, Sivas'takide bakar kudurur :biggrin:

He he Sivastakinin ağzının suları Kızılırmağa karışıyor.

Sordukça sorasım geliyor.

1. R 3 yerine trimpot takarsam (pot. veya trimpotların wat değerleri farkediyor mu, hepsi standart mı?) sadece omajını değiştirerek mi akımı sınırlandırıyorum?

2. Girişteki 10 mf 25 V.luk kapazitör araçta kullanım için de gerekli mi?

3. Yukarıdaki mesaja sonradan eklemiştim, bu devre ile hepsini paralel bağlamak şartıyla 1 W.lık en fazla kaç led çalıştırabilirim? Mümkünse iki farı tek sürücüden beslemek istiyorum.

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

A: Patlasın Sivaslı

B: standart pot veya trimpot iş görür

C: Kondansatör şart ( parazitleri bertaraf eder )

D: Elindeki maksimum akım 2 amper.

Bu akıma dayanacak kadar led bağlayabilirsin ancak, paralel led bağladığından 3 amper ihtiyacın olacak o zaman bu şemaya göre tasarımın yapacaksın. 0.1 Ohm, 3 watt direnç yerine 100 ohm trimpot bağlayıp, ihtiyacın olan akıma göre kalibre edeceksin. Voltajı 3 voltta sabitlersin öncelikle. ledlerin hepsini ( sağ ve sol ) bağlayıp, akımı yavaşça açarak voltaja bakarsın. 3 voltu görünce kalibrasyon tamamdır. Ancak, transistör ve regüle entegresi mutlaka soğutucuya bağlanacak.

http://www.elecpod.c...223124413-0.gif

Yorum bağlantısı
Misafir

Çok güzel, heyecan şeytti de; :rolleyes:

Benim iki gündüz farını aynı sürücüden beslemekten amacım; geceleyin, ledlerin ışığını kısmak için kullanacağım röleyi ve kabloları da bu devre üzerine yerleştirmek ve her iki gündüz farının parlaklık derecelerinin aynı olmasını sağlamaktır.

Bu devrede de 10 K'lık voltaj ayar trimpotu yerine (kalibrasyon sırasında ölçülecek) sabit dirençler bağlayarak (amperajı bozmadan) yapmam mümkün olabilecek mi?

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Sabit dirençler kullanılır, yine dirençler ile ışık kısıpı açılır, farın konumuna göre.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 1 yıl sonra...
Emir Karadağ

Arkadaşlar Fiesta'ma gündüz ledi uygulaması yapmak istiyorum. 

1) Maliyeti ne kadar olur?

2) Sizce yakışır mı?

3)Elektrik tesisatına bir zararı var mıdır?

Yorum bağlantısı

Arkadaşlar Fiesta'ma gündüz ledi uygulaması yapmak istiyorum. 

1) Maliyeti ne kadar olur?

2) Sizce yakışır mı?

3)Elektrik tesisatına bir zararı var mıdır?

Konunuz ilgili bölüme taşınmıştır...

Yorum bağlantısı
Cihat Küçükay

Araca takılı olarak resimde görünen ürün ile satıştakinin hiç ilgisi yok. Ürün iyi bir olsa satıcı sahtekar gibi geldi.

Hocam ben COB light örneği olarak vermiştim. Benzer ürün Türkiye'de de var.

http://urun.gittigidiyor.com/otomobil-motor-aksesuar/gunduz-fari-cob-7500k-beyaz-17cm-160-ad-power-106659625

http://urun.gittigidiyor.com/otomobil-motor-aksesuar/gunduz-ledi-fari-cob-led-yeni-nesil7500k-beyaz-109249913

Yorum bağlantısı

Ürün tanıtımı için konan fotolar hep gölgede veya kapalı alanda çekilmiş. Ayrıca 160 adet ledden bahsediliyor. Gündüz farı çalışmalarında watt'lı led dışındakiler (adları her neyse) iş görmüyor. Bu ürünlerdekiler de sanıyorum onlardan. Aksi halde 160 adet 1 W.lık led'i o fiyata satamazlar. Satarlarsa da gündüz farı için 160 W.lık bir ampul kullanılmaz.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...