Ertan Alptekin 26 Mayıs 2014 Paylaş 26 Mayıs 2014 Herkese Merhaba, uzun zamandır forumda birçok kişinin yaptığı gibi ev arıyorum. O kadar çok ev gezdik ki, bazen gezdiğim ve baktığım evleri unutuyorum Sorum ise şu: müteahhitten ev alacağız. Gerçekten güvenilir ve birçok site yapan biri. Ancak bugün bir hocamızdan yaptığı evlerin bazılarının (kendisi evde kiracı) içinin döküldüğünü ve kalitesiz işçilik yaptığını söyledi. Ben de eğer alırsam sözleşme yapacağız. Ev 7-8 ay sonra teslim olacak. Sözleşmede neler olmalı? Nelere dikkat edilmeli? Örneğin fayansların markası ve kod numarası belirtilebiliyor mu ya da belirtilmeli mi? Şimdiden herkese teşekkür ederim... 1 Yorum bağlantısı
Saygın Can Oğuz 26 Mayıs 2014 Paylaş 26 Mayıs 2014 Karşılıklı anlaşmak koşulu ile kullanılacak malzemelerin markalarını yazabilirsiniz sözleşmeye. Bina hangi aşamada? Oturma raporu, harçlar, masraflar daha önemli kalemler olabiliyor. 1 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 26 Mayıs 2014 Paylaş 26 Mayıs 2014 öyle bir müteahhit bulursanız ve kafaya tuğla yemeden kurtulaursanız bile mucize olur , yapı denetimi olmadan tapu olmaz, tapusuz inşaatı noter satışı ile alırsanız, tapu masrafından fazla noter masrafı çıkar vb... kilit nokta: yapanın referansının güvenilir olması, firma büyüklüğü değil, çevre referansı.... 1 Yorum bağlantısı
İbrahim Aslıoğlu 26 Mayıs 2014 Paylaş 26 Mayıs 2014 Kocaelinde sistem nasıl işliyor bilmiyorum.Burda evler arsa halindeyken kağıt üzerinde satılır.% 15-20 gibi karın olur.Bitmiş evler pahalıdır.Olayda burda kopuyor.İnşat firmalarına para kaptıran çok insan oluyor bu yüzden.Yakın arkadaşım evini iki kere satın aldı.Bu konuda dürüst insanlarla karşılaşman dileğiyle... 3 Yorum bağlantısı
Borga Tansel 26 Mayıs 2014 Paylaş 26 Mayıs 2014 (düzenlendi) Diyelim ki fayans markası belirttiniz. Dediniz ki çanakkale seramik olsun veya bir başkası. Oldu müteahhit 2.kalite ürün kullandı. Farkı ayırt edebilecek misiniz? Şahsen ben istersem her türlü kazık atabilirim. Ayrıca ekstra bu tarz şeyler istediğinizde evinizin bedeli mutlaka artar. Normal şartlarda müteahhit yaptığı yapıdan belli bir süre sorumlu. Garanti süresi gibi düşünün. Bu sürede o kadar az değil. Net bir yıl sayısı kalmadı aklımda ama 5 sene diye hatırlıyorum. Ancak sizi de yanlış yönlendirmek istemem. Bu süre zarfında; boya-badana-sıva vs. gibi dökülmeler olursa müteahhit onu yapmak zorunda, onarmak zorunda. Adı üzerinde garanti Sözleşmeye bitiş tarihi olarak kesin bir tarih koydurun. Mesela 15.11.2014 gibi. Eğer bu süreye kadar bitiremezse, size kaldığınız evin kira bedelini ödemeli. Ya da size kalacak bir yer vermeli. İskan alma süreci sıkıntılıdır genelde. Eskişehir'de başvuru yapıldıktan sonra iskana, 2-3 ayı bulabiliyor iskan almak. İskan harcı,tapu harcı vs. gibi giderleri kimin ödeyeceğine karar verilmeli. Bazı müteahhitler ev satış bedelini bu rakamları ekleyip satışa sunuyor bazıları eklemeden satışa sunuyor. Sonra bir karışıklık olmasın. Müteahhitin referansları çok önemli. Bununla ilgili referansı da en güzel çalıştığı yapı denetim firmalarından alabilirsiniz. Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Sormak istedikleriniz varsa yardımcı olmaya çalışırım.. 26 Mayıs 2014 tarihinde Borga Tansel tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Ertan Alptekin 27 Mayıs 2014 Yazar Paylaş 27 Mayıs 2014 Diyelim ki fayans markası belirttiniz. Dediniz ki çanakkale seramik olsun veya bir başkası. Oldu müteahhit 2.kalite ürün kullandı. Farkı ayırt edebilecek misiniz? Şahsen ben istersem her türlü kazık atabilirim. Ayrıca ekstra bu tarz şeyler istediğinizde evinizin bedeli mutlaka artar. Normal şartlarda müteahhit yaptığı yapıdan belli bir süre sorumlu. Garanti süresi gibi düşünün. Bu sürede o kadar az değil. Net bir yıl sayısı kalmadı aklımda ama 5 sene diye hatırlıyorum. Ancak sizi de yanlış yönlendirmek istemem. Bu süre zarfında; boya-badana-sıva vs. gibi dökülmeler olursa müteahhit onu yapmak zorunda, onarmak zorunda. Adı üzerinde garanti Sözleşmeye bitiş tarihi olarak kesin bir tarih koydurun. Mesela 15.11.2014 gibi. Eğer bu süreye kadar bitiremezse, size kaldığınız evin kira bedelini ödemeli. Ya da size kalacak bir yer vermeli. İskan alma süreci sıkıntılıdır genelde. Eskişehir'de başvuru yapıldıktan sonra iskana, 2-3 ayı bulabiliyor iskan almak. İskan harcı,tapu harcı vs. gibi giderleri kimin ödeyeceğine karar verilmeli. Bazı müteahhitler ev satış bedelini bu rakamları ekleyip satışa sunuyor bazıları eklemeden satışa sunuyor. Sonra bir karışıklık olmasın. Müteahhitin referansları çok önemli. Bununla ilgili referansı da en güzel çalıştığı yapı denetim firmalarından alabilirsiniz. Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Sormak istedikleriniz varsa yardımcı olmaya çalışırım.. Borga, sözleşmede net bir tarih belirticez. Onun dışında teslim ederse geciken her ay için kira alıcam. İskan ve tapu masrafı bana ait. Dediğin gibi 5 sene garantili olacak. Herhangi bir sıkıntıda evdeki işlemler onlara ait. Mutfağı ben yaptırıcam. Yalnız onların kullanacağı malın kalitesi belli. İsim ve marka da verdiler. İnşaat yolumun üzerinde ve sürekli kontrol edebilirim. Yani hangi malı kullandığını doğrudan görebilirim. Ben bunları sözleşmeye de eklettirmeyi düşünüyorum. Hangi malın kullanılacağını net olarak zaten biz seçicez. Eğer daha farklı bir malzeme seçersek farkı vericez. Minimum şartları sözleşmeye eklettirmeye çalışıcam. Yalnız dediğim gibi, marka ve koda kadar sözleşmede belirtebilir miyim bugün konuşucam. Her şeyin net olması gerekir. 3 senedir oturup da hala iskan alamayan tanıdıklarım var o da ayrı bir mesele... Kocaelinde sistem nasıl işliyor bilmiyorum.Burda evler arsa halindeyken kağıt üzerinde satılır.% 15-20 gibi karın olur.Bitmiş evler pahalıdır.Olayda burda kopuyor.İnşat firmalarına para kaptıran çok insan oluyor bu yüzden.Yakın arkadaşım evini iki kere satın aldı.Bu konuda dürüst insanlarla karşılaşman dileğiyle... Hocam bu ev bittiğinde fiyatının %15 daha artacağını düşünüyorum. Ama yatırım amaçlı değil, kendim oturucam. Belirli bir kapora verip sözleşme yapıcaz. Paranın kalan kısmı ev tesliminde olacak. Adamlar sağlam, ancak ne olacağı yine de belli olmaz. Karşılıklı anlaşmak koşulu ile kullanılacak malzemelerin markalarını yazabilirsiniz sözleşmeye. Bina hangi aşamada? Oturma raporu, harçlar, masraflar daha önemli kalemler olabiliyor. Saygın abi, evin inşaatı başladı. Ocak-Şubat gibi teslim olacak dedi. Tapu ve iskan masrafı dışında hiçbir masrafı olmadığına dair konuştuk... Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran 27 Mayıs 2014 Paylaş 27 Mayıs 2014 Ya ben bu sektörün içinde olmama rağmen bir mütahhitten bina tamamlanmadan kolay kolay ev almam. Çünkü çok değişik şeyler dönüyor. Lafta bakasan şunu yapacağım bunu yapacağım şura şöyle olacak bura böyle olacak deniliyor. Bina bittiğinde bakıyorsunuz ki hiç alakası yok. Sözleşme yapmanında bence bir anlamı yok.. Neden diye sorarsanız cevap basit.. Paramla neden rezil olayım ki.. Niye işin stresine sıkıntısına katlanayım ki.. Kafanı yastağa her koyduğunda bugün mutfak dolapları takılacak acaba bana dedikleri gibi mi yada bugün çelik kapılar geliyor acaba tam da istediğimiz gibi mi falan diye neden kafa yorayım ki.. Hergün binaya gidip kontrol mü edeceksin. Bu mümkünse ben hep başlarında dururum yapmadan takmadan müdahale ederim derseniz siz bilirsiniz..Ancak daha sonra mahkemelik ,karakolluk olmanında bir anlamı yok bence. Herhangi bir olumsuzlukta haklı bile olsanız aylarca siz uğraşacaksınız.. Haklılığınızı ispat edeceksiniz.. Şu an basit bir örnek vereyim size Ankara da kırkkonaklarda süte yapılıyor ; hissedarları akrabalarım. Ellerinde ayrıntılı sözleşmeleri var.Ancak mütahhit KALE marka çelik kapı yerine başka bir kapı takmış.. Az birşeyde değil tam 140 daire İtiraz ettiler ancak mütahhit diyor ki kapıların kilitleri KALE marka diyor.Önemli olanda o diyor Ben bunu taktım itirazınız varsa bildiğiniz yere gidin diyor 4 Yorum bağlantısı
Tahir İlter 27 Mayıs 2014 Paylaş 27 Mayıs 2014 Ya ben bu sektörün içinde olmama rağmen bir mütahhitten bina tamamlanmadan kolay kolay ev almam. Çünkü çok değişik şeyler dönüyor. Lafta bakasan şunu yapacağım bunu yapacağım şura şöyle olacak bura böyle olacak deniliyor. Bina bittiğinde bakıyorsunuz ki hiç alakası yok. Sözleşme yapmanında bence bir anlamı yok.. Neden diye sorarsanız cevap basit.. Paramla neden rezil olayım ki.. Niye işin stresine sıkıntısına katlanayım ki.. Kafanı yastağa her koyduğunda bugün mutfak dolapları takılacak acaba bana dedikleri gibi mi yada bugün çelik kapılar geliyor acaba tam da istediğimiz gibi mi falan diye neden kafa yorayım ki.. Hergün binaya gidip kontrol mü edeceksin. Bu mümkünse ben hep başlarında dururum yapmadan takmadan müdahale ederim derseniz siz bilirsiniz..Ancak daha sonra mahkemelik ,karakolluk olmanında bir anlamı yok bence. Herhangi bir olumsuzlukta haklı bile olsanız aylarca siz uğraşacaksınız.. Haklılığınızı ispat edeceksiniz.. Şu an basit bir örnek vereyim size Ankara da kırkkonaklarda süte yapılıyor ; hissedarları akrabalarım. Ellerinde ayrıntılı sözleşmeleri var.Ancak mütahhit KALE marka çelik kapı yerine başka bir kapı takmış.. Az birşeyde değil tam 140 daire İtiraz ettiler ancak mütahhit diyor ki kapıların kilitleri KALE marka diyor.Önemli olanda o diyor Ben bunu taktım itirazınız varsa bildiğiniz yere gidin diyor En iyisi en ufak detayı bile yazıya döküp resmi sözleşme yapmak. Marka,model hatta ulaşılabiliyorsa seri numarasına kadar yazmak lazım 1 Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran 27 Mayıs 2014 Paylaş 27 Mayıs 2014 En iyisi en ufak detayı bile yazıya döküp resmi sözleşme yapmak. Marka,model hatta ulaşılabiliyorsa seri numarasına kadar yazmak lazım Evet detaylı yapılabilir ancak dediğim gibi bunun aksi durumunda ispatıyla sen uğraşıyorsun. Yani sen bu fayans yerine bunu yapmışsın sök bunu yap dediğinde elbette paşam yarın yaparım ben demeyecek ki adam ben tamamladım sözleşmeye aksi durum varsa git derdini anlat diyecek.. Yani hepsi sözleşmeye aykırı davranacak diye bir durumda yok tabii ancak çok büyük oranda söylenenler , yazılanlar yapılmıyor. Bir şekilde alıcı lanet olsun artık onu da ben hallederim diye sineye çekmek durumunda kalıyor. Benim genel olarak gördüğüm bu... 2 Yorum bağlantısı
Ertan Alptekin 27 Mayıs 2014 Yazar Paylaş 27 Mayıs 2014 Bitmemiş evi almanın gerçekten sakıncaları var ama tabi faydası da var. Ev bitince kıymete biniyor. Canlı canlı çok şahit oldum. Yalnız kapora sadece evin %15'i olacak. Bu da ödeme şartı olarak benim için önemli... Sözleşme yapılacak. Tabi bu merakın önüne geçmez. O nedenle satır satır bir sözleşme yapmak istiyorum. Olmazsa da hakkımı savunacağım tabi ama yine yıpranan ben olucam. İnşallah dediklerine sahip çıkar ve dediklerini harfiyen yaparlar... 1 Yorum bağlantısı
Arda Bülent Güzel 27 Mayıs 2014 Paylaş 27 Mayıs 2014 Arkadaşlar benimde inşaat firmam var ve ev yapıyorum. Yapıcı firmanın ismi değilde önceden yaptığı binalara gidip bakmanız lazım. Adam istediği kadar sözleşme yapsın tapudan sonra adamı bulamadıktan sonra sözleşme ne işe yarar. Birde alıcı daireyi ucuza almak için pazarlık üstüne pazarlık yapıyor. Herşeyin bir maliyeti var. Maliyetin altına bir malı veriyorsa tabiki bir yerlerden kısacaktır. Bundan dolayı alınan dairenin piyasa şartlarında yada % 10 altında almaya çalışılmalı, daireyi daha ucuza almak istemek demek yapıcı firmanın bazı malzemede kaliteyi düşürmesi demektir. İnşaat firmalarının karları artık eskisi gibi değil, %20 civarında karları var. Bu tabiki mersin için 3 Yorum bağlantısı
Mehmet Ali Karakaya 27 Mayıs 2014 Paylaş 27 Mayıs 2014 Ben de geçen yıl inşaattan ev aldım. Almadan önce müteahhiti çok araştırdım. Belediyenin iskan, ruhsat vb. tüm servislerini araştırdım. Yaklaşık 10 kişi tamam bu şirket sorunsuz dedi öyle aldım. Mart ayında sözleşme yaptık 20 bin tl peşinat verdim. (Tit-x o zaman gitti ) Sonra ev bitene kadar ay ay bişeyler vermeye çalıştım. Ekimde ev tamamlandı kredi çektik hesabı kapattık. İnşaattan ev almanın artıları eksileri var, isteğine göre yapılıyor bazı şeyler ama insanı yoruyor biraz 2 Yorum bağlantısı
Borga Tansel 27 Mayıs 2014 Paylaş 27 Mayıs 2014 Sözleşmeye tabiki de istediğiniz malzemeyi ve bu malzemenin kodunu ekletebilirsiniz. Önemli olan gerçekten onun yapılıp yapılmaması. Ben her gün kontrol ederim, başlarında dururum diyorsanız bilemem. İçinde art niyet olan bir insan, her türlü kazık atabilir. Ondan sonra onunla uğraşması cabası. Bana sorarsanız, müteahhitle kaba inşaatı teslim kısmında anlaşın. İç dekorasyonunu istediğiniz gibi yaptırın. Belki az biraz pahalıya gelebilir normal şartlara göre ama, gider istediğiniz malzemeyi alır istediğiniz ustayı getirttirir istediğiniz gibi de yaptırırsınız. İskan süreci sıkıntılı olabiliyor. Gelen heyet kıl,tüy çıkarsa incik cıncık her şeyi inceliyor. En ufacık hatada kabul etmiyor. Bir sonraki heyet ise 3 ay sonra geliyor. Bu olay bu şekilde bir kaç kez tekrarladı mı zaten süre 1 yılı bile bulabiliyor. Yapılan işlerin tam anlamıyla projeye uygun olması gerekiyor. Dediğim gibi müteahhitin çalıştığı yapı denetim firmasına giderek referans alabilirsiniz. 1 Yorum bağlantısı
Ertan Alptekin 27 Mayıs 2014 Yazar Paylaş 27 Mayıs 2014 Gerçekten sıkıntılı bir süreç olacağını tahmin ediyorum. Ancak aynı evin daha küçüğü hazır teslim olarak daha pahalı. İstediğimiz ara kat, güney cephe olsun vs. Kadınları bilirsiniz... Bu ev istediğim büyüklükte değil ama site olması, ara kat olması ve güney cephe olması beni etkiliyor. Bu nedenle inşaat firmasından almak istiyorum. Bana malzemeleri ve boyaları da seçme fırsatı veriyor. Bakalım, inşallah hayırlısı olur... 1 Yorum bağlantısı
Ertan Alptekin 27 Mayıs 2014 Yazar Paylaş 27 Mayıs 2014 fayansın kod numarası mı? Hocam örneğin Vitra 45x45 Sand Stone Bej (1,42 m2 fiyatı) Ürün Kodu: K797740 Ya da African Dots Karo Serisi Dima Loginoff gibi olabilir... Yorum bağlantısı
Borga Tansel 27 Mayıs 2014 Paylaş 27 Mayıs 2014 Hakkınızda hayırlısı olsun. Umarım her şey istediğiniz gibi olur 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts