Celalettin Süğürtin 12 Mayıs 2014 Paylaş 12 Mayıs 2014 merakımı af buyurun, gaza ne kadar çok basarsanız turboya o kadar fazla mı yağ gidiyor? gaza az basınca da az yağ gittiğini varsayarsak bu matematiksel eğri doğru orantılı değilmidir. buna karar veren ecu değil mi? Yok Sadık bey, Ecunun bir şeye karıştığını sanmıyorum Yağ pompası hareketini kranktan alıyor bildiğiniz gibi. Gaza bastıkça krankın dönüş hızı artıyor ve ona paralel olarak da yağ pompasının hareketi hızlanıyor. Pompa ile sevk edilen yağın debisi artıyor. Yüksek devirde turbo milinin yağlanabilmesi için elbette yağın akış frekansının yüksek olması gerekir, düşük devirde de turbo daha az devir yapacağından, yağ ihtiyacı da o oranda düşecektir.Sonuç itibariyle motorun düşük devirde gitmesinin turbo milinin yağlanmasında herhangi bir olumsuz etkisinin olacağını düşünmüyorum. Yorum bağlantısı
Misafir 12 Mayıs 2014 Paylaş 12 Mayıs 2014 (düzenlendi) merakımı af buyurun, gaza ne kadar çok basarsanız turboya o kadar fazla mı yağ gidiyor? gaza az basınca da az yağ gittiğini varsayarsak bu matematiksel eğri doğru orantılı değilmidir. buna karar veren ecu değil mi? Şöyle desek daha doğru olur; Gaza ne kadar basarsak basalım fark etmez, yağı suyu tamam, yağ pompası ve turbosu sağlam bir motorda, turboda ne kadar yağlamaya ihtiyaç varsa o kadar yağlanır. 12 Mayıs 2014 tarihinde Mükremin Kocataşkın tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Misafir 12 Mayıs 2014 Paylaş 12 Mayıs 2014 Arabam bilindiği gibi cvt şanzımanlı.1500 devirde gider banamısın demez. Maximum 1800-1900 lardada vites değiştirir 2000 lere yokuşta yada hafiften basarsam çıkar. Ne sağırlaştı ,ne kurum bağladı, nede gitmesinde bir sorun var. Hatta iddaa ederimki forumun en hızlı ve en iyi motoruna bile sahiptir. Yazılanlara bakınca sanıyorum ki herkes araba motoru üzerine ihtisas yapmış gibi Bırakın bu kadar düşünmeyi kullanın gitsin sadece. Araç anlayana zaten söylüyor ne zaman ne yapması gerektiğini sadece hissetmeniz yeterlidir...Bizim 1,6 dizelin optimum tork 1750 devirdir bu civarlarda kullanmak en verimli en EKONOMİK olanıdır... Maşallah dememişsin Abim.. Maşallah Yorum bağlantısı
Konuralp Aracı 12 Mayıs 2014 Paylaş 12 Mayıs 2014 Bende powershift şanzıman var ve gaza abanmadığım sürece devri 1500 civarında tutma eğiliminde. Herhangi bir yere zarar vermiyor ki bu şekilde programlanmış diye düşünüyorum. Yorum bağlantısı
M.Fatih Yüce 12 Mayıs 2014 Paylaş 12 Mayıs 2014 (düzenlendi) Bende powershift şanzıman var ve gaza abanmadığım sürece devri 1500 civarında tutma eğiliminde. Herhangi bir yere zarar vermiyor ki bu şekilde programlanmış diye düşünüyorum. Sizin motor kurum bağlar, yağlama olmayınca turbo ölür, çekiş düşer motor sağırlaşır desem, bunların hiçbirini bilmeyen ford çalışanları mühendisleri arge 'cileri üstüne alınmazmı? Arabaları bu şekilde dizayn edip programlayan firmalar bilmiyor ama çok bilmiş halkımız biliyor Okumuş cahillik gibisi yok bu dünyada. Ülkemizde her şey kulaktan dolma maalesef...Sanki yazı yazanların 1 tanesi sıfır araba almış 400-500,000 km aynı aracı test ederek kullanmış ve bilimsel araştırma yapmış neticelerini görerek yazıyor sanırsınız... 12 Mayıs 2014 tarihinde M.Fatih Yüce tarafından düzenlendi 2 Yorum bağlantısı
Serhat Çerçi 12 Mayıs 2014 Paylaş 12 Mayıs 2014 1500 devirin altında olan kullanımlarda yol yük ve vites durumuna bağlı olarak ( daha büyük vites /daha fazla zorlanma) özellikle mazot pompasının fazla zorlanma riski var. Kendi aracım için konuşmak gerekirse (mondeo 2.0 tdci dpf 140 hp manuel) yüksek viteslerde 1750 devrin altındaki kullanımlardan hiç hoşlanmıyor, hatta özellikle 6. viteste yol eğimi ne olursa olsun 1750 devir bile motordan homurtular gelmesine neden olabiliyor. Ford İngiltere'de görev yapmış ar-geden bir arkadaş , gaz vermeden ayağımızı debriyajdan çekince aracın kendi kendine gaz verip devir yükseltmesi olayının da mazot pompasını koruma amaçlı olduğunu ve düşük devirde çok fazla yük bindiğini anlatmıştı. Şanzıman oranlarından dolayı 5 vites olan Focus'un devir toleransının Mondeo'dan daha yüksek olduğunu da unutmamak gerek, tolere edilen minimum devir rakamları değişebilir, burada aslolan motora kulak vermektir. Yorum bağlantısı
Misafir 12 Mayıs 2014 Paylaş 12 Mayıs 2014 Daha önceden konuşulmuştur. Tavsiye edilen devir motorun maksimum torkunu elde ettiği devirin altında kullanmamak. Düşük devirde motor sağırlaşır ve kurum bağlar. Ayrıca yağ yakar ve turbonuza yağ gider. Mert alıntıladığım mesajında aşağıda yer verdiğim sözlerinin detaylı anlamlarını belirtmeni istiyorum. Ben sosyal bilimler mezunuyum ve teknik bir ders okumadım, bu nedenle cevaplarını benim de anlayacağım ifadelerle yazarsan sevinirim. 1."maksimum torkun elde edildiği devirinin altında kullanmamak" Teknik açıklamalarına göre benim araç 1750 rpm'de max. tork'a ulaşıyor. Yani bu araç kesinlikle bu devrin altında kullanılmamalı mıdır? 2. "Düşük devirde motor sağırlaşır" "sağırlaşmak" ne demektir? 3. "Kurum bağlar" Neresi kurum bağlar, neden bağlar. Kurum bağlayınca ne olur? 4. "yağ yakar" Mazot dururken neden yağ yakar? Düşük devirde yağ mazota mı karışır? 5. "turbonuza yağ gider" Turboya sadece düşük devirde mi yağ gider? Başka zaman gitmez mi. Zaten yağın gitmesi gerekli değil midir? Evet kardeşim mesleğin nedeniyle senin vereceğin cevaplar bizler için tabi ki referans olacaktır. Vakit ayırıp yazarsan sevinirim. Yorum bağlantısı
M.Fatih Yüce 12 Mayıs 2014 Paylaş 12 Mayıs 2014 (düzenlendi) 1500 devirin altında olan kullanımlarda yol yük ve vites durumuna bağlı olarak ( daha büyük vites /daha fazla zorlanma) özellikle mazot pompasının fazla zorlanma riski var. Kendi aracım için konuşmak gerekirse (mondeo 2.0 tdci dpf 140 hp manuel) yüksek viteslerde 1750 devrin altındaki kullanımlardan hiç hoşlanmıyor, hatta özellikle 6. viteste yol eğimi ne olursa olsun 1750 devir bile motordan homurtular gelmesine neden olabiliyor. Ford İngiltere'de görev yapmış ar-geden bir arkadaş , gaz vermeden ayağımızı debriyajdan çekince aracın kendi kendine gaz verip devir yükseltmesi olayının da mazot pompasını koruma amaçlı olduğunu ve düşük devirde çok fazla yük bindiğini anlatmıştı. Şanzıman oranlarından dolayı 5 vites olan Focus'un devir toleransının Mondeo'dan daha yüksek olduğunu da unutmamak gerek, tolere edilen minimum devir rakamları değişebilir, burada aslolan motora kulak vermektir. Yukarıda yazmış olduklarınız içinde en güzel ve en doğrusu "aslolan motora kulak vermektir." son 4 kelime. At sahibine göre kişnermiş. Herkesin aracını alışkanlığı ,yakıtı ,bakım aralığı, bulunduğu iklim şartları değiştirir. Kısacası hiç birimiz şöyle iyidir böyle iyi değildir diyemayiz. aslolan motora kulak vermektir. 12 Mayıs 2014 tarihinde M.Fatih Yüce tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Misafir 12 Mayıs 2014 Paylaş 12 Mayıs 2014 1-Evet abi bendeki ve sendeki motor maksimum torkunu 1750 devirde veriyor. Şunu demek istiyorum kendi aracımdan örnek veriyorum. Benim aracım 4. viteste 2250 devirde giderken vites atıp 5'e geçtiğimde devir 1750'e düşüyor. Eğer 2000 devirde 5 'e atarsam ise 1500 düşüyor. 1500 devirde iken gaz verip hızlanırsam araçta zorlanma oluyor yani boşuna motora yük bindirmiş oluyoruz. Kulalnırsın ama motora gereksiz yere yük bindirmeye gerek yok diyorum. 2 ve 3 için ortak cevabım şu şekilde. Düşük devirde kurum bağlaması şu şekilde olur. Aracın manifoldu falan pislik dolar. Buda performansı düşürür yani sağırlaşır derler. Manifoldu dolmuş bir dizel için çok güzel bir konumuz var https://www.google.com/url?q=http://www.otoclubturkiye.com/forum/topic/229378-emme-manifold-temizli%25C4%259Fi/&sa=U&ei=YctwU_znGYa47QaU5YGICQ&ved=0CAYQFjAA&client=internal-uds-cse&usg=AFQjCNHAuiOXEV1wSfyPWF-J8Jcxts2GbQ Kurum bağlayınca ne olur ile sigara içen bir insanın ciğerleri nasılsa ve koştuğunda 2 dakika sonra nefes nefese kaldığı ile aynıdır. 4 ve 5 için ortak cevap. Benim demek istediğim turboya giden hava hortumundaki ortamındaki yağdır. Zaten turbo mili ve yatakları için yağ gerekir. Turbodaki yağı kendi çektiğim resim ile daha iyi anlaşılıyor. Turbo hortumu sökülen bir focusta karşılaşılan manzara. Turbo ağzında ciddi bir yağ var. http://www.otoclubturkiye.com/forum/topic/230100-denim-mavi-fiestam-ve-yaptıklarım/?p=2341518 Yağ yakma konusunda Ali abimizin güzel bir açıklaması var http://www.otoclubturkiye.com/forum/topic/230100-denim-mavi-fiestam-ve-yaptıklarım/?p=2341544 Kullanıcılar genellikle şunu derler; uzun süreli şehir içinde ki şehir içinde araç düşük devirde çalışır arac kurum bağlar ve performanstan düşer sonra derler ki uzun yola çıktım araç açıldı diye. Dizel araçlar belirli devirler de sürekli kullnımlarda kurum temizler. Günümüz araçlarında dpf (dizel partikül filtresi) var. Üyelerimiz genelde bu dpf ışığı yaktır der. 15 dakika ile 3000 devirde 4. viteste giderler. Araç o filtreyi temizler. Ayrıca fiyat servisleri ya da ford servisleri her 30 bin bakımda bir dizel araçlara carbon clean tavsiye eder. Cc ile aracın manifoldunda ya da yakıt sisteminde biriken kurumlar temizlenir. Kuruma sebep birçok var. Tıkanmış hava filtresi kullanmak ya da kalitesiz yakıt kullanmak gibi. Konuya senide dahil ediyorum abi Verdiğin cevapların hiç biri beni tatmin etmedi, daha doğrusu senin diplomanın karşılığı olarak göremedim. Referansların daha bilimsel olmalıydı. 1. Akciğer örneği hiç uymamış. Araçta kurumlanma, yanma odasında ve sonraki aksamlarda olur. Yani egzost yolundaki malzemelerde (DPF, Kat.Kon.) 2. Emme manifoldu temizlenen aracın düşük devirde kullanıldığı nereden belli? 3. Örnek verdiğin fotodaki turbonun yağlanması son derece normal, zira bizim araçlarımızda da üst karterin buharlaşma çıkışı turbo emişine bağlıdır. Oradaki yağ buharı turboya gider. 4.Bu cevaplar düşük devir nedeniyle yağ yakması ve kurumlanma olayını açıklayamıyor. Hele son cümlen daha da manidar; "Kuruma sebep birçok var. Tıkanmış hava filtresi kullanmak ya da kalitesiz yakıt kullanmak gibi." diyorsun, hani düşük devir? Bence konuyu daha fazla uzatmaya gerek yok, senin dersini daha iyi çalışman lazım. Yorum bağlantısı
Misafir 12 Mayıs 2014 Paylaş 12 Mayıs 2014 Arabam bilindiği gibi cvt şanzımanlı.1500 devirde gider banamısın demez. Maximum 1800-1900 lardada vites değiştirir 2000 lere yokuşta yada hafiften basarsam çıkar. Ne sağırlaştı ,ne kurum bağladı, nede gitmesinde bir sorun var. Hatta iddaa ederimki forumun en hızlı ve en iyi motoruna bile sahiptir. Yazılanlara bakınca sanıyorum ki herkes araba motoru üzerine ihtisas yapmış gibi Bırakın bu kadar düşünmeyi kullanın gitsin sadece. Araç anlayana zaten söylüyor ne zaman ne yapması gerektiğini sadece hissetmeniz yeterlidir...Bizim 1,6 dizelin optimum tork 1750 devirdir bu civarlarda kullanmak en verimli en EKONOMİK olanıdır... Sizin motor kurum bağlar, yağlama olmayınca turbo ölür, çekiş düşer motor sağırlaşır desem, bunların hiçbirini bilmeyen ford çalışanları mühendisleri arge 'cileri üstüne alınmazmı? Arabaları bu şekilde dizayn edip programlayan firmalar bilmiyor ama çok bilmiş halkımız biliyor Okumuş cahillik gibisi yok bu dünyada. Ülkemizde her şey kulaktan dolma maalesef...Sanki yazı yazanların 1 tanesi sıfır araba almış 400-500,000 km aynı aracı test ederek kullanmış ve bilimsel araştırma yapmış neticelerini görerek yazıyor sanırsınız... Fatih Bey yaşınıza ve deneyimlerinize hürmetim çok fazla belirtmek isterim. Sizinle tezata düşmek için yazmıyorum ancak İki cevabınızda da koyu renk ile işaretlediğim yerlerde vurguladığınız şekilde sadece uzmanlar yorum yaparsa forumlar kalmaz. Eğer insanlar herşeyi uzmanlarındna öğrenecek olsalardı forumlardan bilgi alışverişi mümkün olamazdı. Kaldı ki, yorum yapanları bu kadar ciddi şekilde eleştirmek paylaşımın önüne geçer, yazı yazan ve sizi tanımayan bir kimse kendini geri çeker. Otomatik vitesin kendini sürekli düşük devire zorlaması gayet normal. DSG'de, CVT'de, Jatco'da veya başka modern sistemler, şöförün aracı nasıl kullandığını görerek değil, gaza basış tepkilerinden tahmin yürütür. Eğer siz gaz pedalına yumuşak basıyorsanız, araç ekonomik devir aralıklarında viteslerini değiştirir ve son vitese ulaşır. Hılzanma isteğiniz doğunca gaza sert bastığınız için ya devirleri arttırarak ya da 1 gerekirse 2 hatta 3 vites düşürür ve aracı devirle hızlandırır. Düz vitesteki mantıkta bu olmalıdır. Araç güç istediğinde büyük viteste kalınmamlı, küçük vitese çekilmelidir. Saygılarımla. Yorum bağlantısı
Misafir 12 Mayıs 2014 Paylaş 12 Mayıs 2014 Ben herkesin tersine yazacağım: Hiç bir şey olmaz. Ne kadar gaz, o kadar hız, o kadar performans. Eğer denilen gibi olsaydı otobüsçüler hep 2000 devirde giderlerdi. Onların turbosu daha büyük ve daha masraflı. Kaptanın hemen arkasında yaptığım otobüs yolculuklarında dikkat ettiğim tek şey motor devriydi. Adamlar 1500 deviri asla aşmıyorlar. Motor devriyle turbonun yağlaması konusuna gelince; düşük devirde de olsa turboya yağ gidiyor, yüksek devirde de olsa. Neticede turbonun yağı yağ pompasından gidiyor. (Kral çıplak dedim diye şimdi bütün halk üzerime gelecek, günah keçisi ilan edileceğim ) Onlar gücü erken yakalıyorlar:) Saygılarımla. Yorum bağlantısı
Serkan Toker 12 Mayıs 2014 Paylaş 12 Mayıs 2014 Motor veya turbo ömrünü bu kadar düşünmeyin yahu, forum dizel araba dolu turbo değiştiren ben dahil bir elin parmaklarını geçmez... Motor yaptıran veya komple motor alan da öyle.. Hiç bir turbo veya motor gaz pedalı ile bozulmaz bozulamaz... Onu tasarlayan mühendis kırk değişik kullanma şeklini hesaplar... Siz düşük devirle kullanırsınız, daha ufak yaştaki kardeşiniz sokağın köşesine kadar max. tork seviyesinde gider, köşeyi dönünce gaz pedalını eğmeye çalışır.... Sözün özü az bastım yavaş gittim çok bastım turbo kıpkırmızı oldu yağladı yağlamadı kısmına çok takılmayın... Turbo bin lira, kutusunu açınca pırıl pırıl görüyorsun şöyle arabaya da takıldığında acayip bir haz veriyor insana... Keyfini sürün arabalarınızın, bozulacaklar tabiki... 3 Yorum bağlantısı
M.Fatih Yüce 12 Mayıs 2014 Paylaş 12 Mayıs 2014 (düzenlendi) Fatih Bey yaşınıza ve deneyimlerinize hürmetim çok fazla belirtmek isterim. Sizinle tezata düşmek için yazmıyorum ancak İki cevabınızda da koyu renk ile işaretlediğim yerlerde vurguladığınız şekilde sadece uzmanlar yorum yaparsa forumlar kalmaz. Eğer insanlar herşeyi uzmanlarındna öğrenecek olsalardı forumlardan bilgi alışverişi mümkün olamazdı. Kaldı ki, yorum yapanları bu kadar ciddi şekilde eleştirmek paylaşımın önüne geçer, yazı yazan ve sizi tanımayan bir kimse kendini geri çeker. Otomatik vitesin kendini sürekli düşük devire zorlaması gayet normal. DSG'de, CVT'de, Jatco'da veya başka modern sistemler, şöförün aracı nasıl kullandığını görerek değil, gaza basış tepkilerinden tahmin yürütür. Eğer siz gaz pedalına yumuşak basıyorsanız, araç ekonomik devir aralıklarında viteslerini değiştirir ve son vitese ulaşır. Hılzanma isteğiniz doğunca gaza sert bastığınız için ya devirleri arttırarak ya da 1 gerekirse 2 hatta 3 vites düşürür ve aracı devirle hızlandırır. Düz vitesteki mantıkta bu olmalıdır. Araç güç istediğinde büyük viteste kalınmamlı, küçük vitese çekilmelidir. Saygılarımla. Evren Bey, Ben yazımda uzman kelimesini kullanmadım. Bu işler üzerine araştırma ve geliştirme yapan insanlar bu araçları tasarlarken herhalde bir şeyleri hesaplayıpta yapıyorlardır demek isterim her yazımda. İnsanlar çok fazla detaya takılıyorlar bu konuda hepsi o kadar. Araçmı kullanıyoruz uzay mekiğimi ? Yazılım sonrası turbosu patlayıp bunu forumda paylaşmayan üyelerimizde vardı bunuda bilin istedim. Yazılımlı aracın turbo patlatması ayrı bir olay, düşük devirde kullanmak ayrı bir olay.. 12 Mayıs 2014 tarihinde M.Fatih Yüce tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu 12 Mayıs 2014 Paylaş 12 Mayıs 2014 (düzenlendi) Uzatmaya gerek yok, arkadaşlar, olayın özeti şudur: Motorun maksimum torku verdiği devir neyse o devirde sürekli seyir yapılabilir, altına düştüğünüzde gaza basılmaz ve vites küçülterek hız ayarlanıp tekrar bir üst vitese geçilir. Maks torkun altında araç kullanılırsa ne olur? Dizel araçta gaza o halde bastığınız an kurum üretimi artar, turbo basıncı yetersizdir torkta düşmüştür, doğal olarak motor zorlanır, bu durumu sürekli şekilde yaparsanız hemen olmaz ama uzun vadede kurumdan boğulur motor. Yeni nesil oto şanzımanlı araçlarda neden maks torkta vites değişir üstüne pek çıkılmaz ve altında yani düşük devirde sürekli seyir yapılır? Sebeb basit, tamamen ekonomi içindir, motor sağlığı ikinci plandadır, ben ekonomiyi o kadarda düşünmem ve maks tork altında hiç sürmem, mühendisler bunu bilmiyormu? Evet biliyorlar ama dediğim gibi amaç ekonomi olduğundan motor ömrü 2. plana atılmaktadır. Sonuç olarak maks torku verdiği devir neyse, araç ya o devirde yada üstünde sürekli seyir yapılmalıdır, altında değil: bunu bilmek yada aksini bazı arkadaşların iddaa ettiği gibi tersi şeklinde savunmak için mühendis olmayada gerek yoktur, açar okursunuz, internet tonla bilgiyle dolu. Düşük devirde ve maks torkun altında aracı sürekli kullanmak uzun vadede sıkıntı çıkaracaktır, ama öyle hemen değil, dediğimiz gibi kullanırsanız bu sorunun olma ihtimalide bayağı azalır, burada kritik olay motorun en rahat devirde kullanımıdır, ne düşük devirde nede abartı yüksek devirde, düşük devir uzun vadede, yüksek devir kısa vadede sorun çıkarır, net ve kesin. Uzun süre sorunsuz kullanım için, üreticinin dediği maks torkun altında araç kullanmayın, oto şanzımanda zaten birşey yapamazsınız, düşük devirde gidecektir, sebebide yazdığım gibi sadece ekonomidir, motor ömrü 2. plandadır ve o şekilde ayarlanmıştır, bu durum düşük devrin sağlıklı olduğu sonucunu çıkarmaz, yani bu oto şanzıman 1500 de 6 . viteste gidiyor, demekki kurum falan olmuyor, adamlar hesap kitap yapmış ayarlamışlar, sizde manuel şanzımandada bu şekilde gidin olayı yanlıştır. Oto şanzıman ekonomiye göre ayarlıdır ve düşük devirde gider, motor sağlığı 2. plandadır, seri yada zarar vermeden kullanmak için pek seçeneğiniz yoktur, tek şansınız spor moduna almaktır o kadar. Manuel şanzımanda kotrol sizdedir, mühendis müdahele edemez anca ekrana ışık koyar vites arttır der o kadar, bu durumda yine esas ve doğru olan kural geçerlidir, Motor sağlığı için, maks tork hangi devrirde başlıyorsa o devrin altında araç uzun süre kullanılmaz, vites düşürülerek tekrar devir uygun hale getirilir vs... 12 Mayıs 2014 tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu 12 Mayıs 2014 Paylaş 12 Mayıs 2014 (düzenlendi) Mert alıntıladığım mesajında aşağıda yer verdiğim sözlerinin detaylı anlamlarını belirtmeni istiyorum. Ben sosyal bilimler mezunuyum ve teknik bir ders okumadım, bu nedenle cevaplarını benim de anlayacağım ifadelerle yazarsan sevinirim. 1."maksimum torkun elde edildiği devirinin altında kullanmamak" Teknik açıklamalarına göre benim araç 1750 rpm'de max. tork'a ulaşıyor. Yani bu araç kesinlikle bu devrin altında kullanılmamalı mıdır? 2. "Düşük devirde motor sağırlaşır" "sağırlaşmak" ne demektir? 3. "Kurum bağlar" Neresi kurum bağlar, neden bağlar. Kurum bağlayınca ne olur? 4. "yağ yakar" Mazot dururken neden yağ yakar? Düşük devirde yağ mazota mı karışır? 5. "turbonuza yağ gider" Turboya sadece düşük devirde mi yağ gider? Başka zaman gitmez mi. Zaten yağın gitmesi gerekli değil midir? Evet kardeşim mesleğin nedeniyle senin vereceğin cevaplar bizler için tabi ki referans olacaktır. Vakit ayırıp yazarsan sevinirim. 1- motorun maksimum torku verdiği devir, fiesta 1.4 tdci de yaklaşık 2000 devirdir, altında uzun süre kullanılmaz, zaten bastınmıda gitmez araç 2-kurumdan dolayı, dizelde daha çok olur ve kabak gibi net şekilde anlarsın, 1 ay böyle kullan, sonra dediğim maks torkta 300-400 km uzun yol yap, bu motora ne olmuş dersin, eski hızlanması mazide kalır, motor açılır araç daha atik olur, motor nefes alır nefeees 3-manifolt ve subablar ile silindir kafaları ve enjektörler bağlar, kompresyon düşer, silindirde yanma düzensizleşir, enjektör yakıt püskürtme şekli bozulur, siboblar adam gibi kapanmaz vs.. kısaca güç düşer. 4-dizelde daha çok olur, motor düşük devri sevmez, sen o şekilde kullanırken gaza basıp hızlanman gerektiğinde piston segmanlarından yağ kaçar, o yağ silindirde yanar birde onun kurumu eklenir, denemesi kolaydır,1 ay boyunca sürekli cmax i 1500 devirde kullan ve üst viteste git, sonra yağ seviyene bak ve kaydet, yağını maks yap ve bu seferde dediğim devirde kullan yağını tekrar ölç, bak bakalım yağın ne kadar eksilmiş bu arada turbo emişinide açıp her iki durumda bak, bakalım hangisinde emişte daha az yağ var 5- turboya yağ gider olayı bir üst satırda yazdığım şeydir, turbonun normal mili yağlaması değil, düşük devirde kullanım turboya pek zarar vermez, sadece gaza o anda bastığında bol dumanlı egzost gazı kanatçıklarda daha fazla kurum yapar, devir artınca oda tenizlenir. 12 Mayıs 2014 tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Ahmet İhsan Akşen 12 Mayıs 2014 Paylaş 12 Mayıs 2014 2000 devir 5. vites 100-110 gidelim işte gerilmeye gerek yok peki kafama takılan bir soru: araç ısınmadan 2000 deviri geçmeyin yazıyor forumda, vites yükseltince max torkun altına düşmeyin de deniyor. peki sabah motor soğuk kalktık1. viteste, 2000 devirde 2ye aldık hoop araba 1000 devirden devam ediyor... 1750nin çok altında. 1500 devir üstü 2. vitesten devam etmek için 1. viteste 3000 falan yapmak lazım, nasıl olacak şimdi bu iş Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu 12 Mayıs 2014 Paylaş 12 Mayıs 2014 (düzenlendi) 2000 devir 5. vites 100-110 gidelim işte gerilmeye gerek yok peki kafama takılan bir soru: araç ısınmadan 2000 deviri geçmeyin yazıyor forumda, vites yükseltince max torkun altına düşmeyin de deniyor. peki sabah motor soğuk kalktık1. viteste, 2000 devirde 2ye aldık hoop araba 1000 devirden devam ediyor... 1750nin çok altında. 1500 devir üstü 2. vitesten devam etmek için 1. viteste 3000 falan yapmak lazım, nasıl olacak şimdi bu iş Arabayı çalıştır, hava aşırı soğuk değilse, -15 ve altı falan değilse, -3 gibiyse 15-20 sn. daha soğuksa donduysan 30 sn. bekle ve yürü. Olay şu, 3000-3500 devir yapmayacaksın tabii, motoru fazla sıkıştırmadan yani gaza yavaş yüklenerek yola göre gidilecek en üst vitese geçeceksin, bu esnada 2500 devirlere çık, birşey olmaz, ancak hava çok soğuksa -30 gibi, zaten motor takır takır çalışır, bu durumda 3. viteste yada fazla geliyorsa 2. viteste 1 dakka kadar 2000 devirle git, sonra üstte yazdığım gibi hararet göstergesi kıpırdıyana kadar yumuşak sür aracı, ibre kıpırdıyınca istediğin gibi gidersin, tabii abartmadan, ısı normale çıkınca ne yaparsan yap 12 Mayıs 2014 tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Hasan Ekci 12 Mayıs 2014 Paylaş 12 Mayıs 2014 Son kullanıcının yorumlarını küçümseyen, yapan mühendis bilmiyormu diyenler olmuş. Forum kapatılsın. bişey danışacağımız zaman klavuzdan okuyalım İşin esprisi bi yana, yapan mühendis gerçekten bilmiyor. 2 bin devirde üst vitese geç diyen mühendisin uyarısını yokuş yukarı tırmanırken yerine getirirsem yokuştan geri geri inerim. Yolun eğimine göre,yüke göre üst vites uyarısı versin bana, o zaman o mühendisin dediğini harfiyen yaparım. Yakıt ve emisyon değerleri ön planda olan, ticari düşünen mühendisi bi yere kadar dinlerim. Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu 12 Mayıs 2014 Paylaş 12 Mayıs 2014 (düzenlendi) Maks torkun verdiği devir altında araç zorlanmaz ve uzun süre seyir yapılmaz, ancak uzuuun ve düz otoyolda sabit hız az düşük devir cruise açık gidilebilir, bu esnada ani hızlanma vs. olmaz, yol düz ve eğimsizdir, gaza daha fazla basmaya gerek yoktur, bu şekilde gidersiniz, yinede arada bir cruise dan çıkıp devirli gitmekte gereklidir. Nokta. 12 Mayıs 2014 tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Bora Çelebi 12 Mayıs 2014 Yazar Paylaş 12 Mayıs 2014 Teşekkürler Arkadaşlar Herkesin Yorumunu Okudum Anlaşılan Max.Tork un Altına Düşmeden 1750-2250 Devir Arası Yol Alacağız. Allah Kimseye Kaza Bela Vermesin Torkunuz Maxsimum , Yakıtınız Tasarruflu Olsun. 1 Yorum bağlantısı
Misafir 13 Mayıs 2014 Paylaş 13 Mayıs 2014 Fatih Bey yaşınıza ve deneyimlerinize hürmetim çok fazla belirtmek isterim. Sizinle tezata düşmek için yazmıyorum ancak İki cevabınızda da koyu renk ile işaretlediğim yerlerde vurguladığınız şekilde sadece uzmanlar yorum yaparsa forumlar kalmaz. Eğer insanlar herşeyi uzmanlarındna öğrenecek olsalardı forumlardan bilgi alışverişi mümkün olamazdı. Kaldı ki, yorum yapanları bu kadar ciddi şekilde eleştirmek paylaşımın önüne geçer, yazı yazan ve sizi tanımayan bir kimse kendini geri çeker. Otomatik vitesin kendini sürekli düşük devire zorlaması gayet normal. DSG'de, CVT'de, Jatco'da veya başka modern sistemler, şöförün aracı nasıl kullandığını görerek değil, gaza basış tepkilerinden tahmin yürütür. Eğer siz gaz pedalına yumuşak basıyorsanız, araç ekonomik devir aralıklarında viteslerini değiştirir ve son vitese ulaşır. Hılzanma isteğiniz doğunca gaza sert bastığınız için ya devirleri arttırarak ya da 1 gerekirse 2 hatta 3 vites düşürür ve aracı devirle hızlandırır. Düz vitesteki mantıkta bu olmalıdır. Araç güç istediğinde büyük viteste kalınmamlı, küçük vitese çekilmelidir. Saygılarımla. Evren Bey, Fatih Bey'in fikirlerini büyük ölçüde benimsemiş biri olarak, eleştirilerinizde üzerime alındığım bir kaç satırla ilgili ben de fikirlerimi belirtmek istiyorum. Ben bu konuda yorum yapanlardan sadece Mert Gülkokan'ı eleştirdim. Hem de yaşımla ilgili avantajımı da kullanarak ciddi anlamda eleştirdim. Başka da hiç kimseyi eleştirmedim. Çünkü Mert'in mesleği nedeniyle çok daha rafine ve bilimsel veriler aktarmasını bekliyorum. Mekanikçi olmayan, kullanıcı konumundaki arkadaşlar tecrübe ve gözlemlerini yazıyorlar, diğer üyeler de bu yorumları o gözle okuyup faydalanıyorlar. Teknik bir konu üzerinde tartışıyoruz, konuyu açan arkadaş bir bilgisayar tarafından kontrol edilen, çok karmaşık yapıdaki bir dizel motorun kullanımıyla ilgili tavsiyeler almak istiyor. Doğal olarak da bu konuda bilgi sahibi arkadaşlar bildiklerini yazacaklar. Ancak kritik konularda sadece kullanıcı konumundaki insanların serviste ustadan aldığı yalan yanlış bilgileri temel kuralmış gibi aktararak insanları yanlış yönlendirmelerine itiraz etmeyecek miyiz? Diğer konularda herkes fikrini uluorta söyleyip savunabilir ama teknik konularda biraz daha temkinli olmamız gerekmiyor mu? İnsanların buradan aldığı fikirlerle amel edeceklerine ilişkin bir sorumluluğumuz yok mu? Aracımla ilgili en basit konularda bile mümkünse işin uzmanından fikir almak isterim. Tıpkı sigorta konusunda şahsınızdan ve Sn. Özyürek'ten bilgi almak istediğim gibi. Bu tavır, konuya sadece uzmanlar yazsın, başka kimseler yazmasın demek değildir. Hayatî konularda biraz hassasiyet beklemek zorunda olduğumuzu düşünüyorum. Saygılarımla. Yorum bağlantısı
Misafir 13 Mayıs 2014 Paylaş 13 Mayıs 2014 (düzenlendi) Evren Bey, Fatih Bey'in fikirlerini büyük ölçüde benimsemiş biri olarak, eleştirilerinizde üzerime alındığım bir kaç satırla ilgili ben de fikirlerimi belirtmek istiyorum. Ben bu konuda yorum yapanlardan sadece Mert Gülkokan'ı eleştirdim. Hem de yaşımla ilgili avantajımı da kullanarak ciddi anlamda eleştirdim. Başka da hiç kimseyi eleştirmedim. Çünkü Mert'in mesleği nedeniyle çok daha rafine ve bilimsel veriler aktarmasını bekliyorum. Mekanikçi olmayan, kullanıcı konumundaki arkadaşlar tecrübe ve gözlemlerini yazıyorlar, diğer üyeler de bu yorumları o gözle okuyup faydalanıyorlar. Teknik bir konu üzerinde tartışıyoruz, konuyu açan arkadaş bir bilgisayar tarafından kontrol edilen, çok karmaşık yapıdaki bir dizel motorun kullanımıyla ilgili tavsiyeler almak istiyor. Doğal olarak da bu konuda bilgi sahibi arkadaşlar bildiklerini yazacaklar. Ancak kritik konularda sadece kullanıcı konumundaki insanların serviste ustadan aldığı yalan yanlış bilgileri temel kuralmış gibi aktararak insanları yanlış yönlendirmelerine itiraz etmeyecek miyiz? Diğer konularda herkes fikrini uluorta söyleyip savunabilir ama teknik konularda biraz daha temkinli olmamız gerekmiyor mu? İnsanların buradan aldığı fikirlerle amel edeceklerine ilişkin bir sorumluluğumuz yok mu? Aracımla ilgili en basit konularda bile mümkünse işin uzmanından fikir almak isterim. Tıpkı sigorta konusunda şahsınızdan ve Sn. Özyürek'ten bilgi almak istediğim gibi. Bu tavır, konuya sadece uzmanlar yazsın, başka kimseler yazmasın demek değildir. Hayatî konularda biraz hassasiyet beklemek zorunda olduğumuzu düşünüyorum. Saygılarımla. Mükremin Bey, Özellikle Fatih Bey ile ilgili belirttiğim hürmet ve saygı konusunda aynı duyguları şahsınız için paylaştığımdan emin olabilirsiniz. Sizin Mert ile karsilikli yazdiginizi farkettim, bu nedenle o konuda bir yorumum olmaz. Benim genel yorumum; Sizler gibi değerli büyüklerimizin forumda bizlerle beraber yaziyor olmasi, tecrübelerini paylaşması benim açımdan önemli. Benim deginmek istediğim husus yazanlarin teknik tecrübesi olmayabilir normal karşılamak lazım(ben de dahil olmak uzere yazan olarak), burasi spesifik bir uzmanlik dalina ait forum olmadigindan(Ornegin fotografcilik, avukatlik gibi mesleki veya sanatsal teknikler icermiyor), teknik bir konu olsa da, gorus beyan edenleri kusturmemek gerekliği ile ilgiliydi. Yoksa Fatih Bey direk bana kastetse bile ben kendisini tanirim, siz bana yanlis yazdin deseniz alinmam çünki sizi tanirim, saygi gosteririm. Ancak foruma aşina olmayan ya da henuz gozlemleyen icin yazdiklarinin karsiliginda aldiklari yorum ve begeni tekrar yazmalari icin onemli bir kriter. Forumun surekliligi ve buyumesi, sadece okuyup forumdan istifade edenlerin degil, istifade ettigi bilgilerin sorumlulugunda kendi bildiklerini de paylasmasiyla mumkun olacak. Tabi saygi ve sevgi cercevesinde kucukler size hicbir zaman hurmetini eksik etmeyecek. Bu da bizim forumun farki olmali. Saygilarimla. 13 Mayıs 2014 tarihinde Evren İskent tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
M.Fatih Yüce 13 Mayıs 2014 Paylaş 13 Mayıs 2014 Evren Bey, Burada İnsanlar düşüncelerini açık açık yazmayacak ise bulunmamızın nedeni nedir? Dikkat ederseniz yazılarımın hiç birinde kişileri hedef almadan yazmaya özen gösteriyorum. Genel olarak okumasını ve araştırmasını sevmeyen bir millet olarak, bildiğimiz yada bilmediğimiz konuda ahkam kesmeyi çok seviyoruz. "Ağır ol molla sansınlar" yada "söz gümüş ise sükut altındır" gibi atasözlerimizin anlamını düşünürsek çok önemli dersler içermektedir. Kısacası benim burda bulunmamda 2 sebebi var. 1- Hayattan öğrendiklerimi doğru yada yanlışları başkalarına aktarmak. 2-Gerekli gördüğüm yerde ve kişiler ile şakalaşmak. Sadece bu konu altındaki yazılarıma bakın birde Serkan kardeşimin yazısına bakın. sonuç itibarı ile aynı şeyleri yazıyoruz. "Kafayı bu kadar teferruata takmayın arabalarınızı zevk ile kullanın". Aramızdaki fark ben yeri geldiğinde daha sert yazabiliyorum o kadar. Aynı konuda şu forumda sayfalar dolusu yazı yazılması inanın bir müddet sonra insanı bayıyor. Sani arkadaşımız bütün gün konu birleştiriyor durmadan. Çünkü aynı konuda aynı hafta içinde bile defalarca başlık açılıyor. Ben 30 lu yaşlarımda iken ne google vardı, ne forum nede forumlardaki arama motoru. Ama şimdi 30 lu yaşlarda olanların nerdeyse tamamı 10-15 senedir bunlar ile büyükmekte fakat nedensa aramaya yada araştırmaya gerek görmeden konu açmakta. Unutmayalımki bu forumda yada başka bir ortamda kişi yada kişiiiklere hakaret etmeden eleştirmeyi ve eleştirilmeyi kabul ederek yaşamayı öğrenmeliyiz. Neticede hapimiz bir toplum içinde yaşıyoruz. Herkesin düşünceleri yada karekteri farklı.Hiçbirimiz aynı olmak yada aynı şeyleri düşünmek zorundada değiliz , bu mümkünde değil zaten. Sevgilerimle 2 Yorum bağlantısı
Abdurrahman Balaban 13 Mayıs 2014 Paylaş 13 Mayıs 2014 Araç nasıl rahat ve zorlanmadan gidiyorsa o devirde gidilir..Dizel bir araçta düz yolda 5 viteste 1750 devir ile ilerlerken, tırmanma şeridinde 2200 devirde 4 vites gitmek gerekebilir .Mesele silindir içerisinde doğru yanmayı gerçekleştirecek sürüş karakteridir, böylece motor zorlanmaz kurum üretmez..Dİzel araçlarda kurum üretimi fazla olduğundan sık vites değişimi ve devirsiz kullanım sonucu dpf erken dolar. Dpf i dolduran kurum silindir içersinde süpaplara yapışmaz mı elbette yapışır.sadece bununla da kalmaz egr nin açık kaldığı zamanlarda emme manifoldunda ve motor hava girişlerinde de birikir. Dikkat edilecek konu sürekli kurum üretecek sürüş tarzından kaçınmak..Arada yüksek devirlere çıkarak motor içerisi ve egsoz sistemini yüksek ısılara çıkarmak suretiyle birikme eğilimde olan kurumları yakıp dışarı atmak.. Özetle; doğru yanmayı sağlayacak devir ve vites seçimi ile aracın karakterine uygun davranmak, motor ve bahsettiğim aksamların hayatını uzatır.. 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts